Iščem nasvet, kako bi se najbolje lotil tega problema oz. predloge glede na trenutno idejo.
Želim narediti brezžični SPI. Razdalje so majhne, nekaj mm (max 5mm) razdalje med TX in RX anteno. Tudi napajanje bo šlo brezžično, ampak to je ločen problem.
Glavni cilj in želja sta, da je sprejemna stran čim bolj preprosta in čim manjša.
Idejo sem imel, da bi imel dve tuljavi, eno za CLK in drugo za MOSI. Komunikacija bo samo v eno smer. SPI CLK naj bi bil 5MHz.
Kolikor sem uspel raziskati bi bil OOK način primeren. 40.68 MHz bi bila lahko primerna frekvenca. Ker se nikoli nisem ukvarjal z RF področjem ne vem, če grem sploh v pravo smer.
Za oddajnik sem trenutno na tem:
Screenshot 2026-02-06 134715.png
Oscilator je 20MHz, ker sem ravno takega imel na voljo. Zaradi tega sem tudi moj vhodni signal znižal na 700kHz. Trenutno delam s CLK delom, ker se ne spreminja tako kot MOSI.
Antena je na roke navita tuljava, pomerjena cca 5uH pri 100kHz (kar omogoča LCR meter).
Na sprejemni strani sem prišel trenutno do sem:
Screenshot 2026-02-06 141526.png
Anteno sem poskusil narediti čim bolj enako oddajni.
Na TP25 pomerim:
SDS1204X_HD_PNG_8.png
modra - signal na TP25, zelena - vhodni signal na TX strani.
Torej nekaj uporabnega že dobim. Mislim pa, da je signal na sprejemni strani kar majhen. Mogoče je problem v oddajniku oz. vrednostih komponent na obeh straneh. Tudi samo obliko bi si želel lepšo, brez toliko 20MHz dela.
Komparator naj bi poskrbel za pretvorbo v 0/1, ampak še ni v uporabi.
Najraje bi imel možnost, da se referenca za komparator sama prilagaja, glede na amplitudo vhodnega signala. Nisem pa prepričan, kako dobro bo to delovalo z MOSI, ker ni tako konstanten kot CLK.
Grem v pravo smer? Kje bi lahko stvari izboljšal?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.