Življenje diabetika in tehnika

Vse kar se kakorkoli tiče zdravja. Vsi nasveti in opisi tukaj so informativne narave. Vodstvo foruma in lastnik ne odgovarjajo za kakršno koli škodo ali škodo na zdravju, nastalo zaradi objav v tem forumu.

Življenje diabetika in tehnika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 09:45

Diabetes ima veliko obrazov. Veliko je tega kar povzroči težave. Visok ali nizek sladkor v krvi človeka konkretno onesposobi. Govorim seveda za dani trenutek, o dolgoročni škodi ne bom debatiral, to je poglavje zase.
Verjetno zdaj že vsi veste, da sem diabetik in da mi brez inzulina ni živeti. Poskusil sem že veliko alternativnih zadev, a se je izkazalo, da alternative sicer delujejo, a ne dovolj učinkovito, da bi se kdorkoli lahko odpovedal inzulina. Se ga da precej zmanjšati, a tu se zgodba konča. In tako igla z inzulinom še vedno konča štiri do petkrat v mojem telesu.
Pa saj se ne pritožujem, vsaj nad tovrstnim špikanjem ne.
Nizek sladkor te onesposobi na povsem drugačen način, kot visok. Razen tega vsak to čuti na malo drugačen način. Nekateri imamo srečo in nizek sladkor zaznamo dokaj zgodaj, drugi se zaradi njega kar onesvestijo, brez, da bi prej čutili, da je kaj narobe.
Rahlo povišan sladkor, torej nekje med 7 in 9 deluje kot doping (tudi v športu ga tako obravnavajo), a le če je v krvi tudi dovolj inzulina. "Dovolj inzulina" pa pomeni, da boš čez nekaj ur imel resne probleme z nizkim sladkorjem.

Visok sladkor, odvisno od posameznika, a začne se nekje nad 9 pa vse v nebo, ko merilnik ne uspe več izmeriti, človeka onesposobi na povsem drugačen način. Tudi povsem zdrav človek postane po obroku, ko se sladkor dvigne (pri zdravem nekje do 7, max 8) postane zaspan in utrujen. Predstavljajte si kako je človek utrujen in zaspan, ko ima sladkor 15. Upam si trditi, da je človek v avtu s sladkorjem 15, bolj nevaren, kot pa tisti, ki spije dve pivi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19993 krat
Prejel zahvalo: 10201 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Življenje diabetika in tehnika

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 10:03

Raven sladkorja v krvi je pravzaprav nekaj, kar ni znanost. Vedeti moramo, da mi delujemo na sladkor, to je naša hrana. Telo do sladkorja pride na več načinov, a osnovni način je vnos preko hrane. Na rok več ur drži preprosta enačba; količina sladkorja v krvi je enaka temu kar že imamo ta trenutek plus temu kar v telo vnesemo kot hrano (energijo) minus to kar kot energijo porabimo s svojo aktivnostjo. V tej enačbi je še nekaj elementov, ki jih nisem opisal in lahko povzročajo dodatne težave ali pa ti rešijo življenje, a naj bo za razlago tukaj to dovolj.
Ko se peljemo po AC in ugotovimo da smo z nafto na minimum, potem pametni stopijo z gasa in začno voziti kar se da ekonomično, dokler ne pridemo do črpalke. Podobno je s sladkorjem, ko je nizek ga je treba varčevati, vsaj toliko časa, da pridemo do hrane (energije). No pri hrani se zakomplicira, ker ni vsa hrana po učinku enaka. Od zaužitja do sladkorja v krvi je namreč pot, ki je lahko hitra, lahko pa počasna. O količinski izdatnosti lahko drugič, zdaj bom omenil le, da boste od solate težko dobili visok sladkor, baklava pa to naredi z lahkoto in neverjetno hitrostjo.
Vrnimo se k avtomobilu, kjer se obnašamo racionalno, da bi prišli do črpalke preden nam goriva zmanjka. Verjamem, da ste v podobni situaciji že bili in ste zavestno dvignili nogo z gasa, ter vozili kar se da enakomerno,... No zdaj si pa predstavljajte, da vam merilnik nivoja goriva ne deluje. No nekaj dela, a koliko je goriva dejansko ne pokaže natančno. Zanimivo je, da se taka situacija zgodi ravno, ko je žena v avtu tečna, mulci jokajo, vi pa morate pravočasno priti na taščin rojstni dan. Dilema! Bo dovolj goriva do tašče ali treba takoj na črpalko.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 10:18

Prejšnja dva prispevka sta bila napisana v glavnem zato, da boste razumeli kakšno vrednost ima informacija o nivoju sladkorja v krvi.
Pri zdravem človeku se inzulin tvori glede na potrebo in telo samo izvaja meritev in doziranje. Še ena avtomatika, ki deluje enkratno in se je ljudje sploh ne zavedamo, dokler ne gre kaj narobe.
Pri nekem ustaljenem ritmu življenja se sladkor giblje v naprej predvidenem ritmu. Vsako odstopanje od "standarnega" ritma pomeni, da bo šel sladkor drugače kot je predvideno. Potem seveda sledijo korekcije (gibanje/hrana/inzulin). Za katerokoli, običajno za več, korekcij je nujno potrebno vedeti količino sladkorja v krvi. Če se bolnik z diabetisom ukalupi v ciklično enako življenje fotelja s televizorjem, potem je mogoče dovolj že ena meritev na dva dni, mogoče še redkeje. Če pa želiš živeti malo bolj polno, potem so pogoste meritve nuja. V izjemnih situacijah je potrebna meritev tudi več kot 10x na dan.
No tu pa se pritožujem. Pri meritvi se je treba zbosti v prst. Vbodljaj je sicer majhen, a se ranica celi kar nekaj časa (pri diabetiku še dlje kot sicer). Moj podvig izleta v Ljubljano in nazaj zahteva od 5 do 12 meritev. Leta 2018 sem bil na 21 dnevnem roadtripu; ko sem se vrnil so bili moji prsti kot zalivalnik za rože.
Ne boste verjeli, a celo tipkanje s takimi prsti je boleče. Potem si zmišljuješ kam se boš zbodel, da bo bolje. In zabadaš v rob blazinice ob nohtu. Tak vbod ne povzroči neugodja ob delu s tipkovnico. A vse se vrne kot pekoča bolečina, ko zagrabiš kos aluminija izpod CNC-ja, prej si pa rezkar hladil z izopropanolom.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Jul 2020, 10:22

Ja, to je hudič. Moj stric je imel hudo sladkorno...
je pa zanimivo nekaj: praviš, da telo deluje na sladkor (kar se strinjam). Bolj na jetra mi gre, ker v medijih vedno bolj slišiš, kakšen strup je sladkor, da bi bilo najbolje, da ga kar ukinemo. Nekateri gredo še dlje in enačijo sladkor v vrečkah (industrijski) s sladkorjem v sadju, hrani... :_banghead
JE strup, ja. AMpak kot vsaka stvar: v prekomernih količinah!
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 781 krat
Prejel zahvalo: 970 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 199

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 10:23

Zdaj imam 4 dni tole:
IMG_20200704_091734.jpg
:_bow :_bow :_bow :_bow
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a miharix » 04 Jul 2020, 10:28

Kako pa si v začetku prišel do tega, da so ugotovili da si diabetik?

Še bi približna poraba lahko ocenjevala z sekundarnimi meritvami(kaj si pojedel&kdaj,srčni utrip,telesna temp...)?
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 895 krat
Prejel zahvalo: 641 krat
Število neizkoriščenih povabil: 112

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 10:36

Protoncek je napisal/-a:je pa zanimivo nekaj: praviš, da telo deluje na sladkor (kar se strinjam). Bolj na jetra mi gre, ker v medijih vedno bolj slišiš, kakšen strup je sladkor, da bi bilo najbolje, da ga kar ukinemo. Nekateri gredo še dlje in enačijo sladkor v vrečkah (industrijski) s sladkorjem v sadju, hrani... :_banghead
JE strup, ja. AMpak kot vsaka stvar: v prekomernih količinah!
OK, bom odgovoril na Protonckov medklic,...
Vsaka stvar v prekomerni količini škoduje. Sladkor še posebej.
Najprej moramo razčistiti razliko med sladkorjem v krvi in sladkorjem v kavi. ;) V kavo ponavadi sipamo sladkor iz sladkornice ( to je tista steklenička s sladkorjem, ki se jo mogoče še v kaki gostilni dobi na mizi. Zadeva sicer ima dozirko, a je ponavadi pokvarjena in sladkor lahko z nje teče dokler ne izpodrine kave iz skodelice. No v zadnjem času dobimo sladkor v vrečkah. Tudi te so varljive, ker se pojavljajo v dveh količinah 3 in 5g. Zanimiv vir sladkorja je CocaCola (enormno) in pravzaprav večina stekleničenih pijač. Vse to so oblike sladkorja, ki povzročajo probleme tudi zdravim ljudem. Ta oblika sladkorja se v kri absorbira v manj kot eni minuti. Na tako izdaten vir energije mora telo reagirati s proizvodnjo inzulina, ker brez njega celice sladkor ne doživijo kot hrano, ampak dejansko kot strup.
Imate radi med ? Naravno je, da bo odgovor pritrdlen. Ampak kaj če vas damo v 8000 l veliko cisterno polno medu ? Natančno to se zgodi celicam, ko v telo dobimo ogromne količine sladkorja, ki se ga ne da predelati v tako kratkem času.

Upam, da je sedaj bolj jasno zakaj je sladkor, ki je nujno potreben za življenje, lahko za telo nevaren strup.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 10:57

miharix je napisal/-a:Kako pa si v začetku prišel do tega, da so ugotovili da si diabetik?

Zaradi "hidranta".

Telo ni neumno. Ve kaj je zanj dobro in kaj ne. In na previsok sladkor seveda reagira. Reagira tako, da sladkor odvaja iz telesa preko seča. Posledic je lahko kar nekaj. Se bom ustavil le pri dveh.
1. Enormna žeja. Jaz sem na mah spil po liter tekočine. Nesreča je bila, da sem si izbral CocaColo + radensko v literski krigli. Tako pijači so prijatelji krstili za "hidrant". Brez problema sem dopoldan spil tri take doze.
2. Precej povečan sladkor v seču je pripeljal do tega, da so se začela pojavljati vnetja sečil.

Potem pa seveda laboratorij in je zdravnica rekla: "Pujs! Bolj natančno - odojek!" Masten in sladek!

miharix je napisal/-a:Še bi približna poraba lahko ocenjevala z sekundarnimi meritvami(kaj si pojedel&kdaj,srčni utrip,telesna temp...)?

Načeloma se pri blagih oblikah diabetesa lahko s temi sekundarnimi zadevami lahko naredi veliko.srčni utrip in telesna temperatura so bolj sekundarne stvari, ki lahko, ni nujno, povedo o fizični aktivnosti, ki je pomembna in mora biti. Ena bolj pomembnih zadev je dieta, ki je taka, da telo ne doživi velikih sprememb sladkorja v krvi. Pozor! To ni dieta za sladkorne bolnike. To je dieta, ki je taka, da ne preobremeni regulacijskega sistema telesa. To je torej dieta, ki velja za zdrave ljudi, ki hočejo zdravje ohranjati. Je pa to tudi precej obvezna dieta, ki naj bi jo imeli sladkorni bolniki z blago obliko bolezni, saj pripomore, da se bolezen razvija počasneje.
Diabetes je žal kronična progresivna bolezen. Mi pa lahko zelo vplivamo na to kako hitro se razvija. To je dieta.
Pri zdravih ljudeh lahko tovrstna dieta povzroči, da se diabetes sploh ne razvije.
Upam, da je zdaj bolj jasno zakaj je sladkor strup.
Saj v resnici ni strup, je hranilo. Zloraba sladkorja pa povzroča toksične učinke, ki imajo dolgotrajne posledice.
Ker je sladkor hranilo je naš naravni sistem naravnan tako, da nam je dober. Ima okus, ki povzroča prijetne občutke. Pomembna zadeva, ki omogoča izbiro med boljšim in slabšim sadjem. Normalno je, da na tak način človek ( pravzaprav vsa bitja) izbira boljšo hrano.
Potem se je v ta človekov sistem zaznavanja dobrega, vmešala industrija in tekma pred konkurenco. Pijače so vedno bolj sladke, ker proizvajalci tekmujejo med seboj, čigava bo boljša. Tako se je začela zloraba sladkorja. In sladkor, ki je v osnovi hranilo je postal strup.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 11:06

VolkD je napisal/-a:Zdaj imam 4 dni tole:

Imam tudi tole:
IMG_20200704_091818.jpg

To je 14 dnevni senzor. Iglica se zapiči v podkožje, celotna elektronika s senzorjem vred pa je v tej "tableti", ki je močno prilepljena na kožo. Tuširanje ni ovirano, vse skupaj se lahko zmoči.
Montaža je boleča približno toliko kot ena meritev iz prsta. Ovira me ne, ker se na tem mestu redko kam zadanemo. Začetka je neugoden občutek, da si na nek način "čipiran". Ampak dobrote, ki jih prinese kmalu odtehtajo in po nekaj dneh si že prijatelj te "tablete".
Prvič "montaža" ni uspela zaradi poraščenosti, a sem se pri naslednjem, na ciljnem predelu malo obril.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a miharix » 04 Jul 2020, 11:19

Kaj je to gori open hardware logo?
Kot tehnik, si že raziskoval ali je možno, da to tabletko dodatno koristiš(log na lasten cloud, samodejni vklopi naprav ko si ga prostoru...)?
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 895 krat
Prejel zahvalo: 641 krat
Število neizkoriščenih povabil: 112

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 11:41

miharix je napisal/-a:Kaj je to gori open hardware logo?
Kot tehnik, si že raziskoval ali je možno, da to tabletko dodatno koristiš(log na lasten cloud, samodejni vklopi naprav ko si ga prostoru...)?
Zaenkrat je to prva "tabletka". Po 14-ih dneh bo "moja". Jasno, a bom zadevo seciral - vse boste videli.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a S53AL » 04 Jul 2020, 12:08

Pod katero oznako se v krvni sliki najde "cuker"?
S53AL

Kraj: Bela krajina
Zahvalil se je: 969 krat
Prejel zahvalo: 139 krat
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a cero » 04 Jul 2020, 13:27

kam pa to nalimaš?
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 370 krat
Prejel zahvalo: 809 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 81

OdgovorNapisal/-a s51o » 04 Jul 2020, 13:41

Pozdravljeni.
Najprej odgovor za S53AL:
cuker je v izvidih:HbA1c in v S-Glukoza,naprej vse ve google.
Sem pa tudi jaz na cukru.Ga imamam med 4,5 pa do 7,odvisno koliko grešim .Opoldne pa iglica v bedro,meritve pa zjutraj,če sem pa radoveden pa tudi čez dan.Ob 1340,DANES 6,3
best dx
73
s51o
igor
s51o

Zahvalil se je: 177 krat
Prejel zahvalo: 18 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 18

OdgovorNapisal/-a Peter » 04 Jul 2020, 14:03

Precej zmotno je prepričanje, da naše telo deluje samo na sladkor in ogljikove hidrate.
Na spletu je kar nekaj raziskav o ketonih in ketogeni dieti.
Ena od mnogih.
Diabetes tipa 2 in ketogena dieta. Raziskava:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5329646/
Uporabniški avatar
Peter

Kraj: Lucija
Zahvalil se je: 298 krat
Prejel zahvalo: 175 krat
Število neizkoriščenih povabil: 18

OdgovorNapisal/-a gumby » 04 Jul 2020, 15:42

VolkD je napisal/-a:Upam si trditi, da je človek v avtu s sladkorjem 15, bolj nevaren, kot pa tisti, ki spije dve pivi.

Tole lahko potrdim iz prve roke. Zelo neprijeten občutek, ko na 20km avtoceste 3x skoraj zaspiš. Pa ne veš, zakaj...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby

Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 123 krat
Prejel zahvalo: 786 krat
Število neizkoriščenih povabil: 80

OdgovorNapisal/-a borisz » 04 Jul 2020, 15:55

Telo res deluje na sladkor. Vendar ga zna narediti tudi iz maščob ali beljakovin. Sem posludil kake pol leta. Počutje precej boljše, kilogrami so šli počasi dol. Ampak moja dela tako dobre slaščice, da sem podlegel grehu.
Menim, da keto dieta rešuje precej problemov okoli sladkorne.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz

Zahvalil se je: 1205 krat
Prejel zahvalo: 1063 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 207

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 16:32

cero je napisal/-a:kam pa to nalimaš?
V resnici ne nalepiš, ampak je cel mehanizem, ki ti izstreli iglico in vse skupaj prilepi. Pod to tableto je namreč iglica, ki ostane v koži vseh 14 dni.
Nič bat, ne boli nič. "tableta" je dobro zalepljena, ne ovira gibanja, lahko grem plavat in tudi tuširanje ni problem. Dva razreda bolje, kot pa zbadanje v prste.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 16:35

borisz je napisal/-a:Menim, da keto dieta rešuje precej problemov okoli sladkorne.
Ta dieta je res dobrodošla, a ne gre v nedogled. Nikakor pa ni nobena, ampak res nobena stvar taka, da bi lahko zamenjala inzulin. Vsaka drugačna trditev lahko ogrozi življenje človeka in ne verjamem, da hoče kdo imeti to na svojih plečih.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 04 Jul 2020, 16:43

Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a cero » 04 Jul 2020, 16:52

VolkD je napisal/-a:V resnici ne nalepiš, ampak je cel mehanizem, ki ti izstreli iglico in vse skupaj prilepi. Pod to tableto je namreč iglica, ki ostane v koži vseh 14 dni.
Nič bat, ne boli nič. "tableta" je dobro zalepljena, ne ovira gibanja, lahko grem plavat in tudi tuširanje ni problem. Dva razreda bolje, kot pa zbadanje v prste.

Kam pa?
cero

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 17:02

Peter je napisal/-a:Precej zmotno je prepričanje, da naše telo deluje samo na sladkor in ogljikove hidrate.
Ni tako zelo zmotno, kot bi nekateri radi prikazali.
Zmote so pa v tem, a ljudje enačijo beli sladkor in krvni sladkor. Ravno tako enačijo maščobe v krvi z maščobami v hrani.
Ketoni v telesu nastanejo iz maščob. Pa ne direktno iz tistih, ki smo jih zjutraj pojedli za zajtrk. Maščobe morajo najprej priti do jeter. Jetra so zanimiv organ, ki znajo iz sladkorjev narediti maščobe in jih shraniti. Seveda znajo proces tudi obrniti.
Kakorkoli, ena tretjina energije, ki jo porabimo izvira iz maščob.
Maščobe dajo glede na sladkorje več energije na ogljik, ker so bolj reducirane, da bi izgorele, morajo skozi več stopenj oksidacije. Celoten postopek ni hiter, ampak je zelo počasen.
Ko telo potrebuje veliko energije v kratkem času je sladkor tisti, ki to zagotovi. Ni druge poti. Bolj kot je človek aktiven, več stvari se mu "nenapovedano" zgodi, manj so uspešne ketonske diete in več energije porabi iz naslova sladkorjev.
No pa smo pri tretjem velikem dejavniku, ki enormno vpliva na potek bolezni - to so hude obremenitve z možnostmi stresa.
Ko je sladkorni bolnik v taki fazi, da je zelo obremenjen in pod stresom, takrat deluje na sladkor. Ketonska dieta je v tej fazi lahko škodljiva.
Če pa človek živi življenje kaučTV, je način ketonske prehrane zaželjen, saj je diabetes s tem praviloma bolje urejen.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 17:04

cero je napisal/-a:Kam pa?
Na roki, nad komolcem. Najbolje tako, da že kratek rokav pokrije ta senzor.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a cero » 04 Jul 2020, 19:35

Sicer zaenkrat še nimam sladkorne, sem si pa parkrat meril sladkor, in vem da če ga moreš merit večkrat na dan,se kaj hitro naveličaš lukenj.
Poznam pa osebo ki ima insulinsko črpalko, ampak tisto je nerodna stvar.
cero

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 21:10

cero je napisal/-a:Poznam pa osebo ki ima insulinsko črpalko, ampak tisto je nerodna stvar.
No o tem ali je zadeva nerodna ali ne, so mnenja precej deljena. Eno hvalijo, drugi pa ne. Vsaj ne preveč. Pri otrocih se ponavadi dobro obnese.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2020, 21:17

Da se vrnem na moj senzor in tehniko,... tole je bistvo vsega:
IMG_20200704_091757.jpg
Modra meja je nastavljena med 4 in 9. Tu je prikazano dnevno gibanje. Ob meritvi sami, pa dobim razen tega tudi številčno vrednost v času... hmmm ... prevzema podatkov.
Na ta način vidim številčno vrednost in pa tudi trend. Slednje je kar koristna informacija, sploh če se ti bliža hipa (nevarno nizek sladkor). Dokaj enostavno oceniš, da imaš še 15 min časa, pol ure pa vsekakor ne.

Naslednja strašno fina stvar je, da si lahko sladkor pomeriš kadarkoli želiš. Tudi 20x na uro. Vse kar je treba storiti je pritisk na modri gumbek in tole škatlico je treba približat senzorju "tableti". Čiv, čiv oznani uspeh prenosa podatkov s senzorja v tole škatlico.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Saso » 04 Jul 2020, 21:35

Ta oseba mi je zelo blizu in od tu vem, da je tale stvar ali črpalka vredna za diabetika več kot mesečna plača.

https://zmst.si/sl/izdelek/v-iskanju-prave-vrednosti-robi-zupan/
Saso

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 170 krat
Prejel zahvalo: 274 krat
Število neizkoriščenih povabil: 57

OdgovorNapisal/-a javr » 04 Jul 2020, 22:31

kot sladkosned sem imel nakup Accuchecka visoko na prioritetni listi. Potem pa sem nekje prebral da sladkorne ne bomo dobili od preveč pojedenega sladkorja, pa je šla nabava Accuchecka na listi precej navzdol :)

Spremljam pa koliko sladkorja (in soli) ima kakšna kupljena stvar. Npr. presenetilo me je, da ima Cedevita-limona in podobni limonovi napitki kar 88% sladkorja. "Protiukrep" je nakup soka, iztisnjenega iz limon, ki ima samo 2% sladkorja. Vsi ti podatki so v sicer v gramih na 100 gramov, kar pa je enako procentom, ali ne ?

http://dia-vit.com/#np-424
https://worldwide.espacenet.com/publica ... B=&locale=
https://slv.diabetic-center.com/gljukom ... -palca.htm
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 261 krat
Prejel zahvalo: 332 krat
Število neizkoriščenih povabil: 69

OdgovorNapisal/-a kobraN » 05 Jul 2020, 07:46

Imaš pa tudi aplikacijo za telefon:
https://play.google.com/store/apps/deta ... bre.app.us
https://play.google.com/store/apps/deta ... ppforlibre

https://sl.aiahp.org/6000-freestyle-lib ... ystem.html

Ker sem tudi sam diabetik mi je ta aparat zelo zanimiv, še vedno pa me moti to da moraš aparat nositi za sabo če ta aplikacija za telefon deluje je morda en aparat manj v prtljagi.
Sicer pa imam tudi sam popikane prste in to je zelo neprijetno .
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN

Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jul 2020, 08:20

kobraN je napisal/-a:Imaš pa tudi aplikacijo za telefon:
https://play.google.com/store/apps/deta ... bre.app.us

This app is incompatible with your device.

:( :_dunno
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jul 2020, 08:27

kobraN je napisal/-a:https://play.google.com/store/apps/details?id=pt.solidsoft.appforlibre
To sicer lahko instaliram, a žal ne prepozna senzorja. :(
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobraN » 05 Jul 2020, 08:29

Zato sem dal dva linka za aplikacije, morda je drug. ok?

sem pa zasledil tudi ponovni aktivator senzorja ki je pretekel.
https://play.google.com/store/apps/deta ... ivatelibre

verjetno je to še v fazi razvoja vendar je vredno poizkusit. :_dunno
Brane.
Uporabniški avatar
kobraN

OdgovorNapisal/-a kobraN » 05 Jul 2020, 08:35

VolkD je napisal/-a:
kobraN je napisal/-a:https://play.google.com/store/apps/details?id=pt.solidsoft.appforlibre
To sicer lahko instaliram, a žal ne prepozna senzorja. :(

zanimivo, no saj za poizkusit je.

Freestyle brezplačna aplikacija
Aplikacija FreeStyle LibreLink je združljiva s pametnimi telefoni z NFC z operacijskim sistemom Android OS 5.0 ali novejšimi ter z iPhone 7 in novejšimi, z operacijskim sistemom OS 11 ali novejšim. Za uporabo FreeStyle LibreLink je potrebna registracija pri LibreView . Nato lahko senzor skenirate s pomočjo aplikacije na vašem pametnem telefonu za spremljanje ravni glukoze. Če se udeležujete izobraževanja v programu Libre, boste morda želeli prenesti aplikacijo pred udeležbo na vaši seji.

Prenesete lahko tudi aplikacijo LibreLinkUp, ki omogoča delitev odčitavanja glukoze z družino, prijatelji in zdravstvenimi delavci. To pomeni, da lahko:

Na daljavo spremljajte odčitke in trende glukoze
Prejemajte posodobitve, ko so vrednosti glukoze previsoke ali nizke
Bodite povezani, da boste lažje obvladovali sladkorno bolezen

https://diabetesmyway.nhs.uk/resources/ ... yle-libre/

POTREBNA je registracija ...... v kolikor hočeš uporabljati aplikacijo.
Brane.
Uporabniški avatar
kobraN

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jul 2020, 08:59

Ne pomaga registracija, ker se ustavi že na tem, da moj telefon ni podprt :(
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jul 2020, 09:01

kobraN je napisal/-a:... z operacijskim sistemom Android OS 5.0 ali novejšimi ...
Pravzaprav me tole res čudi, na telefonu imam Android OS 8.0.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobraN » 05 Jul 2020, 09:07

Čudno.
Brane.
Uporabniški avatar
kobraN

OdgovorNapisal/-a borisz » 05 Jul 2020, 09:31

Diabetes... Me prav zanima koliko se medicina ukvarja z vzroki. Najbrž nič, tako kot pri ostalih boleznih. Le posledice generirajo dobiček.
Kaj bi lahko bil vzrok za diabetes? Morda neprestani stres, ki smo mu izpostavljni moderni ljudje. Namreč človeški organizem je narejen tako, da je stres občasen booster, ne pa permanenten.
Morda zraven sodi še neprestano grizljanje? Morda so zaradi tega slinavka in ostale žleze preobremenjene in se iztrošijo. Morda je v začetni fazi dovolj le to, da jim damo mir in se regenerirajo preden jih nepopravljivo poškodujemo?
Morda je imel Hipokrat prav, ko je rekel hrana naj bo zdravilo in zdravilo naj bo hrana? Morda je hipa le posledica preveč inzulina v telesu? Morda se moramo malce zamisliti nad svojim življenjskim stilom in resetirati in bo večina modernih bolezni izginila?
Morda bodo komu v pomoč prvi znaki diabetesa:
- znojenje ponoči
- neznanska žeja
- kandida (pomaga razgrajati odvečen sladkor. Znebimo se je z radikalnim zmanjšanjem OH)
Najbrž je še kaj.
V začetni fazi preden jemljemo inzulin večinoma (na lastno odgovornost) to resetiramo s keto prehrano. Za keto si je potrebno veliko prebrati. So pa osnove, skoraj nič OH, le malo beljakovin, samo obroki, brez vmesnih prigrizkov. Je pa potrebno o keto precej več prebrati, preden se je lotiš.
Sedaj sem napisal nekaj bogokletnih, sedaj pa pljuvajte, kako je to nevarno in neodgovorno. Nekaj posameznikom bo pa vzpodbuda za malce drugačen pogled na dejstva. :D
Uporabniški avatar
borisz

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 05 Jul 2020, 10:06

Včeraj sem naredil dve daljši turi in porabil 5400kcal. Kakšna dieta bi lahko pokrila to?
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat

OdgovorNapisal/-a kobraN » 05 Jul 2020, 10:19

Meni še noben zdravnik diabetolog ni omenil in svetoval keto prehrano. Zakaj ne, sigurno vedo sami zato jo niti ne priporočajo.
Dober vodnik za sladkorne bolnike:
https://rak-ms.si/media/lahko_jem/lahko ... a_tip2.pdf
Brane.
Uporabniški avatar
kobraN

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jul 2020, 11:22

borisz je napisal/-a:Sedaj sem napisal nekaj bogokletnih, sedaj pa pljuvajte, kako je to nevarno in neodgovorno.
Dejansko si napisal kup stvari, ki še kako držijo, napisal si pa tudi kup stvari, ki so lahko še kako nevarne. Lahko celo smrtonosne. Dokazano, žal tudi v Sloveniji in "zdravilec" je bil sodno preganjan.

Med stvarmi, ki si jih napisal in držijo si pozabil vključiti nekaj pomembnih zadev. Recimo genetiko.

Jaz dejansko verjamem, da bi v tisočletjih primerki, ki imajo slabše razvito žlezo slinavko izumrli in s tem njihovi potomci. In dejansko se je to dogajalo. Do pred nekaj sto leti so bili vsi ljudje genetsko selektivno povsem v redu razviti. Vendar,... (ta prekleti vendar vedno zmeša štrene) so nekateri imeli močneje razvito žlezo, drugi pa šibkeje; kljub temu vsi dovolj dobro.
V nekaj sto letih se je način življenja (prehranjske navade, prehranjske možnosti, psiho fizične obremenitve, tempo dela) spremenil do te mere, da je žleza obremenjena precej več kot je bila generacije nazaj. Genetika ne deluje na dva, tri ali pet kolen. Genetika je bolj počasna. S pojavom zdravljenja in s tem preživetja,sladkorne bolezni, pa genetska selektivnost sploh ne deluje več.
Pri tistih, ki imajo žlezo razvito slabše pride do tega, da sčasoma dovolj velike količine inzulina sploh ne more proizvesti.
Kako sploh deluje to preobremenjevanje ? Bom zelo poenostavil, ne me zato ubiti.
Človek, ki živi, bi rekli "lagodno" nima stresa, njegov tempo je blag in predvsem vsak dan enak. Nima fizičnih obremenitev, ne doživlja stresa,... Pri takem človeku se biomehanizem sam in spontano preusmeri na keto prehranjevanje, saj je ciklus izgorevanja hrane lahko dolg in enakomeren.
Človek, ki ima velike in neenakomerne obremenitve, ter stres, potrebuje energijo takoj,zdaj! Tega s keto mehanizmom ni mogoče zagotoviti. Najboljši so pri tem ogljikovi hidrati. Hudo potrebo po energiji, pa dejansko lahko pokrije le sladkor. Tudi tu so omejitve. Naše celice lahko sladkor pretvorijo v energijo le s pomočjo inzulina. Tudi odlično razvita žleza ima svoje omejitve. To je dejansko meja sposobnosti telesa. Ob to mejo se trči velikokrat v raznih športih. In mejo se da premakniti z umetnim dodajanjem inzulina (inzulinski doping).
Ko iščemo vzroke nastanka diabetesa tipa II, moramo upoštevati vse zgoraj povedano. Pri diabetesu tipa I je stvar drugačna, tam žleza ni omagala, ampak že od rojstva ne deluje.

Načina življenja in hkratnega vključevanja v družbo se dandanes ne da spremeniti. Lahko pa spremenimo tisti del, ki je dejansko nepotreben in je zgolj plod pohlepa. To so količine sladkorja v proizvodih, kjer je sladkor za njihov namen nepotreben. To so praktično vse osvežilne pijače, izvzete so limonade, kjer si sladkor dodajamo sami. Z dodajanjem sladkorja, ki ga ne potrebujemo, povsem po nepotrebnem obremenjujemo žlezo, ki jo bomo potrebovali še celo življenje.

Iz tega naslova, bi se kar strinjal, da se uvede davek proizvajalcem na količino nepotrebno dodanega sladkorja.
V razmislek: razni ekstrakti iz zelišč, ki so grenkega okusa, odlično odžejajo, pa še nisem uspel v naših trgovinah zaslediti niti enega.

Druga stvar, ki pa je lahko nevarna, je pa način razmišljanja, da te ob naporih, ki jih prinaša današnja družba, lahko reši ketonska dieta in zato potem tak človek opusti inzulin. Tako početje lahko privede do smrti.

In da se navežem še na s54mtb-ja. Če želite imeti revolucijo, lahko zapoveste ketonsko dieto kolesarjem, še posebej tekmovalcem. Je skoraj enako kot če jim poveste, da jih boste pobili.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jul 2020, 11:23

Kratek rezime,...
zgoraj povedano, daje v razmislek dvoje:
- Je šport res zdrav ?
- Ali ljudski populacijo na dolgi rok zdravsvo res prinaša korist ?
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a borisz » 05 Jul 2020, 11:30

Hm, jaz sem napisal kup vprašanj, trditev pa niti ne....
Uporabniški avatar
borisz

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 05 Jul 2020, 11:46

kobraN je napisal/-a:Meni še noben zdravnik diabetolog ni omenil in svetoval keto prehrano. Zakaj ne, sigurno vedo sami zato jo niti ne priporočajo.

Ni res. Zdravniki večinoma domačih terapij ne omenjajo. Razlog? Eden je, da so plačani (mogoče ne pri nas toliko, zunaj bolj) s strani farmacevtskih firm, zato predpisujejo zdravila. Drug (pogostejši) razlog je, da zdravniška zbornica nekoga, ki preveč "oglašuje" domače zdravljenje takoj javno linča in mu zagrozi z odvzemom licence.

Lep primer, ki se je dejansko zgodil: leeeeeta nazaj je bila nečakinja v pripravi za neko operacijo (ne vem več, kaj, a nima veze). Ampak ker je imela slab izvid za železo je dobila neke tablete. Pa ni bilo bolje, pa ne...potem je sestri nekdo predlagal domač teran in ji ga dal, pa ji ga je dala vsak dan po "štamprle". Železo se je kar naenkrat hitro popravilo, zato je bila zdravnica seveda presenečena. Ko je sestra povedala, kaj ji je dajala je zdravnica rekla: "saj vem, da to pomaga, a niti pod razno ne smem omeniti, kaj šele priporočiti, ker izgubim licenco".

- Je šport res zdrav ?

Hm... kot vse ostalo: (mogoče celo :D ) je, v mejah normale, sicer je "strup" kot vse ostalo. Koliko profesionalnih športnikov je umrlo mladih... ravno danes sem bral, da je na neki dirki umrl 20 letni amaterski kolesar...

glede sodobnih bolezni: kruta realnost je, da narava dela selekcijo. Ljudje s svojimi zdravniki pa kljubujemo tej naravni selekciji. Posledica je ogromno "kroničnih" bolezni.
Zadnjič spremenil Protoncek, dne 05 Jul 2020, 11:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 781 krat
Prejel zahvalo: 970 krat
Število neizkoriščenih povabil: 199

OdgovorNapisal/-a borisz » 05 Jul 2020, 11:47

s54mtb je napisal/-a:Včeraj sem naredil dve daljši turi in porabil 5400kcal. Kakšna dieta bi lahko pokrila to?

OH, bencin, uran, LiIon, LiFePo, kriptonit, baje tudi keto adaptiran homo sapiens.
Uporabniški avatar
borisz

OdgovorNapisal/-a borisz » 05 Jul 2020, 11:49

Najbolj zanimivo pa mi je, da o keto dieti govorijo ljudje, ki je niso niti poskusili, niti preštudirali. O njej vedo le toliko kolikor so jim povedali zdravniki in "poznavalci", ki je ne poznajo.
Uporabniški avatar
borisz

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 05 Jul 2020, 13:00

Mogoče bo še komu zanimiv članek, sem ravno pred par dnevi bral o človeku z Diabetes 1, ki dirka v IndyCar(do 3ure dirke brez servo-volana) kategoriji in koliko ljudi sodeluje pri planiranju prehrane, treningov, analitiki itd.
https://arstechnica.com/cars/2020/07/in ... -diabetes/
Dorijan

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 315 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jul 2020, 13:23

IMG_20200705_103447.jpg
Lahko ugibate kdaj sem imel zajtrk.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobraN » 05 Jul 2020, 14:06

Si siguren da so rezultati s tem aparatom točni? Si meriš kaj vzporedno z drugim aparatom?
Brane.
Uporabniški avatar
kobraN

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jul 2020, 14:32

kobraN je napisal/-a:Si siguren da so rezultati s tem aparatom točni? Si meriš kaj vzporedno z drugim aparatom?
Preverjeno. Ene 6x sem pomeril, vedno se ujema.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobraN » 05 Jul 2020, 16:04

Previdnost ni odveč, v tem prispevku -link- je lepo opisano kako in kaj po 14 dneh uporabe.
https://peiyansesarma.wordpress.com/201 ... xperience/
Verjetno te bolj zanima konstrukcija senzoja.
http://idoroseman.com/freestyle-libre-b ... -teardown/

Iglica na senzorju je kar konkretna in na prvi pogled se je kar ustrašiš, tudi alergija je prisotna, verjetno je lepilo na senzorju precej agresivno.
Slike so iz neta.
Priponke
164155186.jpg
F1.large.jpg
fdqhi8wyoar21.jpg
Brane.
Uporabniški avatar
kobraN