DOS program na XP-jih

Vse o gradnji, vodilih, krmiljih, sklopkah, ....

Moderator: Kroko

DOS program na XP-jih

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 18 Maj 2022, 20:10

Pri kolegovem CNC-ju je prenehal poslušnost PC na katerem je bil takrat ob stroju kupljen dos-ov program za krmiljenje stroja – NCGR z grafičnim vmesnikom GR-CAM in to na Windows 98. Ker je kolega na program hudo »navezan« le tega, vsaj za zdaj, nebi spreminjal. Problem je tudi prenos obdelovalnih datotek med računalniki. Nesel sem mu mašino z XP-ji, tu pa se pojavi problem. Sam dos-ov program se naloži čisto v redu, vendar so na grafičnem ekranu variabilni podatki stroja in obdelave nečitljivi - glej sliko. Kot pravijo, sem poizkusil že skoraj vse (kar znam :-)), pa nič ne pomaga. Je kakšna varianta, da bi tole delalo z xp-ji, ali pač ne gre?

20220518_205057.jpg
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 1346
Pridružen: 14 Jan 2015, 21:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 162 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: DOS program na XP-jih

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 18 Maj 2022, 20:20

Pozabil povedati, da prvi program v katerem se krmili stroj deluje čisto ok. Vsi karakterji se lepo vpisujejo in izpisujejo na ekranu, le na grafičnem vmesniku dobim "packe" namasto uporabnih znakov.

20220518_211744.jpg
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 1346
Pridružen: 14 Jan 2015, 21:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 162 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: DOS program na XP-jih

OdgovorNapisal/-a Iztok » 18 Maj 2022, 20:26

Si že poizkusil https://helpdeskgeek.com/how-to/run-old ... n-windows/

https://www.dosbox.com/download.php?main=1

Meni na XPjih drugače Siemensov S5 za DOS čisto lepo dela tudi brez tega.
Iztok
 
Prispevkov: 2806
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 796 krat
Prejel zahvalo: 650 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 129

Re: DOS program na XP-jih

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Maj 2022, 20:33

Tale problem me pa spominja na program za risanje tiskanih vezij. Program narejen za DOS se imenuje Tango; verjamem, da ga marsikdo pozna.
Na XP-jih je čisto lepo delal, le pravi driver za grafično kartico je bilo treba poiskati.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 57977
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 15749 krat
Prejel zahvalo: 9062 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: DOS program na XP-jih

OdgovorNapisal/-a Iztok » 18 Maj 2022, 21:28

VolkD je napisal/-a:Tale problem me pa spominja na program za risanje tiskanih vezij. Program narejen za DOS se imenuje Tango; verjamem, da ga marsikdo pozna.
Na XP-jih je čisto lepo delal, le pravi driver za grafično kartico je bilo treba poiskati.

Imam enako izkušnjo - tudi sam sem najprej delal s Tangom ...
Iztok
 
Prispevkov: 2806
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 796 krat
Prejel zahvalo: 650 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 129

Re: DOS program na XP-jih

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 18 Maj 2022, 23:26

Iztok je napisal/-a:Si že poizkusil https://helpdeskgeek.com/how-to/run-old ... n-windows/


Tole celo dela. Malo se moram poigrati še z nastavitvami za avtomatsko zaganjanje za "neračunalniškega tipa" :) jutri sprobamo na lokaciji. Iztok, hvala.

DOSBox sem tudi imel v mislih, sam sem avtomatsko mislil, da je to samo za igre. :_banghead
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 1346
Pridružen: 14 Jan 2015, 21:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 162 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: DOS program na XP-jih

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 25 Maj 2022, 09:58

Da še dokončam. Seveda, program je zalaufal tako kot mora, vendar ni bilo komunikacije s strojem. Malo iskanja nastavitve za com port in zadeva je štartala. Iztok, še enkrat hvala za predlog.
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 1346
Pridružen: 14 Jan 2015, 21:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 162 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 47


Vrni se na CNC naprave

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost