koračni motor

Vse o gradnji, vodilih, krmiljih, sklopkah, ....

Moderator: Kroko

koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 19 Feb 2017, 20:51

Mi lahko svetujete kakšen driver bi rabil za ta motor na sliki. Zanima me tudi koliko voltov rabi za optimalno obratovanje.
Ne varjamem, da rabi samo 1,7V kot piše na njemu. Pa še kateremu "Nema" motorju je podoben po moči.

Hvala za odgovore.

lp Riko
Priponke
koracni motor usa.jpg
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 113
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 18 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a tomazp » 20 Feb 2017, 09:33

Koračne motorje omejuješ s tokom. Napetost se spreminja glede na frekvenco - hitrost motorja. Za ustrezno napetost poskrbi elektronika. Jaz sem z driverji postep60-256 zelo zadovoljen. Kontaktiraj borisz na forumu.

Kakšen Nema23 bi bil verjetno blizu.
tomazp
 
Prispevkov: 428
Pridružen: 19 Jan 2015, 10:14
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 68 krat
Prejel zahvalo: 80 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 20 Feb 2017, 09:53

Podatki.
la23bck-9r13_StepperMotor.pdf
(1.29 MiB) Prenešeno 41 krat
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1414
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 496 krat
Prejel zahvalo: 514 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 23 Feb 2017, 19:06

tomazp je napisal/-a:Koračne motorje omejuješ s tokom. Napetost se spreminja glede na frekvenco - hitrost motorja. Za ustrezno napetost poskrbi elektronika. Jaz sem z driverji postep60-256 zelo zadovoljen. Kontaktiraj borisz na forumu.

Kakšen Nema23 bi bil verjetno blizu.


Hvala za odgovor, ampak sory, jaz rabim za ta motor za začetek en driver za test (mora pa bit vsaj za 5A), ne pa enega za tako ceno, a ne obstoja kaj cenejšega za test. Pa še vedno ne vem koliko voltov lahko dam gor.


Pa mi lahko še kdo svetuje, ali lahko manjšemu driverju ( 750mA) povečam izhodno moč z kakšnimi dodatnimi močnostnimi tranzistorji ali mosfeti ( kako to povezati ? ). :oops:
Sem poizkusil tudi tole na sliki, pa z manjšim motorjem podatek 24V, 600mA (http://www.nmbtc.com/pdf/motors/PM55L-048-HHD0.pdf), pa se mi čip mini driverja kar oreng greje že pri 10V toka okoli 630mA , pri 24V pa okoli 830mA - čemu tako?? :roll:

lp
Priponke
Stepper-Ruler.png
s-l1000.jpg
A3967
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 113
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 18 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a tomazp » 23 Feb 2017, 19:25

Od mini driverja ne moreš pričakovati čudežev. Načeloma lahko vsako zadevo 'sfriziraš', je pa vprašanje časa in stroškov. Sam sem se naučil da ne odkrivam tople vode tam kjer ni treba. Razvoj solidnega driverja ni končan v nekaj popoldnevih.
Za 5A mora biti že kar konkreten driver. Glede napetosti je pa tako: Če ti piše nazivno napetost npr. 3V in 2A pomeni to v mirovanju. Ko se motor vrti z določeno frekvenco tok pada obratno sorazmerno s povečano hitrostjo. Npr. pri 300Hz bo imel npr. samo še 10% nazivnega toka in tudi navor bo drastično padel. (podatki so zgolj za primer). V kolikor želih povečati navor oz. ohraniti tok 2A boš moral dvigniti napetost na npr. 50V. Je bilo o teh stvareh že precej napisanega na forumu.
tomazp
 
Prispevkov: 428
Pridružen: 19 Jan 2015, 10:14
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 68 krat
Prejel zahvalo: 80 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a Kroko » 23 Feb 2017, 19:36

Sori ampak ti je tomazp povedal, da je napetost povsem nepomembna. Motorje se omejuje s tokom.
Če bi poznal induktivnost motorja potem bi lahko izbral optimalno napetost pri kateri motor doseže največjo hitrost.
Tako na pamet bi pa rekel da okoli 60 do 80V.

Ja pa to unipolarni motor. Imajo manjšo učinkovitost zato se zadnje čase ne uporabljajo prav veliko.
Poleg tega so ti okrogli motorji znani, da s časom izgubljajo "magnetizem" in jih je večina neuporabnih.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3816
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1218 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 223

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 24 Feb 2017, 03:08

Zakaj bi izgubili magnetizem ? Saj ni pravega razloga za to. Meni se zdi, da je to bolj mit kot pa kaj drugega.

Je pa res, da se namagnetenje počasi izgublja, ampak to se pri vseh koračnih. Že zato je dobro za nove stvari dat nove motorje.
SamoBr
 
Prispevkov: 2496
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 208 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a jerjur » 24 Feb 2017, 10:24

SamoBr je napisal/-a:Zakaj bi izgubili magnetizem ? Saj ni pravega razloga za to. Meni se zdi, da je to bolj mit kot pa kaj drugega.

To ni mit :_banghead
Magnetenje se izgublja z temperaturo. Če ne verjameš daj star motor v pečico da nekaj časa deluje.
Z prevelikim tokom pa raste temperatura...
Avtomatika je zakon
jerjur
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:38
Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 109 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 112

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 24 Feb 2017, 10:33

tomazp je napisal/-a:Od mini driverja ne moreš pričakovati čudežev. Načeloma lahko vsako zadevo 'sfriziraš', je pa vprašanje časa in stroškov. Sam sem se naučil da ne odkrivam tople vode tam kjer ni treba. Razvoj solidnega driverja ni končan v nekaj popoldnevih.
Za 5A mora biti že kar konkreten driver. Glede napetosti je pa tako: Če ti piše nazivno napetost npr. 3V in 2A pomeni to v mirovanju. Ko se motor vrti z določeno frekvenco tok pada obratno sorazmerno s povečano hitrostjo. Npr. pri 300Hz bo imel npr. samo še 10% nazivnega toka in tudi navor bo drastično padel. (podatki so zgolj za primer). V kolikor želih povečati navor oz. ohraniti tok 2A boš moral dvigniti napetost na npr. 50V. Je bilo o teh stvareh že precej napisanega na forumu.


Ups, da ne bo pomote, jaz nisem mislil uporabit mini driverja za predelavo v 5A driver. To dodelavo, če je seveda možna sem omenil samo zato, ker se mi greje samo v omenjenem primeru. So pa to samo moji testi in učenje stvari, ki jih še nepoznam.
Hvala vsem, ki mi odgovarjate !

Lp Riko
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 113
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 18 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a neo » 22 Jul 2017, 02:28

Testiram motor na sliki v priponki. Pri napetosti 4.5V motor vleče tok 1A namesto 1.4A, kot je navedeno na motorju. Je to posledica razmagnetenja?
Priponke
$_1.jpg
$_1.jpg (32.81 KiB) Videno 395 krat
neo
 
Prispevkov: 350
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:28
Kraj: Vojnik
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: sYsop
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Jul 2017, 09:01

neo je napisal/-a:Testiram motor na sliki v priponki. Pri napetosti 4.5V motor vleče tok 1A namesto 1.4A, kot je navedeno na motorju. Je to posledica razmagnetenja?
Dvomim.
Je pa nemogoče karkoli več povedati, dokler ne poveš kako si motor priključil.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 24450
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4525 krat
Prejel zahvalo: 3336 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a neo » 22 Jul 2017, 10:53

https://www.poscope.com/wp-content/uplo ... 256_UM.pdf

Vezava B na strani 9. Priklopil sem eno fazo na laboratorijski napajalnik.

This method uses unipolar nameplate current specifications

Sklepam pa iz citata zgoraj, da bi moral motor na tej vezavi pri 4.5V vleči 1.4 A.
neo
 
Prispevkov: 350
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:28
Kraj: Vojnik
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: sYsop
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Jul 2017, 11:49

Čakaj, če sem prav razumel, si ti na laboratorijskem napajalniku nastavil 5V in na to priključil na eno fazo motorja, ter izmeril tok ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 24450
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4525 krat
Prejel zahvalo: 3336 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a neo » 22 Jul 2017, 18:09

VolkD je napisal/-a:Čakaj, če sem prav razumel, si ti na laboratorijskem napajalniku nastavil 5V in na to priključil na eno fazo motorja, ter izmeril tok ?


Tako je.

Imam dva identična motorja. Oba sem testiral s PoStep60-256 driverjem. Eden je deloval, drugi pa je samo malo trokiral.

Malo se še poigravam s pokvarjenim motorjem, preden ga vržem v smeti.
neo
 
Prispevkov: 350
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:28
Kraj: Vojnik
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: sYsop
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Jul 2017, 18:44

neo je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Čakaj, če sem prav razumel, si ti na laboratorijskem napajalniku nastavil 5V in na to priključil na eno fazo motorja, ter izmeril tok ?


Tako je.
Hmm,... Navitje motorja ni omsko breme, temveč induktivno. Tvoja meritev torej ne pove prav mnogo. Do nje bi lahko prišel tudi s pomočjo ohmmetra. Vsekakor pa ni merodajna za meritev jakosti magnetov, ki so vgrajeni. Za kaj takega bo moral meriti navor motorja.

neo je napisal/-a:Imam dva identična motorja. Oba sem testiral s PoStep60-256 driverjem. Eden je deloval, drugi pa je samo malo trokiral.

Malo se še poigravam s pokvarjenim motorjem, preden ga vržem v smeti.
Ta, ki je samo trokiral je po tvoje zanič. No, ni nujno. Če se v prostem teku vrti, torej ga nič ne blokira, potem je mogoče, da si ga samo narobe priključil.
Lahko pa je seveda kakšno navitje prekinjeno. Zelo malo verjetno je, da je magnet tako hudo oslabel, da se motor, ki ni obremenjen, ne obrne.
Če je navitje prekinjeno lahko stestiraš z ohmmetrom. Pazi! Motor ima tuljavo. Sprememba toka skozi tuljavo inducira napetost. Ta pa lahko za kratek čas požene tok nazaj v instrument.

Zanimiv način testiranja motorjev je tudi s pomočjo LED. Vzamemo dve in jih vežemo antiparalelno, ter jih priključimo na eno od navitij. Ko zasučemo os motorja LED posveti. Koračni motor je lahko tudi generator. Če vežemo dve diode še na drugo navitje, lahko primerjamo jakost svetlobe iz obeh grup diod. Na ta način je mogoče zaključiti celo na medovojne stike v enem od navitij.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 24450
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4525 krat
Prejel zahvalo: 3336 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a borisz » 23 Jul 2017, 07:45

Obrni priklop na enem mavitju.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2603
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 573 krat
Prejel zahvalo: 627 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 120

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a bray » 23 Jul 2017, 10:45

borisz je napisal/-a:Obrni priklop na enem mavitju.


To samo spremeni smer vrtenja.

Drugače se pa koračni motor najbolj enostavno preveri tako, da kratko skleneš dve žici. Če na osi motorja med vrtenjem s prsti čutiš, da motor "bremza" potem je ta par žic priklop enega navitja. Drugi par pa je drugo navitje. Seveda če gre za klasični bipolarni koračni motor s štirimi žicami. Pri unipolarnem se malo zakomplicira ampak tudi gre.

Še ena zanimiva varianta testiranja je pa z jezikom, kot smo to včasih počeli z 4,5 in 9V baterijami! :D
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 232
Pridružen: 08 Avg 2016, 22:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 31 krat
Prejel zahvalo: 51 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a neo » 24 Jul 2017, 15:28

Sem "zanič" motor danes še enkrat stestiral in deluje normalno. Sumim, da sem imel slab stik na klemi ali kaj podobnega.
neo
 
Prispevkov: 350
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:28
Kraj: Vojnik
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: sYsop
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: koračni motor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Jul 2017, 16:20

neo je napisal/-a:Sem "zanič" motor danes še enkrat stestiral in deluje normalno. Sumim, da sem imel slab stik na klemi ali kaj podobnega.

Me neizmerno veseli. To pa zato,
- ker imaš sedaj dober motor in ker si to povedal tudi nam.
VolkD je napisal/-a: Ta, ki je samo trokiral je po tvoje zanič. No, ni nujno. Če se v prostem teku vrti, torej ga nič ne blokira, potem je mogoče, da si ga samo narobe priključil.
Lahko pa je seveda kakšno navitje prekinjeno. Zelo malo verjetno je, da je magnet tako hudo oslabel, da se motor, ki ni obremenjen, ne obrne.


- pa tudi zato, ker sem le imel prav. :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 24450
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4525 krat
Prejel zahvalo: 3336 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na CNC naprave

Kdo je na strani

Po forumu brska: Yandex [Bot] in 2 gostov