SV AM oddajniček

Tu bo vse kar diši po RF. Še posebej zaželene so lastne stvaritve. Tudi teme, ki so za ostale poučne so prioriteta.

SV AM oddajniček

OdgovorNapisal/-a MaliMedo » 23 Avg 2025, 14:02

Pozdravljeni,

rad bi naredil majhen AM oddajnik za SV, res preprost, toliko da se z njim malo igram.

Namen sem imel narediti colpitts osilator, temu pa naj bi sledil buffer, ki ga lahko potem z avdio signalom moduliram. Naprej bom po želji lahko dodal kak RF ojačevalec (majhne moči, samo toliko da se sliši po parceli, samo z oscilatorjem ne pridem nikamor)

Razmišljal sem o uporabi tipičnega BC547, na njegov emitter pa priklopim avdio izvor. Bo to šlo?

Pozdrav!
Patrik, S57AP. Zakaj bi rabil internet, če imam kratki val?
Uporabniški avatar
MaliMedo

Kraj: Plavje
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 97 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: SV AM oddajniček

OdgovorNapisal/-a ivor » 23 Avg 2025, 15:02

Nekoč sem se malo poigral z enim enostavnim vezjem. Osnovno vezje mi je priporočil VolkD, naprej sem se igral sam (PLL). Za testiranje starih radiev brez FM je bilo dovolj.
Problem sem imel z izhodnim antenskim filtrom in z anteno. Nedavno sem preizkusil eno doma improvizirano okvirno anteno, ampak le kot SV sprejemno anteno.
Namesto lesenega nosilca sem uporabil kartonsko škatlo, na katero sem navil vso izolirano žico, ki jo imam doma. Sprejem v stanovanju je bil le nekoliko boljši, kot da bi povezal antenski vhod radia na radiator. :D
Vidim, da drugi uporabljajo podobne okvirne antene za svoje mini modulatorje - oddajnike.
Mislim, da je samo BC547 za ta namen prešibak.
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor

Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 1994 krat
Prejel zahvalo: 2095 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Vrni se na RF elektronika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost