Za potrebe meritev na KV močnostnih ojačevalnikih sem izdelal odjemnik signala. Le-ta glavnino signal spusti naprej in samo majhen del (-50 dB) odvzame za meritve, na primer na spektralnem analizatorju (SA). Pri 1 kW izhodne moči (+ 60 dBm) je s takim odjemnikom na vhodu SA nivo +10 dBm. Tak nivo je povsem normalen za večino SA. Verjetno bo SA avtomatsko vključil dodatni vhodni slabilnik 10 dB, kar dodatno pomaga pri vhodni prilagoditvi. Ta merilni pripomoček je uporaben pri oceni dejanske pasovne širine naših oddajnih filtrov, pri oceni intermodulacijskih produktov (npr. z dvo-tonskim signalom) ter pri meritvi harmonikov izhodnega signala.
Pri izdelavi sem se zgledoval po designu W5QN. Za ohišje sem uporabil kitajsko kopijo lite aluminijaste škatlice 51 x 51 x 31 mm. Izreze sem enostavno izrezkal. Merilni priključek je SMA, ker so z nekvalitetnimi replikami BNC priključkov same težave. Jedro je v mojem primeru Amidonovo T50-2. Na koncu sem transformator z nekaj silikonskega kita utrdil na plašč kabla. Navitje sem navil z žico 0.5 mm. Pomembno je, da je povezava oklopa kabla (priključen je samo na eni strani!) čim krajša. Uporabil sem koaksialni kabel RG-400.
Meritve kažejo, da je odjemna karakteristika povsem ravna do 30 MHz, potem pa začne malenkost "puščati" in odjem naraste na -47 dB pri 145 MHz. Nekateri s pregrado dodatno ločijo feritni transformator od uporovnega dela vezja in izhodnega priključka in s tem znižajo "puščanje". Dosežena karakteristika mi zadostuje in trenutno ne potrebujem izboljšav. Če pa bi na primer za potrebe meritev harmonikov ojačevalnikov (do 150 MHz) potreboval točnejši rezultat, lahko izmerim karakteristiko na frekvencah, ki me zanimajo. Karakteristike odjemnika je treba meriti pri zaprti škatlici.