Ker so cnc stroji v porastu, prilagam opis izdelave MQL sistema. Gre se za kopijo patentiranega sistema fogbuster. Detajle lahko vsak priredi po svoje, v osnovi pa je zadeva naslednja: Pri fogbusterju se emulzija z zrakom meša v izstopni cevi, na koncu ni nobene šobe. Ne pride do atomizacije emulzije zadeva ne ustvarja megle ampak pljuva večje kapljice. S kotnim regulatorjem pretoka nastavljamo pretok emulzije, ki je pod enakim tlakom kot transportni zrak (cca 1 bar). Osnova za izdelavo je ohišje vodnega filtra.
Na strani dovoda zraka je smiselno montirati regulator tlaka ter ventil, priklop izvedemo po želji, potrebujemo še dovolj reducirnih elementov da pridemo na ustrezen premer na filtru.
Dovod zraka v rezervoarju filtra ustvari nadtlak. Tega preko kotne spojke z navojem M5, ki ravno pašev navojno izvrtino na vrhu filtra (pri moji izvedbi je bilo tako) peljemo do aluminijastega člena kjer se zrak meša z emulzijo. Spojko sem na filter še dodatno zalil z epoksi lepilom kot se vidi na eni izmed slik.
Na izhodu emulzije potrebujemo ustrezne reducirne elemente da pridemo na spojko ¼ cole. Z notranje strani (se ne vidi na sliki) je v reducir ½ - ¼ privijačena hitra spojka (taka kot na zunanji strani), ki služi za pritrditev trde pnevmatske cevi premera 6mm.
Na izhodu tako imamo dve prozorni cevi za vodo zunanji premer Φ6 notranji Φ4. Lahko bi vzel tudi pnevmatsko cev, vendar je precej bolj toga.
Na strani mešalnega člena sem naredil aluminijast del po priloženi risbi (lahko tudi malo po svoje), pripeljal obe cevi (cev z zrakom direktno, cev z emulzijo pa preko regulatorja pretoka). Za izhod pa sem uporabil bakreno cev zunanjega premera Φ4 notranji Φ2 dolžine okrog 100mm, v katero sem na eni strani vrezal navoj M4, da se privijači v aluminijast del. Pred vijačenjem sem cev malo namazal s silikonom.
Zadeva deluje. Pri nastavljanju pretoka emulzije velja pravilo, da na izhodu cevi postavimo papir in ga z neko hitrostjo (recimo obdelovalna hitrost) premikamo prečno na izhod emulzije. Ko se na papirju pozna lepa sled je dovolj emulzije v zraku.