Risanje sheme v postu foruma

Vse kar morate vedeti o forumu

Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 18 Feb 2017, 16:53

Zdravo,
trenutno pišem magistrsko nalogo v Latexu in je mogoče, da kar v latexu narišeš shemo, seveda osnovne sheme z osnovnimi elementi.
Zanima me če bi bil interes, da bi se tudi na forumu podobno naredilo.
Kot je npr. značka code, bi potem bila nekakšna značka XXX, med katero bi opisal tvoje vezje. Poslan post bi to prikazal.

Kaj menite?

Zadeva zgleda takole.
LINK

V bistvu je kar podoben način opisovanja vezja kot v Spice datotekah, ki opisujejo vezja.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 245
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a radix » 18 Feb 2017, 17:09

Zanimivo. Prvič vidim, da bi kdo risal vezja z latexom. Sicer pa izgleda rahlo nepraktično...

Mene bi sicer bolj zanimale enačbe, ker bi te na tehničnem forumu bile kar koristne.
radix
 
Prispevkov: 968
Pridružen: 04 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 167 krat
Prejel zahvalo: 210 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 18 Feb 2017, 17:12

Za enačbe, bi bilo tudi v redu, ker v latexu napišeš enačbo, za katero bi v wordu rabil "pol" ure, takoj.
Saj za shemo sem mislil, da bi nekaj na hitro narisal, ker marsikdaj, z besedam poveš, pa se ti ne da to narisati, saj bi predolgo trajalo, da narišeš, shraniš sliko in uploadaš.

V bistvu, ko oz. če bi dodali podporu latexa (latex render za phpBB) na tem forumu, bi potem lahko oblikoval vse v latexu, tako enačbe kot vezja, kot besedilo itd.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 245
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a Cloud » 18 Feb 2017, 18:01

Mislim, da je za shemo veliko bolj enostavno, da jo narišeš v KiCadu ali pa Altiumu, screenshootaš in naložiš na forum.
Cloud
 
Prispevkov: 1189
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 82 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a igo » 18 Feb 2017, 19:27

To se mi zdi rahlo komplicirano.

Zelo uporabno bi bilo, če bi obstajala dva fonta za pisanje prispevkov in možnost preklapljanja med njima z nekimi [ fontX ] in [ /fontX ] ukazi ali s klikom na ikonico nad poljem za vnos besedila.

fontX bi bil "monospace" font, pri katerem vsak znak zavzame enako širino.

Posledično bi shemo sestavil kar z običajnimi znaki
Koda: Izberi vse
0-10V)----[10k]----,----[10k]---(GND
                             '----(ADCin 

pri čemer bi ' in , tvorila navpično povezavo. Zdaj forum samodejno prepreči <1 presledke, pri (code) (/code) pa je nemogoče naciljati položaj, saj se font spremeni v monospace šele v predogledu prispevka.

Načeloma bi lahko bila tudi nova ikona (code1) (/code1), kjer se font v predogledu ne bi spremenil v monospace, a je tam nemogoče šteti _____ in ---- . Se pa da preživeti tudi s tem.
Uporabiti več kot 1 presledek izven (code) verjetno z nekim razlogom ni dovoljeno.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 963
Pridružen: 11 Apr 2015, 12:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 217 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 18 Feb 2017, 20:26

Saj se da tako:
Koda: Izberi vse
+10-15V           ___0,047R
 X------o------o-|___|-o--o---------o----o-------o
        |      |       |  |         |    |       |
       ---     |       | .-.        |    |       |
 470uF ###     |       | | | 2k2    |    |       |
        | +    |       | | |        |    |       |
 X------o      '--.    | '-'       .-.   |       |
        |         |6   |7 |8    1k | |   |       |
       GND      .------------.     | |   |       |
                |            |     '-'   |       |
                |            |1     |  |/  BC    |
                |            |------o--|   547   |
                |            |      |  |>        |
                |            |     .-.   |       |
                |            | 220R| |   o----||-+  IRF9Z34
                |            |     | |   |    ||->
                |  MC34063   |     '-'   |    ||-+
                |            |      |    |       |  BYV29     -12V6
                |            |      '----'       o--|<-o----o--X OUT
                |            |2                  |     |    |
                |            |--|                C|    |    |
                |            | GND          30uH C|    |   --- 470
                |            |3      1nF         C|    |   ###  uF
                |            |-------||--.       |     |    | +
                '------------'           |      GND    |   GND
                     5|   4|             |             |
                      |    '-------------o-------------o
                      |                           ___  |
                      '-----------------------o--|___|-'
                                              |       1k0
                                             .-.
                                             | | 5k6 + 3k3
                                             | | zaporedno
                                             '-'
                                              |
                                             GND
BraneZ
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1358
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 476 krat
Prejel zahvalo: 497 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 18 Feb 2017, 20:39

Zgleda pa to zelo slabo. Pa še porabil si časa zraven še pa še.
Pa brez zamere.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 245
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 18 Feb 2017, 20:51

Časa sem porabil zelo malo. Notepad pa je v vsakem računalniku in je zastonj brez kakršnih omejitev. :)
V časih DOS-a je bilo tega kot salate. Malo vaje pa gre.
Cloud je napisal/-a:Mislim, da je za shemo veliko bolj enostavno, da jo narišeš v KiCadu ali pa Altiumu, screenshootaš in naložiš na forum.
S tem pa se popolnoma strinjam! Ne rabi biti travno ti programi kar je napisal.
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1358
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 476 krat
Prejel zahvalo: 497 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a LiPo » 19 Feb 2017, 09:58

:) Dejto no... a mate preveč časa...

To je tko, ki bi sel z odpiračem za konzerve posekat 100 letno smreko.
Sj bi šlo (zjutraj ob "štamprlu"), realnost pa je cisto nekaj drugega.

LPG
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 621
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 20 krat
Prejel zahvalo: 74 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 19 Feb 2017, 10:41

s54mtb
 
Prispevkov: 6862
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 898 krat
Prejel zahvalo: 2194 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 19 Feb 2017, 11:04

Saj jaz ne mislim, da boš narisal celo shemo z mikrokrmilnikom in čipi ter upori ter ne vem kaj še vse tu noter.
Recimo, zadnjič je meni razlagal, kako naj vežem ta in ta upor na vhodno linijo mikrokrmilnika, pa ko je napisal v stavku je bilo to nerazumljivo sem moral večkrat prebrati, če bi narisal samo shemo, to je dva upora in linija ter označeno kaj je kaj potem bi bilo bolj jasno.
Za malo sheme - izseke iz shem itd.
Jaz vidim, da dalj časa traja ko rišeš shemo iz: -- . / .- * -+, ko pa da bi za to napisal dva stavka. Itak bi tekom uporabe osvojil to.
Naj še enkrat poudarim, ni namen, da bi narisal vseh 150 elementov v pos in jih zvezal, ampak samo, kako se veže pull-up pull-down upor, kako se veže rele na vhod mikrokrmilnika, kaj taj jaz vem.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 245
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a s56rga » 19 Feb 2017, 11:34

MocnikG je napisal/-a:Naj še enkrat poudarim, ni namen, da bi narisal vseh 150 elementov v pos in jih zvezal, ampak samo, kako se veže pull-up pull-down upor, kako se veže rele na vhod mikrokrmilnika, kaj taj jaz vem.

A Risar (Paint) ni dovolj dober za to?
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 468
Pridružen: 12 Jan 2015, 16:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 147 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 163

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a igo » 19 Feb 2017, 12:20

@BraneZ je prikazal, kaj je možno na ta način "narisati". :_clap
V praksi bi se pa to uporabljalo za kakšne vezave izmeničnih in križnih stikal, priklope reflektorjev, vezave kakšnih vhodov, izhodov, senzorjev, ... .

Vsi omenjate Notepad, Slikarja, ... in printscreen iz profi programov.
Na tablicah in telefonih pa je edina alternativa narisati skico na papir, jo fotografirati in objaviti.
Ampak pri tem nastane ogromna datoteka reda MB s sporočilno vrednostjo 1 kB znakov (par uporov, diod, kondi in povezave med njimi).

Moj butast telefon zmore 2048 x 1152 pik najmanjše ločljivosti (kar je treba predhodno nastaviti), nato pa je treba še naknadno obdelati sliko v ČB, da se oklesti velikost datoteke. Tega seveda nihče ne počne, ampak ima vsakdo fotoaparat in kamero nastavljena na max ločljivost (nikoli se ne ve, kdaj se bo pred objektivom pojavil pomemben prizor). Višek naknadne obdelave pa je preimenovanje datoteke.

Ok, dopuščam možnost, da imam predsodek do razsipnosti s pomnilniškim prostorom :?

Nad poljem za vnos besedila sta ikonici za
(list)(/list) (list=)(/list)
gotovo se da kaj podobnega narediti za (code1), da ne spremeni fontov v monospace.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 963
Pridružen: 11 Apr 2015, 12:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 217 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a zanka » 19 Feb 2017, 12:30

Datotekoe se lahko zmanjša, če se jih shrani kot črno-belo ali z omejenim številom barv (PNG8).
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1243
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 74 krat
Prejel zahvalo: 114 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a s56rga » 19 Feb 2017, 13:27

igo je napisal/-a:Na tablicah in telefonih pa je edina alternativa narisati skico na papir, jo fotografirati in objaviti.

A ni na tablicah in pametnih telefonih to še lažje?
Rišeš z prstom, shraniš in naložiš?
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 468
Pridružen: 12 Jan 2015, 16:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 70 krat
Prejel zahvalo: 147 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 163

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 19 Feb 2017, 13:41

Kaj pa ce so ob urejanja posta ze kar elementi narisani v toolboxu potem pa samo potegnes s prstom in povezese.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 245
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 19 Feb 2017, 15:02

Digikey ima yanimiv online editor...
http://www.digikey.com/schemeit/project/

takale shema mi je vzela 2 minuti:
schemeit-project.png



Da se pa tudi "share-at":
http://www.digikey.com/schemeit/project ... BKH8201NG/
s54mtb
 
Prispevkov: 6862
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 898 krat
Prejel zahvalo: 2194 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 20 Feb 2017, 10:13

Za risanje v latexu z uporabo Circuitikz paketa rabiš zelo veliko potrpljenja, dejansko meji na mazohizem. Moj bivši šef je ekspert v tem in mu je prav izziv risati "tekstovno". Je pa res, da takšne slike izgledajo zelo dobro. Najhuje pa je, ko posodobijo kakšen paket in potem stara slika se več ne prevede.
Glede enačb se pa strinjam, da jih v latexu napišeš dosti prej kot pa v wordu naklikaš.
MarkoM
 
Prispevkov: 565
Pridružen: 29 Jan 2015, 12:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 22 Feb 2017, 17:34

Potem pa bi se lahko n forumu naredilo tako, da se lahko doda slika iz odložišča, to pomeni, da sliko ki jo imaš na CTRL-C potem samo z CTRL-V prilepiš kar v post?
Bi sedalo to narediti? S tem bi se izognili posebnemu dodajanju neke slike, ki jo moraš predhodno shraniti na disk, itd.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 245
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 22 Feb 2017, 19:05

MocnikG je napisal/-a:Potem pa bi se lahko n forumu naredilo tako, da se lahko doda slika iz odložišča, to pomeni, da sliko ki jo imaš na CTRL-C potem samo z CTRL-V prilepiš kar v post?
Bi sedalo to narediti? S tem bi se izognili posebnemu dodajanju neke slike, ki jo moraš predhodno shraniti na disk, itd.


Imgur ima tako rešeno in je zelo uoprabno.
s54mtb
 
Prispevkov: 6862
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 898 krat
Prejel zahvalo: 2194 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 01 Mar 2017, 02:31

Tisto s klicaji in minusi je meni čisto zanč.
To bi moralo biti narejeno tako, da imaš recimo kot code, sam bi se imenovalo recimo schematic. Da naredi en prostor, potem imaš pa pri strani simbole, ki jih vlečeš gor z mišjo in obračaš. Pa da lahko recimo sam kreiraš nove simbole.
SamoBr
 
Prispevkov: 2226
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 116 krat
Prejel zahvalo: 190 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: Risanje sheme v postu foruma

OdgovorNapisal/-a MadMax » 01 Mar 2017, 05:12

Aha.
In kdo bi moral to narediti?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1319
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 317 krat
Prejel zahvalo: 218 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 213


Vrni se na O forumu

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost