Baofeng BF-V9

Vse v zvezi z radijskimi postajami

Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a Matthai » 01 Feb 2020, 19:11

Imam naslednjo težavo... kupil sem Baofeng BF-V9 (to naj bi bila posodobljena verzija Baofeng BF-888s) in to postajo bi rad uporabil za pogovore na PRM (446 MHz) frekvencah. Zato bi bilo treba zadevo programirati tako, da bo delala na teh kanalih. Kabel sem si sicer sposodil od kolega.

Žal v Chirpu ni podprta, pobrskal sem po Baofeng spletni strani in tega modela sploh ni opisanega gor, potem sem nekje na http://abbree.com našel nek program V12.exe (mimogrede, stran je v Firefoxu označena kot znan distributor malwarea :_CR ), ampak zadeva seveda ne dela (ne prebere iz postaje).

Potem sem na Baofengovi uradni strani dol potegnil "BF-480 program v1.5" (za modele od BF-V3 do BF-V5), v upanju, da bo mogoče pa delalo, pa spet ne bere... oziroma, parkrat mi je prebralo 20%, nekajkrat 60%, enkrat pa celo 100%, pa se potem ustavi.

Kakšna ideja kako naprej? Kolikor sem videl, se na Aliexpressu kar nekaj tega prodaj, ne vem, ali vsi delajo na "default" frekvencah, ali kaj?

Kolikor sem ugotovil, naj bi oddajalo na 454 Mhz. 454-456 MHz naj bi bilo za neke mobile-satellite service... vsekakor ne bi rad delal štale izven dovoljenih frekvenc, poleg tega bi rad kompatibilnost z ostalimi postajami (se pravi PMR na 446 MHz)...
Matthai
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a VolkD » 01 Feb 2020, 19:50

Matthai je napisal/-a:..., potem sem nekje na http://abbree.com našel nek program V12.exe (mimogrede, stran je v Firefoxu označena kot znan distributor malwarea :_CR ), ampak zadeva seveda ne dela (ne prebere iz postaje).
biki.png
Ufff,... tole je pa res za bike dražit.


Si siguren, da imaš ustrezen kabel za to postajo ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 41750
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9061 krat
Prejel zahvalo: 5147 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 01 Feb 2020, 20:06

Kolikor vem je treba imeti potenciometer pri komunikaciji z računalnikom do konca na glas, ker poteka preko avdio konektorja.
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2858
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1146 krat
Prejel zahvalo: 517 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 228

Re: Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a Matthai » 01 Feb 2020, 21:36

Sem dal do konca na glas, in je isto...
Matthai
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a arksi » 03 Feb 2020, 07:54

Mislim, da glasnost tukaj nima vpliva, vsaj kolikor jaz poznam omenjene postaje.
Baofeng BF-V9 ne poznam v "drobovje" bi pa lahko sklepal, da se programira verjetn isto kot ostale Baofeng postaje. Z uporabo kabla USB, ki računalniku dodeli COM port in preko tega poteka programiranje.

S Chirp programom sem pred časom sprogramiral eno Baofeng postajo. Ne vem več katera oznaka je bila, ker je teh oznak eno morje, kar se tiče pa drobovja je pa po večini isto. Skratka, v Chirp programu tudi ni bila podprta. Izbral sem eno, ki je bila najbolj podobna oznaka. Najprej ni šlo, potem sem zamenjal in poizkusil še nekaj podobnih oznak in programiranje je steklo,,čeprav dotična oznaka ni bila enaka.

Če ne bo šlo poizkusi še s kakšnim drugim podobnim programom, saj jih je kar nekaj na spletu. Včasih se pri teh Baofeng postajah dogajajo malo "čudne" stvari ;-).
arksi
 
Prispevkov: 623
Pridružen: 21 Jan 2015, 08:01
Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 913 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Baofeng UV-6R

OdgovorNapisal/-a kose19 » 06 Maj 2020, 22:05

Kolega mi je prinesel dve podobni postaji (obe UV-6R) za sprogramirat. Program se poveže in programiranje lepo steče.
Poskusila sva za repetiror na Kaninu, ker je tukaj dobro slišen. Dogaja se naslednje, da ko držim PTT se na drugi postaji nič ne sliši.
Šele, ko PTT spustim je z repetitorja vrne odgovor. Verjetno nama manka še kakšen parameter.
Je možno, da je treba nastaviti še kaj kar se preko softwera ne more? V meniju je namreč več opcij kot preko programa.

Prosim izkušene za kakšen nasvet, da bodo postaje delovale.
Priponke
Capture9.JPG
kose19
 
Prispevkov: 248
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 48 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 07 Maj 2020, 00:45

Pri meni imam tudi za "CTCSS/DCS Dec" izbrano 123.0
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 1174
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 146 krat
Prejel zahvalo: 227 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a Matthai » 07 Maj 2020, 01:40

Še moj "update" situacije... vmes sem si naredil svoj kabel in seveda so Kitajci zamenjali TX in RX pine... po moje imajo tam kup inženirjev, ki cele dneve razmišljajo kaj bi si lahko še izmislili, da ljudem otežijo življenje. :D

No, potem sem nabavil še nov kabel (itak, to je cilj, da poleg postaje kupiš tudi nov kabel) in zadeva špila 100 na uro.
Matthai
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 07 Okt 2016, 11:31
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a S53AL » 07 Maj 2020, 09:19

@kose19 kaj pa simplex med postajama deluje?
Se mi je enkrat zgodilo, ko so bile postaje ena zraven druge. Ob stisku PTT na drugi tišina.
Kaj z eno odpiraš RPT z drugo pa ne?
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1956
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 772 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a kose19 » 07 Maj 2020, 16:05

mirkatmir je napisal/-a:Pri meni imam tudi za "CTCSS/DCS Dec" izbrano 123.0

Na sprejemu dela vredu, sal lahko poslušam ko se oglasi RPT. Če nastavim CTCSS/DCS Dec na 123.0 sprejema ni.

S53AL je napisal/-a:@kose19 kaj pa simplex med postajama deluje?
Se mi je enkrat zgodilo, ko so bile postaje ena zraven druge. Ob stisku PTT na drugi tišina.
Kaj z eno odpiraš RPT z drugo pa ne?

Simplex dela, RPT naj bi odpiral z obema. Ja, če sta preblizu ena drugi je tišina.

Na posnetku se vidi kako se oglasi RPT šele, ko izpustim PTT. Ofset dela normalno. Rdeča led je oddaja, zelena led je sprejem.
Mi ni še vse jasno...
Priponke
20200507_153906.rar
(19.03 MiB) Prenešeno 4 krat
kose19
 
Prispevkov: 248
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 48 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a S53AL » 07 Maj 2020, 16:35

Naredi reset postaj in ročno vnesi subton 123.0 in shift -006.000.
Če ne bo šlo me pa kontaktiraj na ZS pa tel. pripiši pa te poklčem.
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1956
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 772 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Baofeng BF-V9

OdgovorNapisal/-a kose19 » 07 Maj 2020, 18:12

@S53AL zgleda, da je reset pomagal. Definitivno pa tudi večja razdalja med postajama cca 300m.
Kaže, da oddaja zelo upliva na bližino sprejema.
kose19
 
Prispevkov: 248
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 48 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 52


Vrni se na Radijske postaje

Kdo je na strani

Po forumu brska: dotbot in 1 gost