Iščem poznavalca Qt razvojnega okolja

Vse o programiranju na in za PC

Moderatorji: Kroko, tilz0R

Iščem poznavalca Qt razvojnega okolja

OdgovorNapisal/-a sonyx » 17 Mar 2020, 23:19

Pozdravljeni,

zanima me ali je med nami kakšen poznavalec Qt razvojnega okolja in C++ programskega jezika. V "večerni šolo" smo za nalogo dobili, da moramo sprogramirati program v C++ in Qt. Ker imam občutek, da ne bom uspel pravočasno naštudirati Qt do te mere, da bo program kdaj deloval bi lepo prosil, če je med nami kakšen, ki to pozna bolje od mene in mi je pripravljen pomagati.

Že vnaprej hvala za vašo pomoč.

Lp, Danilo
Drži vodu dok majstori odu. :)
sonyx
 
Prispevkov: 214
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:04
Kraj: Sevnica
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Iščem poznavalca Qt razvojnega okolja

OdgovorNapisal/-a borisz » 18 Mar 2020, 12:08

Jaz nimam pojma, bi ti pa svetoval, da vprašaš Google. Najbrž je precej tutorialov.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3874
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 979 krat
Prejel zahvalo: 892 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 174

Re: Iščem poznavalca Qt razvojnega okolja

OdgovorNapisal/-a jure94 » 18 Mar 2020, 15:44

Če je problem v Qt potem se na googlu najde ogromno tutorialov. Lahko pa povem, da se naučiti uporabljati Qt ni težko. Recimo eno intenzivno delovno popoldne pa bi moralo iti brez problema čez (s pomočjo googla seveda).

Če je pa problem v C++ potem je pa to druga stvar. Ampak brez informacije, kaj je potrebno narediti, je težko svetovati.

Ali je Qt zahtevan zaradi kakšnih njihovih knjižnic ali čisto tako, ker predavatelj to uporablja? Če je kar tako, se da programirati tudi v notepadu (notepad++).
Uporabniški avatar
jure94
 
Prispevkov: 669
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:33
Kraj: Jesenice/Ljubljana
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 64 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Iščem poznavalca Qt razvojnega okolja

OdgovorNapisal/-a sonyx » 18 Mar 2020, 20:14

Zdravo,

Qt je uporabljen ker smo ga malo spoznali na dveh predavanjih in pa predavatelj to uporablja in zahteva.

Navodila naloge so tu:

Igrica škarje-kamen-papir
Izdelajte igrico škarje-kamen-papir. Program naj omogoča igranje igralca proti računalniku. Igro lahko igra več igralcev, ki se registrirajo oz. se prijavijo s svojim imenom/psevdonimom. Program naj omogoča več težavnostnih stopenj (npr. 5, 10, 20 poskusov). Omogočite shranjevanje rezultatov in izpis le teh.

glede dizajna sem se že malo poigral. Sedaj pa me čaka da vse te gumbe in textLine povežem skupi.
Priponke
Qt_skp.PNG
Drži vodu dok majstori odu. :)
sonyx
 
Prispevkov: 214
Pridružen: 18 Jan 2015, 11:04
Kraj: Sevnica
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 35 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Iščem poznavalca Qt razvojnega okolja

OdgovorNapisal/-a jure94 » 19 Mar 2020, 10:02

Ne vem kakšen je bil postopek dela, ampak najlažje (seveda kakor za koga) bo ustvariti nov Qt Widgets Application projekt. Na ta način se bo ustvaril že primerno pripravljen projekt.

Dvojni klik na .ui file odpre designer. Tam se potem naredi design. Večina dela bo nato potekala v .cpp datoteki, ki ima isto ime kot .ui file (velja za preproste primere, kot je recimo ta).

Prilagam en res zelo preprost projekt, toliko, da se vidi, kako se potem stvari iz designerja uporabi. Torej sta 2 gumba, en poveča številko za +1, drugi pa jo resetira na 0.
V mapi test je osnovni projekt, v drugi mapi pa kar pride ven, ko se klikne build. V tem primeru so datoteke z imenom mainwindow te, v katerih se kaj dela. Torej najprej design v .ui, nato pa naprej v .cpp. main.cpp nisem nič spreminjal.

Da recimo dobim
Koda: Izberi vse
void MainWindow::on_increase_clicked()

v .ui datoteki desni klik na zgornji gumb (z imenom increase) in desni klik na "go to slot". Odpre se novo okno, kjer izberem "clicked()". To že ustvari primereno kodo v .cpp datoteki. Seveda se lahko napiše na roke, ampak mogoče bo tako lažje.

Tukaj se najde kakšne funkcije/slote/signale omogočajo posamezni elementi: https://doc.qt.io/qt-5/qtwidgets-module.html
Recimo, da se spremeni text za label, se uporabi setText().

Seveda je to res preprost primer (bi rekel naslednja stopnička od print hello world), ampak upam, da bo dovolj za začetek. Upam, da bo kaj pomagalo, se pa da rešiti večino težav z googlom.
Priponke
qt.zip
(895.59 KiB) Prenešeno 7 krat
Uporabniški avatar
jure94
 
Prispevkov: 669
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:33
Kraj: Jesenice/Ljubljana
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 64 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8


Vrni se na Programski jeziki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov