Odspajkovalna "pištola"

Sem sodijo vse informacije, ki so lahko vsem ostalim koristne. Brez problema lahko napišete ime firme ne glede na to ali je v zvezi s pozitivno ali negativno izkušnjo.
Zaželene so tudi ocene posameznih izdelkov.

Odspajkovalna "pištola"

OdgovorNapisal/-a bmandl » 11 Mar 2025, 18:29

Pozdravljeni. Razmišljam o nakupu odspajkovalne postaje - nekaj takega:
Slika

Ampak najbrž neko kitajsko varianto z aliexpressa. Uporabljal bi jo občasno za servisiranje - ročne pumpice sem se naveličal, poleg tega je včasih skoraj nemogoče odstraniti cin, če je tiskanina obojestranska in so luknje "plated" (se opravičujem, ne morem se spomniti slovenske besede).
Preden opravim nakup me zanima, kaj vi uporabljate in kako se stvar obnese, kakšna so vaša mnenja o teh postajah itd.
Dodatno me zanima, če se obstaja kakšna "pištola", ki se da priklopit na obstoječo spajkalno postajo, seveda z dodatnim kompresorjem - to bi bilo idealno, da ne potrebujem dveh postaj. Uporabljam pa tole (Toolcraft ST-50D):
Slika

Tretja opcija o kateri razmišljam, pa bi bila da poiščem nekaj v kompletu - spajkanje, odspajkovanje, hot air in se znebim posameznih enot - kako bi se v tem primeru obnesla kakšna kitajska "vsestranska" postaja?

Hvala za vsakršno mnenje in nasvet.
bmandl

Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Odspajkovalna "pištola"

OdgovorNapisal/-a valter » 11 Mar 2025, 19:18

Jaz jo imam že zelo dolgo. Moram pa ti povedati da je zelo zahtevna , jo je treba stalno čistiti in je pogojno uporabna za odspajkovanje čipov.
Bolje je za razmisliti v kakšno zračno-fen zadevo , bo bolj uporabna.Že z "svinčenim cinom " je bilo kar zahtevno, sedaj s tem novim cinom pa dvomim v uspeh.
Sem pa z njo zamenjal na stotine integrircev -- servis RTV-- . Sem jo rabil samo za 40 in več pinske čipe .Za drugo pa bakrena pletenica ali pa pumpica.
valter

Kraj: Lokev,Predgrad,VFinica,Boa
Zahvalil se je: 154 krat
Prejel zahvalo: 229 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 24

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2025, 23:47

Zelo dosti razdiram stare plošče. Včasih sem tudi mnogo popravljal, že takrat sem se "pumpice" odrekel. Izkazalo se je namreč, da lahko naredi veliko škode. Ko odskoči, letijo drobne kaplje spajke na vse strani. Običajno se ne zgodi, a ko se, je škoda nepopravljiva. Kapljica spajke je uničila namenski čip in naprava ni bila več popravljiva.
Potem sem imel neko odspajkovalno pištolo, ne vem več katero, a je slišala na ime (nekaj)7000. Zadeva deluje. Ima pa veliko problemov. Od tega, da se rada zapacka šoba in je čiščenje nočna mora, pa do tega, da se težko dobi filtre, pa še dragi so za povrh. Tako sem se odrekel tudi temu.
Sedaj delam skoraj izključno z vročim zrakom, spajkalom, fluksom in bakreno pletenico namočeno v kolofonijo.
Včasih, ko ne gre drugače, uporabim debelejšo bakreno žico, ki jo oblikujem tako, da pokrije vse nožice čipa, potem pa vse skupaj zalijem s spajko, ki jo segrevam dokler ...
Mnogokrat je zelo koristno, sploh danes, ko je vse spajkano brez svinca, imeti spajko z nizkim tališčem (pod 150°C). Tako spajko pomešam s spojem, ki ga želim razdreti in zadeva gre zelo elegantno narazen. To je zelo koristno predvsem pri matičnih ploščah in pri vezjih, ki imajo več slojev ali pa so bolj debela.

Mogoče še en trik,... kolofonija raztopljena v IPA je zanimiva zadeva, razen kot fluks lahko deluje kot termometer. Zahteva sicer nekaj izkušenj, a se jih da na starih ploščah hitro dobiti. Mesto, kjer želimo kontrolirano segrevati premažemo na debelo z raztopino. Potem segrevamo. Ko se začne kaditi kolofonija smo nekje med 240 in 270°C in je čas, da zmanjšamo segrevanje. Slednji trik je še kako dobrodošel pri čipih, ki imajo termo pad.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19855 krat
Prejel zahvalo: 10170 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 12 Mar 2025, 07:24

Z moje strani: zadeva je pogojno uporabna pri dvostranskih PCBjih. Tam si včasih pomagam s klasičnim spajkalom, da se spoj hitreje in bolj segreje, sicer se zgodi, da v globino ne potegne cina ven, posebej če je površina malce večja. "malopinske" čipe raje jemljem ven z nastavkom za lotanje čipov na spajkalniku - je dober cm širok, pa hitro segreje vse pine, da čip pade ven.
Delulje pa zelo dobro na enostranskih platah.
Imam pa Pro'skit postajo z aliexpressa. Čiščenje je relativno enostavno, filtri sicer dragi, a se da dobit taka tkanina v kosu, pa jih potem sam režeš, pride konkretno ceneje.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 777 krat
Prejel zahvalo: 965 krat
Število neizkoriščenih povabil: 198

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Mar 2025, 08:15

Poiskal sem odspajkovalno pištolo, ki sem jo nekaj časa uporabljal. Link je z ebaya: https://www.ebay.com/itm/135171083731
Podobno, malo slabšo zadevo, za seveda manj denarja dobiš pri hakko:
Slika

Tako ena, kot druga zadeva je seveda le pogojno uporabna.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19855 krat
Prejel zahvalo: 10170 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a bmandl » 12 Mar 2025, 09:16

Super, hvala Darko za te nasvete. Se jih bom skušal spomnit ob kakšnem popravilu. Torej kot sem razbral iz vseh komentarjev, je tole pištolo potrebno jemati z rezervo. Vzeto na znanje. Ima mogoče kdo izkušnje z hot-air ročkami, ki imajo ventilator vgrajen v sami ročici in ne znotraj postaje? Kako se obnesejo? Nekako se nagibam, da bi vzel postajo, ki ima vse v enem. Nekaj takega: YiHua, ki je isto kot tole: WEP. Kolikor sem malo zasledil iz raznih komentarjev po različnih forumih, gre tukaj za kitajski ponaredek Hakko postaj. Mnenja so različna, večinoma pa pravijo, da preden vklopiš je dobro razdreti in prekontrolirati, če je vse ok. Kar se mi ne zdi velik problem :D. Predvsem se mi gre za to, da združim hot-air s spajkalnikom in se znebim ene dodatne "kište". Tudi kaj takšnega mi deluje ok.
bmandl

Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a jure94 » 12 Mar 2025, 12:25

Za hot air glej tako, da je ventilator v škatli, če želiš imeti nekaj uporabnega. Te, ki ga imajo v ročki, so ponavadi samo pogojno uporabne (za kakšne majhne zadeve še gre).
Priporočam tole: https://eleshop.eu/atten-st-862d-hot-ai ... ation.html
Super zadeva in predvsem dovolj močna.

Problem pri kombiniranih postajah (hot air + spajkalnik) je, da imajo velikokrat membransko črpalko za hot air. Tega ne želiš pri majhnih komponentah, ker zrak pulzira in ni enakomernega pretoka, kot je pri ventilatorju.

Priporočam, da gledaš na uporabnost orodja ne pa na velikost. Razen če budget ni problem, potem se da dobiti tudi kakšno bolj kompaktno stvar, ki dela dobro.
Sam sem imel nekaj časa tole stvar: https://eleshop.eu/aoyue-2703a-4in1-station.html
Hot air je bil neuporaben za manjše stvari (membranska črpalka), spajkalnik pogojno, z odspajkovalno pištolo je bilo več težav kot koristi.
Uporabniški avatar
jure94

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 47 krat
Prejel zahvalo: 104 krat
Število neizkoriščenih povabil: 10

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 13 Mar 2025, 06:34

PS : tele aoyuvine ročke so lažje za držat kot quickove , samo nove so spremenili .

Atten je jemel tudi precej super indosti močne (150W) ( in cenovno ugodne ) spajkalne pincete , skoraj bi rekel da boljše ( na enak način narejene kot weller ) , medtem ko so od JBC zelo dobre ampak €€€

https://eleshop.eu/atten-gt-6150c-solde ... ation.html , kombinacija https://eleshop.eu/atten-gt-6200-soldering-station.html , poglej si YT ( nizkocenovne pincete so večinoma neuporabne zaradi geometrije in manjka moči )
Uporabniški avatar
luccabrassi

Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 399 krat
Prejel zahvalo: 517 krat

OdgovorNapisal/-a KmikY » 14 Mar 2025, 07:52

Živjo,
po letu dni uporabe sem super zadovoljen :_bow z delovanjem Hakko FR-301 (9/10) cena 160€ : Klik

ps: dodatno sem plačal FedEx + 22%DDV + carina = 54€
(Eleshop, Farnell, Ebay... = cca 320-430€ )

lp, Miran
...There's always time for a first time....
Uporabniški avatar
KmikY

Kraj: Kamnik
Zahvalil se je: 416 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 14 Mar 2025, 12:18

Tale Hakko je šel pa v višave s ceno v enem letu :D .
Več glav več ve.
mondxxi

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 806 krat
Prejel zahvalo: 778 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 155

Vrni se na Kje kaj kupiti in izkušnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost