Popravilo 5,8GHz antene od FPV

Tu bo vse kar diši po RF. Še posebej zaželene so lastne stvaritve. Tudi teme, ki so za ostale poučne so prioriteta.

Popravilo 5,8GHz antene od FPV

OdgovorNapisal/-a miharix » 06 Dec 2020, 21:56

Malo denarja malo muzike... samo tu pa je res malo...

5.8Ghz , Sprejemnik "Skydroid"(USB priklop)
Kupljeno pri: https://www.aliexpress.com/item/4000108 ... 4c4dB36cmP
Sprejem izgubim pri razdalji večji od 0.5m(pol metra)

Da ne kupujem in predvsem čakam drugega bi raje popravil, vsaj toliko, da bi domet bil 10m

Močno sumim anteno oz spajkanje...

? Zgornji del antene... a bi tam mogli vsi štirje spoji deteljice biti tesno skupaj?
? Ali naklon listov močno vpliva na domet?
? Je za izdelavo najpreprostejše 5,8GHz antene primerna katera koli žica z opletom? Če ga ustrezno skrajšam, bi bil ustrezen tudi tisti mini koax iz prenosnika, ki je za WiFi?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1230
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 442 krat
Prejel zahvalo: 353 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Popravilo 5,8GHz antene od FPV

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Dec 2020, 22:10

Se bojim, da za slab sprejem ni kriva antena.

°Kako zelo tesno so zgornji deli dipolov ni ravno pomembno.
°Naklon listov vpliva na kot sevanja. Posledično tudi domet. Tale antena nima ravno primernega sevalnega diagrama za kamero, razen če je kamera na vhodnih vratih, ti si pa v enem od nadstropij.
°Ne ravno bilo katera je pa tega dovolj. Vzemi prvi teflonski kabelček, ki ima vsaj 2mm premera. Če nimaš povej naslov na ZS.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 47120
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 10761 krat
Prejel zahvalo: 6029 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Popravilo 5,8GHz antene od FPV

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 06 Dec 2020, 22:36

Te deteljice delamo serijsko. Imam tudi namensko orodje, tako da če boš rabil, samo sporoči.

Čeprav priporočam, da si izdelaš biquad. Tule so navodila:
http://maj.pavlin.si/2020/07/25/diy-58- ... h-antenna/
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 12227
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1748 krat
Prejel zahvalo: 4599 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 200

Re: Popravilo 5,8GHz antene od FPV

OdgovorNapisal/-a s59ma » 06 Dec 2020, 23:51

miharix je napisal/-a:Sprejem izgubim pri razdalji večji od 0.5m(pol metra)
Močno sumim anteno oz spajkanje...

Hudo dvomim, da imaš tu težave z anteno... prej preveri hladne lote, morda počen vezni kondenzator... lahko je kje prekinjena antenska linija. Morda crknjen IC...
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
s59ma
 
Prispevkov: 443
Pridružen: 03 Mar 2015, 19:48
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 30 krat
Prejel zahvalo: 119 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Popravilo 5,8GHz antene od FPV

OdgovorNapisal/-a bray » 07 Dec 2020, 09:09

Imam dva zelo podobna. Oblika oziroma koti med "listi" nimajo vpliva pri tako majhni razdalji. Za pol metra je antena lahko karkoli.
Ali imaš nastavljen isti kanal na Tx in Rx? Lahko pa, da je zanič tisti manjši čip, ki je PA. Se kaj pregreva? Kakšna je poraba oddajnika brez kamere?
Če si kupil na aliexpressu jim piši in zahtevaj vračilo denarja.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 578
Pridružen: 08 Avg 2016, 21:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 288 krat
Prejel zahvalo: 259 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 51

Re: Popravilo 5,8GHz antene od FPV

OdgovorNapisal/-a japek » 07 Dec 2020, 12:52

Tudi jaz dvomim, da bi bila težava v anteni, če ni kabel kje v stiku, ali pa prekinjen, kar lahko preveriš čisto mehansko, je težava kje drugje. Se mi samo zdi, ali pa ima tisti čip pred anteno neko bulo?
73 de S55WT, Janko
japek
 
Prispevkov: 362
Pridružen: 18 Jan 2015, 14:11
Kraj: Radenci
Zahvalil se je: 31 krat
Prejel zahvalo: 96 krat
Uporabnika povabil: Navid
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Popravilo 5,8GHz antene od FPV

OdgovorNapisal/-a VolkD » 07 Dec 2020, 12:57

japek je napisal/-a:Se mi samo zdi, ali pa ima tisti čip pred anteno neko bulo?
Zdaj ko si omenil, sem šel prav pogledat. Bi sešel stavit, da je to razlog nedelovanja.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 47120
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 10761 krat
Prejel zahvalo: 6029 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Popravilo 5,8GHz antene od FPV

OdgovorNapisal/-a miharix » 07 Dec 2020, 13:13

japek je napisal/-a:Se mi samo zdi, ali pa ima tisti čip pred anteno neko bulo?

Uff sokolje oko :shock:

Popoldan pogledam.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1230
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 442 krat
Prejel zahvalo: 353 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Popravilo 5,8GHz antene od FPV

OdgovorNapisal/-a miharix » 07 Dec 2020, 21:24

Mislim, da je bila bula suhi flux
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 1230
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 442 krat
Prejel zahvalo: 353 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 72

Re: Popravilo 5,8GHz antene od FPV

OdgovorNapisal/-a japek » 08 Dec 2020, 06:48

Če ojačevalnik ( po moje je ta: https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1222174/ETC1/RTC6659E.html ) deluje se da preveriti z preprosto mikrovalovno sondo http://lea.hamradio.si/~s53m/phare/Mikrovalovna%20sonda.pdf . Jaz imam za ta namen izdelano eno, katera ima na vhodu dodan ločilni kondenzator, okrog 100 pF, upori pa niso 50E ampak 10k. Na vhodu nimam SMA konektorja ampak košček trdega semirigid kabla, tako da žilo zlahka prisloniš kje na kontakt. Toliko, da ugotoviš, če ima neki element ojačanje, je to čisto dovolj.
73 de S55WT, Janko
japek
 
Prispevkov: 362
Pridružen: 18 Jan 2015, 14:11
Kraj: Radenci
Zahvalil se je: 31 krat
Prejel zahvalo: 96 krat
Uporabnika povabil: Navid
Število neizkoriščenih povabil: 10


Vrni se na RF elektronika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost