PYTHON

Vse o programiranju na in za PC

Moderatorji: Kroko, tilz0R

PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 23 Feb 2015, 13:36

V temi KLIK Smo se razpisali o Pythonu. Samo smo naleteli na problem "hardwera". Tako sva z sundancer-jem prišla do ideje , da bi Pythom uporabili za povezavo med različnimi MPC-ji (in programskimi jeziki za njih) in PC-jem.Recimo jaz imam Atmelčke ki jih programiram v Baskomu in bi rad to spravil na PC .Da bo bolj jasno ...
Namen imam spraviti odčitavanje kota razreza žage za železo namesto na LCD , na na PC :D . In potem žago preimenovati v CNC.. :D ;) ....
Tako bi bilo nepomembno kaj imamo za hardwer , s čim ga programiramo , saj bi softwer za PC pisali za vse enako....
Ker pa nas je precej takih , ki programiramo z dvemi prsti :oops: bi začeli prav z osnovami , da se tudi taki , lahko temu pridružimo.. Torej bomo potrebovali pomoč in precej dobre volje za nerodneže ...
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a japina » 23 Feb 2015, 13:50

Torej je tema namenjena vprašanjem in pomoči pri programiranju v Pythonu?
japina
 
Prispevkov: 225
Pridružen: 28 Jan 2015, 21:16
Kraj: Šentrupert na Dolenjskem
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 13 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 23 Feb 2015, 14:28

Ja , prvo pa bo sundancer napisal kje snamemo (in kako inštaliramo ) ta zastonjski program. Potem pa se "sprobamo" z enostavnimi programčki.
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a Saso » 23 Feb 2015, 14:58

No tole bom pa z veseljem spremljal in se zraven učil.
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 233
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 31 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a japina » 23 Feb 2015, 15:25

Lahko pomagam pri poučevanju.
japina
 
Prispevkov: 225
Pridružen: 28 Jan 2015, 21:16
Kraj: Šentrupert na Dolenjskem
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 13 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 23 Feb 2015, 15:36

japina je napisal/-a:Lahko pomagam pri poučevanju.

:D To, to, take rabimo...
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a dumr666 » 18 Maj 2015, 17:41

priporočam

http://www.codecademy.com/learn

sam trenutno ustvarjam softwer za zajem podatkov in je python pravzaprav kot naročen :). Je tak lep in zelo interaktiven vodič po pythonu. Vse ostalo je samo branje dokumentacije.
Robots will steal your job. But that's OK
Uporabniški avatar
dumr666
 
Prispevkov: 347
Pridružen: 23 Jan 2015, 15:38
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a leonk » 18 Maj 2015, 18:59

V Pythonu sem napisal nekaj skript, ki v službi vlečejo ali pa pošiljajo podatke preko FTP-ja v širni svet.
V primerjavi z shell skriptami so skripte krajše in preglednejše, da o hitrosti niti ne govorimo.
Čeprav je verzija 2 še kar živa, je smiselno gledati verzijo 3.
Tisto kar pa je najbolj prijetno je da SETUP za PC vsebuje praktično vse potrebne modulčke za delo in
ni potrebe da bi za preprosto vajo morali doinštalirat knjižnico.
npr. moduli FTP, SMTP, OS, XML so že tukaj že by default.

Leon
leonk
 
Prispevkov: 467
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 56 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a lojzek » 19 Maj 2015, 06:17

Ker ravno moja nova igrača potuje k meni (malinca), sem tudi jaz tam opazil, da se programi pišejo v Pythonu. Jezik je vključen v osnovno verzijo OS-a Maline. Kaj več pa ne morem povedat, ker stvari še nimam v roki.
lojzek
 
Prispevkov: 97
Pridružen: 25 Feb 2015, 14:18
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 15 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a satelitko » 19 Maj 2015, 08:12

Jaz bi bil zelo zainteresiran za en tak začetniški tečaj v stilu Juretovega bascoma. Zainteresirani si postavimo enak sistem in začnemo od začetka. Z veseljem bi plačal participacijo, da bo le stvar na primernem nivoju.
satelitko
 
Prispevkov: 302
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:26
Kraj: Radovljica
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 28 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a drakslar » 19 Maj 2015, 09:59

Kakšen webinar bi bil super :)
Uporabniški avatar
drakslar
 
Prispevkov: 73
Pridružen: 23 Jan 2015, 12:50
Kraj: Šenčur
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a fatmir » 10 Feb 2016, 08:53

zdravo!

A je to še aktualno.
To bi se tudi jaz učil od začetka. Imam malino in knjigo python za začetnike.

lp
fatmir
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 28 Jan 2016, 08:59
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Feb 2016, 12:16

fatmir je napisal/-a:zdravo!

A je to še aktualno.
To bi se tudi jaz učil od začetka. Imam malino in knjigo python za začetnike.

lp
Jaz sem tudi ZA. Išče se pa predavatelj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 16776
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 2901 krat
Prejel zahvalo: 2367 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a LiPo » 10 Feb 2016, 12:54

Jaz bi najprej predlagal, da nekdo pokaze nekaj uporabnih primerov.
Kakor sem se jaz srecal s tem je vse skupaj tko tko... glomazno oz. veliko
sare za malo efekta.

Ne predstavljam si, da bi to lahko teklo na 8 k mcu. ali pa 32 k.
je pa to moja izkušnja, z malo specifičnim zahtevami :_helpsos

lp
Grega
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 545
Pridružen: 04 Apr 2015, 17:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 19 krat
Prejel zahvalo: 58 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a japina » 10 Feb 2016, 13:05

@VolkD \o - če le ne bo takoj. Trenutno sem, zaradi prehlada, malo naglušen in čakam, da se zadeva uredi.
japina
 
Prispevkov: 225
Pridružen: 28 Jan 2015, 21:16
Kraj: Šentrupert na Dolenjskem
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 13 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Feb 2016, 13:37

japina je napisal/-a:@VolkD \o - če le ne bo takoj. Trenutno sem, zaradi prehlada, malo naglušen in čakam, da se zadeva uredi.
Po moje je to stvar dogovora. Saj takoj tudi ne moremo, ker bi moral urediti okrog prostorov.
No jaz pa glavo držim postrani - vnetje ene vratne mišice - boli pa ko satan.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 16776
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 2901 krat
Prejel zahvalo: 2367 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a Saso » 24 Feb 2016, 19:28

Eno vprašanje,

rabim naredit eno preprosto win aplikacijo z nekaj vnosi v bazo in branje podatkov iz nje za začetek.
Zadeve se bom lotil v Pythonu, zanima pa me, če obstaja oziroma kaj se priporoča kot IDE, v katerem bi lahko naredil tako GUI kot pisal python kodo.
GUI bi rad delal grafično, tako kot se to počne v C# ali Delphi-ju, z vlečenjem gradnikov na formo.

Skratka, kateri IDE to omogoča in je seveda free.
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 233
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 31 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a japina » 24 Feb 2016, 21:15

Velikokrat se uporablje pyQt. Sam sem uporabljal wxwidgets (če se ne motim, ker je že dolgo tega).
japina
 
Prispevkov: 225
Pridružen: 28 Jan 2015, 21:16
Kraj: Šentrupert na Dolenjskem
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 13 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 17 Dec 2016, 20:07

imam eno težavico.
Rad bi komuniciral z arduinotom preko PYTHON-a. No arduino dela ok s programom
Koda: Izberi vse
 
 
void setup() {
  pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
  Serial.begin(9600);
}
 
void loop() {
  if (Serial.available()) {
    char c = Serial.read();
    if (c == 'H') {
      digitalWrite(LED, HIGH);
    }
    else if (c == 'L') {
      digitalWrite(LED, LOW);
    }
  }
}

Se lepo Prižiga in ugaša ledica na ploščici .


Zatakne se v PAYTHONU
Koda: Izberi vse
import serial
import time
arduino = serial.Serial('/dev/ttyACM0',9600)
time.sleep(1)
 
while(True):
    val = input("Vstavi karakter: ")
    if val=="H":
        arduino.write("H")
        print("LED prizgan")
    if val=="L":
        arduino.write("L")
        print("LED ugasnjen")
    if val!="H" and val!="L":
        print("Caratter neveljaven")
 
arduino.close()

Napaka je :
Traceback (most recent call last):
File "<pyshell#0>", line 1, in <module>
H
NameError: name 'H' is not definedd

Inštaliran imam PYTHON 3.5
Ima kdo kaj več izkušenj s tem...
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a sundancer » 17 Dec 2016, 20:21

Pokazi output, ki ga dobis, ce vstavis tole v svojo python skripto.
Koda: Izberi vse
import sys
print (sys.version)


Pokazi tudi kako skripto pozenes.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 270
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 90 krat
Prejel zahvalo: 138 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 17 Dec 2016, 20:41

Python 3.5.2 (v3.5.2:4def2a2901a5, Jun 25 2016, 22:01:18) [MSC v.1900 32 bit (Intel)] on win32
Type "copyright", "credits" or "license()" for more information.
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 17 Dec 2016, 20:45

import serial
ImportError: No module named 'serial'
>>>
nimam modula serial ?
kako pa to inštaliram ?
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 17 Dec 2016, 20:46

Google za pyserial.
"Words come easy, when they're true!"
Robbie Williams, Gary Barlow
Moj nickname je tilz[NULA]R.
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 929
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 218 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 224

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 22 Dec 2016, 14:33

Malo sem se matral in na koncu mi je ratalo...
Koda za arduinota:

    void setup() {
    pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
    // pinMode(LED, OUTPUT);
    Serial.begin(9600);
    }

    void loop() {
    if (Serial.available()) {
    char c = Serial.read();
    if (c == 'H') {
    digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH);
    }
    else if (c == 'L') {
    digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW);
    }
    }
    }
to je ta lažji del...
Svetujem da odprete serijski monitor in tam najprej preverite pravilno delovanje programa... ;)
Da nisem preveč kompliciral (sem malo lenaril) sem uporabil kar ledico na arduinotu , vi pa lahko preizkusite druge porte ..pine...
No ko bo vse "šljakalo , kot mora ... pa greste nad PYTHON.. :_seeingstars
No saj ni tako strašen :oops:
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 22 Dec 2016, 15:02

PYTHON del:
PYTHON mi je dal malo več dela .No na koncu se je naveličal težiti in po principu pametnejši popusti , sem zmagal jaz ;)

Malo razlage ...
Ker nisem še nikoli programiral v PYTHONU sem delal kup napak ampak vztrajnost se je izplačala.
Torej PYTHON 2.7 (zanj sem našel https://pypi.python.org/pypi/pyserial ) Snamete datoteko in jo inštalirate.
Za take kot sem jaz nekaj nasvetov :oops: da si ne boste :_banghead
Torej pazite poravnavo vrstic !
sintaksa naj bo od PYTHONA2,7 sicer bo vse rdeče
Pazite , da boste izbrali pravi port (tistega kjer je gor vaš arduino)
Pazite da boste port zapirali , sicer bodo težave ...
Še bi lahko našteval , ampak to so opozorlia za nas nedeljske programerje , onim ta pravim tega ni treba brati...
OK koda...
Koda: Izberi vse
import serial
import time

time.sleep(1)
arduino = serial.Serial("COM3", 9600)
while(True):
    val = raw_input("Vstavi crko: ")
    if val=="H":
        arduino.write("H")
        print("LED prizgan")
    if val=="L":
        arduino.write("L")
        print("LED ugasnjen")
    if val!="H" and val!="L":
        print("neveljavna crka")
arduino.close()

No tisti ta pravi programerji naj to preskočijo to je bolj za nas "nedeljske"

dodajam še en programček , katerega najprej stestirajte (da vidite ali imate vse potrebno v PYTHONU..)
Koda: Izberi vse
import serial
ser = serial.Serial('COM3', 9600, timeout=0,parity=serial.PARITY_EVEN, rtscts=1)
print(ser.name)         # check which port was really used
ser.close()             # close port

Kot vidite imam arduinota na COM3 :!: Torej v namesto COM3 Vstavite svoj port....
No program lahko pokličete tudi ko program za ledico že teče , da vam na silo zapre port...
No naj še malo težim... tisti ta pravi programerji to kar preskočite .. da ne boste po nepotrebnem zapravljali svoj čas.



Ker je to najenostavnejši program ima precej težav. Zato sem napisal nekaj "smernic" da se nebi (tisti ki programiranja nismo vešči) zgubili v težavah.
Torej na kaj naj pazimo :!:
Paziti moramo da je naš port prost ---- namreč ko programiramo arduinota in odpremo serijski port , nam bo PYTHON zagrenil živlenje... Pa tudi v PYTHONU lahko pozabimo zapreti porta pa bo isti hudič....
Prvo se moramo prepričati da arduino res dela tisto kar želimo. Potem pa zapremo serijski monitor v ARDUINOTU !

Nato najprej preizkusiti ta kratek programček ... da vidite da vas PYTHON razume ..
Nato se preizkusite z LEDICAMI . Ko to uspe je pot za programiranje arduinota in PYTHONA mnogo svetlejša.
Vsem ki to obvladajo se za te dodatke opravičujem , saj so namenjeni začetnikom ....

Za konec še ena pripomba (upam da vas ne razjezim preveč.....) ampak veste kaj samo 5 smeškotov na post pa je malo premalo ...ne se jezit na moj komentar upam da je ostali del vsaj malo v korist...
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 22 Dec 2016, 15:07

:shock: če oni ta kratki programček ne bo pomagal , vam ostane le še resetiranje PC-ja :_dunno
Lahko pa dotate še en if stavek in nato izhod iz serijskega porta.... :D
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 10 Jan 2017, 19:26

Da malo zakompliciramo :
Merilnik razdalje s senzorjem HC-SR04 .
hc-sr04-02.jpg
senzor

Še vezava na Arduinota
arduinoHC-RC04.jpg

Koda
    int trig=9;
    int echo=8;
    int duration;
    float distance;
    float meter;
    void setup()
    {
    Serial.begin(9600);
    pinMode(trig, OUTPUT);
    digitalWrite(trig, LOW);
    delayMicroseconds(2);
    pinMode(echo, INPUT);
    delay(6000);
    Serial.println("Distance:");
    }
    void loop()
    {
    digitalWrite(trig, HIGH);
    delayMicroseconds(10);
    digitalWrite(trig, LOW);

    duration = pulseIn(echo, HIGH);

    if(duration>=38000){
    Serial.print("Out range");
    }

    else{
    distance = duration/58;
    Serial.print(distance);
    Serial.print("cm");
    meter=distance/100;
    Serial.print("\t");
    Serial.print(meter);
    Serial.println("m");
    }
    delay(1000);
    }
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 10 Jan 2017, 22:09

:oops: Na hitro še PYTHON:
Koda: Izberi vse
import serial
import time
time.sleep(1)
ard = serial.Serial("COM3", 9600)
i = 0
while (i < 20):   
    msg = ard.readline()
    print ("Message from arduino: ")
    print (msg)
    i = i + 1
else:
    print "Exiting"
exit()

:? Ni preveč lepo , ampak dela ....
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 10 Jan 2017, 22:32

valter je napisal/-a:PYTHON del:
PYTHON mi je dal malo več dela .No na koncu se je naveličal težiti in po principu pametnejši popusti , sem zmagal jaz ;)

Malo razlage ...
Ker nisem še nikoli programiral v PYTHONU sem delal kup napak ampak vztrajnost se je izplačala.
Torej PYTHON 2.7 (zanj sem našel https://pypi.python.org/pypi/pyserial ) Snamete datoteko in jo inštalirate.

OK koda...
Koda: Izberi vse
import serial
import time

time.sleep(1)
arduino = serial.Serial("COM3", 9600)
while(True):
    val = raw_input("Vstavi crko: ")
    if val=="H":
        arduino.write("H")
        print("LED prizgan")
    if val=="L":
        arduino.write("L")
        print("LED ugasnjen")
    if val!="H" and val!="L":
        print("neveljavna crka")
arduino.close()

No tisti ta pravi programerji naj to preskočijo to je bolj za nas "nedeljske"

So mi na pomoč priskočili pravi programerji in mi pomagali izbolšati program , tako da sedaj dela normalno; (Hvala Vlado)
Koda: Izberi vse
import serial
import time

time.sleep(1)
arduino = serial.Serial("COM3", 9600)
while(True):
         val = raw_input("Vstavi crko: ")
         if val=="H":
            arduino.write("H")
            print("LED prizgan")
         elif val=="L":
            arduino.write("L")
            print("LED ugasnjen")
         elif val=="x":
            print("izhod iz programa")
            exit()
         else:         
             print("neveljavna crka")
arduino.close()
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 11 Jan 2017, 03:30

Joj, to vsi kar nekaj pišete, pa nimam pojma kaj. Se mi pa to zdi vseeno bolj razumljivo kot pa C.
A bi se dali narediti kakšno šolo za začetnike. Pa navodila okrog prevajalnika. Kje se ga dobi pa kej je treba pazit.
SamoBr
 
Prispevkov: 1907
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 151 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a zanka » 11 Jan 2017, 11:25

Prevajalnika za python ni (če izvzamemo morebitne poiskuse tipa py2exe potem ko je koda že spisana za lažjo namestitev na končni sistem). Prednost programskega jezika python je ta, da se koda lahko hitro spiše, vendar se napake kažejo šele pri izvajanju (če tipi ne pašejo skupaj), zato je potrebno vso kodo temeljito testirati. Jaz sem šel nekoč po tem vodiču: http://www.diveintopython3.net

Moraš pa biti pozoren, ali imaš Python 2 ali 3. Razlike so malenkostne, a dovolj velike za težave. Primer deljenja:
Koda: Izberi vse
Python 3.4.3 (default, Mar 26 2015, 22:03:40)
>>> 3/2
1.5

Koda: Izberi vse
Python 2.7.9 (default, Apr  2 2015, 15:33:21)
>>> 3/2
1
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 534
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 35 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 11 Jan 2017, 14:34

Ja res so razlike , ki ti včasih delajo probleme.
Jaz sem probal s 3.5 , pa sem šel takoj na 2.7 (moram reči da je malo bolj neroden -copy paste ;) -se pravi urejevalnik je malo bolj neroden.. ampak vse ostalo nekako gre.) mi dela manj problemov.
Bo pa potrebno kakšno exe verzijo vzeti , za kake programe na PC-ju. Malo nerodno je , da mora vsakdo imeti inštaliran PYTHON , da recimo lahko kontrolira temperaturo ali kaj podobnega s PC-jem..
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 11 Jan 2017, 14:40

SamoBr je napisal/-a:Joj, to vsi kar nekaj pišete, pa nimam pojma kaj. Se mi pa to zdi vseeno bolj razumljivo kot pa C.
A bi se dali narediti kakšno šolo za začetnike. Pa navodila okrog prevajalnika. Kje se ga dobi pa kej je treba pazit.

Mislim , da je Darko že nekaj poizkušal , pa se je ustavilo..?
Mislim pa ,da se bo dalo mnogo naučiti na teh enostavnih primerih (prižiganje ledic... UZ meter... RFID... pa še kaj podobnega ) saj ponavadi kar povlečejo k ustvarjanju.
Se mi pa arduino dopade , prvič zaradi cene -periferije in ogromne podpore...
Programiranje pa si pomagamo tu...
Če pa Darkotu uspe kaj pripraviti , pa še toliko bolje.
Vseeno pa priporočam nabavo periferije kar pri kitajcih , da bo zaneslivejše in cenejše šlo to naše učenje...(seveda če se tudi ostali strinjate)
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 12 Jan 2017, 00:14

Sem našel v predalu še Joystick :_think mogoče pa se bo ga dalo še za kaj uporabiti ?
joystick.jpg

no da ga priklopimo na arduinota
joystick-arduino.jpg

Še programček
Koda: Izberi vse
int xPin = A1;
int yPin = A0;
int buttonPin = 2;

int xPosition = 0;
int yPosition = 0;
int buttonState = 0;

void setup() {
  // initialize serial communications at 9600 bps:
  Serial.begin(9600);
 
  pinMode(xPin, INPUT);
  pinMode(yPin, INPUT);

  //activate pull-up resistor on the push-button pin
  pinMode(buttonPin, INPUT_PULLUP);
 
  // For versions prior to Arduino 1.0.1
  // pinMode(buttonPin, INPUT);
  // digitalWrite(buttonPin, HIGH);
 
}

void loop() {
  xPosition = analogRead(xPin);
  yPosition = analogRead(yPin);
  buttonState = digitalRead(buttonPin);
 
  Serial.print("X: ");
  Serial.print(xPosition);
  Serial.print(" | Y: ");
  Serial.print(yPosition);
  Serial.print(" | Button: ");
  Serial.println(buttonState);

  delay(100); // add some delay between reads
}
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a vlado » 12 Jan 2017, 11:03

Našel sem zanimivo rešitev za dodati GPIO pine na PC, ali pa povečati število GPIO pinov
na RPI-u.
Tega nisem preizkušal, bom pa verjetno v prihodnosti. Zdi se mi zanimivo predvsem za tiste ki delate s Pythonom na PC-u.
Jaz se trenutno učim na RPi-u in mi to ni tako pomembno.

klik

LP
vlado
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 29 Jan 2015, 15:58
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: PYTHON

OdgovorNapisal/-a valter » 12 Jan 2017, 15:20

Vlado dobra ideja . Vsekakor bo prišlo prav.
valter
 
Prispevkov: 272
Pridružen: 21 Jan 2015, 11:52
Kraj: Lokev
Zahvalil se je: 53 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7


Vrni se na Programski jeziki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost