koračni motor

Vse o gradnji, vodilih, krmiljih, sklopkah, ....

Moderator: Kroko

koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 19 Feb 2017, 19:51

Mi lahko svetujete kakšen driver bi rabil za ta motor na sliki. Zanima me tudi koliko voltov rabi za optimalno obratovanje.
Ne varjamem, da rabi samo 1,7V kot piše na njemu. Pa še kateremu "Nema" motorju je podoben po moči.

Hvala za odgovore.

lp Riko
Priponke
koracni motor usa.jpg
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 140
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a tomazp » 20 Feb 2017, 08:33

Koračne motorje omejuješ s tokom. Napetost se spreminja glede na frekvenco - hitrost motorja. Za ustrezno napetost poskrbi elektronika. Jaz sem z driverji postep60-256 zelo zadovoljen. Kontaktiraj borisz na forumu.

Kakšen Nema23 bi bil verjetno blizu.
tomazp
 
Prispevkov: 494
Pridružen: 19 Jan 2015, 09:14
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 119 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 20 Feb 2017, 08:53

Podatki.
la23bck-9r13_StepperMotor.pdf
(1.29 MiB) Prenešeno 60 krat
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1584
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 570 krat
Prejel zahvalo: 615 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 23 Feb 2017, 18:06

tomazp je napisal/-a:Koračne motorje omejuješ s tokom. Napetost se spreminja glede na frekvenco - hitrost motorja. Za ustrezno napetost poskrbi elektronika. Jaz sem z driverji postep60-256 zelo zadovoljen. Kontaktiraj borisz na forumu.

Kakšen Nema23 bi bil verjetno blizu.


Hvala za odgovor, ampak sory, jaz rabim za ta motor za začetek en driver za test (mora pa bit vsaj za 5A), ne pa enega za tako ceno, a ne obstoja kaj cenejšega za test. Pa še vedno ne vem koliko voltov lahko dam gor.


Pa mi lahko še kdo svetuje, ali lahko manjšemu driverju ( 750mA) povečam izhodno moč z kakšnimi dodatnimi močnostnimi tranzistorji ali mosfeti ( kako to povezati ? ). :oops:
Sem poizkusil tudi tole na sliki, pa z manjšim motorjem podatek 24V, 600mA (http://www.nmbtc.com/pdf/motors/PM55L-048-HHD0.pdf), pa se mi čip mini driverja kar oreng greje že pri 10V toka okoli 630mA , pri 24V pa okoli 830mA - čemu tako?? :roll:

lp
Priponke
Stepper-Ruler.png
s-l1000.jpg
A3967
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 140
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a tomazp » 23 Feb 2017, 18:25

Od mini driverja ne moreš pričakovati čudežev. Načeloma lahko vsako zadevo 'sfriziraš', je pa vprašanje časa in stroškov. Sam sem se naučil da ne odkrivam tople vode tam kjer ni treba. Razvoj solidnega driverja ni končan v nekaj popoldnevih.
Za 5A mora biti že kar konkreten driver. Glede napetosti je pa tako: Če ti piše nazivno napetost npr. 3V in 2A pomeni to v mirovanju. Ko se motor vrti z določeno frekvenco tok pada obratno sorazmerno s povečano hitrostjo. Npr. pri 300Hz bo imel npr. samo še 10% nazivnega toka in tudi navor bo drastično padel. (podatki so zgolj za primer). V kolikor želih povečati navor oz. ohraniti tok 2A boš moral dvigniti napetost na npr. 50V. Je bilo o teh stvareh že precej napisanega na forumu.
tomazp
 
Prispevkov: 494
Pridružen: 19 Jan 2015, 09:14
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 119 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a Kroko » 23 Feb 2017, 18:36

Sori ampak ti je tomazp povedal, da je napetost povsem nepomembna. Motorje se omejuje s tokom.
Če bi poznal induktivnost motorja potem bi lahko izbral optimalno napetost pri kateri motor doseže največjo hitrost.
Tako na pamet bi pa rekel da okoli 60 do 80V.

Ja pa to unipolarni motor. Imajo manjšo učinkovitost zato se zadnje čase ne uporabljajo prav veliko.
Poleg tega so ti okrogli motorji znani, da s časom izgubljajo "magnetizem" in jih je večina neuporabnih.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4186
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 625 krat
Prejel zahvalo: 1358 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 251

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 24 Feb 2017, 02:08

Zakaj bi izgubili magnetizem ? Saj ni pravega razloga za to. Meni se zdi, da je to bolj mit kot pa kaj drugega.

Je pa res, da se namagnetenje počasi izgublja, ampak to se pri vseh koračnih. Že zato je dobro za nove stvari dat nove motorje.
SamoBr
 
Prispevkov: 2758
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 248 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a jerjur » 24 Feb 2017, 09:24

SamoBr je napisal/-a:Zakaj bi izgubili magnetizem ? Saj ni pravega razloga za to. Meni se zdi, da je to bolj mit kot pa kaj drugega.

To ni mit :_banghead
Magnetenje se izgublja z temperaturo. Če ne verjameš daj star motor v pečico da nekaj časa deluje.
Z prevelikim tokom pa raste temperatura...
Avtomatika je zakon
jerjur
 
Prispevkov: 191
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:38
Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 111 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 114

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 24 Feb 2017, 09:33

tomazp je napisal/-a:Od mini driverja ne moreš pričakovati čudežev. Načeloma lahko vsako zadevo 'sfriziraš', je pa vprašanje časa in stroškov. Sam sem se naučil da ne odkrivam tople vode tam kjer ni treba. Razvoj solidnega driverja ni končan v nekaj popoldnevih.
Za 5A mora biti že kar konkreten driver. Glede napetosti je pa tako: Če ti piše nazivno napetost npr. 3V in 2A pomeni to v mirovanju. Ko se motor vrti z določeno frekvenco tok pada obratno sorazmerno s povečano hitrostjo. Npr. pri 300Hz bo imel npr. samo še 10% nazivnega toka in tudi navor bo drastično padel. (podatki so zgolj za primer). V kolikor želih povečati navor oz. ohraniti tok 2A boš moral dvigniti napetost na npr. 50V. Je bilo o teh stvareh že precej napisanega na forumu.


Ups, da ne bo pomote, jaz nisem mislil uporabit mini driverja za predelavo v 5A driver. To dodelavo, če je seveda možna sem omenil samo zato, ker se mi greje samo v omenjenem primeru. So pa to samo moji testi in učenje stvari, ki jih še nepoznam.
Hvala vsem, ki mi odgovarjate !

Lp Riko
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 140
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a neo » 22 Jul 2017, 01:28

Testiram motor na sliki v priponki. Pri napetosti 4.5V motor vleče tok 1A namesto 1.4A, kot je navedeno na motorju. Je to posledica razmagnetenja?
Priponke
$_1.jpg
$_1.jpg (32.81 KiB) Videno 906 krat
neo
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:28
Kraj: Vojnik
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 49 krat
Uporabnika povabil: sYsop
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Jul 2017, 08:01

neo je napisal/-a:Testiram motor na sliki v priponki. Pri napetosti 4.5V motor vleče tok 1A namesto 1.4A, kot je navedeno na motorju. Je to posledica razmagnetenja?
Dvomim.
Je pa nemogoče karkoli več povedati, dokler ne poveš kako si motor priključil.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 29457
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5553 krat
Prejel zahvalo: 3742 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a neo » 22 Jul 2017, 09:53

https://www.poscope.com/wp-content/uplo ... 256_UM.pdf

Vezava B na strani 9. Priklopil sem eno fazo na laboratorijski napajalnik.

This method uses unipolar nameplate current specifications

Sklepam pa iz citata zgoraj, da bi moral motor na tej vezavi pri 4.5V vleči 1.4 A.
neo
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:28
Kraj: Vojnik
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 49 krat
Uporabnika povabil: sYsop
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Jul 2017, 10:49

Čakaj, če sem prav razumel, si ti na laboratorijskem napajalniku nastavil 5V in na to priključil na eno fazo motorja, ter izmeril tok ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 29457
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5553 krat
Prejel zahvalo: 3742 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a neo » 22 Jul 2017, 17:09

VolkD je napisal/-a:Čakaj, če sem prav razumel, si ti na laboratorijskem napajalniku nastavil 5V in na to priključil na eno fazo motorja, ter izmeril tok ?


Tako je.

Imam dva identična motorja. Oba sem testiral s PoStep60-256 driverjem. Eden je deloval, drugi pa je samo malo trokiral.

Malo se še poigravam s pokvarjenim motorjem, preden ga vržem v smeti.
neo
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:28
Kraj: Vojnik
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 49 krat
Uporabnika povabil: sYsop
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Jul 2017, 17:44

neo je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Čakaj, če sem prav razumel, si ti na laboratorijskem napajalniku nastavil 5V in na to priključil na eno fazo motorja, ter izmeril tok ?


Tako je.
Hmm,... Navitje motorja ni omsko breme, temveč induktivno. Tvoja meritev torej ne pove prav mnogo. Do nje bi lahko prišel tudi s pomočjo ohmmetra. Vsekakor pa ni merodajna za meritev jakosti magnetov, ki so vgrajeni. Za kaj takega bo moral meriti navor motorja.

neo je napisal/-a:Imam dva identična motorja. Oba sem testiral s PoStep60-256 driverjem. Eden je deloval, drugi pa je samo malo trokiral.

Malo se še poigravam s pokvarjenim motorjem, preden ga vržem v smeti.
Ta, ki je samo trokiral je po tvoje zanič. No, ni nujno. Če se v prostem teku vrti, torej ga nič ne blokira, potem je mogoče, da si ga samo narobe priključil.
Lahko pa je seveda kakšno navitje prekinjeno. Zelo malo verjetno je, da je magnet tako hudo oslabel, da se motor, ki ni obremenjen, ne obrne.
Če je navitje prekinjeno lahko stestiraš z ohmmetrom. Pazi! Motor ima tuljavo. Sprememba toka skozi tuljavo inducira napetost. Ta pa lahko za kratek čas požene tok nazaj v instrument.

Zanimiv način testiranja motorjev je tudi s pomočjo LED. Vzamemo dve in jih vežemo antiparalelno, ter jih priključimo na eno od navitij. Ko zasučemo os motorja LED posveti. Koračni motor je lahko tudi generator. Če vežemo dve diode še na drugo navitje, lahko primerjamo jakost svetlobe iz obeh grup diod. Na ta način je mogoče zaključiti celo na medovojne stike v enem od navitij.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 29457
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5553 krat
Prejel zahvalo: 3742 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a borisz » 23 Jul 2017, 06:45

Obrni priklop na enem mavitju.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2963
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:05
Zahvalil se je: 680 krat
Prejel zahvalo: 669 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 128

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a bray » 23 Jul 2017, 09:45

borisz je napisal/-a:Obrni priklop na enem mavitju.


To samo spremeni smer vrtenja.

Drugače se pa koračni motor najbolj enostavno preveri tako, da kratko skleneš dve žici. Če na osi motorja med vrtenjem s prsti čutiš, da motor "bremza" potem je ta par žic priklop enega navitja. Drugi par pa je drugo navitje. Seveda če gre za klasični bipolarni koračni motor s štirimi žicami. Pri unipolarnem se malo zakomplicira ampak tudi gre.

Še ena zanimiva varianta testiranja je pa z jezikom, kot smo to včasih počeli z 4,5 in 9V baterijami! :D
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 311
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 64 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a neo » 24 Jul 2017, 14:28

Sem "zanič" motor danes še enkrat stestiral in deluje normalno. Sumim, da sem imel slab stik na klemi ali kaj podobnega.
neo
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:28
Kraj: Vojnik
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 49 krat
Uporabnika povabil: sYsop
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Jul 2017, 15:20

neo je napisal/-a:Sem "zanič" motor danes še enkrat stestiral in deluje normalno. Sumim, da sem imel slab stik na klemi ali kaj podobnega.

Me neizmerno veseli. To pa zato,
- ker imaš sedaj dober motor in ker si to povedal tudi nam.
VolkD je napisal/-a: Ta, ki je samo trokiral je po tvoje zanič. No, ni nujno. Če se v prostem teku vrti, torej ga nič ne blokira, potem je mogoče, da si ga samo narobe priključil.
Lahko pa je seveda kakšno navitje prekinjeno. Zelo malo verjetno je, da je magnet tako hudo oslabel, da se motor, ki ni obremenjen, ne obrne.


- pa tudi zato, ker sem le imel prav. :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 29457
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5553 krat
Prejel zahvalo: 3742 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 14 Avg 2018, 17:39

Rabim pomoč, oziroma nasvet.

Kako dobiš maksimalno moč iz koračnega motorja?

Meni se Nemo 23 z driverjem 4A TB6600 in ima gor 60mm jermenico, se ga z lahkoto da z roko ustavit. :_banghead

Nikakor pa ne morem doseči 2,8A toka (tok predviden v datashitu motorja), ki mislim, da je potreben za njegovo polno moč.
Jaz imam 330mA v stenbaju in pri večji hitrosti izmerim tudi nekje do 1,3A pri napetosti 12V. Ko povečujem napetost do 24V tok še nekoliko pade, ne pa poveča, kot sem si mislil.
Ta motor rabim, da bi bil pri majhnih obratih dovolj močan, da ne bi preskakoval korake, ko bo gnal neko os.

Hvala za odgovore!
LP
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 140
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a radix » 14 Avg 2018, 17:46

Kje in kako meriš tok?
radix
 
Prispevkov: 1201
Pridružen: 04 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 195 krat
Prejel zahvalo: 271 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Avg 2018, 18:19

Tokovna omejitev je običajno določena z nastavitvijo driverja.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 29457
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5553 krat
Prejel zahvalo: 3742 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 15 Avg 2018, 07:54

radix je napisal/-a:Kje in kako meriš tok?

tok merim pri vhodu napetosti v driver
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 140
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 15 Avg 2018, 07:55

VolkD je napisal/-a:Tokovna omejitev je običajno določena z nastavitvijo driverja.

na drajverju imam nastavljen maksimalni tok 3,5A
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 140
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a borisz » 15 Avg 2018, 08:06

Vsi moderni gonilniki motorjev imajo vgrajen chopper za regulacijo toka. Tok, ki ga gonilnik porabi, je vedno manjši od toka na motorju.
P=U*I
Odšteti je potrebno izgube.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2963
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:05
Zahvalil se je: 680 krat
Prejel zahvalo: 669 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 128

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a Kroko » 15 Avg 2018, 15:01

Ali v datašitu piše kakšna je induktivnost?
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4186
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 625 krat
Prejel zahvalo: 1358 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 251

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 16 Avg 2018, 07:09

Kroko je napisal/-a:Ali v datašitu piše kakšna je induktivnost?

NEMA 23
Model OK57STH56-2804A
Step Angle (°) 1.8
Motor Length (mm) 56
Rate Current (A) 2.8
Phase Resistance (Ω) 0.9
Phase Inductance (mH) 2.5
Holding Torque (N.m) 1.26
Lead Wire (NO.) 4
Rotor Inertia (g.cm) 280
Motor Weight (KG) 0.68
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 140
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a Kroko » 16 Avg 2018, 08:06

Ta motor bo optimalno delal šele pri 50V napetosti.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4186
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 625 krat
Prejel zahvalo: 1358 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 251

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a kunte » 16 Avg 2018, 08:51

Kroko je napisal/-a:Ta motor bo optimalno delal šele pri 50V napetosti.

Lahko razložiš, kako prideš do tega , kdaj je optimalna napetost za koračni motor? :_banghead
LP Kunte
Uporabniški avatar
kunte
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:32
Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 52 krat
Prejel zahvalo: 14 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 16 Avg 2018, 15:07

Preizkusil sem tja do 30V (več trenutno nimam možnosti preizkusit) pa ni nobene razlike, ne v toku, ne v brzini, ne v moči.

Ali je mogoče regler neispraven ali pa so ti kitajski reglerji en šrot, da tako malo toka ven dajo?

A ni nobenega, ki bi znal opisat svoje izkušnje, oziroma meritve, saj so ti motorji NEMA23 zelo popularni.

Sem poizkusil priklopit na eno navitje 2,8A pa magnet drži da se reče. Torej menim, da moram doseči ta tok (pa ne vem kako in tu tudi sprašujem) pa bo motor deloval z polno močjo.
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 140
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a radix » 16 Avg 2018, 16:32

Meritev na vhodu vezja sigurno ne bo dala pravih vrednosti. Večina driverjev namreč deluje podobno kot buck konverter. Okoli drugega ti pa ne znam pomagati.
radix
 
Prispevkov: 1201
Pridružen: 04 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 195 krat
Prejel zahvalo: 271 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a Kroko » 16 Avg 2018, 16:52

Praviš, da ko priklopiš 2,8A na eno navitje magnet drži.
Pa razmišljajmo:
Pomeri čas od vklopa do doseženih 2,8A. Od česa je ta čas odvisen?
Sedaj si predstavljaj vrteči motor, kjer napajanje navitju priklapljaš/odklapljaš. Kakšno delo opravi navitje v tem času in kako lahko to povečaš.


Če želiš moč in vrtljaje potrebuješ višjo napetost, kvaliteten gonilnik in ustrezen motor.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4186
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 625 krat
Prejel zahvalo: 1358 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 251

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a mitkum » 16 Avg 2018, 19:11

Jaz sem nabavil te driverje in sem porabil kar veliko časa, da sem jih spravil do delovanja.
Predvsem na račun tega, da sem odkril, ka je narobe z njimi.
Prva napaka, ki jo imajo driverji je ta, da po 30ms tok pade na 30% nastavljenega (preprečevanje pregrevanja motorja). To je premalo časa za normalno delovanje motorja.
To je razlog, zakaj tvoj motor nima navora.
Na bazo tranzistorja je potrebno dodati 330 Ohm upor, v RC členu je potrebno upor povečati iz 10k na 20k in s tem podaljšamo čas po katerem tranzistor preklopi na nižji tok.
To funkcijo ima čip, da se motor med mirovanjem ne pregreva. V mirovanju ima motor večji navor kot med vrtenjem in mu lahko dovajamo manj toka da motor ne "zakuha".

Še ena napaka, ki so jo kitajci naredili pri razvoju tega driverja je, da so za napajanje vseh 5V porabnikov na vezju uporabili 5V izhod iz TB čipa, ki lahko da od sebe največ nekaj mA.
Potrebno je zamenjati vse predupore na LED, da zmanjšaš tok.
Pri nastavljanju toka v motor je potrebno meriti napetost na pinu Vref, ki mora biti najmanj 0.3V in največ 1.95V. Višje ali nižje od te vrednosti tvegaš, da boš skuril driver.
Da se to prepreči, je potrebno zamenjati nekaj uporov.

Jaz sem te stvari porihtal in lahko rečem, da driverji delujejo dobro, se ne pregrevajo, motorji tečejo gladko. Kitajski koncept pa je čisto faljen in je narejen tako, da se čip skuri.
Zaradi tega je TB čip tudi na slabem glasu.
mitkum
 
Prispevkov: 605
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:37
Kraj: Logatec/Kalce
Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a cero » 16 Avg 2018, 19:39

lisjakenrico je napisal/-a:Preizkusil sem tja do 30V (več trenutno nimam možnosti preizkusit) pa ni nobene razlike, ne v toku, ne v brzini, ne v moči.


Kot pravi kroko, čisto enostavno:
Hitrost motorja je odvisna od privlačne sile med magneti in navitjem ki je eletromagnet, večja kot je privlačna sila hitreje se bo premaknil motor.
Sila je odvisna od moči elektromagneta (gostota magnetnega polja), ta pa je odvisna od toka ki ga daš noter v navitje.
navitje ima določeno induktivnost, ki se upira in zato tok v navitju počasneje raste.
Problem pa nastane če tok ni še niti narasel do konca pa se že motor obrne in gre tok že na drugo navitje.

To rešimo da dvignemo napetost, z višjo napetostjo porinemo bolj hitro več toka v navitje, torej je problem rešen.
Poanta vsega je v jakosti induciranega električnega polja oziroma EMF, ki jo pač moramo preseči
cero
 
Prispevkov: 1610
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 140 krat
Prejel zahvalo: 322 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 34


Vrni se na CNC naprave

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost