Napisal/-a VolkD » 11 Mar 2025, 23:47
Zelo dosti razdiram stare plošče. Včasih sem tudi mnogo popravljal, že takrat sem se "pumpice" odrekel. Izkazalo se je namreč, da lahko naredi veliko škode. Ko odskoči, letijo drobne kaplje spajke na vse strani. Običajno se ne zgodi, a ko se, je škoda nepopravljiva. Kapljica spajke je uničila namenski čip in naprava ni bila več popravljiva.
Potem sem imel neko odspajkovalno pištolo, ne vem več katero, a je slišala na ime (nekaj)7000. Zadeva deluje. Ima pa veliko problemov. Od tega, da se rada zapacka šoba in je čiščenje nočna mora, pa do tega, da se težko dobi filtre, pa še dragi so za povrh. Tako sem se odrekel tudi temu.
Sedaj delam skoraj izključno z vročim zrakom, spajkalom, fluksom in bakreno pletenico namočeno v kolofonijo.
Včasih, ko ne gre drugače, uporabim debelejšo bakreno žico, ki jo oblikujem tako, da pokrije vse nožice čipa, potem pa vse skupaj zalijem s spajko, ki jo segrevam dokler ...
Mnogokrat je zelo koristno, sploh danes, ko je vse spajkano brez svinca, imeti spajko z nizkim tališčem (pod 150°C). Tako spajko pomešam s spojem, ki ga želim razdreti in zadeva gre zelo elegantno narazen. To je zelo koristno predvsem pri matičnih ploščah in pri vezjih, ki imajo več slojev ali pa so bolj debela.
Mogoče še en trik,... kolofonija raztopljena v IPA je zanimiva zadeva, razen kot fluks lahko deluje kot termometer. Zahteva sicer nekaj izkušenj, a se jih da na starih ploščah hitro dobiti. Mesto, kjer želimo kontrolirano segrevati premažemo na debelo z raztopino. Potem segrevamo. Ko se začne kaditi kolofonija smo nekje med 240 in 270°C in je čas, da zmanjšamo segrevanje. Slednji trik je še kako dobrodošel pri čipih, ki imajo termo pad.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net