Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

Vse o gradnji, vodilih, krmiljih, sklopkah, ....

Moderator: Kroko

Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a marko » 04 Mar 2017, 12:42

Živjo,

Možnost imam dobiti omenjeni CNC center. Zraven je seveda klasična "kišta" z vmesnikom in zelenim monitorjem. Nimam interesa kucat to na roko v to mašino, zato me zanima, če je mogoče že kdo poskušal predelat podobno reč na Mach3 ali Mach4?

Mašina je tale: https://www.google.si/search?q=vmc+100+ ... =vmc+100&*
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a majzl » 04 Mar 2017, 13:21

Fletna mašinca. Kakšne pogone pa ima? Imaš merilne letve?
Jaz bi ti priporočil raje LinuxCNC kot ma Mach.

BTW, za kolk ga dobiš?
majzl
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 10 Feb 2017, 22:32
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a marko » 04 Mar 2017, 13:44

Merilnih letev ni (da bi jaz vedel), dobim ga pa za slaba 2 jurja. Moram se še malo spogajat za orodje :)

Nekaj takega si želim narest.. https://www.youtube.com/watch?v=lRab4ic2hjQ
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a majzl » 04 Mar 2017, 22:18

Točno poglej kaj imaš notri - kakšni so motorji, kakšen imaš feedback (merilna letev, enkoder...), kakšen je drajver za osi, kakšni motor/drajver je za menjavo orodja, kakšen motor/drajver imaš za glavno vreteno.

Preveri dokumentacijo oz. jo probaj najti na netu, tako ti bo veliko prihranjenega.
majzl
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 10 Feb 2017, 22:32
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a LiPo » 05 Mar 2017, 17:14

Pri tej zadevi ima samo mehanika vrednosti. Vse ostali pa je za odpis.
Neke nadgradnje se ne splačajo.

Jaz bi dodal močne koračne motorje in ustrezno logiko zadaj...

LPG
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 670
Pridružen: 04 Apr 2015, 17:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 82 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a majzl » 05 Mar 2017, 19:43

Zakaj bi delal po nepotrebnem strošek...sploh če so gor servo motorji, ti bi pa predelal na koračne...
Tudi če je staro - te stvari so čisto funkcionalne - ni bilo nobenega novega odkritja na motorjih v zadnjih 50 letih.
majzl
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 10 Feb 2017, 22:32
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a marko » 05 Mar 2017, 19:59

Mašina deluje BP v originalni konfiguraciji. Zraven je pač 1 kvadratni meter elektronike, ker je pač zadeva stara in takrat ni bilo takih možnosti. Ima pa servo motorje z enkoderji, tako da sem mislil kar to uporabit. Gonilniki za servo motor (tak ki sprejme step/dir koračnega kontrolerja) ne stane neke bajne denarje in ni razloga, da bi to menjal. Na cncdrive sem videl, da je okoli $120 kar je sprejemljivo. Karkoli drugega bi bilo dražje, pa tudi servo motor bi bolj diši za tako mašino, brez nekega pametnega razloga siscer. Do sedaj sem tudi jaz delal z koračniki, ampak mi bi bilo te škoda stran vržt, če bom šel v nakup tega stroja.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Mar 2017, 20:29

marko je napisal/-a:Na cncdrive sem videl, da je okoli $120 kar je sprejemljivo.
Pozor. Imaš kontrolerje in Kontrolerje. Ne izbiraj naceneje, pravzaprav sploh ne izbiraj glede na ceno. Sin je naredil neko kopijo UHU kontrolerjev. Igrača sicer dela, a ni za resno uporabo.
Naslednja stvar pri tem je, da kontrolerji sami še zdaleč ne rešujejo vsega. Razumeti je treba kako delujejo. Naslednja stvar je PID regulacija s katero se boš moral spopasti. Nastavljenje parametrov takega kontrolerja je vse samo enostavno ne. Lahko prideš enkrat do mene, ti bom demonstriral kako z napačnimi parametri mašina dobesedno ponori.

Kontrolerje ki jih imam zdaj sva skupaj s sinom delala kar nekaj časa. Dokler sva preizkušala z manjšimi motorji je vse delalo. Ko sva zadeve povezala na motorje, ki so sedaj na mašini je bil pa ples. Potem smo iskali grešnike, dajali feritne obročke na kable, menjavali kable,... nastavljali parametre,... in naredili kontroler znova, tokrat na dveh ploščicah in z nekaj ločenimi signali preko optosklopnikov.

No zdaj dela, tako kot mora.

To sem opisal zato, da veš kaj te čaka. Pa tudi zato, da te kontroler za 120€ ne zavede, tako kot je nas zavedel UHU kontroler.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 26454
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4873 krat
Prejel zahvalo: 3498 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a marko » 05 Mar 2017, 20:58

To je kontroler, ki ga uporabi mož na posnetku. Sem ga kontaktiral in je pripravljen prodati mach3 upgrade (za menjavo orodij), shemo, pid parametre in navodila (s spiskom komponent) za upgrade - za 700 eur :)
Bom videl, če se bom lotil vsega sploh, ker sem s časom zelo omejen..
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a majzl » 05 Mar 2017, 21:51

Mislim da se tukaj mešajo osnovni pojmi. Kontroler je Mach, LinuxCNC, itd. Drajver je servo ojačevalnik (UHU) - to je močnostni del.

Ti imaš ves hardver. Vse kar moraš zamenjat je kontroler. In za to ne rabiš kupit nov driver s step/dir vhodom. Ti rabiš samo kontroler z (predvidevam) +- 10V analognim izhodom, ki ga boš priključil na tvoj obstoječi drajver. To lahko narediš npr. z LinuxCNC brez posebnega stroška. PID zanka ni nobena posebnost če imaš pravo orodje - na Linuxcnc imaš vsa potrebna orodja.

BTW, če nimaš časa je mogoče bolje da pustiš tako kot je, in ročno vneseš tiste programe.
majzl
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 10 Feb 2017, 22:32
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a marko » 05 Mar 2017, 21:57

Narobe sem napisal, ne kontroler, driver sem mislil. Kontroler (Mach3 kompatibilen) bi uporabil PoKeys.
Tole sem mel v mislih: http://www.cncdrive.com/DG4S_16035.html

In ne, ne mislim vnašat na roko, za to je MasterCAM, ni treba da naslednjih 20 let zeleno vidim.. :)
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a majzl » 05 Mar 2017, 22:04

Sicer ne vem zakaj hočeš na vsak način zamenjat drajver - ok, če ga boš menjal se priporočam za ta starega :D
Zakaj bi plačeval za mach - linuxcnc ti ravno tako koračnike vozi, zaston...
majzl
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 10 Feb 2017, 22:32
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Predelava EMCO VMC 100 na MACH3 ali MACH4

OdgovorNapisal/-a marko » 05 Mar 2017, 22:09

No, saj bom videl kako bom.
Mach mi je znana zadeva, prav tako imam (že) licenčnega in mi je pač samoumeven korak. Nisem imel nobenih težav z njimi, narejene imam (delujoče) postprocesorje za cam, prav tako že imam izdelano celotno proceduro prenosa datotek na računalnik za rezkanje ipd. Zame konkretno je no-brainer, da grem na to. Ne vidim nobene dodane vrednosti, da bi šel na LinuxCNC. Če bi šel iz nule, bi razmišljal seveda tudi o alternativi.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61


Vrni se na CNC naprave

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost