Akumulator za vrtno kosilnico - 18Ah

Sem sodijo vse informacije, ki so lahko vsem ostalim koristne. Brez problema lahko napišete ime firme ne glede na to ali je v zvezi s pozitivno ali negativno izkušnjo.
Zaželene so tudi ocene posameznih izdelkov.

Akumulator za vrtno kosilnico - 18Ah

OdgovorNapisal/-a Hoden » 14 Apr 2022, 13:47

Pozdravljeni,

zanima me kateri akumulator bi mi priporočali za vrtno kosilnico. Originalna ima oznako eg18-12hr. Priklučni terminali so pritrjeni z vijakom M6.

Na internetu sem našel akumulator MW Power 12V 18Ah, 181*77*165 mm (d*š*v) za okrog 25€. Glede na nizko ceno me zanima ali je to smiselen nakup oziroma katerega proizvajalca bi vi priporočali.

LP

akumulator-12v-18ah-agm12-18.jpg
Hoden

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 10 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Akumulator za vrtno kosilnico - 18Ah

OdgovorNapisal/-a zlato » 14 Apr 2022, 17:19

Po mojih izkušnjah je od proizvajalca MW power dobra serija MWP. Z serijo MW in MWL imam slabe izkušnje, tako da toplo priporočam MWP serijo.
zlato

Kraj: Velike Lašče
Zahvalil se je: 23 krat
Uporabnika povabil: DusanK

OdgovorNapisal/-a Hoden » 25 Apr 2022, 10:36

Zanimajo me informacije predvsem same tehnike akumulatorjev. Kateri so sploh primerni za uporabo v ležečem položaju? Akumulator se namreč nahaja pod sedežem in je nameščen v ležečem položaju.

Trgovec v naši soseki ima na zalogi takšnega: https://www.exidegroup.com/eu/en/product/exide-agm-ready.

Hvala za pomoč
Hoden

OdgovorNapisal/-a reber » 25 Apr 2022, 12:34

AGM ni primeren za stalno ležeč položaj... podpira občasno ležeč položaj ali zelo velike nagibe. Za ležeč položaj je primeren gel akumulator.

Za kosilnico noben svinčev akumulator ne bo zdržal kaj več kot 2 ali 3 sezone. S pravilnim vzdrževanjem bi šlo 2x toliko, ampak to se bolj redko dogaja, da lastnik stroja pravilno vzdržuje akumulator, večinoma čez zimo nihče niti pomisli nanj, kaj šele da bi naredil kakšen cikel.

Verjetno je akumulator namenjen le za štart motorja.

Jaz bi namesto tega dal notri 4S5P Li-ion, narejen iz celic za večje tokove, bi bilo dovolj že 15A, zagotovo pa 20A ali več. Tudi 4S4P bi zadostovalo če so celice vsaj 20A. Li-ion baterije v vezavi 4S v 12V sistemu nikoli ne bodo polne, kar je v bistvu zelo dobro, saj bodo vedno nekje na pol napolnjene, življenska doba bi morala biti zelo dolga. Pri teh strojih, kosilnice, vrtni traktorji, agregati, ... pogosto polnijo 12V akumulator na 14,5V in več, tudi 15V ni nobena izjema, kar je za gel akumulator preveč, absoluten max je 14,4V kar je že napetost plinjenja. Saj dela pri tej napetosti, tudi dobro napolnjen je, ampak ni za dolgo.

Preverjeno deluje 4S3P na agregatu ki ima v originalu 12V 9Ah akumulator, lahko tudi 7,2Ah. Uporabil sem poceni VTC4 baterije, 2100mAh 30A, polnjenje sistema gre na 14,8V kar je v originalu pomenilo stalno na polno napolnjen akumulator, ki ga je skuhalo v nekaj mesecih, če je bil agregat precej v uporabi. Baterijski paket je majhen, nisem uporabil nobenega BMS, dodal sem 4x balansirno vezje, nastavljeno na 3,70V. Po 6 letih zadeva še vedno deluje brezhibno. Paketek ima večinoma tistih 14,8V in ima tokovno zmogljivost 90A, zaradi padca na žicah in zaradi obremenitve in manjšega sesedanja napetosti na baterijah, dobi štarter cca 12-13V, ravno prav, obrne bolj živahno kot na 12V gel akumulatorček, ki za take tokove sploh ni namenjen, ampak dela nekaj časa... in mimogrede, tak gel akumulatorček se je pri štartu sesedal pod 10V ...

Če upoštevamo, da se akumulator polni na blizu 15V, bi to za 4S baterijo pomenilo 3,75V po celici, kar je dovolj, mogoče bi celo malce preuredil polnjenje, da bi se približal 16V, kar bi pomenilo skoraj 4,0V po celici, kar je več kot dovolj, ne rabimo dosegat 4,20V po celici. Tudi na pol napolnjene visokotokovne Li-ion baterije bodo zlahka pognale štarter, to je tudi bistvo, mar ne? Pričakujem, da bi lahko za naslednjih vsaj 10 let pozabil na akumulator. BMS sploh ne bi potreboval, samo balansirno vezje bi dodal, prirejeno da balansira na tisti napetosti, kakršna je na voljo, če je potrebno lahko tudi na 3,75V ali nekje do 3,90V.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 614 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a cero » 25 Apr 2022, 13:11

Pa ne samo to, pri AGM je problem tudi polnjenje, namreč zelo je občutljiv na napolnjenost, ki ga precej hitro uničuje, ravno obratno od navadnih svinčevih akumulatorjev.
V avtomobilih je zato za polnjenje zadolžen poseben regulator, ki v povezavi z ECU, polni akumulator samo ko je avto v leru (razni zatoji na semaforjih križiščih in parkiriščih).
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 332 krat
Prejel zahvalo: 705 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 71

OdgovorNapisal/-a Iztok » 25 Apr 2022, 21:24

cero je napisal/-a:...
V avtomobilih je zato za polnjenje zadolžen poseben regulator, ki v povezavi z ECU, polni akumulator samo ko je avto v leru (razni zatoji na semaforjih križiščih in parkiriščih).

Samo, ko je v leru?

A se potem ne izprazni akku pri kakšni daljši nočni vožnji z lučmi in mogoče še gretjem zadnjega stekla, ko skoraj nič ne laufa v leru?
Iztok

Kraj: LJ
Zahvalil se je: 818 krat
Prejel zahvalo: 669 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 132

OdgovorNapisal/-a cero » 25 Apr 2022, 23:28

Ja moderni avtomobili nimajo akumulatorja kar direkt priklopljenega v sistem ampak preko BMS podobno kot pri lipo celicah.
Pri nočni vožnji alternator poganja luči in gretje stekla, akumulatorja pač ne polni.
AGM akumulatorji imajo še to dobro lastnost, da jih lahko polnimo s precej večjim tokom kot navadne.
cero

OdgovorNapisal/-a reber » 25 Apr 2022, 23:30

Jaz sem to razumel nekako tako, da je pri recimo normalni ali daljši vožnji polnjenje na stand-by napetost, v prostem teku, kot ga omenja, bi bilo polnjenje na boost napetost. Nekaj v tem smislu bi bilo nekako logično, kako je v resnici in kako so si zamislili proizvajalci avtomobilov, je mogoče čisto droga in svoja zgodba.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Iztok » 25 Apr 2022, 23:35

Kako pa potem pri mirujočem motorju delujejo npr. utripalci, pozicijske luči, centralno zaklepanje, ipd.? A takrat vse to nek modul preklopi na akku?

Kako se imenuje ta sistem oziroma njegovi moduli?
Iztok

OdgovorNapisal/-a cero » 25 Apr 2022, 23:46

Ni samo prosti tek, AGM mora biti polnjen hitro:
https://workshoppist.com/car-alternator ... m-battery/
https://batteryuniversity.com/article/b ... system-bms

Iztok je napisal/-a:Kako pa potem pri mirujočem motorju delujejo npr. utripalci, pozicijske luči, centralno zaklepanje, ipd.? A takrat vse to nek modul preklopi na akku?
Kako se imenuje ta sistem oziroma njegovi moduli?

Ponjenje in praznjenje ni enako in to vse skupaj v avtu kontrolira BMS skupaj z ECU, kar pomeni da ko polni akumulator v leru dvigne obrate motorja na optimalne.
V bistvu BMS lahko odklopi komplet avto z akkuja, takrat ko je to potrebno.
cero

OdgovorNapisal/-a Iztok » 26 Apr 2022, 01:19

Da je pri avtih zadnjih 10 let, treba sprogramirat DME ob menjavi akkuja poznam. Malce pa dvomim, da je zadeva tako občutljiva kot piše tam, da bi klasični reglerji za Pb akkuje tako hitro uničili AGM.
V mojem 22 let starem bavarcu s klasičnim alternatorjem na Pb akku sem pred 5. leti dal noter 110Ah AGM ker sem ga dobil po ugodni ceni. V vseh teh letih ni bilo nobenih težav. Pred pol leta sem ga za test pustil pod kontaktom s prižganimi pozicijskimi in kratkimi lučmi celih 8 ur, pa je še vedno zagnal motor, čeprav je napetost takrat padla na 10,5V - manj se nisem upal.
Če bi držalo tam napisano o prenizki polnilni napetosti alternatorja za Pb, najbrž ne bi BP deloval 5 let in preživel še tak test ... ali pa imam srečo.
Enako izkušnjo in čas uporabe brez težav ima tudi sodelavec, ki ga je kupil mesec za menoj ... ali pa ima tudi on srečo.
Iztok

OdgovorNapisal/-a Hoden » 01 Maj 2022, 12:09

Ali bo dovolj če dam 5 celic vzporedno? Če vzamem VTC4 to pomeni 5x2100 = 10,5Ah.

Videl sem, da nekateri trgovci ponujajo tudi "Reclaimed" verzije baterij. Kako je običajno z nakupi takih baterij - se v splošnem to splača ali je bolje kupiti čisto nove baterije?

Zanima me še glede balansirnega vezja. Se da takšno vezje kupiti že narejeno (z možnostjo spreminjanja napetosti)? Kako to vezje sploh deluje?

Hvala :)
Hoden

OdgovorNapisal/-a reber » 01 Maj 2022, 12:52

O baterijah (nove, refurbished, reclaimed, ...) sem pisal tukaj: http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1866
Refurbished in reclaimed so NOVE baterije s pikicami točkovnih zvarov, električne lastnosti so popolnoma enake tistim, ki jih prodajajo kot nove.

5 baterij vzporedno je več kot dovolj, zadoščale bi že 3 ali 4 baterije. VTC4 zmorejo 30A brez težav, piše da trajno, za nekaj sekund še več.

Kapaciteta za zagon motorja ni potrebna da je velika, dovolj je že 1Ah, če je tokovna zmogljivost dovolj velika. Štarter mogoče potegne 50A, mogoče 80A, za nekaj sekund, potem pa izračunaj koliko energije je potrebno za zagon.

Kot sem že zgoraj napisal, baterijski paket se ne bo polnil na polno ker je napetost sistema prenizka. Kar se tiče kapacitete je to pomankljivost, saj nikoli ne bo shranjena polna kapaciteta. Glede na majhne potrebe po kapaciteti je to vseeno več kot dovolj. Nizka napetost za življensko dobo in varnost baterije pomeni, da baterije nikoli ne bodo niti polne, še manj prenapolnjene.

BMS niti ne rabiš, ne bi pa škodilo, če bi ga uporabil. Problem zna biti tokovna zmogljivost BMS vezja, saj mora biti tokovno zmogljivejši od toka skozi štarter. Če za informacijo o napetosti uporabiš digitalni voltmeter, ne rabiš BMS.
Potrebuješ balansirno vezje in to nujno. Nastavljivih balanserjev še nisem videl, razen smart BMS.
Narediš ga po tem načrtu ali vzorcu: https://electronics.stackexchange.com/q ... -balancing
Gre za samostojna vezja, vsaka celica ima svoj balanser, po tem vzorcu je število celic poljubno.
Še ena verzija z indikacijo https://www.eevblog.com/forum/projects/ ... rbalancer/
Da omejiš balansirni tok, lahko dodaš primeren upor na collector PNP tranzistorja ki prazni celico.

Napetost balansiranja nastaviš na 3,7 ali 3,8V nekje, odvisno od napetosti sistema, od maksimalne napetosti polnjenja, zagotovo je vsaj 14V, najbrž 14,4V ali še več. To napetost deliš s 4 ker bo to 4 celična baterija in dodaš še kakšno malenkost, recimo 50mV ampak ne več kot 100mV. Nekje v točki najvišje napetosti polnjenja naj bodo balanserji kar sproženi, zato predlagam verzijo z LED indikacijo balansiranja. Pri teh napetostih bi moral imeti okoli polovice kapacitete.

Za morebitno visoko napetost uporabiš prej omenjeni DVM, kupiš mali kitajski modulček in ga vgradiš nekam. Za prenizko napetost boš prav tako imel indikacijo, naj ne bi šel pod 10V, to je 2,5V po celici, pri štartu za kratek čas ne bo hudega če pade do 8V, precejšen del padca bo že na povezavah, baterije niti še ne bodo tako nizko.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Hoden » 01 Maj 2022, 20:28

Najlepša hvala za podrobno razlago. Torej za 4s5p vezavo potrebujem 20 celic in 20 balansirnih vezij?

Jutri naročim celice, potem pa bom objavil v kolikor bo zaznati kakšen napredek ;)
Hoden

OdgovorNapisal/-a reber » 01 Maj 2022, 20:54

20 balansirnih vezij? boš delal 5 akumulatorjev? :_CR

Potrebuješ eno balansirno vezje za vsako celico, ne za vsako baterijo.

Če narediš baterijski paket 4S5P, to pomeni 4 celični paket, vsaka celica je sestavljena iz 5 vzporedno vezanih baterij ali baterijskih celic... iz več manjših tako narediš eno večjo... to je vsa kunšt.
Saj bi ti ponudil balanserje, sem jih delal za svoje potrebe, ampak trenutno nimam niti enega narejenega. Delal sem univerzalno, da je dobro za Li-ion in za LiFePO4, nastavitve po želji.

Dovolj imaš 16 baterij za 4S4P, ampak če hočeš bolj ziher, delaj kar 5P, bo samo 10eur razlike pri trenutnih cenah, ki so zelo ugodne.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Hoden » 04 Maj 2022, 14:06

Hvala za vse nasvete. Baterije sem naročil. Danes sem tudi narisal vezje in oblikoval pcb - https://www.eevblog.com/forum/projects/ ... rbalancer/

image_2022-05-04_140409790.png
image_2022-05-04_140409790.png (7.26 KiB) Videno 3624 krat

V kolikor ne bom imel časa sam izdelati pcb, kje je kakšna dobra varianta za naročilo?

LP
Hoden

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Maj 2022, 14:26

Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 17639 krat
Prejel zahvalo: 9599 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a mucek » 04 Maj 2022, 14:30

JLCPCB

Drugače pa bi jaz na tvojem mestu raje naredil bolj "pravi" BMS, se pravi tudi UV, OV, OT pa seveda še balansiranje (ki je od vsega tega še najmanj pomembno!).
Obstajajo namenski čipi za to, nekateri tudi taki, ki jih ne rabiš nič programirati.

Čitaj: https://circuitdigest.com/electronic-ci ... nd-working

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 91 krat
Prejel zahvalo: 1015 krat
Število neizkoriščenih povabil: 197

OdgovorNapisal/-a Hoden » 04 Maj 2022, 15:47

Praktično je omenjeno vezje dostopno za dobrih 10€ - https://www.amazon.de/-/en/Protection-M ... 05&sr=8-11
Hoden

OdgovorNapisal/-a reber » 04 Maj 2022, 16:37

Ali sodelujoči v tej temi dejansko preberete vse kar piše :?: :?: :?:

Gre za 12V sistem in 4S Li-ion baterije, zgoraj sem napisal dejstva.

Vsi serijski BMS-ji ne pridejo v poštev, ker balansirna vezja niso prilagojena razmeram, ki bodo v točno tem primeru :!:
Večina poceni serijskih BMS nimajo dovolj tokovne zmogljivosti za štarter :!: :!:

Balansiranje JE pomembno, zelo pomembno, še posebej v tem primeru, če bo paket narejen brez OV (over voltage) in UV (under voltage) zaščite... in ja, v tem primeru pogojno te zaščte sploh niso potrebne, kot sem že napisal, je to preverjeno in deluje brez okvar, ker so pogoji primerni. Zaželjen je digitalni voltmeter in uporabnik mora vedeti za kaj se gre.

Zaščita se v tem primeru lahko naredi tudi tako, da se meri napetost celotnega paketa, ne vsake celice posebej, bo povsem zadosti.

Da utemeljim potrebo po balansiranju, čeprav bo mogoče malce offtopic:
Opravka imam z veliko baterijskimi paketi, še pri vsakem, ki nima balansirne funkcije, je prej ali slej prišlo do razbalansiranja, če je zaščita dobro delovala se celice niso pokvarile, le uporabna kapaciteta baterijskega paketa je bila majhna in praktično neuporabna... potrebno je napolniti vsako celico posebej do polne, potem je spet v redu, približno toliko časa kot prej, v praksi pa nekoliko manj, ker so baterije vedno bolj različne s starostjo, ne starajo se popolnoma enako.
Če je zaščita delovala slabo ali sploh ne, je razbalansiranje povzročilo uničenje vsaj ene najšibkejše in najbolj prazne celice. Pred nekaj dnevi monokolo 15S, danes hoverboard 10S, oboje brez balansirne funkcije, samo zaščita, pri monokolesu še ta ni delovala. K sreči se je dalo popravit, zamenjal sem eno celico (2 bateriji), ostale so brezhibne.

Balansirna funkcija je nujna za zanesljivo in optimalno delovanje, ni pa potrebna kar se varnosti tiče.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Hoden » 06 Maj 2022, 12:34

Dodal sem še upor na kolektorju PNP tranzistorja (vrednost upora še nisem izračunal):
image_2022-05-06_123424816.png
image_2022-05-06_123424816.png (7.24 KiB) Videno 3523 krat
Hoden

OdgovorNapisal/-a reber » 06 Maj 2022, 13:59

Z bremenskim uporom omejiš maksimalni tok, dela tudi brez upora, če se tranzistor dovolj odpre, bo tok lahko enak polnilnemu toku, če napetost doseže ali preseže nastavljeno vrednost. Disipacija na tranzistorju je v tem primeru lahko velika, prevelika za preživetje tranzistorja in /ali morebitno pregrevanje.

LED si obrnil narobe, tranzistor za vklop LED bi moral biti PNP, ...
Kot kaže tudi ti slabo bereš svojo lastno temo, nisi prebral vsega, kar je napisano... nisi natančno pregledal vsebine povezav, npr predlogi, načrti...

Če ne moreš sam narediti tiskanega vezja, mi predlogo v obliki bitne slike oziroma rastrske grafike vsaj 300dpi pošlji na e-mail, lahko zjedkam potem enkrat mimogrede.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Hoden » 06 Maj 2022, 14:17

Hvala za opozorilo.

image_2022-05-06_141730927.png
Popravljena shema
image_2022-05-06_141730927.png (8.5 KiB) Videno 3502 krat
Hoden

OdgovorNapisal/-a Hoden » 13 Maj 2022, 14:55

Pozdravljeni,

danes sem dobil baterije. Ker sem naročil nekaj več baterij, lahko naredim tudi 4S6P vezavo.

Če sem prav razumel lahko baterije povežem kot prikazuje spodnja shema le da namesto ene dam 6 vzporednih baterij.

17ea873c314762763eb7a20c92b0fd39.jpg

Ju kdo v Lj ali okolici, ki bi mi lahko "zvarol" baterije (proti plačilu seveda).

Hvala in LP
Hoden

OdgovorNapisal/-a Hoden » 17 Maj 2022, 13:59

Pozdravljeni,

tako sem si zamislil, da bi spojil baterije:

4S6P.jpg

Obstaja še kakšen bolj optimalen način?
Hoden

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Maj 2022, 14:50

Saj temu nič ne manjka. čisto v redu je.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a cero » 17 Maj 2022, 15:58

Jaz baterije najprej zalepim z vročim lepilom, potem dodam okrogle papirnate distačnike, nato pa točkam.
Tako zgleda končana ena stran baterije:
IMG_20220325_165528.jpg

PS: upoštevaj da trak pelje maksimalno tja do 10A, zato daj zgoraj in spodaj 3 trake.
cero

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Maj 2022, 16:11

Zapolnitev prostora je zagotovo tako boljša. Je pa vprašanje kako je s hlajenjem.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Hoden » 17 Maj 2022, 20:44

20220517_182746_copy_1024x911.jpg

Trenutno stanje ...
Hoden

OdgovorNapisal/-a Hoden » 26 Maj 2022, 11:27

Pozdravljeni,

zanima me vaše mnenje o spajkanju baterij. Videl sem, da nekateri baterije kar spajkajo. Nekaj sem si o tem tudi že prebral in glede na ceno točkastega varjenja se nagibam v to smer.
Hoden

OdgovorNapisal/-a cero » 26 Maj 2022, 12:10

Za majhne tokove spajkanje niti ni tak problem, ker je povezovalna žica tanka in se jo hitro prispajka brez prevelike toplotne obremenitve za celico.
Drgugače pa, v najboljšem primeru celica degradira na kapaciteti zaradi izpusta elektrolita, v najslabšem pa termični pobeg celice...
Skratka razmišljaj v smeri točkanja.
cero

OdgovorNapisal/-a mucek » 26 Maj 2022, 12:51

Pridi mimo Trzina, prinesi pivo, pa si boš pošvasal ... ;)
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 91 krat
Prejel zahvalo: 1015 krat
Število neizkoriščenih povabil: 197

OdgovorNapisal/-a Hoden » 12 Jul 2022, 16:45

Po zaslugi mucka sem dejansko baterije tudi "pošvasal". Še enkrat hvala za gostoljubje!

20220706_232036.jpg

Sestavil sem tudi balanserje. Kakšen je postopek umerjanja balanserjev? Jih najprej povežem na polnilec, nastavim trimerje in šele potem povežem na baterije? Narejeni so sicer malce nerodno, ker je vsak zase, ampak razen nekaj žice več to ne igra neke hude vloge.

LP
Hoden

OdgovorNapisal/-a Hoden » 18 Jul 2022, 12:38

Pozdravljeni,

izmeril sem napetos polnjenja akumulatorja na vrtnem traktorju. Ta znaša 14.3V. Čisto splošno gledano me zanima ali bi bil balanser za 14.4V primerna alternativa nastavljivim balanserjem? Kako pa se dejansko izkažejo aktivni balanserji? V deželi vzhajajočega sonca jih prodajajo po 10€. Nekaj testov na youtube sem pogledal in načeloma pohvalijo zadeve (ampak koliko so pa ti videoposneti verodostojni je pa spet vprašanje).

LP
Hoden

OdgovorNapisal/-a Hoden » 23 Maj 2023, 13:40

Pozdravljeni, zanima me ali imate izkušnje z aktivnimi balanserji? Pri poševno okih sem videl za razmeroma nizko ceno aktivne balanserje, ki so aktivni če je razlika v napetosti med celicami nad 0.3V.

Zanima me tudi ali ima kdo priporočilo ali pa shemo za "cut off" vezje pri nizkih napetostih? Gre se za tokove v rangu 100A in napetosti okrog 13V.

Lp
Hoden

Vrni se na Kje kaj kupiti in izkušnje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost