Ja seveda! Povej kaj potrebuješ!kose19 je napisal/-a:@VolkD Imam 7 komadov takih VFD, starih vendar nerabljeni.
Če te zanima bi se lahko zmenila v stilu "jaz tebi, ti meni"
VolkD je napisal/-a:Aha,.. zanimivo.
Torej se bomo lotili izdelave ure. To se lahko pravzaprav naredi tako, da bo zadeva zadovoljevala več različnih želj. Zato stvar narediš modularno.
- Torej uro samo.
- kalibriran referenčni vir, ki poganja uro.
- sistem prikazovanja (lahko več različnih: nixie, VFD, LCD, LED)
- GPS korekcija referenčnega vira.
S tem bi omogočili, da bi se zadeve lotili tako zahtevni uporabniki, kot tudi tisti, ki jim je dovolj čisto nezahtevna zadeva.
Različni prikazovalniki, referenčni vir, ki je lahko kalibvriran "od oka", GPS korekcija ni obvezna.
Me pa zanima če je še kdo zainteresiran za tak projekt ? Če se bo še kdo našel bom tole pisanj prestavil v posebno temo.
VolkD je napisal/-a:Aha,.. zanimivo.
Torej se bomo lotili izdelave ure. To se lahko pravzaprav naredi tako, da bo zadeva zadovoljevala več različnih želj. Zato stvar narediš modularno.
- Torej uro samo.
- kalibriran referenčni vir, ki poganja uro.
- sistem prikazovanja (lahko več različnih: nixie, VFD, LCD, LED)
- GPS korekcija referenčnega vira.
S tem bi omogočili, da bi se zadeve lotili tako zahtevni uporabniki, kot tudi tisti, ki jim je dovolj čisto nezahtevna zadeva.
Različni prikazovalniki, referenčni vir, ki je lahko kalibvriran "od oka", GPS korekcija ni obvezna.
Me pa zanima če je še kdo zainteresiran za tak projekt ? Če se bo še kdo našel bom tole pisanj prestavil v posebno temo.
No tu se pa ne strinjava. Razlog je preprost in odgovor se skriva v vprašanju: Kaj pa ko Wifija ni ?LiPo je napisal/-a:Kaj drugega kot ESP32 nima smisla uporabit.
Drugace pa ntp preko wifija je odlicna zadeva za
tocen cas.
VolkD je napisal/-a:No tu se pa ne strinjava. Razlog je preprost in odgovor se skriva v vprašanju: Kaj pa ko Wifija ni ?LiPo je napisal/-a:Kaj drugega kot ESP32 nima smisla uporabit.
Drugace pa ntp preko wifija je odlicna zadeva za
tocen cas.
Za dobro uro je potreben referenčen vir. Natančnost ure je odvisna od tega vira. Popravljanje/kompenzacija tega vira pa je lahko narejena na več načinov. Eden od njih je lahko WiFi (če je na razpolago), drugi je lahko GPS signal. Še nekaj manj znanih in predvsem dražjih načinov je.
Ura, ki zbezlja, če je referenčen vir slab, torej če je potrebno stalno popravljanje, je zelo slaba ura.
Moje izkušnje z frekvencmetri, kjer je situacija precej podobna so precej bolj katastrofalne. Razen radijskega oddajnika (ok tega lahko izključimo, ker je radioamaterjev vse manj, čeprav ravno slednji potrebujejo točno uro), sta najhujša vira motenj, ki povsem zmedejo uro, kavni mlinček in mikrovalovka.MadMax je napisal/-a:Redkokatera "ura" (interni osc.) naključno bezlja, če ni ravno v garaži/delavnici nad radiatorjem in jo temperatura posiljuje naključno od 0 do +45°C.
VolkD je napisal/-a:Bi bil presenečen kako WiFi signal ni dosegljiv, če bi le malo raziskoval. Odprtega WiFija v Sloveniji praktično ne dobiš več. Torej ostane le tvoj lasten Wifi.
VolkD je napisal/-a:In verjel ali ne, zelo veliko je ljudi, ki ga nimajo (ker sploh nimajo interneta), ali pa imajo celo izključenega. Vse je na žici, ker je ta bolj varna. In zaradi ure tega ne bodo spreminjali.
VolkD je napisal/-a:Po drugi strani pa spremljam dosegljivost GPS signala. Se pač grem geocaching. Razen v res železobetonskih stolpnicah je signala povsod dovolj.
Evo, konkretno pri meni imam signal v vseh prostorih, celo v kleti je občasno.
Lojz je napisal/-a:Tisti, ki tega nimajo, si pač ne bojo gradili take ure.
Pridem enkrat k tebi in ti pokažem, da to ne drži.Lojz je napisal/-a:Pri meni je ravno nasprotno. V hiši (samo klet je železobeton) je zelo slab sprejem GPS (praktično nič). Še na balkonu ni kaj prida. Kakšnih 10m stran pa je OK. Stolpnice so pa itak skoraj vse železobetonske.
VolkD je napisal/-a:Lojz je napisal/-a:Tisti, ki tega nimajo, si pač ne bojo gradili take ure.
Saj tako uro lahko narediš tudi kot darilo nekomu.
Razen tega delamo izdelek, ki naj bi bil v postuarjanju dostopen čim več ljudem.Pridem enkrat k tebi in ti pokažem, da to ne drži.Lojz je napisal/-a:Pri meni je ravno nasprotno. V hiši (samo klet je železobeton) je zelo slab sprejem GPS (praktično nič). Še na balkonu ni kaj prida. Kakšnih 10m stran pa je OK. Stolpnice so pa itak skoraj vse železobetonske.
O GPS modulih vem zelo dosti. In vem, da to ni mogoče. Vem pa tudi, da cenejši, kitajski moduli delajo slabo. Tu imam samo čez mejo v Italiji proizvajalca. To dela. Že je želja se dobi tudi modul, ki dela tudi na več 1000m nadmorske višine.
Razen tega sem si zamislil, da bi to bila samo opcija.
To je pa že bolj realno. Pa nekaj m od okna bo tudi še delalo. Je pa to relativno cenen modul. Obstajajo tudi boljši, seveda so nekaj dražji.LiPo je napisal/-a:Jaz imam v misli modul NEO-6M. Komplet dobis za 3€.
Ima izhod za PPS natancnosti 60 ns.
Ta modul rabi vsak okno blizu.
Če imaš GPS in recimo točno ta modul, ki si ga navedel, WiFi-ja ne potrebuješ. Uro dobiš direktno iz GPS-a.LiPo je napisal/-a:Wifi dobimo z ESP32.
Protoncek je napisal/-a:Pa vzameš esp32, ki ima wifi ter dodaš gsm modul. Tako bo volk sit in koza cela![]()
Pa še redundanco imaš…
Protoncek je napisal/-a:Ah… seveda. GPS, ne GSM.
Svoje cajte sem hotel tudi sam naredit uro, oz. bolj zadevo, ki bi kazala uro ,vreme itd… (preden sem prešaltal na HA). Kot vir točnosti sem si takrat omislil GPS modul in ga tudi nabavil (na ebaju). No, signal v sobi je bil NULA. Pa niso betonske stene… zraven okna je bil signal zadovoljiv za sprejem ure. Torej bi moral modul speljati ven iz ure.
kose19 je napisal/-a:Za osnovo imam Atmega8 (master), kateri bi uart-a pošiljal ostalim podatke, kaj naj prikazujejo. Za to sem se odločil, ker se ti FVDji razlikujejo od nixic v tem,
da imajo vsak segment posebej. Kot 7 segmentni displayi.
V predalu imam tudi Wemos D1 mini, katerega bi tudi lahko uporabil, da bi pošiljal točen čas na masterja. Lahko bi pa tudi ta bil kot master, vkolikor bi na njem delala ura tudi brez signala.
In tu mi programersko znanje manjka.
VolkD je napisal/-a:Pridem enkrat k tebi in ti pokažem, da to ne drži.O GPS modulih vem zelo dosti. In vem, da to ni mogoče.
kose19 je napisal/-a:Sem vesel, da se je moja ideja prijela. Vsekakor upam, da mi bo uspelo priti do zaključenega izdelka.
Če prav razumem bi se ura samo korigirala, ob izpadu signala (wifi ali gps) bi tekla na svoj interni takt?
Pa bom res enkrat izkoristil povabilo. Če zaradi drugega ne, ker mi vedno pomagaš iskali pdf-je in se malo čutim dolžnika.Lojz je napisal/-a:Ni problema glede obiska - dobrodošel. Sprejemnik je Huawei P30 pro![]()
Natančnost te ure je torej odvisna od kristala v arduinu ?Bozo je napisal/-a:Moja je narejena po tem načrtu...
VolkD je napisal/-a:Natančnost te ure je torej odvisna od kristala v arduinu ?Bozo je napisal/-a:Moja je narejena po tem načrtu...
Res je. Se opravičujem.Lojz je napisal/-a:VolkD je napisal/-a:Natančnost te ure je torej odvisna od kristala v arduinu ?Bozo je napisal/-a:Moja je narejena po tem načrtu...
Spregledal si RTC na načrtu.
Res je, zato sem pa predlagal, naj bo to kot opcija, kot en modulček. Če imaš res potrebo si pa to dodaj.lado je napisal/-a:Ne vem kaj komplicirate s to točnosjo kot da rabite natančnost 1 sek/mesec...
Zelo zanimiv projekt. Se bo dalo marsikaj uporabiti.Waldo je napisal/-a:Tukaj so podrobnosti o podobni uri.
nisem prepričan, da imajo VFD-ji toliko. Vsi zagotovo ne. Mogoče kakšen. 
MadMax je napisal/-a:A ne DCF77 poleg časa prenaša še par drugih info (vreme, vremenski alarmi, ...)?
Vrni se na Gradnja napredne ure
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost