Rast kristalov.

Tu se bo debatiralo o lastnostih posameznih elementov, o tipih reakcij in o uporabljenih metodah v kemiji.

Rast kristalov.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Avg 2024, 15:53

IMG_20240814_135854.jpg

Tole mi je kristariziralo v čaši.
Raztopina je bila vzeta iz ostanka raztapljanja materialov z dušikovo kislino. Raztapljal sem vse kar je bilo kovinskega v čipih.
V raztopino sem dodal malo HCl in potem dobil neko belo snov, ki pa po mojem prepričanju ni bila srebrov klorid. To sem malo izpiral in potem na zadevo pozabil. Danes pa sem opazil tole zanimivo rast kristalov.

Ima kdo idejo kaj bi tole bilo ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19413 krat
Prejel zahvalo: 10059 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 250

Re: Rast kristalov.

OdgovorNapisal/-a DusanK » 14 Avg 2024, 18:54

CGPT odgovarja. Če je smiselno odgovoril pa presodi sam. Jaz nimam pojma o kemijskih zvarkih. :)

"Zanimivo! Na podlagi opisa in slike kristalov bi lahko šlo za kristale kovinske soli, ki so nastali med izparevanjem preostale raztopine. Glede na to, da si delal z dušikovo kislino in HCl, bi lahko nastali kristali spadali med kloride ali nitrate kovin, ki so bile prisotne v originalni raztopini.

Če predpostavimo, da si raztapljal čipe, bi lahko bila prisotna paleta različnih kovin, kot so baker, nikelj, železo, srebro itd. Dodatek HCl lahko povzroči tvorbo različnih kloridov, od katerih nekateri lahko kristalizirajo iz raztopine, ko se le-ta posuši.

Najpogostejši kandidat za takšno kristalno strukturo bi bil lahko npr. baker(II) klorid (CuCl₂), vendar pa je to samo ena izmed možnosti. Da bi natančno določil, za kakšne kristale gre, bi bilo najbolje, da jih analiziraš z rentgensko difrakcijo (XRD) ali katero drugo tehniko, ki je namenjena identifikaciji kristalnih struktur.

Če imaš kakšne dodatne informacije o postopku ali materialih, bi to lahko pomagalo zožiti možne možnosti."
CGPT
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3264 krat
Prejel zahvalo: 5776 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a forpobi » 14 Avg 2024, 20:02

Mogoče "tin whiskers"? A je snov prevodna?
forpobi

Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 41 krat
Prejel zahvalo: 203 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 37

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Avg 2024, 01:45

DusanK je napisal/-a:CGPT odgovarja. Če je smiselno odgovoril pa presodi sam. Jaz nimam pojma o kemijskih zvarkih. :)

Precej bolj pošten odgovor, kot pa GPT-jevo nakladanje.
GPT je samo povzel splošno znanje o tem, da kristale tvorijo soli. Glede na uporabljene kisline pa je seveda povsem jasno, da so to ali kloridi ali pa nitrati. Se pravi zelo zelo splošen odgovor, ki hkrati ne pove ničesar.
Fotografijo sem priložil z enim samim namenom - pove namreč lahko katera snov (ali snovi) sploh lahko tvori kristale tovrstne oblike. Iz oblike kristalov je povsem jasno, katere snovi ne morejo biti. Recimo NaCl (halit) je že tak. Njegova značilnost je, da kristalizira v kubičnem kristalnem sistemu.
Nekatere snovi lahko tvorijo kristale v več kristalnih sistemih, odvisno od tlaka, temperature, primesi,...
Različne snovi lahko tvorijo kristale v istih sistemih. Z uspešno definicijo sistema iz slike (meni ni uspelo) bi torej lahko dobili nabor snovi, ki sploh lahko tvorijo take kristale. Da bi zožil izbor snovi, ki pridejo v poštev sem dodal informacijo o izvoru te snovi.

Pričakoval bi, da bo AI z dostopi do veliko baz podatkov tak problem zelo uspešno determinirala, pa žel ni tako.

Tiste, ki imate boljši dar opazovanja od mene bi torej prosil, če mi za začetek pomagate definirati tip kristalnega sistema in/oziroma mreže.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Avg 2024, 01:52

forpobi je napisal/-a:Mogoče "tin whiskers"? A je snov prevodna?
Pravzaprav bi res lahko bilo to, čeprav barva nekako ne ustreza. Ampak barvo ponavadi definirajo nečistoče. Ampak tin whiskers v tej barvi (rahlo gre na rumeno) ne obstaja.

Kristali so v tekočini in so zelo nežni. Mi ni niti slučajno padlo na pamet, da bi meril prevodnost; bom to naredil jutri. Hmm,.. :_think danes.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a DusanK » 15 Avg 2024, 07:36

Na, ti je dal še malo kosti za glodat...

"Tvorba tankih belih dlačic, kot si jih opisal, je značilna za kristalizacijo nekaterih kovinskih soli. Glede na sliko in tvoje opisovanje brez posebnega reda v kristalizaciji, lahko zožimo nabor možnosti na snovi, ki pogosto tvorijo podobne kristale:

Cinkov sulfat (ZnSO₄): Tvorba igličastih kristalov je značilna za hidratirano obliko cinkovega sulfata. Ti kristali so običajno dolgi, tanki in beli.

Kalijev aluminijev sulfat (aluminijev kalijev alum, KAl(SO₄)₂·12H₂O): Tudi aluminijev alum lahko tvori kristale, ki so dolgi, tanki in prozorni ali beli, čeprav običajno rastejo bolj organizirano.

Srebrni klorid (AgCl): Medtem ko srebrni klorid običajno tvori amorfno belo usedlino, lahko v nekaterih primerih, še posebej pri počasnem izhlapevanju v prisotnosti kloridnih ionov, tvori kristale, ki spominjajo na tanke iglice.

Bakrov(II) klorid (CuCl₂): Čeprav je bakrov klorid pogosto zelen, v nekaterih okoliščinah lahko tvori kristale, ki so bolj igličasti in lahko izgledajo svetlejši, še posebej v tankih slojih.

Amorfne ali mikrokristralne oblike težkih kovin: Nekatere težke kovine in njihove soli lahko tvorijo takšne amorfne ali igličaste strukture med kristalizacijo, še posebej, če so prisotni različni kontaminanti ali če so pogoji kristalizacije nestandardni.

Glede na dejstvo, da si raztapljal kovinske dele s pomočjo dušikove kisline, so zgoraj navedene snovi najverjetnejše, čeprav bi lahko bila prisotna tudi kakšna druga manj običajna kovinska sol.

Če si skeptičen glede srebrnega klorida, je vredno preveriti tudi barvo in reakcijo kristalov. Srebrni klorid na primer potemni pod vplivom svetlobe, kar lahko služi kot test. Če ti to ne odgovarja, bi bile natančnejše analize, kot je rentgenska difrakcija (XRD), potrebne za točno identifikacijo.

Če imaš več informacij o postopku, jih lahko vključimo za bolj natančno identifikacijo!"
CGPT
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3264 krat
Prejel zahvalo: 5776 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Avg 2024, 11:55

CGPT je napisal/-a:"Cinkov sulfat (ZnSO₄): Tvorba igličastih kristalov je značilna za hidratirano obliko cinkovega sulfata. Ti kristali so običajno dolgi, tanki in beli.
Ni opcija. Žvepla ni v vhodnih surovinah.

CGPT je napisal/-a: Kalijev aluminijev sulfat (aluminijev kalijev alum, KAl(SO₄)₂·12H₂O): Tudi aluminijev alum lahko tvori kristale, ki so dolgi, tanki in prozorni ali beli, čeprav običajno rastejo bolj organizirano.
Ni opcija. Žvepla ni v vhodnih surovinah.

CGPT je napisal/-a:Srebrni klorid (AgCl): Medtem ko srebrni klorid običajno tvori amorfno belo usedlino, lahko v nekaterih primerih, še posebej pri počasnem izhlapevanju v prisotnosti kloridnih ionov, tvori kristale, ki spominjajo na tanke iglice.
Bi bil zelo vesel, ker bi potem šel v smeri redukcije srebra. A to vseeno ni prava izbira, saj kristali ne spremenijo odtenka barve, kljub izpostavljenosti soncu. Kasneje sem dodal vsebini še malo vode in kristali so se v vodi raztopili. Srebrov klorid je v vodi izjemno slabo topen.

CGPT je napisal/-a:Bakrov(II) klorid (CuCl₂): Čeprav je bakrov klorid pogosto zelen, v nekaterih okoliščinah lahko tvori kristale, ki so bolj igličasti in lahko izgledajo svetlejši, še posebej v tankih slojih.
Bi lahko bilo,

CGPT je napisal/-a:Amorfne ali mikrokristralne oblike težkih kovin: Nekatere težke kovine in njihove soli lahko tvorijo takšne amorfne ali igličaste strukture med kristalizacijo, še posebej, če so prisotni različni kontaminanti ali če so pogoji kristalizacije nestandardni.
Malo verjetno, omenjenih kovin ni v vhodnih surovinah.

Raztapljanje kovin v dušikovi kislini ne prinese SO4 skupine. Ta običajno nastane z uporabo žveplene kisline.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Avg 2024, 12:03

Glede na zgoraj povedano sem se odločil, da v čašo dodam malo vode. Kristali so se brez mešanja raztopili v vodi v cca 15-ih minutah.
Za vsak slučaj sem dal v čašo kaplico amonijaka. Ta je v trenutku obarval vsebino čaše v izrazito modro. To pa je značilno za bakrove spojine.
Z dodajanjem vode sem zmanjšal intenzivnost modre barve in tako odkril, da obstaja še ena usedlina - črn droben prah. Počakal sem, da se usede in odlil viške tekočine, nato pa dolil čisto vodo. Postopek sem nekajkrat ponovil. Tako sem se rešil modre barve, ohranil pa nekaj malega, res malo črne usedline. Izpostavilo se je, da je to zlat prah. Res malo, čisto malo, a je.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Vrni se na Osnove - elementi, snovi, reakcije in in metode

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost