Kroko je napisal/-a:Pri ceni 109/g si vzanejo bolj malo glede na to, ja je na borzi 111/g za 999,9/1000.
Časi, ko brez certifikata praktično nisi mogel prodati zlata so že krepko mimo. Razlog je v tem, da je XRF naprava postala zelo dostopna. Zadeva sicer meri čistost le na površini, zato pa kupec raztali zlato, ki ga prineseš in ga šele nato izmeri. Je pa 999,9 zelo težko doseči, se pa da. Imam kar nekaj kapelj te čistoče.Kroko je napisal/-a:Sploh glede na to, da nimaš nobenih potrdil/certifikatov.
Jaz sem pa poizkusil in ja, dobil sem toliko kot je v ceniku.Kroko je napisal/-a:V bistvu ne verjamem, da ti kdorkoli da toliko, lahko pa, da ima to v ceniku.
VolkD je napisal/-a:Ampak point zgornje tabele je povsem drugje in sicer v tem, da je pri zlatu nižjih karatov cena samega zlata bistveno slabša, kot pri bolj čistem. V bistvu sem odgovoril nekomu, ki je spraševal zakaj se truditi z rafiniranjem zlata. Sploh pri 9 do 12x je razlika velika.
Drži! Vendar takole čisto na grobo, lahko rečem, da pretiravajo.forpobi je napisal/-a:Sicer si že sam odgovoril. Zlato čistosti 999,9 je takoj primerno za nadaljno uporabo (razen za aplikacije, kjer je zahtevana večja čistost), zlato nižje čistosti pa mora nekdo nadalje refinirati. Kar potegne za sabo določene stroške. Problem je tudi v tem, da se.niti ne ve natančno kaj vse je v primeseh. Posebej če je zlato pridobljeno iz elektronskega odpada
Cena rafiniranja je 150EUR / kg.

Če bi imel 1kg zlata bi mi bilo vseeno, tudi če je še enkrat dražje.Kroko je napisal/-a:Cena rafiniranja je 150EUR / kg.
Kroko je napisal/-a:Cena rafiniranja je 150EUR / kg.
VolkD je napisal/-a:Če malo bolje pogledamo bomo hitro opazili, da si trgovci pri odkupu vzamejo kar lep delež ( to ni provizija!), ki znese od cca 5% pa navzgor. Najslabše je torej, če prodajamo 9X zlato. Takrat smo torej skoraj 13% na slabšem, kot če bi iz tega 9x zlata potegnili ven samo zlato kovino in jo prodali kot 24x.
VolkD je napisal/-a:Če torej vzamemo 8g zlata 9X je to vredno 35,60 x 8 = 284,8€
Če pa vzamemo to isto zlato in ga rafiniramo v 24x bomo iz njega dobili 8 x 0.375 = 3g zlata, ni čisto res, ker je treba upoštevati izkoristek, torej bomo dobili 2,979g zlata po vrednosti 109€, kar nam da 324,71€. Razlika je torej 39.91€. Od tega odštejemo stroške rafiniranja (približno 2€) Dobimo 37€.
luccabrassi je napisal/-a: Zlatar jo lahko pogleda najprej ponavadi s kemičnim testom , pogleda štempelj , certifikat če je , ga stehta z Mohrovo tehtnico ( če poznate ) in skoraj vse štima ..... ampak v zlati ploščici zlata je druga ploščica ... wolframa/tungstena
Tu preprosto ne razumem kaj si hotel povedati.luccabrassi je napisal/-a:Tu že v osnovi nekaj ne štima , karkoli , kjerkoli ko greš na nek višji razred enostavno za seboj potegne višje stroške ponavadi eksponencialno ( pa imaš čiščenje kemikalij , stiskanje zraka , nakupovanje optike , kalibracijska oprema , elektronika , blago ....čisti kakav ..... karkoli )
luccabrassi je napisal/-a:PS ena taka zgodbica od teh draguljarjev ....Enkrat me je zlatar ( Tomaž) spraševal kako bi odkril če zlato ni čisto . se pravi prodajalec ti prinese debelejšo ploščico zlata.
Zlatar jo lahko pogleda najprej ponavadi s kemičnim testom , pogleda štempelj , certifikat če je , ga stehta z Mohrovo tehtnico ( če poznate ) in skoraj vse štima ..... ampak v zlati ploščici zlata je druga ploščica ... wolframa/tungstena
spec teža zlata je = 19,30 g/cm3
spec teža wolframa = 19,3 g/cm3
ups kaj pa zdaj ... XRF tu ne bo dosti pokazal drugega kot zlato ( wolfram ima tališče 3422°C ) pač je ploščica lepo oblečena.
100g zlata =11.123,20 €
100g W ( ploščica da se ne matraš = 17,00€
1 g ±0,03 g
5 g ±0,06 g
10 g ±0,10 g
20 g ±0,15 g
50 g ±0,25 g
100 g ±0,35 gcero je napisal/-a:Običajno zlato za nakit pri nas je 14K, v Italiji pa 18K, za zlatnike 21.5K
Kar je pod 10K se uporablja predvsem tam kjer je potrebna trdnost (ure in podobno).
V bistvu ima. Oznako X so včasih uporabljali za 10k ali manj, oznako XX pa zelo redko a vedno za 20kcero je napisal/-a:Karat nima veze z X ampak se označuje z K, v stari grčiji so uporabljali karate kot enoto za tehtanje mislim da iz nekih semen...
Lojz je napisal/-a:Tole razliko v tvoji tabeli s procenti ne razumem med 8-karatnim in 9-karatnim zlatom.
Če to drži, potem se 8-karatno zlato najbolj splača prodajat. Najmanj dela in dokaj dober izkupiček v €.
Ja seveda, saj sem 9k izbral namenoma, ker je najmanj ugoden.Lojz je napisal/-a:To pa je bistveno manj od tvoje računice z zlatom 9x.
VolkD je napisal/-a: Oznako X so včasih uporabljali za 10k ali manj, oznako XX pa zelo redko a vedno za 20k
VolkD je napisal/-a: in jo prodali kot 24x.
Zlato, ki je med 9 in 14X
Lojz je napisal/-a:zlata 9X
z zlatom 9x.
luccabrassi je napisal/-a:resno ???
cero je napisal/-a:Tole izpljune umetna inteligenca na hitro:
Edini "X" ali "XX", ki ga boste našli na evropskem zlatu, so:
XX = Wilhelm Müller (Berlin/Pforzheim) → proizvajalčeva znamka, ničesar ne pove točno o karatih
X = zelo redko kot okrasni ali naključni žig, nikoli za točno čistino
Oznaki X in XX na zlatih predmetih sta se uporabljali v nekdanji Avstro-Ogrski kot stare čistinske oznake za plemenite kovine, preden so uvedli tisočinski sistem.
Kaj sta pomenili:
Oznaka Pomen Približna čistost
X nižja čistina zlata ~14K (ok. 585/1000)
XX višja čistina zlata ~18K (ok. 750/1000)
Imaš prav, bom v prihodnje pazil na teke K in X-se.cero je napisal/-a:V mislih sem pa imel tole, predvideval sem da je bila zamenejava med karat in krat:VolkD je napisal/-a: in jo prodali kot 24x.
Zlato, ki je med 9 in 14XLojz je napisal/-a:zlata 9X
z zlatom 9x.
Pri vsem tem sem predvideval, da to počnemo v stekleni čaši iz borosilikatnega stekla. Količina kemikalij in prelomna točka kjer stroški začno naraščati je torej odvisna tudi od površine dna. Z večanjem količine zlata, ki naj bi ga raztopili pa je treba upoštevati še to, da zlatotopka lahko raztopi omejeno količino zlata. V 10mL zlatotopke lahko raztopimo 2,57g zlata, preračunano iz molskih mas, s tem da privzamemo, da je zlatotopka sestavljena iz solne kisline, ki je 37 % in dušikove kisline, ki je 65%. Večinoma ne delamo s sveže pripravljenimi kislinami in so zato procenti manjši. V praksi se zato raje vzame za preračun vrednost 2,2 g zlata v 10mL zlatotopke.VolkD je napisal/-a:Če je govora o rafiniranju zlata potem je s stroški tako, da so pri mali količini, tja do nekje 8g čisto enaki. Razlog je v tem, da moramo pripraviti toliko kemije, da prekrije zlate predmete. Pri tem je praktično vseeno koliko je v posodi teh predmetov. Z večanjem teže zlata namenjenega rafiniranju se stroški seveda večajo, a ne linearno. S tem strošek na 1g počasi upada.
Drži, ali pa tudi ne...forpobi je napisal/-a:Dobro plačano delo, če delaš doma v garaži oz. raje pod nadstreškom. Če pa se to dela v nekem podjetju, z vso laboratorijsko opremo, digestoriji, plačevanjem za nevarne odpadke... je pa računica precej drugačna.
dejko1 je napisal/-a:Ena opcija je tudi, da pripraviš zeleno galico (železov sulfat), ta se prav tako uporablja kot gnojilo oz. fitofarmacevtsko sredstvo (za odstranjevanje mahu).
PS: Velikokrat se "nevarne odpadke" lahko proda drugi firmi kot reagente oz. vstopne surovine...
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost