VHF/UHF FM RTX - raioamaterska zgodovina samogradenj

Nostalgične postaje, lahko radioamaterske, lahko profesionalne ali pa celo samogradnje.

VHF/UHF FM RTX - raioamaterska zgodovina samogradenj

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 18:03

Ko sem odpeljal svojo kramo, ki res ni več za nič uporabna na odpad, me je tam pričakala vrečka. Odpadar mi jo je dal, rekoč: Tole te bo gotovo zanimalo. In res je bilo zanimivo:
IMG_20210611_085713.jpg

Najprej mi je v oči padla procesorska plošča. Glede na to, da sem ZX Spectrum programiral po dolgem in počes in to v glavnem v asm, je bilo tole res presenečenje. Ni da ni, vse kar k temu procesorju spada in še malo več.
No tole vi danes z lahkoto nadomestil eden od ATMega, pa še ti so zastareli, torej res zgodovina. spodnja stran plošče, da vedeti, da je to stil od S53MV.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20056 krat
Prejel zahvalo: 10258 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VHF/UHF FM RTX - raioamaterska zgodovina samogradenj

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 18:08

Seveda je zadeva postala zanimiva, odpadar me je opazoval in se veselo režal, ko je opazil moj nasmešek. Mene pa je mučilo kaj to sploh je? Vzel sem naslednjo ploščico iz vrečke:
IMG_20210611_085555.jpg

SO41 in SO42 sama zase povesta vse. No skoraj. LM286 je NF ojačevalnik male moči. Gre torej za sprejemnik. V prvo mi nekako ni bilo jasno kaj iščeta na taki ploščici dva digitalna čipa CD4028. Kasneje, ko sem tudi že našel načrt, mi je postalo jasno da se gre za regulacijo glasnosti. Narejen je torej nekakšen digitalni potenciometer. Tudi funkcija squelch je narejena na enak način z drugim čipom.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 18:15

No zdaj sem bil pa malo zmeden - jaz tega nisem nikoli sestavljal, čeprav sem naredil mnogo matjaževih stvari, zato nisem imel pojma kaj točno tole je, oziroma kje dobiti dokumentacijo. Jasno, še hitreje sem potegnil iz vrečke naslednjo ploščico:
IMG_20210611_085528.jpg

Front/end platka. En kup varikap in PIN diod. Nobenih relejev - za tisti čas izjemno sodobno.
To kar takoj pade v oko so tuljave, ki so lepo navite, a ena je precej pomečkana. Zadeva je torej nokoč že delala in živela, saj so z mečkanjem tuljav uglaševali končno stopnjo.
Opazim 2N3866. Tega se je pa res dalo uporabiti prav povsod. Dva BD136 skrbita za preklapljanje napajanja med oddajnim in sprejemnim delom.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 18:22

IMG_20210611_085508.jpg
To kar še ostane more viti VCO z PLL-jem. SO42P je mešalnik, ki tokrat dela v oddajnem delu. VCO sam je krmiljen preko PLL-ja, a se ga krmili tudi z NF signalom. Takoj opazim trimer, ki služi za nastavljanje devijacije.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 18:24

No v vrečki je ostala le še ena ploščica:
displej.jpg

Ja, kar malo exotična zadeva. Če bi moral tole iskati sedaj, bi se verjetno držal za glavo. Ampak v tistih časi se je to očitno dalo dobiti. Tako na pamet, mislim, da sem to videl v nekih iskrinih telefonskih centralah za podjetja.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 18:34

Nič vrečka je prazna. Zložim vse nazaj vanjo in grem domov. Fotografiram vsako ploščico posebej in razmišljam kje je to objavljeno.
Doma pregledam celotno stran os S53MV. Tu je kar nekaj RTX-ov takih in drugačnih, ploščice so tudi podobne a tega ni med njimi.

Šele po pogovoru z S56FPW mi s njegovo pomočjo uspe odkriti zadevo. To je bilo objavljeno v "Digitalnih mostovih". V priponki še članek izboljšav na to temo.
izboljsave_fm_rtx.pdf
(299.21 KiB) Prenešeno 75 krat

Izboljšave so gotovo nastale pred objavo, no tole je bilo objavljeno leta 2000. Osnovna vezja so nastala po moje okrog leta 1995(moja ocena). Pri pregledu ostalih Matjaževih postaj iz obdobja pred tem, se da videti, da so nekatere stvari podobne. Izkušnje uporabljene pri tem delu torej segajo še vsaj nekaj let nazaj.

Kakorkoli, tole je en majhen delček slovenske radioamaterske zgodovine. To je tudi delček zgodovine konstruktorstva pri nas.

Res je to majhen delček, ampak je biser!
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a lado » 13 Jun 2021, 22:33

Torej ostaja vprašanje kdo je naredil ta vezja, ali pa so celo Matjaž-eva?
Uporabniški avatar
lado

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 298 krat
Prejel zahvalo: 490 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 49

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 22:41

No vezja sama, vem, da je naročal Matjaž v Lingvi. Mislim, da smo vsi čakali na to, da bodo narejena. Vprašanje je kdo je spajkal. Ne verjamem, da Matjaž, ker vem, da ima vse svoje stvari na kašči; včasih po več primerkov.
Kako so vezja prišla do odpada mislim, da bo ostalo skrivnost. Me pa še nekaj bega - dobil sem samo vezja, brez ohišja, brez ožičenja,... Iz tuljave na front/end plošči pa se vidi, da je nekdo to poglaševal. Tudi trimerji niso na pol, kot je običaj pri novih, ampak so uglaševani. Predpostavljam torej lahko, da je zadeva že delovala.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a lado » 13 Jun 2021, 23:31

poskusi sestaviti....
Uporabniški avatar
lado

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 298 krat
Prejel zahvalo: 490 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 49

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jun 2021, 23:43

Ena ploščica s switching napajalnikom mi manjka. Nič zahtevnega, je pa zato več dela.
Sem uvrstil na ToDo listo.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Vrni se na Radijske postaje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost