230V socket z nizko globino

Sem sodijo vse informacije, ki so lahko vsem ostalim koristne. Brez problema lahko napišete ime firme ne glede na to ali je v zvezi s pozitivno ali negativno izkušnjo.
Zaželene so tudi ocene posameznih izdelkov.

230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 08 Jun 2024, 06:44

Obstoječe stanovanje, globljenje doz ne pride v poštev. Za vse porabnike bi rad inštalira Shelly 1PM [mini, odvisno od porabnika], ampak je doza premalo globoka, da bi shelly-ja notri spravil + 230V vtičnico na vrh.

Obstaja kaj, da je vtičnica recimo 2cm bolj ven (prostora je dovolj za 2cm, vtičnica bo skrita, tako da tu ni problema) in je s tem 2cm več prostora znotraj doze?
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a zanka » 08 Jun 2024, 07:26

Podaljšek za dozo oziroma podaljševalni obroč
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3680
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 135 krat
Prejel zahvalo: 488 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 95

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a webmouse » 08 Jun 2024, 07:58

Odvisno koliko imaš prostora od stene.

Imel podoben primer ... dozo pustil celo za uporabo nad njo pa dal nadometno. Podaljševanju doze nisem ravno naklonjen, predvsem zaradi togosti. https://www.merkur.si/podometna-doza-smrdel-obroc-podaljsevalni-24-mm-po-24-60/
Inteligenca je edina stvar, ki je pošteno razdeljena. Vsak misli, da je ima dovolj...
Uporabniški avatar
webmouse
 
Prispevkov: 597
Pridružen: 26 Apr 2015, 12:56
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 127 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 08 Jun 2024, 08:29

Kaj pa takšna vtičnica? Ima že elektroniko notri, samo če imaš rcm globine na voljo? Lahko izbiraš med tasmota in esphome (ali pa zamenjaš fw…)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6121
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 743 krat
Prejel zahvalo: 919 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 08 Jun 2024, 08:48

Protoncek je napisal/-a:Kaj pa takšna vtičnica? Ima že elektroniko notri, samo če imaš rcm globine na voljo? Lahko izbiraš med tasmota in esphome (ali pa zamenjaš fw…)


Bravo, tole je še najboljśa rešitev. 16A. Wifi, HA kakor vidim tudi dela. Mislim, da bom kar tole vzel.

Podaljševanje doze ne pride v poštev. Prišlo bi samo v poštev eventualno da je wall socket mount 2cm bolj nazaj, in s tem je plug 2cm bolj v prostor in cca 2cm več prostira znotraj doze.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 08 Jun 2024, 08:57

Še esphome opcija…
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6121
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 743 krat
Prejel zahvalo: 919 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 09 Jun 2024, 12:04

FYI. Precej zadev, od različnih proizvajalec, ki podpirajo tasmoto se da dobiti tudi v EU poflešane, je pa ta mediarath vsaj kakih 20% dražji.
https://mediarath.de/products/athom-sk0 ... 0w-tasmota

Je pa mogoče opcija, da daš 1pm mini v razdelilno dozo pod stropom.
Dorijan
 
Prispevkov: 1204
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 296 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 09 Jun 2024, 12:19

Dorijan je napisal/-a:FYI. Precej zadev, od različnih proizvajalec, ki podpirajo tasmoto se da dobiti tudi v EU poflešane, je pa ta mediarath vsaj kakih 20% dražji.
https://mediarath.de/products/athom-sk0 ... 0w-tasmota

Je pa mogoče opcija, da daš 1pm mini v razdelilno dozo pod stropom.

Hvala za link,

sem mu napisal, če je za deal za večje količine :D
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 09 Jun 2024, 12:25

tilz0R je napisal/-a:
Dorijan je napisal/-a:FYI. Precej zadev, od različnih proizvajalec, ki podpirajo tasmoto se da dobiti tudi v EU poflešane, je pa ta mediarath vsaj kakih 20% dražji.
https://mediarath.de/products/athom-sk0 ... 0w-tasmota

Je pa mogoče opcija, da daš 1pm mini v razdelilno dozo pod stropom.

Hvala za link,

sem mu napisal, če je za deal za večje količine :D
To sem skoraj pozabil. Na blakadder je pod določenimi navodili za naprave koda za popust, ki pa je za celoten nakup.
https://templates.blakadder.com/sonoff_TX-T4EU1C.html

ne vem pa če je še veljavno. V 2024 še nisem naročal od tam. Ampak ko dam BLAKADDER23, ko grem naprej pri napkupu mi še vedno odšteje 10%.
Dorijan
 
Prispevkov: 1204
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 296 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 11 Jun 2024, 09:55

Update: Spustil je iz 25.xx na 18€ (pri količini 12 kosov), kar je nekje in-line z 15 USD + poštnina + DDV iz kitajske.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a kobranka » 13 Jun 2024, 10:02

Sprašujem se, kako vam to sploh deluje? Jaz sem imel samo stikalo za luč pa se ji je v pol leta začelo mešat. Sprejem skoraj nikakršen. V jezi sem kar v kanto fuknil, ker take šare pa res ne rabim doma.

Nisem veliko zahteval od nje samo, da mi na daljavo vklopi in izklopi luč. Pa še to le na frekvenci 344.
kobranka
 
Prispevkov: 3496
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 711 krat
Prejel zahvalo: 290 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 13 Jun 2024, 10:12

kobranka je napisal/-a:Sprašujem se, kako vam to sploh deluje? Jaz sem imel samo stikalo za luč pa se ji je v pol leta začelo mešat. Sprejem skoraj nikakršen. V jezi sem kar v kanto fuknil, ker take šare pa res ne rabim doma.

Nisem veliko zahteval od nje samo, da mi na daljavo vklopi in izklopi luč. Pa še to le na frekvenci 344.


Moja situacija:

- Shelly module imam že zelo dolgo za druge zadeve, in delajo zelo dobro. Brez izpadov na wifi network
- Bolj kot ON/OFF, bi rad imel merjenje toka v vtičnici/po porabnikih, releja sploh ne potrebujem. Če bi na novo gradil, bi imel na vsaki varovalki svoj merilnik, ampak ker je narejeno, je najhitrejša integracija v socket.
- Fizična stikala za luči sem vsa dal stran, čez njih imam Hue tap ali dimmer, luči so vedno pod napajanjem, +delajo na zigbee.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Jun 2024, 11:47

tilz0R je napisal/-a:... Bolj kot ON/OFF, bi rad imel merjenje toka v vtičnici/po porabnikih, releja sploh ne potrebujem. .

Potem je ena opcija še Shelly PM mini plus (samo merilnik energije, brez releja). Zadeva je res majhna. Mogoče bi to spravil v dozo?
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6121
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 743 krat
Prejel zahvalo: 919 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 13 Jun 2024, 12:10

Imam tudi MINI module, sicer imam 1PM MINI, ki nima dry kontaktov, in je do 8A. To mi je premalo za, recimo, pralni stroj.
Te moduli so manjši, niso pa nič ožji, in tudi ne gre lepo v dozo. Na linku je 16A z dry kontakti, kar je sicer boljše, če bi dimenzijsko šlo čez.

Gledal sem tudi, da bi dal Shelly wall switch, ki ima lep slot za module zadaj, a je komplet nad 25€.

18€ za vtičnico z modulom in 16A pri 18€ niti ni tako slabo, glede na to, da je hardware praktično isti kot Shelly, lahko dam gor esphome in dela na HA.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Jun 2024, 16:47

Te vtičnice sicer nimajo merjenja energije, so pa poceni, ja, se strinjam.
Glede shelly-ev: gen3 je menda treba malce drugače dat gor esphome, ker ima drugačen file sistem. Menda nekaj preko tasmote… je nekje na HA forumu razloženo. Jaz gen3 še nimam, obstoječi pa so tudi pri meni vsi na esphome.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6121
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 743 krat
Prejel zahvalo: 919 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 13 Jun 2024, 17:42

Te,ki sem jih naročil, imajo merje je energije.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 13 Jun 2024, 17:57

A tiste z mediarath (Gornji link)? Si jim zgleda vse pobral, ker piše “sold out”… :_rolling
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6121
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 743 krat
Prejel zahvalo: 919 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 13 Jun 2024, 18:02

Cel stock sem pobral :)

Pomoje jihbom na esphome preflashal
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 13 Jun 2024, 22:00

tilz0R je napisal/-a:Cel stock sem pobral :)

Pomoje jihbom na esphome preflashal
Ne rabiš. so že na Tasmoto poflešane, ni tovarniški SW gor.
in verjetno ta config: https://templates.blakadder.com/athom_SK01-TAS.html
Se povežeš, napišeš noter MQTT paramtere in je to. Potem pa upravljaš preko MQTT ali IPja diretktno.
Dorijan
 
Prispevkov: 1204
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 296 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 13 Jun 2024, 22:03

Dorijan je napisal/-a:Se povežeš, napišeš noter MQTT paramtere in je to. Potem pa upravljaš preko MQTT ali IPja diretktno.

Tasmota != esphome, medtem ima načeloma esphome mnogo več opcij dvp-ja.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Jun 2024, 14:40

Res je, tasmota in esphome sta dva različna svetova. Medtem, ko je tasmota “bolj prijazna” do uporabnika ima manj opcij. Esphome po drugi strani zahteva znanje programiranja, a so opcije skorajda neomejene. Poleg tega je esphome “last” firme, ki razvija HA, posledično je integracija v HA lepša, bolj tekoča in z manj težavami.

Glede MQTT: je direktna povezava z esphome (preko api) boljša, hitrejša…
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6121
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 743 krat
Prejel zahvalo: 919 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 188

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Carko » 17 Jun 2024, 18:10

kobranka je napisal/-a:Sprašujem se, kako vam to sploh deluje? Jaz sem imel samo stikalo za luč pa se ji je v pol leta začelo mešat. Sprejem skoraj nikakršen. V jezi sem kar v kanto fuknil, ker take šare pa res ne rabim doma.

Nisem veliko zahteval od nje samo, da mi na daljavo vklopi in izklopi luč. Pa še to le na frekvenci 344.
Z wifi moduli nimam nobenih težav - lovijo dobro, tudi kjer je signal sicer slab, za te module zadostuje in ko je enkrat online, ostane online.

Večji problem sem imel na drugi strani, če je npr. HA crknil (ko sem imel zadevo na Raspberry Pi se je to redno dogajalo) ali bil nedosegljiv iz kakšnega drugega razloga. Včasih je bilo res nerodno, ko si v nuji pritekel do WC-ja, tam pa ... tema.

Zadevo sem rešil takole:
- namesto stikal sem dal tipke
- moduli imajo esphome in API povezavo na Home Assistant
- luč je skozi pod napetostjo
- če je vse OK, pritisk na tipko preko API -> HA -> luč pošlje ukaz za prižig
- če API povezave ni ali če je luč offline, pritisk na tipko enostavno preklopi rele v napravi
Carko
 
Prispevkov: 3363
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1153 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 19 Jun 2024, 17:29

Danes prejel adapterje. Cilj je, da se gor naloži esphome. Imam 12 enot, ki jih je potrebno zamenjat.

- Adapterji imajo naloženo Tasmoto, jaz bi raje esphome.
- Na originalni strani imajo esphome yaml file: https://www.athom.tech/blank-1/eu-wall- ... or-esphome
- V HA sem skonfiguriral nov device na ESP8266, in zbuildal default firmware (brez sprememb na yaml)
- Binary je potrebno zipati z gzip, jaz sem uporabil 7Zip, drugače je prevelik in update ni možen
- Priklopi adapter na 230V, in najdi wifi, ki se pojavi kot AP -> nastavi mu nastavitve tvojega wifija, na katerega se bo adapter povezal
- Poveži se nazaj na home wifi, in najdi IP od adapterja. Z browserjem se poveži gor, stisni firmware update, in naloži esphome gzipped binary, ki si ga prej dobil iz HA
- Naprava se bo resetirala, potem se pojavi nov AP, na katerega se povežeš, in mu ponovno nastaviš nastavitve tvojega wifija
- Voila, naprava se pokaže v HA, kjer jo samo "Adoptaš".

Isti binary lahko naložiš na N drugih naprav.
Priponke
athom-smart-plug-v2-esphome.bin.gz
Gzipped & compiled firmware binary for update via Tasmota UI
(338.73 KiB) Še ni prenešeno
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 19 Jun 2024, 21:59

Še power likalnika. Začuda rele ni odlopil po vseh teh tokovnih špicah. Kar dobro dela, zaenkrat.
Priponke
likalnik-power.png
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 19 Jun 2024, 22:15

tilz0R je napisal/-a:Še power likalnika. Začuda rele ni odlopil po vseh teh tokovnih špicah. Kar dobro dela, zaenkrat.

Če tvoj nima že vgrajeno, moraš zdaj ugotoviti kaka je povprečna poraba ne-uporabljenega likalnika, ki stoji pokonci in če to traja več kot 10min ga ugasne...
Dorijan
 
Prispevkov: 1204
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 296 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: 230V socket z nizko globino

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 19 Jun 2024, 22:17

To je seveda ultimativni cilj, enako pri pralcu, etc.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2312
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 258 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Kje kaj kupiti in izkušnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov