Kositrov klorid ali še bolje Kositrov(II) klorid je bela kristalna trda snov. Spojina je stabilna, kar pa ne velja za vodno raztopino ali raztopino v solni kislini. Taka raztopina se uporablja kot redukcijsko sredstvo.
Pri rafiniranju zlata se kositrov klorid uporablja kot indikator zlatovega klorida, saj je zelo močan reducent in hipoma naredi redukcijo zlata v tekčini. Reakcija povzroči spremembo barve. Tako lahko dobimo od rahlo viola rjave pa vse do temno skoraj črno viola barvo tekočine. Bolj kot je barva temna, več zlata je v raztopini.
Mnogokrat pa se ne išče čim več zlata ampak se testira, če je v raztopini zaradi nepopolne reakcije ostalo še vedno kaj zlata. Ko iz Zlatovega klorida oborimo ( s pomočjo natrijevega metabisulfita ali zelene galice ali pa kar s pomočjo C vitamina ) zlato, se lahko zgodi, da se (razlogov je več) ne obori vse zlato, ampak se ga obori le en del. Če tega ne vemo, bomo zlato, ki se ni oborilo zavrgli. Tega si seveda ne želimo zato potrebujemo kositrov klorid, ki potrdi, da zlata ni več, ali pa ga je še malo in zato naredimo še sekundarno obarjanje.
Raztopina kositrovega klorida, ki jo uporabljamo kot indikator torej ni obstojna; po mesecu ali največ dveh se pokvari. SnCl₂: Sn²⁺ oksidira v Sn⁴⁺ (-> SnCl₄) ob stiku z zrakom ali ob povišani temperaturi — raztopina potem potemni in izgubi reduktivne lastnosti. Tega sicer ne moremo preprečiti, lahko pa reakcijo upočasnimo. Nekateri dodajajo v raztopino malo solne kisline. Sam sem prišel do boljše ideje. V temno rjavo stekleničko ( svetloba prav tako prispeva k kvarjenju) kjer imam shranjen kositrov klorid dodam kapljico, največ dve, parafinskega olja. S tem preprečim dostop kisika in oksidacije.
Kljub vsemu se zadeva po nekaj mesecih pokvari in je treba narediti novo.
pravzaprav gre zelo podobno, a ravno obratno. Iz celotne "juhe" odstranjujemo najprej stvari, ki jih je najlažje odstraniti. Hiter pregled klorovih soli pove, da je svinčeva in srebrova sol v vodi in solni kislini netopna. Torej gremo najprej našo tekočino spustiti preko filtra. Tekočina, ki je šla skozi filter torej ne bo vsebovala teh dveh soli.