Se povsem strinjam.Lojz je napisal/-a:Jaz bi rekel, da mora biti ura v osnovi z RTC, vse drugo v zvezi s sinhronizacijo pa opcija. Moje mnenje.
VolkD je napisal/-a:LiPo je napisal/-a:A ne bi izbral najprej funkcije:
Jaz sem misli tole:
ESP32 : CPU , WIFI in BT
Nebi, v bistvu urni del že rišem.
Ni pa nobene škode, če imamo dve različni osnovi.
ATmega128. Pravzaprav je lahko katerikoli iz serije ATmega, ki ima dva Uarta.LiPo je napisal/-a:Hehe.. ok.
Kateri cpu?
Proteus je napisal/-a:Torej imam PCB z CPU in prikazovalnikom. CPU sprogramiram za krmiljenje prikazovalnika.
(1) kaj me sedaj loči od ure?
- v bistvu nič, samo nekaj vrstic kode.
(2) Kaj me loči od GPS sinhronizacije?
- nič samo trije pini (+/-/Rx) za priključitev GPS modula in nekaj vrstic kode.
Ne dojamem najbolje zakaj bi za to potreboval dva CPU-ja in dva PCB-ja.
LiPo je napisal/-a:FM31256 ima zunanji kristal. Ja? Odstopanje teh RTC je zelo veliko. Poleg tega je to neka exsotika...
A nima esp32 dva procesorja ?LiPo je napisal/-a:Imeti dva procesorja nima smisla. To je bilo že večkrat povedano.
Hmm, če kaj vem, potem arduino ne podpira ravno ta procesor. No mogoče ga s kako finto, ampak native pa mislim, da ne. A Visual studio code bo v redu ?LiPo je napisal/-a:ATMEGA128 je ok izbira. Samo v čem pa bo pisan program? Arduino? Če ja, potem spet ni ok izbira, ker je omejeno podprt. Žal.
LiPo je napisal/-a:Imeti dva procesorja nima smisla. To je bilo že večkrat povedano.
ATMEGA128 je ok izbira. Samo v čem pa bo pisan program? Arduino? Če ja, potem spet ni ok izbira, ker je omejeno podprt. Žal.
Napajanje?
VolkD je napisal/-a:Super, torej imaš rešen problem.LiPo je napisal/-a:Skratka, pa smo spet pri ESP32...
V parih minutah sem na mizi zlotal ESP32 z dop matrix led (max7219 8x32 pik).
Poslal program gor in to je to..
Napajalnik je mikro usb.
Zdaj pa pusti ostale, da naredimo kot nam je ljubše.
S56FPW je napisal/-a:LiPo je napisal/-a:Imeti dva procesorja nima smisla. To je bilo že večkrat povedano.
ATMEGA128 je ok izbira. Samo v čem pa bo pisan program? Arduino? Če ja, potem spet ni ok izbira, ker je omejeno podprt. Žal.
Napajanje?
Arduino je itak neuporaben če mu ne dodaš teh dodatkov https://github.com/MCUdude
brez tega ne zna niti varovalk pravilno nastavit
s54mtb je napisal/-a:Arduino je super za šolske projekte. Ravno smo zaključili sklop delavnic. Za resno uporabo pa nekako ni najbolj uporabno. Sem večkrat poskušal, pa na koncu vedno pristal na atmel studio in in circuit debugerju. Debug preko izpisa na uart bi morali prepovedati.
mucek je napisal/-a:Stranka, ki izdeluje malo vecje (cerkvene) ure, uporablja tole, kjer ni moznosti GSMa:
https://www.conrad.com/p/dcf-receiver-m ... rol-641138
mucek je napisal/-a:Stranka, ki izdeluje malo vecje (cerkvene) ure, uporablja tole, kjer ni moznosti GSMa:
https://www.conrad.com/p/dcf-receiver-m ... rol-641138
50Hz je super za navadno sobno uro, če pa rabiš (ne debatiramo zdaj o smiselnosti...) na sekunde v vsakem trenutku je pa mimo.s54mtb je napisal/-a:50Hz je tudi kar OK. Imam staro 7 segmentno LED uro/radio na nočni omarici in nimam nobenih težav z napako. Zgodilo se je le leta 2018, ko so nekaj čarali (če me spomin ne vara na Kosovem) in je čez noč za kake pol minute zaostajala...
s54mtb je napisal/-a:50Hz je tudi kar OK. Imam staro 7 segmentno LED uro/radio na nočni omarici in nimam nobenih težav z napako. Zgodilo se je le leta 2018, ko so nekaj čarali (če me spomin ne vara na Kosovem) in je čez noč za kake pol minute zaostajala...
GJ je napisal/-a:s54mtb je napisal/-a:50Hz je tudi kar OK. Imam staro 7 segmentno LED uro/radio na nočni omarici in nimam nobenih težav z napako. Zgodilo se je le leta 2018, ko so nekaj čarali (če me spomin ne vara na Kosovem) in je čez noč za kake pol minute zaostajala...
Mare a ti si iz Kosova?
Drugače v celotni Evropi, Francija kot elektro velesila diktira 50 Hz zaradi frekvenčno sinhronizacije, ker Evropa ima svojo mrežo in je frekvenca v celotni evropi za vse skoraj popolnoma enaka, razlike so maksimalno +- nekaj mili Hz!
GJ je napisal/-a:s54mtb je napisal/-a:50Hz je tudi kar OK. Imam staro 7 segmentno LED uro/radio na nočni omarici in nimam nobenih težav z napako. Zgodilo se je le leta 2018, ko so nekaj čarali (če me spomin ne vara na Kosovem) in je čez noč za kake pol minute zaostajala...
Mare a ti si iz Kosova?
Drugače v celotni Evropi, Francija kot elektro velesila diktira 50 Hz zaradi frekvenčno sinhronizacije, ker Evropa ima svojo mrežo in je frekvenca v celotni evropi za vse skoraj popolnoma enaka, razlike so maksimalno +- nekaj mili Hz!
Cloud je napisal/-a:GJ je napisal/-a:s54mtb je napisal/-a:50Hz je tudi kar OK. Imam staro 7 segmentno LED uro/radio na nočni omarici in nimam nobenih težav z napako. Zgodilo se je le leta 2018, ko so nekaj čarali (če me spomin ne vara na Kosovem) in je čez noč za kake pol minute zaostajala...
Mare a ti si iz Kosova?
https://youtu.be/bij-JjzCa7o
MadMax je napisal/-a:GJ, iz kje si pa ti, da kar tako malo na pamet?
https://www.esvet.si/novice/tezave-s-si ... ske-evrope
https://www.eles.si/novice/ArticleID/12 ... i-50-01-Hz
GJ je napisal/-a:MadMax je napisal/-a:GJ, iz kje si pa ti, da kar tako malo na pamet?
https://www.esvet.si/novice/tezave-s-si ... ske-evrope
https://www.eles.si/novice/ArticleID/12 ... i-50-01-Hz
Ahh... In kdo je plačal 113 GWh energije? Čigava je bila? Pa saj moraš energijo od nekje zakupit, drugače te odklopijo...
Mislim, kako lahko spor med Srbijo in Kosovom znižuje frekvenco omrežja in to več kot mesec dni? To je čisti trač! A potemtakem kdo na Kosovem sploh palčuje elektriko?![]()
LPGJ
lado je napisal/-a:
Meni je pa tole kar všeč in zadosti točno.Če bo kdo naročaj tis vezja bi se pridružil,imam kar nekaj teh VFD lahko podelimo...
lado je napisal/-a:lado je napisal/-a:
Meni je pa tole kar všeč in zadosti točno.Če bo kdo naročaj tis vezja bi se pridružil,imam kar nekaj teh VFD lahko podelimo...
Kot sem že enkrat napisal...meni pa verjetno še komu bi bilo to dovolj za uro. Ker vezij še nisem naročal pri kitajcih, bi prosil nekoga ki naroča, ali pa bi mi hotel naročiti tiv. Seveda jih plačam + stroški, lahko pa menjamo za VFD-je saj jih imam okoli 30 kos. Ta količina je dovolj kar za nekaj ur...bomo delili...
VolkD je napisal/-a:Uff,.. dovolj jih je za vse naše ure.Lojz je napisal/-a:Potem pa vstaviš PCF8583, ki jih imaš tudi 49+ na zalogi.
Ali pa greš kar na Farnell kupit. Jih je tudi preko 1k na zalogi. Ampak ene stvari pa ne razumem. Kako zdrži Farnell prodajat te čipe po ceni 13€, če so tako zanič.Lojz moram priznati, da si me presenetil in našel tole na zalogi. Sam se niti nisem spomnil.Lojz je napisal/-a:PCF8583 ima sicer veliko manj RAM-a.
Lahko bi tudi te uporabil. Bom eno verzijo naredil s temi. Mi je pa FM31256 ljubši, ker ima FRAM. Vsebina se namreč ohrani, tudi, če izgubimo napajanje. Saj ni da to ravno nujno potrebujem, a nebi bilo slabo, če bi tja zapisali podatke o časovnem pasu.
s54mtb je napisal/-a:Če se dela "iz nule", predlagam, da se gre do konca:
Ne ne rabim, tisto je opcija. V bistvu podpora lenobi. Da se narediti samo z FM31256. Z kalibracijskimi biti pa se za dani kristal lahko nastavi vse do 2.17ppm točnosti. Torej se na vezje doda ali TG3530 ali pa urin kristal 32.768kHz.tilz0R je napisal/-a:... ampak ti še dodatno rabiš TCXO next to it. Totalen waste of BOM.
tilz0R je napisal/-a:Zakaj je potreben MCU z zunanjim RTC-jem? Razumem, da bi le-ta imel built-in TCXO, ampak ti še dodatno rabiš TCXO next to it. Totalen waste of BOM.
Hvala za idejo. Mogoče pa res. Ampak, če boš naredil tvojo verzijo, in nudil podporo, se lahko tudi tvoja dela na Mašunu. Vabljen.s54mtb je napisal/-a:... Je pa očitno tole priprava na Mašun
Razlog je preprost, delam s tem kar imam in mi je dostopno praktično free. Mašun ima fiksen datum in ne smem izbirati stvari, ki so drage in dobavljive naslednje leto ali pa nikoli.s54mtb je napisal/-a:Verjetno je razlog tak, da ga mi ne poznamo, avtor ga pa ne bo razkril, saj ga pozna samo on.
VolkD je napisal/-a:Hvala za idejo. Mogoče pa res. Ampak, če boš naredil tvojo verzijo, in nudil podporo, se lahko tudi tvoja dela na Mašunu. Vabljen.s54mtb je napisal/-a:... Je pa očitno tole priprava na Mašun
Zbiranje idej
Zanimiva ideja. Bomo dali glave skupaj, pa se mogoče celo kaj zgodi. Sicer za konec avgusta ne, ker so stvari pripravljene. Lahko pa kak drug termin.s54mtb je napisal/-a:Haha, mislim da nimam (osebnih) resource-ov za to. Si pa vabljen v Scidrom, kjer je lahko na voljo vse za izvedbo kakega takega poletnega tabora (laboratorij, oprema, predavalnice, športna dvorana, igrišča, dijaški dom, ...).
No, no, a tisto tvojo, ki si jo tako hitro začel, boš pa končal ? Upam da.s54mtb je napisal/-a:Haha, mislim da nimam (osebnih) resource-ov za to.
VolkD je napisal/-a:No, no, a tisto tvojo, ki si jo tako hitro začel, boš pa končal ? Upam da.s54mtb je napisal/-a:Haha, mislim da nimam (osebnih) resource-ov za to.
Lojz je napisal/-a:Ne bi bilo slabo, če bi se namesto ATMega328 za srce vzel ESP32, saj je cenovno tam-tam, je pa mercedes proti ATMega328. Pa ne bi rabil WiFi ali BT modula posebej. Vklopiš ali pa ne.
Mojih 5¢.
tilz0R je napisal/-a:Lojz je napisal/-a:Ne bi bilo slabo, če bi se namesto ATMega328 za srce vzel ESP32, saj je cenovno tam-tam, je pa mercedes proti ATMega328. Pa ne bi rabil WiFi ali BT modula posebej. Vklopiš ali pa ne.
Mojih 5¢.
ESP32 rabi tudi flash, ce hoces delati svoj PCB.
A kje pa! Takih super stvari se pa ne meče v močvirje.s54mtb je napisal/-a:Hm, sem pa mislil, da je to v močvirju ali še kje drugje. Nisem našel... Zadeva špila, samo nisem imel kam objavit
Vrni se na Gradnja napredne ure
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost