Tole bo predvsem ravno o WDju, pa nimam nič provizije ali druge koristi od njih
Statistika je elastika.
Problem je, da diska, kakršen je danes po statistiki recimo 5-letnega preživetja fantastičen, ne moreš več kupit novega.
Pa to ne velja samo za diske...
Drugi problem je recimo SMR nateg desetletja. Velik za=b WDja, nekateri nategnjeni (še več kavčinženirjev) še niso preboleli in nočejo niti slišat za firmo.
Moje izkušnje nabave večjih:
direkt od WD recertified zunanji disk, pa ga olupiš...
Kot primer, junij 2020, 4TB Mycloud, notri CMR RED EFRX. 105eur z dostavo (free).
Pred tem sem 2 gola diska 4TB RED vzel pri mimovrste po 100eur. Sta bila zadnja kosa po tej ceni.
Sem kasneje kupoval še 14 in 16TB mybook, pa ne najdem vseh računov, je bilo pa nekaj WD recert, nekaj tudi iz Amazona (Amazon, 14TB mybook-notri CMR RED, februar 2022, 260EUR, sam presodi ali je bilo takrat ugodno).
Najugodnejša ponudba trenutno pač, z nekaj spremljanja (nič nisem kupil "na silo").
Izkušnje crkovanja:
kar daleč nazaj, ko je bil 1TB WD BLACK še "velik in drag", sta mi od treh tekom enega leta crknila dva. Super statistika, ane? Sledila RMA zamenjava, nazaj dobil recerted, delujeta še danes.
O GREEN zgrešeni seriji začetkov ekofašizma ne bi izgubljal besed, itak je toliko nazaj da jih sploh nima smisla omenjat (kot niti IBM, Maxtor, Quantum....).
Na šihtu sem imel v NASu 3TB RED, vse pocrkalo. Failed serija pač, saj je vsem pocrkalo par sektorjev na začetku. Imam pa še vedno enega za "šrot" (rešil pred IT predatorji). Posledično za NAS neuporabni (SMART teži), sem pa naredil na začetku eno majhno particijo skrito (ki vsebuje slabe sektorje) ter preostalo veliko, uporabno. Dela že par let, SMART se ne slabša, ne šteka, ne pozablja...
Moji 4TBx4 (5 let) in 14TBx2 (2.5let) se pridno vrtijo od prvega dne, res pa da ne delajo 100% load v enterprise modusu ampak recimo temu 24/7 SOHO.
Še par olupljenih iz mycloud (RED 2÷4TB) je šlo po recertified metodi znancem v hišne PCje, kolikor vem še noben crknil.