HDD 3.5 10 TB - 14 TB SATA III - kje kupujete

Sem sodijo vse informacije, ki so lahko vsem ostalim koristne. Brez problema lahko napišete ime firme ne glede na to ali je v zvezi s pozitivno ali negativno izkušnjo.
Zaželene so tudi ocene posameznih izdelkov.

HDD 3.5 10 TB - 14 TB SATA III - kje kupujete

OdgovorNapisal/-a s53pa » 24 Okt 2025, 08:35

V uporabi imam 1TB (2x1TB mirroring) zunanje ohišje s priklopom USB3, ki je že davno poln. Uporabljam (sem) ga za občasni back-up.
Sedaj sem si pa umislil drugo ohišje do 24TB (2x24TB).
Kje ugodno kupujete zanesljive diske? Kupil bi 2 x HDD SATA III, 3,5" od 10 -16 TB.
Štej, kar je števnega, meri, kar je merljivega; in kar ni merljivo, naredi merljivo!
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 90 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: airwolf
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: HDD 3.5 10 TB - 14 TB SATA III - kje kupujete

OdgovorNapisal/-a sundancer » 24 Okt 2025, 09:09

Pred nakupom mogoče pogledaš BackBlaze statistiko okvar posameznih modelov
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 432 krat
Prejel zahvalo: 529 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a s53pa » 24 Okt 2025, 09:26

pa ravno WD sem imel na uču :(
Štej, kar je števnega, meri, kar je merljivega; in kar ni merljivo, naredi merljivo!
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

OdgovorNapisal/-a MadMax » 24 Okt 2025, 10:58

Tole bo predvsem ravno o WDju, pa nimam nič provizije ali druge koristi od njih :D

Statistika je elastika.
Problem je, da diska, kakršen je danes po statistiki recimo 5-letnega preživetja fantastičen, ne moreš več kupit novega.
Pa to ne velja samo za diske...

Drugi problem je recimo SMR nateg desetletja. Velik za=b WDja, nekateri nategnjeni (še več kavčinženirjev) še niso preboleli in nočejo niti slišat za firmo.

Moje izkušnje nabave večjih:
direkt od WD recertified zunanji disk, pa ga olupiš...
Kot primer, junij 2020, 4TB Mycloud, notri CMR RED EFRX. 105eur z dostavo (free).
Pred tem sem 2 gola diska 4TB RED vzel pri mimovrste po 100eur. Sta bila zadnja kosa po tej ceni.
Sem kasneje kupoval še 14 in 16TB mybook, pa ne najdem vseh računov, je bilo pa nekaj WD recert, nekaj tudi iz Amazona (Amazon, 14TB mybook-notri CMR RED, februar 2022, 260EUR, sam presodi ali je bilo takrat ugodno).
Najugodnejša ponudba trenutno pač, z nekaj spremljanja (nič nisem kupil "na silo").

Izkušnje crkovanja:
kar daleč nazaj, ko je bil 1TB WD BLACK še "velik in drag", sta mi od treh tekom enega leta crknila dva. Super statistika, ane? Sledila RMA zamenjava, nazaj dobil recerted, delujeta še danes.
O GREEN zgrešeni seriji začetkov ekofašizma ne bi izgubljal besed, itak je toliko nazaj da jih sploh nima smisla omenjat (kot niti IBM, Maxtor, Quantum....).
Na šihtu sem imel v NASu 3TB RED, vse pocrkalo. Failed serija pač, saj je vsem pocrkalo par sektorjev na začetku. Imam pa še vedno enega za "šrot" (rešil pred IT predatorji). Posledično za NAS neuporabni (SMART teži), sem pa naredil na začetku eno majhno particijo skrito (ki vsebuje slabe sektorje) ter preostalo veliko, uporabno. Dela že par let, SMART se ne slabša, ne šteka, ne pozablja...
Moji 4TBx4 (5 let) in 14TBx2 (2.5let) se pridno vrtijo od prvega dne, res pa da ne delajo 100% load v enterprise modusu ampak recimo temu 24/7 SOHO.
Še par olupljenih iz mycloud (RED 2÷4TB) je šlo po recertified metodi znancem v hišne PCje, kolikor vem še noben crknil.
Zadnjič spremenil MadMax, dne 24 Okt 2025, 11:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 900 krat
Prejel zahvalo: 959 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 24 Okt 2025, 10:58

A ohišje / NAS si že kupil? Mogoče bi imelo smisel iti na kaj več kot 2 mestnega.
Kaj si kaj gledal koliko te cenovno pride razlika če bi raje šel na 3x 14TB disk v RAID 5 proti 2x24TB disk v RAID1

Glede diskov nasploh še posebej pa WD diskov glej da so namenjeni za to in niso SMR(WD Red(brez plus) niso primerni)
https://nascompares.com/answer/list-of- ... rives-hdd/

Če pa gledaš WD Red Plus, IronWoolf PRO ali Exos so pa načeloma vsi od 12TB naprej že v heliju in so običajno tišji ter se manj pregrevajo.
Še vedno pa poglej zanesljivost po posameznih modelnih št.
Dorijan

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 321 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 63

OdgovorNapisal/-a s53pa » 24 Okt 2025, 11:40

Dorijan je napisal/-a:A ohišje / NAS si že kupil? Mogoče bi imelo smisel iti na kaj več kot 2 mestnega.
Kaj si kaj gledal koliko te cenovno pride razlika če bi raje šel na 3x 14TB disk v RAID 5 proti 2x24TB disk v RAID1

Sem že kupil. Namenoma samo za 2 diska. Nisem povedal, da bo to moj sekundarni off-line back-up, ki bo delal le občasno. Torej glasnost in poraba ne bosta problematična. Glede pregrevanja tega, ki sem ga kupil, ima hlajenje z ventilatorjem. Primarni back-up - oziroma to bo kar privatni družinski "oblak" - bo dislociran pri sinu v drugem kraju. Kakšen bo sistem kombinacij diskov tam, se še odločava (raid xy ..... verjetno 2 x (4+2) diskov ali nekaj takega (to prepuščam sinu).
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

Vrni se na Kje kaj kupiti in izkušnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost