S5tech.si vs elektronik.si ...

Vse kar morate vedeti o forumu

S5tech.si vs elektronik.si ...

OdgovorNapisal/-a KlagenFurtelj » 16 Feb 2026, 17:35

Med iskanjem slovenskih on-line virov sem naletel na ta dva in opazil, da sta si precej podobna.

Je to slučajnost ali imata skupno zgodovino ?

S5tech je videti precej bolj aktiven.
Ali se mi mogoče samo tako zdi.

Ko smo že pri tem, je sploh še kakšen slovenski tehnični on-line resurs, vreden omembe ?
KlagenFurtelj

Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: Jakey
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: S5tech.si vs elektronik.si ...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 16 Feb 2026, 17:49

Leta 2015 nekje januar/februar je ogromno članov prestopilo iz elektronika na s5tech zaradi tedanjega krega med vodji in razdvajanjem. Ustvarila sta se 2 tabora, kjer je takratko potegnil elektronik, ampak še danes ne prizna.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 319 krat
Prejel zahvalo: 635 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 18

OdgovorNapisal/-a valter » 16 Feb 2026, 17:55

Ja imata del zelo enake zgodovine Če prištejemo še elekton - Forum.
Mislim pa da imata oba več ali manj iste obiskovalce.
valter

Kraj: Lokev,Vinica,Boa
Zahvalil se je: 181 krat
Prejel zahvalo: 259 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 27

OdgovorNapisal/-a KlagenFurtelj » 16 Feb 2026, 18:04

Jakey je napisal/-a:Leta 2015 nekje januar/februar je ogromno članov prestopilo iz elektronika na s5tech zaradi tedanjega krega med vodji in razdvajanjem. Ustvarila sta se 2 tabora, kjer je takratko potegnil elektronik, ampak še danes ne prizna.

Dva "tabora" ?
Madona, slišati je kot stara Partijska trenja. :D
Se pravi, ni šlo za denar ampak ideološka trenja ?

AI daje zmeden odgovor v smislu da imata oba naslova istega lastnika, ki da se je skregal sam s seboj... :mrgreen:

In da je elektronik.si brisal njim nevšečne poste.

Kar jih vsaj v moji knjigi pravil izloča iz izbora.

Forum naj bi bil stičišče ljudi, javna tribuna neke sorte.
Brisanje postov, sploh tiho, v splošnem vidim kot svinjarijo.

Razen seveda, če kršijo pravila, zakone ipd.
A to je šlo, če prav razumem, za tiho brisanje zgodovine, ki lastnikom ni bila všeč.
Lastniki niso bogovi.
Imajo svojo odgovornost do javnosti.

Njihov forum, njihova pravila, fajn.
Ampak od daleč se mi tole vidi kot zloraba moči.
KlagenFurtelj

OdgovorNapisal/-a KlagenFurtelj » 16 Feb 2026, 18:37

Waasen sie ein mal.

Se pravi, šli so narazen.
Ampak S5tech forum še vedno ima teme Društva Elektronikov Slovenije.
Elektronik nima forumov društva, kolikor vidim.

Kaj je zdaj s tem ?
Je reakcionarna frakcija ustanovila svoje društvo ?
Ali ima staro društvo pač dve frakciji in vsaka žene svoj site ?

Malo čudno se mi zdi, da bi kdo imel s5tech ime za internet domeno, nato pa novo društvo poimenoval po prejšnji skupni domeni.
Foruma sta sedaj dva, to razumem.

Kako je z njuno zgodovino ?
Je S5tech podedoval stare poste skupnega foruma ali je začel iz nule ?

Ampak kaj je z entitetami, če/ki stojita v ozadju ?

Je s5tech.si uraden komunikacijski kanal Društva Elektronikov Slovenije ?
Kaj pa elektronik.si ?
KlagenFurtelj

OdgovorNapisal/-a reber » 16 Feb 2026, 19:38

KlagenFurtelj je napisal/-a:Se pravi, ni šlo za denar ampak ideološka trenja ?

Oboje, predvsem pa za denar ;) vsaj začelo se je tako, kmalu po ustanovitvi društva in s tem skupinskih nabav in projektov preko društva.

Če zgodovino raziščemo še naprej, bolj v preteklost, je bil prvi elektro-n.com, takratni lastnik ni bil odziven za nadgradnjo, zato je nastal maxi.elektronik in iz tega elektronik.si, kjer so se nekoliko kasneje skregali iz več razlogov: moč, nadzor, ego, denar, ... v glavnem, svinjarija, ne bi tega pričakoval na tehničnem področju, da se zreli (ali pa tudi ne) možakarji obnašajo kot otroci.
Ja, po nekem času, ko je že bil maxi.elektronik, sem prevzel elektro-n in zaradi pomanjkanja znanja enostavno postavil elektron.si, ki pa ni oživel, nekaj dogajanja je bilo, ampak premalo. Obe domeni, strežniški prostor in vse delo je bil moj lasten strošek, nikoli nisem jamral, kot se o stroških joka tukaj. Po dolgih letih nesmiselnega vzdrževanjasem se pred slabim letom odločil in ugasnil vse skupaj, ni imelo več smisla. Domeno bom obdržal, zelo verjetno bo iz tega v prihodnosti nastala blagovna znamka, oba sinova sta programerja in se že resno spogledujeta v smer elektronike... mlajši je že zaposlen v uspešnem mednarodnem podjetju v razvoju, lahko dela zraven, lahko gre na svoje. Starejši je na svojem, sicer spletni programer v osnovi, oportunist, ... obema bom z veseljem pomagal pri projektih, jaz osebno pa si želim vsaj nekaj v smeri odprtokodnih projektov in to kasneje tudi delil z vsemi.

Forumi gredo počasi v smeri pozabe, uporabniki se zatekajo po pomoč pri AI, ker je odgovor serviran instantno na srebrnem pladnju. Na forumih pa ostajajo lahkotne teme, zafrkancija in merjenje dolžine oneta, predvsem pa neurejenost in mnogo mnogo preveč off-topica, ki dela forum neprebavljivo nepregleden.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 278 krat
Prejel zahvalo: 919 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a KlagenFurtelj » 16 Feb 2026, 19:49

Hmm.

DES še vedno navaja na svoji strani revijo (ampak ne tudi forum!) elektronik.si in pa tale forum.
Whatever...
KlagenFurtelj

OdgovorNapisal/-a KlagenFurtelj » 17 Feb 2026, 02:32

reber je napisal/-a:
KlagenFurtelj je napisal/-a:Forumi gredo počasi v smeri pozabe, uporabniki se zatekajo po pomoč pri AI, ker je odgovor serviran instantno na srebrnem pladnju. Na forumih pa ostajajo lahkotne teme, zafrkancija in merjenje dolžine oneta, predvsem pa neurejenost in mnogo mnogo preveč off-topica, ki dela forum neprebavljivo nepregleden.

Mislim, da jim izdatno pomagajo lastniki forumov, ki se iz petnih žil upirajo pokazati uporabnikom, da tam nimajo kaj iskati, ker so velike platforme daleč boljše (X, reddit, bluesky, celo mastodont ipd), da o AI ne govorimo. Vsi vztrajajo na predpotopnih zadevah tipa wordpress, forumih "v prahu"/"dodati vodo" ipd.

Veliko bi se dalo spremeniti, ko bi se kdo dejanjsko zazrl v tehniko in implementiral portal "iz nule", na njem pa implementiral svoja orodja, ki jih obiskovalci rabijo.
Taka zadeva bi dobila svoje stalne obiskovalce, točno tako kot znane gostilne.
KlagenFurtelj

OdgovorNapisal/-a Jakey » 17 Feb 2026, 08:31

KlagenFurtelj je napisal/-a:Hmm.

DES še vedno navaja na svoji strani revijo (ampak ne tudi forum!) elektronik.si in pa tale forum.
Whatever...

Glede na to, da si šele 24 ur prisoten in si kar 25% svojih prispevkov porabil za "zakaj s5tech in ne elektronik.si" me resno začenja zanimat tvoj namen pridružitve včeraj..
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

OdgovorNapisal/-a JernejL » 17 Feb 2026, 08:34

KlagenFurtelj je napisal/-a:W
Ampak S5tech forum še vedno ima teme Društva Elektronikov Slovenije.
Elektronik nima forumov društva, kolikor vidim.

Ob razdoru so neupravičeno obdržali domeno - ker je bila namesto na društvo registrirana na specifično osebo, nimajo pa več nobene uradne veze z društvom (kolikor je meni znano).
Uporabniški avatar
JernejL

Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 267 krat
Prejel zahvalo: 493 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 98

OdgovorNapisal/-a KlagenFurtelj » 17 Feb 2026, 08:58

Jakey je napisal/-a:
KlagenFurtelj je napisal/-a:Hmm.

Whatever...

Glede na to, da si šele 24 ur prisoten in si kar 25% svojih prispevkov porabil za "zakaj s5tech in ne elektronik.si" me resno začenja zanimat tvoj namen pridružitve včeraj..

Ni res.
Samo vprašal sem, če so šli narazen, zakaj je na s5tech še vedno link na društvo, poimenovano po elektronik.si.
In zakaj je na strani tega društva link na s5tech.
Če greš narazen, a to ne pomeni, da greš na svoje ?

Kar se vzroka za vprašanje tiče, enkrat, ko sem se spotaknil obenj, sem opazil, da je zanimivo.

Ni to hecno ?
Enim se zdi totalka fajn, upravičeno in tudi POTREBNO da forum ve osebne detajle VSAKEGA požegnanega novega člana.
A ko novi član postavi vprašanje o forumu/društvu, v katerega je prišel, letijo obtožbe o špicljih.

Ponavadi od iste skupine, ki je tik pred tem :_waiting nakladala, da "pošten človek pa ja nima kaj skrivat". :D :mrgreen: :_naughty
KlagenFurtelj

OdgovorNapisal/-a reber » 17 Feb 2026, 09:25

JernejL je napisal/-a:Ob razdoru so neupravičeno obdržali domeno ...

Spore glede .si domen se rešuje direktno pri Arnes, če je nekdo drug resnično bolj upravičen do domene kot trenutni lastnik, jo lahko pridobi v postopku.

Dejstvo je, da v Sloveniji sedaj obstajata dva elektro foruma, prej je bil poleg naštetih še svet-elektronike, ki prav tako ne obstaja več, ni bilo prometa.

Kdor želi sodelovat, naj sodeluje, forum v mnogih primerih še vedno nudi boljšo izkušnjo kot AI.
Vsak uporabnik spleta, se sam odloči kje in kako bo iskal informacije, na forumih jih člani tudi dajemo, ne samo jemljemo. Res na forumih rešitve niso instantno servirane na srebrnem pladnju, je treba malo počakat, ampak gre za bolj pristno in pogosto boljšo izkušnjo. Pošteno je, da vsak nekaj prispeva. Tudi zanimiva vprašanja so lahko dober prispevek, ker se lahko razvije zanimiva in konstruktivna debata... ki se žal vse preveč pogosto razvije v off-topic. Sodelovanje je na prostovoljni bazi, če komu ni kaj všeč ...

.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 278 krat
Prejel zahvalo: 919 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a kobranka » 17 Feb 2026, 10:45

...zakaj je na s5tech še vedno link na društvo, poimenovano po elektronik.si.

Če se prav spomnem se je moralo nekaj dokumentacije prenesti iz elektronik.si, prav posebej se pa to ni urejalo/korigiralo zato lahko povezave in informace vsebujejo kakšne stare podatke, ki naredijo malček zmede. Društvo pa naj bi bilo pripojeno k temu forumu. Del strani društva je tudi https://drustvo.elektronikov.si/ če sem prav seznanjen.
kobranka

Zahvalil se je: 762 krat
Prejel zahvalo: 321 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 64

OdgovorNapisal/-a Kroko » 17 Feb 2026, 18:15

V okviru Društva elektronikov Slovenije, katerega predsednik je bil hkrati lastnik foruma elektronik.si, smo bolj zagnani člani izpeljali dva uspešna skupinska projekta: 3D-tiskalnik in mini CNC.

Društvo pri izvedbi ni aktivno sodelovalo, vendar smo ga potrebovali kot formalni okvir, ker je bilo interesa in udeležencev preveč, da bi projekt lahko vodil posameznik. Kljub temu je predsednik namesto podpore pogosto zaviral delo, se ni držal dogovorov, na koncu pa me je celo obtoževal kraje.

Na skupščini smo izvolili novo vodstvo, za “nagrado” pa smo nekateri prejeli prepoved dostopa (ban). Društvo je zato potrebovalo nov komunikacijski kanal, kar smo nato rešili s “posvojitvijo” s5tech.net.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Zahvalil se je: 770 krat
Prejel zahvalo: 2421 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a Jakey » 17 Feb 2026, 20:07

KlagenFurtelj je napisal/-a:Ni to hecno ?
Enim se zdi totalka fajn, upravičeno in tudi POTREBNO da forum ve osebne detajle VSAKEGA požegnanega novega člana.
A ko novi član postavi vprašanje o forumu/društvu, v katerega je prišel, letijo obtožbe o špicljih.

Ponavadi od iste skupine, ki je tik pred tem :_waiting nakladala, da "pošten človek pa ja nima kaj skrivat". :D :mrgreen: :_naughty

Ni ravno običajno, da se novopridruženi toliko zanima o kregu izpred >10 let. Si dobil razlago, pa želiš še kar nadaljevati in kazati s prstom kdo in kaj. Kr počasi..
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 17 Feb 2026, 20:23

KlagenFurtelj je napisal/-a:A ko novi član postavi vprašanje o forumu/društvu, v katerega je prišel, letijo obtožbe o špicljih.

Sploh ni res, klikni na moj profil, nato pa “Iskanje po uporabnikovih prospevkih” in boš videl, da so člani foruma pomagali in odlično razložili, kar nisem vedel. To lahko vidiš tudi v podforumu Elektronika za začetnike, Nasveti za študente in dijake in vseh ostalih.
Vse ker sem naredil je bilo to, da sem se lepo predstavil. Pa seveda pomagal (oziroma vsaj poizkusil) kjer sem znal.

Ja, elektronik pa je bila čisto druga izkušnja. Postavim vprašanje misleč “da ne bom skos težil tukaj bom vprašal še tam” in vprašanje se čez nekaj dni znajde v smetnjaku ali pa ni nobenega odgovora.

Glede osebnih podatkov pa stavim obe ledvici, da vsaka spletna stran na google pobira več osebnih podatkov samo prek legalnih piškotkov.
Vse je lahko žarnica, če je dovolj toka.
S57LKR
Uporabniški avatar
Lovro7

Kraj: Velenje (Šmartno ob Paki)
Zahvalil se je: 189 krat
Prejel zahvalo: 239 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 21

OdgovorNapisal/-a int47 » 18 Feb 2026, 00:11

JernejL je napisal/-a: Ob razdoru so neupravičeno obdržali domeno ...

Na WHOIS strani je naveden datum registracije domene "elektronik.si" 24.05.2006.
Glede na zapis na bizi.si je datum vpisa "DRUŠTVO ELEKTRONIKOV SLOVENIJE" 02.11.2009.

Realnost žal večinoma ni črno-bela.
Mislim, da nas je nekaj članov, ki še vedno občasno uporabljamo oba foruma.
Sam sem na obeh forumih skupaj bistveno manj, kot sem bil včasih na predhodnih forumih, tudi zaradi vsebine tem kot je tale.

Če ne gre z leti, bo pa (mogoče) šlo s tableti !
Kdor ni skregan, ni Slovenc.
Uporabniški avatar
int47

Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Feb 2026, 07:10

JernejL je napisal/-a: Ob razdoru so neupravičeno obdržali domeno ...

int47 je napisal/-a:Glede na zapis na bizi.si je datum vpisa "DRUŠTVO ELEKTRONIKOV SLOVENIJE" 02.11.2009.
Mislim, da si malo pomešal naslove.
JernejL govori o tem naslovu: https://www.drustvo-elektronikov.si/

Ampak v osnovi imaš vseeno prav, tudi meni ni všeč odpiranje te teme. In tudi sam nimam nič proti temu, da so ljudje aktivni tu in tam in še kje drugje. Žal si ne morem nič pomagati in zapiranje teme na silo bi rodilo le še revolt.
A kljub temu, dejstva ostajajo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20739 krat
Prejel zahvalo: 10587 krat
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Feb 2026, 07:55

Kroko je napisal/-a:Na skupščini smo izvolili novo vodstvo, za “nagrado” pa smo nekateri prejeli prepoved dostopa (ban).

To je še nekako...ajd, (napol) logično, saj ste "banali" predsednika... :D

meni se je zgodila bolj banalna stvar: prodajal sem delta printer in sem objavil oglas na temle forumu in potem še na elektronik.si - zato, ker je bil takrat tale forum še "mlad", pa sem mislil, da bo tam oglas videlo več ljudi. Napisal sem nekako v smislu "na sosednjem forumu prodajam... pa če kdo ne sodeluje tam, pišem še tu". Je bilo dovolj, da sem dobil konkretno opozorilo, da "naj ne izzivam". Sem se potem kar sam "banal" od tam in od takrat ga ne spremljam. Škoda, kako se nekdanji (najboljši) sošolci lahko spremenijo z leti...
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 810 krat
Prejel zahvalo: 1010 krat
Število neizkoriščenih povabil: 207

OdgovorNapisal/-a MadMax » 18 Feb 2026, 08:19

Resnice so vedno 3: njegova, njena in prava.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 917 krat
Prejel zahvalo: 972 krat

OdgovorNapisal/-a DusanK » 18 Feb 2026, 09:11

Govorite o otroškem obnašanju...
Ko naštevate zamere, dogodke in "pro et kontra" sosednjemu forumu pa se v posameznih primerih obnašate isto otročje, saj niste sposobni odpustiti in preseči samega sebe ampak v podzavesti kuhate zamero, dovolj težko, da jo (še) zmorete nositi v sebi, očitno do zadnjega diha...

Se vam že niso zgodile hujše stvari v življenju, da je to taka rak rana, ki nekaterim visi nad glavo že nekaj let in očitno bo še trajalo... naravoslovci pa taki.
Velja tako za to ali ono stran.

V zgornjem se bo že vsak sam prepoznal in naj se zamisli, da je mogoče čas za spremembe v buči, njegovi, ne sosednji.
Ni treba skupna kava ampak bo dovolj že spoštljiv pogled (pozdrav bi bil že zmaga nad sabo), če se srečate na kakem sejmu ali ulici.
Za začetek.
Ampak vam tega moški ego ne bo pustil, prevladal bo pogled vstran.
Po želji, saj vi nosite to breme v sebi.
Jaz grem naprej, na obeh forumih, a istočasno ugašam kot @int47.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3681 krat
Prejel zahvalo: 6213 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Feb 2026, 09:34

Mislim, da je @DusanK dovolj dobro povedal, da se tale tema lahko zaključi in to za vedno!

Bi pa vseeno dodal še citat Friedrich Nietzsche: "Tisti, ki ne zna ohladiti svojih misli, ne bi smel stopiti v ogenj razprave".
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20739 krat
Prejel zahvalo: 10587 krat
Število neizkoriščenih povabil: 254

Vrni se na O forumu

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost