Rocna dual band postaja ENAA

Vse v zvezi z radijskimi postajami

Rocna dual band postaja ENAA

OdgovorNapisal/-a MareM » 25 Okt 2025, 12:47

Pozdravljeni

Kot ze iz naslova razvidno so nasi trgovci tudi na podrocju radioamaterstva zaceli prodajati po spodobni ceni radijske postaje.
Povsem zadovoljiva postaja za zacetnike, ali pa za nezahtevne uporabnike.

Quansheng UV-K5 (8) 30€

https://www.mimovrste.com/walkie-talkie ... escription
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
MareM

Kraj: LJ
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 52 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Rocna dual band postaja ENAA

OdgovorNapisal/-a MareM » 25 Okt 2025, 13:03

Tudi DMR rocna radijska postajca
Baofeng DM 1702

Uporabniški avatar
MareM

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 25 Okt 2025, 18:25

Je kdo priklopil to že na spektralca?
Tisti baofeng radiji, ki so jih vsi kupovali so oddajali močneje kot dovoljeno.
Včasih so pa imeli še harmonike močnejše od originalnega signala, ker nimajo primernih filtrov na izhodni stopnji.
Dorijan

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 321 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 63

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Okt 2025, 19:01

Določene Baofeng postaje so v Švici in Austriji prepovedane. Ne vem kako v Švici, a v Avstriji ti ga vzamejo, če ga le vidijo. To, da je ugasnjen ali celo brez baterij ni izgovor, ki bi zalegel. Če si zraven še preveč pameten, te zadeva stane 150€.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20435 krat
Prejel zahvalo: 10482 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a MareM » 26 Okt 2025, 10:27

MareM je napisal/-a:Pozdravljeni

Kot ze iz naslova razvidno so nasi trgovci tudi na podrocju radioamaterstva zaceli prodajati po spodobni ceni radijske postaje.
Povsem zadovoljiva postaja za zacetnike, ali pa za nezahtevne uporabnike.

Quansheng UV-K5 (8) 30€

....
Namen omenjenega sporocila ni bil zadosti razumen.
Namen sporocila je : Ne kupujte omenjenih postaj pri preprodajalcih, kjer se prodajajo po 50€ ali pa tudi vec. (bolha, ......)
Postajca pa seveda ne more biti primerljiva s kaksnimi brand postajami, v samem delovanju.
Otrok si zazeli imeti postajco, li boste odsteli 300€ ali pa tudi vec za kvalitetno postajo, katera bo po 3tednih pristala v nekem predalu in tam docakala svoj konec. Starse bo pa bolela glava,
saj je bila zgresena investicija.
V nasprotnem primeru 30€ pa le ni tako zajeten znesek, za katerega bi starse bolela glava. Postajce bodo pa tako kot drazja zakljucila nekje v predalu.

Hvala
Uporabniški avatar
MareM

OdgovorNapisal/-a sundancer » 26 Okt 2025, 10:49

Sem zelo podobnega mnenja kot MareM.

Ker imam licenco se je sin pred kratkim priključil pri skupinskem nakupu za podobnega kitajca Quansheng TK11
Za poslušanje in odkrivanje sveta radioamaterstva se mi zdi vredu cena.
Če se bo izkazalo, da bo potreba po oddajanju mnogokratna (beri: če sin naredi izpit in bo želel resno delati zveze) bomo pa investirali v kvaliteto.
Dyslexic man walks into a bra.
Uporabniški avatar
sundancer

Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 435 krat
Prejel zahvalo: 531 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Okt 2025, 11:32

MareM je napisal/-a:Namen omenjenega sporocila ni bil zadosti razumen.
....

Mogoče tudi moj namen ni bil dovolj razumljen,... bom pojanil:

Če mi sredi kontesta ( kjer je opreme zagotovo za več kot 12k€ prileti en froc s tako postajo in mi userje pol banda, mu bom, če se bo le dalo postajo vzel in vrgel v zid, da se raztrešči na prafaktorje ( 30€ naspram 12k ni nič), tebi kot fotru bom pa eno vzgojno primazal (*tu zna pa biti problem).

Švicarji in avstrici ne delajo sebi in drugim problem, ker jim je delanje problemov hobi. Uspeli so dokazati, da je baofeng( ne vem točno modela) sokriva za letalsko nesrečo nad Badenskim jezerom. In če ti uspejo dokazati, da si s tako postajo motil letalski promet, bo 30€ smešna številka, pa od vzgojne ne boš (na)mazan ampak sedeč.

Dorijan » 25. Okt 2025 18:25:58 Je kdo priklopil to že na spektralca?
Dorijan je natančno vedel zakaj je to vprašal.

Preden se torej odločite, da boste prihranili kake 100€, na račun tujega veselja do življenja, imejte v mislih tudi to kar sem povedal v prejšnjih odstavkih.
Pa vprašajte se, če res hočete biti tak človek.

*tu zna pa biti problem - verjetno bo treba več kot eno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobranka » 26 Okt 2025, 11:43

Za otročji bit bo verjetno za prve zveze tudi kakšen PMR446 dober razen, če si dobil zraven tudi kabel in program ter jo preprogramiral na te frekvence, no pa še nevem, če bi kaj pomagalo, ker bi moral še filter navijačit med anteno, če sem dojel kaj je Dorian hotel napisat. Licenca tudi baje ni brezplačna ali se motim?
kobranka

Zahvalil se je: 751 krat
Prejel zahvalo: 312 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 26 Okt 2025, 11:50

VolkD je napisal/-a:Določene Baofeng postaje so v Švici in Austriji prepovedane. Ne vem kako v Švici, a v Avstriji ti ga vzamejo, če ga le vidijo. To, da je ugasnjen ali celo brez baterij ni izgovor, ki bi zalegel. Če si zraven še preveč pameten, te zadeva stane 150€.

Švica ima lepo pregleden seznam ( https://nkgdb.ofcomnet.ch/en ) prepovedanih postaj in tudi ta je med njimi.
https://nkgdb.ofcomnet.ch/en/p7HRvFch8ipQgDgvb

Vsaj Baofenga se je kar nekaj kupovalo pri nas za delo v gozdu, ker je bil dosegljiv na mimovrste in celo preko amazona(niso vsi pišli z EU kanali).
Sem se dogovoril z njimi, da so mi jih dali in jih z CHIRP pre-programiral na slovenske PMR kanale in dal power output na Low.
Dorijan

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 26 Okt 2025, 15:44

MareM je napisal/-a:...Otrok si zazeli imeti postajco...

Sicer nisem radioamater, ampak vseeno bom "vskočil": malce se naježim ob gornjem stavku... OTROK si zaželi "postajco", nekdo pa bi mu kupil tako, ki:
- je prepovedana (ok, to je že obdelano)
- je zanjo potrebno dovoljenje - ne mi rečt, da bo samo poslušal, ne bo 5 minut, ko bo stisnil... (nenazadnje samo za poslušanje obstajajo skenerji)

Za take stvari v lidlu, hofru... prodajajo par postaj, ki so ravno tako poceni, pa zanje ne rabiš dovoljenja (nimajo 5W+ oddajne moči, da špricajo nekaj 10km naokoli). Imam tak komplet in ko kaj delam mi včasih prav pride, da ne vpijem čez cel Mengeš kolegu na drugem koncu bajte... :_rolling

Ne vem... če si otrok zaželi prepovedano stvar ni brž za kupit... nekje je meja: "tega pa ne moreš imeti" in taka postaja je zagotovo med njimi. Kaj pa, če si zaželi....huh... 100W laser? pištolo? itd...

Nenazadnje, v trgovinah obstaja kup stvari, ki so prepovedane (od žarnic na conradu itd...)
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 795 krat
Prejel zahvalo: 987 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 202

OdgovorNapisal/-a int47 » 29 Okt 2025, 11:19

Dajte malo ustavit konje in poskusite biti nad nivojem gostilniške debate.

Dorijan je napisal/-a: Tisti baofeng radiji, ki so jih vsi kupovali so oddajali močneje kot dovoljeno.
Včasih so pa imeli še harmonike močnejše od originalnega signala, ker nimajo primernih filtrov na izhodni stopnji.

Če govorimo o VHF/UHF postajah, je najnižja dovoljena moč 25W za razred N.
Katera Baofeng ročna postaja, ki jo "vsi kupujejo" je močnejša ?
Katera nemodificirana postaja z original FW ima višje harmonike močnejše od osnovnega signala ?

VolkD je napisal/-a: Če mi sredi kontesta ( kjer je opreme zagotovo za več kot 12k€ prileti en froc s tako postajo in mi userje pol banda, mu bom, če se bo le dalo postajo vzel in vrgel v zid, da se raztrešči na prafaktorje ( 30€ naspram 12k ni nič), tebi kot fotru bom pa eno vzgojno primazal (*tu zna pa biti problem).

Vlada obljublja, da tisti, ki se mislijo tako obnašat, tudi 30€ vredne postaje ne bodo smeli imeti pri sebi (medtem, ko bojo jedli ričet). Ko te bo fotrov odvetnik stožil, si je tako ne boš mogu privoščit :_naughty

Doma nimaš nobene LED (ali elektronske CFL / FLUO) sijalke, cenenega stikalnega napajalnika ?
Hm... Kaj pa ko s strani AKOS-a požegnan DAB oddajnik onemogoča ZARE komunikacije ?
Ojačevalniki garažnih proizvajalcev in doma spackani imajo CE in so skladni ?

Glede "prepovedanih" postaj: Veliki večini postaj se da na precej enostaven način onemogočit oddajo.

Ne bit bolj papeški od papeža !
Kdor ni skregan, ni Slovenc.
Uporabniški avatar
int47

Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 19 krat
Število neizkoriščenih povabil: 6

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Okt 2025, 12:05

int47 je napisal/-a:Katera nemodificirana postaja z original FW ima višje harmonike močnejše od osnovnega signala ?
BAOFENG UV-K5 PRO, BAOFENG UV-16M Obe izmerjeni s spektralnim analizatorjem. In nisem edini, ki je tako meritev naredil.

int47 je napisal/-a:Vlada obljublja, da tisti, ki se mislijo tako obnašat, tudi 30€ vredne postaje ne bodo smeli imeti pri sebi (medtem, ko bojo jedli ričet). Ko te bo fotrov odvetnik stožil, si je tako ne boš mogu privoščit :_naughty
Vlada obljublja marsikaj, pa ji romi vseeno ubijejo državljana, ki je prišel branit svojega otroka.
Pa point ni bil v tem, ampak je bil čisto nekje drugje. Dokler ostajamo zgolj pri hobi zadevah in zaenkrat sem dal primerjavo na tem nivoju, potem je povsem nedopustno, da zato, ker je nekdo prišparal 50€ in kupil radijski motilnik, onemogoči delo ( še vedno hobi) ekipe ljudi, ki je ( v ta isti hobi ) vložila 400x več.

int47 je napisal/-a:Doma nimaš nobene LED (ali elektronske CFL / FLUO) sijalke, cenenega stikalnega napajalnika ?
Ne, nimam. Ker stvari, ki so mi dvignile šum v etru, preprosto ugasnem (za vedno). Tudi monitor za katerega sem dal skoraj 500€ se je vrnil nazaj k prodajalcu, ker je povzročal preveč motenj. Zanimivo, da drug monitor, podobnih karakteristik, a drugega proizvajalca, tega ni počel. Sem pa za DELL odštel nekaj več denarja.

int47 je napisal/-a:Hm... Kaj pa ko s strani AKOS-a požegnan DAB oddajnik onemogoča ZARE komunikacije ?
Tole si pa zelo zavajajoče napisal. Zagotovo se AKOS ni strinjal s tem, da DAB oddajnik onemogoča ZARE komunikacije. Ampak zdaj smo že zajadrali med profesionalce, in če smo že tu, potem malo razmisli kakšne možnosti imaš s nepredelano BAOFENG UV-K5 PRO, ki je "kao" profesionalna proti mednarodni letalski upravi (ta postaja namreč moti normalne letalske povezava).

int47 je napisal/-a:Ojačevalniki garažnih proizvajalcev in doma spackani imajo CE in so skladni ?
Doma v garaži "spackani" ojačevalniki so ponavadi narejeni vrhunsko. Razlog je v glavnem v tem, da se te naprave izdelujejo kot elitne zadeve. Ko se s takim ojačevalnikom pojaviš na tekmovanju te namreč posluša vsa radioamaterska elita na vsaj treh kontinentih. Zelo redko kdaj se zgodi, da se ojačevalnik, ki povzroča motnje, po petih, ali več opozorilih, uporablja še naprej. To pa v praksi pomeni, da je po 10-tih minutah že izven obratovanja.
Razen tega se takim napravam posveti ogromno časa glede na sorodne naprave, ki se proizvajajo serijko. Vsak dodatno vgrajen element vgajen v doma narejeno napravo, cenovno ne prestavlja nek strošek. Povsem nekaj drugega je pri izdelavi serije, kjer se pazi na vsak kos, ker to v resnici pomeni vsak kos krat nekaj 1000.

int47 je napisal/-a:Glede "prepovedanih" postaj: Veliki večini postaj se da na precej enostaven način onemogočit oddajo.
Bi te rad videl kako boš v Avstriji policaju dopovedoval, da tvoj BAOFENG UV-K5 PRO ne gre na oddajo. Oni namreč ta tip postaje odvzamejo, tudi če je ugasnjena in tudi, če sploh nima baterij.

int47 je napisal/-a:Ne bit bolj papeški od papeža !
Kar neka izjava, ki nima nobenega konteksta. Radijski prostor je od nas vseh in ne samo od enega. Če ga ne bomo branili, bomo ostali brez. In to vsi, tako tisti froc, ki ima škatlo za 30€, kot tudi tisti, ki so v to vložili več 10k€.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a s53pa » 29 Okt 2025, 12:54

Ne morem pozabiti neumnost, ki sej jo sam naredil v osemdesetih letih. Doma sem naredil dokaj "enostaven" (beri brez ustreznih filtrov) KV qrpp cw oddajnik (tranzisor v klasi C). Seveda sem imel takrat kot mulc prazne žepe in zato brez opreme za kakršno koli testiranje. Na hitro sem spacal asinhroni multivibrator, ki je vklapljal oddajnik s frekvenco 2 Hz. Peš sem se odpravil v radioklub, da sem lahko poslušal svoje piskanje na štacijonu. Pod do radiokluba je bila počasna in lahkotna. Nazaj domov sem tekel kot da sem na svetovnem prvenstvu. Šum v prekinitvah 2 Hz se je raztezal od 1.8 MHz pa vse do 30 MHz, naprej nisem preverjal, ker sem že tekel nazaj. Da ne omenjam, da je 50 metrov od radiokluba stala policijska postaja.
Ja, to so bili moji prvi koraki.
Štej, kar je števnega, meri, kar je merljivega; in kar ni merljivo, naredi merljivo!
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 92 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: airwolf
Število neizkoriščenih povabil: 5

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 29 Okt 2025, 13:19

Se spomnim v srednji šoli ko je sošolec (marsikdo od tukaj ga sicer pozna, a ne bi o imenih) naredil/nabavil nek hud 50 ali 100W ojačevalec za CB in je omenjal, da ko je stisnil je vsem v njegovi vasi počepnil TV LJ, namesto TV-ja pa so poslušali njega (takrat so bili VHF-1 kanali še živi, TV LJ pa je oddajal na 54MHz).

Drugače pa
Doma nimaš nobene LED (ali elektronske CFL / FLUO) sijalke, cenenega stikalnega napajalnika ?

Tudi če jo recimo imam, ali torej to opraviči, da je vseeno vse ok, predpisi so itak samo za ovce, ki slepo ubogajo, kar vlada reče, vsi ostali pa lahko delamo, kar hočemo, ali kaj? Saj sosed tudi...
Upam samo, da v tem primeru če sosed skoči v prepad da potem jaz tudi skočim... :_banghead (tukaj s "jaz" ne mislim nikogar dotičnega, ampak vse tiste, ki mislijo, da je to ok)

Pa še malo OT,( čeprav vem, da je to pregovor in ni mišljeno direktno):
Ne bit bolj papeški od papeža !

Izjava, ki že davno nima več tega pomena, na kar nakazuje (v bistvu je nikoli ni imela, le vedeli nismo...)
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a int47 » 29 Okt 2025, 15:31

VolkD je napisal/-a:Obe izmerjeni s spektralnim analizatorjem. In nisem edini, ki je tako meritev naredil.

Nobene od navedenih postaj nimam. Me pa zanima na kateri frekvenci si oddajal in kateri harmonik je bil višji od osnovne frekvence ?
Imam kakšno drugo igračko in me zanima, če lahko ponovim situacijo.

VolkD je napisal/-a:
int47 je napisal/-a:Doma nimaš nobene LED (ali elektronske CFL / FLUO) sijalke, cenenega stikalnega napajalnika ?
Ne, nimam. Ker stvari, ki so mi dvignile šum v etru, preprosto ugasnem (za vedno)...

Tudi kakšne redkeje uporabljane zadeve ne ? Kapo dol, če ti je to res uspelo vsaj za bolj uporabljane naprave.
Čeprav... Kaj pa kakšen sosed ?

VolkD je napisal/-a:Tole si pa zelo zavajajoče napisal. Zagotovo se AKOS ni strinjal s tem, da DAB oddajnik onemogoča ZARE komunikacije. Ampak zdaj smo že zajadrali med profesionalce, in če smo že tu, potem malo razmisli kakšne možnosti imaš s nepredelano BAOFENG UV-K5 PRO, ki je "kao" profesionalna proti mednarodni letalski upravi (ta postaja namreč moti normalne letalske povezava).

Tole je sicer iz druge, ali tretje roke in je lahko stvar interpretacije:
Kolikov vem, je bilo stališče AKOS-a, da z DAB oddajnikom ni nič narobe. Težavo naj bi se reševalo z uporabo drugega ZARE kanala.
V enem drugem primeru pa s prestavitvijo lokacije antene prostovoljnih gasilcev (tukaj mislim, da ni bilo uradne pritožbe na AKOS).
Oddajnik je lahko glede na zahtevane nivoje harmonikov OK. Vseeno je razlika, med če je moč 2W-5W, ali 200W-500W.

VolkD je napisal/-a:Bi te rad videl kako boš v Avstriji policaju dopovedoval, da tvoj BAOFENG UV-K5 PRO ne gre na oddajo. Oni namreč ta tip postaje odvzamejo, tudi če je ugasnjena in tudi, če sploh nima baterij.

Mogoče sem naiven, vendar: Če ne oddajam, me bodo precej težje našli. Mislim tudi, da še ne živimo v dovolj fašističnih časih, da bi me kar tako brez razloga ustavili in preiskali.
Večinoma uporabljam postajo, ki je (vsaj mislim da) takšna, kot mora bit. Velja tudi za tujino.

VolkD je napisal/-a: Doma v garaži "spackani" ojačevalniki so ponavadi narejeni vrhunsko.

Kako pa to razložiš (lahko tudi avstrijskemu) policaju, ali uradniku, ki gleda izjave in dokumentacijo ?
Maloserijska, ali unikatna oprema verjetno ni na črnem seznamu. Izjave o skladnosti pa verjnetno tudi nima.

Če sem postajo uradno kupil pri trgovcu v Sloveniji, ima postaja verjetno vsaj CE nalepko, jaz pa račun za postajo. V primeru težav lahko vsaj v teoriji kaj uveljavljam do prodajalca/uvoznika, ki je pravna oseba.
Kakšne možnosti imaš kot samograditelj, ali kupec v garaži spackanega ojačevalca, ki si ga sam uvozil in kupil od fizične osebe v tujini ?

VolkD je napisal/-a: Kar neka izjava, ki nima nobenega konteksta.

Kontekst je mogoče res mimo. Verjetno bi blo boljš napisat kaj v smeri lulanja proti vetru, ali lajanja v luno.
Se je komu že kdaj zgodilo, da je naenkrat poskočil šum za 4+ S stopnje na celem npr. 14MHz pasu? Koliko npr. stereotipnih Baofengov bi rabil za enak efekt?

p.s. Sem poskusil najti karkoli o letalski nesreči, kjer bi bil Baofeng radio, ali radioamatersko oddajnje navedeno med vzroki za nesrečo, pa mi tudi s pomočjo z umetne neumnosti ni uspelo:
Vprašanje: "Is there any air crash where Baofeng radio is a contributing factor ?"

BING je napisal/-a:No documented air crash has identified a Baofeng radio as a contributing factor.

CHAT GPT je napisal/-a:I was unable to find any credible case in which the use of a Baofeng handheld radio (or a similar model) was identified as a contributing factor (let alone the cause) of an aircraft crash.

Vprašanje: "Is there any air crash where amateur radio is a contributing factor ?"

BING je napisal/-a: No confirmed aviation accident has cited amateur radio as a contributing factor.
Extensive reviews of aviation safety reports and accident databases—including those from the NTSB, ICAO, and IATA—show no documented cases where amateur (ham) radio operations directly caused or contributed to an air crash

CHAT GPT je napisal/-a: I couldn’t find a documented instance where an aviation accident or serious incident was definitively caused by an amateur radio operator transmitting on hobby-bands. However, there are documented cases of radio-frequency interference (RFI) from unauthorised transmissions or poorly-controlled equipment that have contributed to flight safety issues.

Pozna kdo kakšno povezavo do članka, ali poročila o nesreči ?
Uporabniški avatar
int47

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 29 Okt 2025, 16:14

int47 je napisal/-a:Če sem postajo uradno kupil pri trgovcu v Sloveniji, ima postaja verjetno vsaj CE nalepko, jaz pa račun za postajo. V primeru težav lahko vsaj v teoriji kaj uveljavljam do prodajalca/uvoznika, ki je

Ojoj... kje pa ti živiš? Ogromno stvari se pri nas prodaja, ki niso dovoljene. Kot že napisano: Conrad je bil eden prvih, ki je prodajal ogromno stvari, katerih nisi smel legalno uporabljati, od 100W halogenk, do belioh žarnic za utripalke, pa FM CB postaje, ki niso bile dovoljene v takratni YU, pa... pa...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a FoTo » 29 Okt 2025, 17:02

Ta postajica pa ima 8.33 MHz razmak med "letalskimi" kanali. Uporabno.

Če se legalno prodaja, pomeni da je skladna z evropskimi predpisi.

Lp, Jože
FoTo

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 189 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 94

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 29 Okt 2025, 18:25

FoTo je napisal/-a:Če se legalno prodaja, pomeni da je skladna z evropskimi predpisi.

Niti pod razno tole ne drži.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Okt 2025, 18:28

FoTo je napisal/-a:Če se legalno prodaja, pomeni da je skladna z evropskimi predpisi.
:_naughty Še zdaleč ne. Trgovec ti tega zagotovo ne bo garantiral.

Glej, jaz sem recimo v času kovida kupil Huawei P40 pri Telekomu. V istem dnevu sem ugotovil, da nanj ne morem spraviti NIJZ aplikacije v zvezi s Kovidom. V obeh tako v Telekomu kot (seveda) NIJZ je država večinski lastnik. Še nekaj! Pri nakupu sem izrecno povedal, da kupujem nov telefon zaradi točno te aplikacije.
In še isti dan sem naredil reklamacijo. Verjeli ali ne, a nisem uspel. Odgovor je bil, da lahko pri njih kupim drug telefon. In kaj naj z en dan starim? So me podučili, da ga ne smem prodat, ker je predmet pogodbe z njimi ( vezava). Če ga hočem prodat, moram prekinit pogodbo in telefon plačat po polni ( beri oderuški ) ceni.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobranka » 29 Okt 2025, 18:42

Premalo si bil siten. Jaz sem enkrat že dolgo nazaj rekel prodajalcu naj mi da za probat funkcionalen terminal v roke, ker se mi je kljub vezanju na naročnino še vedno zdel predrag, da ga sprobam. Telefon me potem kljub vsem oh in sploh funkcijam še vedno ni preričal sem raje ostal na cenejšem. Je pa to še iz obdobja finskih Nokij, če me spomin ne vara sem se spogledoval z modelom N90. Pač Symbian je bil vedno hroščat potem ti je ostal pa samo še kakšem Windows CE ali pa Mobile in Palm.

Danes se da lažje probat telefone, kakšno elektronsko šaro je možno preko internet trgovin lažje vrniti kot pa v fizičnih trgovinah. Sem se žal že moral posluževati takih postopkov.
kobranka

Zahvalil se je: 751 krat
Prejel zahvalo: 312 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Okt 2025, 18:56

int47 je napisal/-a:Mogoče sem naiven, vendar: Če ne oddajam, me bodo precej težje našli. Mislim tudi, da še ne živimo v dovolj fašističnih časih, da bi me kar tako brez razloga ustavili in preiskali.

Verjeli ali ne, a sem bil zraven. Vrnili smo se s kave. Pri avtu je čakal gospod v uniformi in zahteval dokumente. Ja seveda smo mu jih dali, kaj pa naj bi?! Ko je vse popisal, napisal,... je vprašal čigava je postaja na zadnji polici nad prostorom za prtljago. Videti je bilo anteno in napis Baofeng, preko ostalega je bila jopica. Lastnik se je seveda javil. Gospod v uniformi ni rekel nič, samo nekaj je pisal in pisal,... potem je ta popisani list izročil lastniku postaje. Bil je zapisnik o zasegu. Človek se je seveda bunil, odprl prtljažnik vzel postajo in pokazal, da nima niti baterije noter. Nič ni pomagalo! Še huje, zdaj je gospod v uniformi težil še za baterijo.

int47 je napisal/-a:Večinoma uporabljam postajo, ki je (vsaj mislim da) takšna, kot mora bit. Velja tudi za tujino.
Če si v dvomih lahko preveriva, noben problem. Si dobrodošel. Najvišji harmonik, to je ponavadi tretji, mora biti vsaj 20 db nižje kot osnovni signal. Če je, si zagotovo na varni strani.

int47 je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a: Doma v garaži "spackani" ojačevalniki so ponavadi narejeni vrhunsko.

Kako pa to razložiš (lahko tudi avstrijskemu) policaju, ali uradniku, ki gleda izjave in dokumentacijo ?
Maloserijska, ali unikatna oprema verjetno ni na črnem seznamu. Izjave o skladnosti pa verjnetno tudi nima.
Nihče ne gleda izjav in dokumenacije, če nima za to razloga. Izjave o skladnosti pa taka oprema ne potrebuje (ne mešat drek, ker lahko zasmrdi!). Zaenkrat je tako, da radioamaterska amatersko narejena oprema ne potrebuje take izjave. Se ti pa zato lahko zgodi, da te med delom merijo in ugotovijo neskladnost. In potem ni lepo. Ampak za sodnika rabiš tožnika. In ta je ponavadi tisti, ki je oškodovan. Če torej tehnično gledano dobro poskrbiš za svojo opremo, se tožnik ne bo našel.

int47 je napisal/-a:Če sem postajo uradno kupil pri trgovcu v Sloveniji, ima postaja verjetno vsaj CE nalepko, jaz pa račun za postajo. V primeru težav lahko vsaj v teoriji kaj uveljavljam do prodajalca/uvoznika, ki je pravna oseba.
Načeloma ja, je pa v praksi zelo negotovo ali boš kaj dobil ali ne. Verjetno boš dobil, a zagotovo manj kot si vložil v dokazovanje.

int47 je napisal/-a:Kakšne možnosti imaš kot samograditelj, ali kupec v garaži spackanega ojačevalca, ki si ga sam uvozil in kupil od fizične osebe v tujini ?
V bistvu sem na tole že odgovoril. Če ni tožnika, ni sodnika. Če za opremo poskrbiš, da ustreza in če nisi nikomur stopil na žulj,...
Treba nekaj vedeti; pod radioamaterske dejavnosti je vključena tudi samogradnja, to pa s seboj prinese nekatere probleme in nekatere ugodnosti.

int47 je napisal/-a:Se je komu že kdaj zgodilo, da je naenkrat poskočil šum za 4+ S stopnje na celem npr. 14MHz pasu? Koliko npr. stereotipnih Baofengov bi rabil za enak efekt?
Enega na mali moči.

int47 je napisal/-a:Pozna kdo kakšno povezavo do članka, ali poročila o nesreči ?

Žal ne. Do te informacije sem prišel ob priliki srečanja z zgornjim gospodom v uniformi. Dogodek je treba uvrstiti v čas, ko sta se nad Badenskim jezerom zaletela dva aviona. Na moledovanje, naj ne zapleni postaje je odgovoril, da bi potemtakem lahko bil on sokriv za letalsko nesrečo nad jezerom.
Informacija je torej zelo posredna, a zelo verjetna, saj ne verjamem, da bi švica in avstrija uvrstila te postaje na seznam prepovedanih stvari, če nebi bilo kaj resnega v ozadju.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a FoTo » 29 Okt 2025, 19:49

Če ima oznako CE pomeni: Z namestitvijo oznake CE na izdelek proizvajalec (ali distributer) prevzame polno odgovornost za to, da je izdelek skladen z vsemi zakonskimi zahtevami in standardi.

Kupec niti ne more vedet, da stvar odstopa od specifikacij. Če kupec meni, da nekaj ni v redu, da prijavo na ustrezno institucijo.
Ne smemo pa sami ukrepat proti komerkoli, ki uporablja po naših merilih neustrezno stvar, kot je bilo razumeti v zgornjih prispevkih.

Lp, Jože
FoTo

Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 189 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 94

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Okt 2025, 19:53

FoTo je napisal/-a:Če ima oznako CE pomeni:
Da je to China Export.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a mucek » 29 Okt 2025, 20:08

Sem gledal tole:
https://www.mimovrste.com/walkie-talkie ... -quad-pack

IMHO veliko za ta denar ... Nimam pa nekih izkusenj, kaksne izkusnje?

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Zahvalil se je: 109 krat
Prejel zahvalo: 1286 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 250

OdgovorNapisal/-a int47 » 29 Okt 2025, 21:26

VolkD je napisal/-a:Če si v dvomih lahko preveriva, noben problem. Si dobrodošel.

Hvala za povabilo. Mogoče se pa res zmeniva enkrat, ko bo bolj toplo.

VolkD je napisal/-a: Verjetno boš dobil, a zagotovo manj kot si vložil v dokazovanje.

Zapisnik o zasegu postaje, ali obrazložitev zneska na položnici bi moral zadostovat za uveljavljanje nečesa, čemur se je včasih reklo stvarna napaka.
OK. Mogoče zna bit težava, če zasežene postaje ne moreš vrnit prodajalcu...

VolkD je napisal/-a:
int47 je napisal/-a:Se je komu že kdaj zgodilo, da je naenkrat poskočil šum za 4+ S stopnje na celem npr. 14MHz pasu? Koliko npr. stereotipnih Baofengov bi rabil za enak efekt?
Enega na mali moči.

Bi prosil za pojasnilo mehanizma kako pride do motenj na frekvenci, ki je za faktor 10, ali več pod oddajno frekvenco postaje.

Sem ne ravno znanstveno natančno poiskusil Baofeng UV-10R kar z SDR ključkom.
Če je signal na vhodu ključka dovolj nizek, da v SDR ključku ne spravim ničesar v zasičenje, na 14MHz, ter med 108MHz in 137MHz ne vidim nič. Je pa pri Baofeng UV-10R (v resnici pri vseh ročnih postajah, ki sem jih preizkusil - pri enih bolj, pri drugih manj) viden tretji harmonik, pri oddaji na VHF in UHF.
Uporabniški avatar
int47

OdgovorNapisal/-a int47 » 29 Okt 2025, 21:52

mucek je napisal/-a:Sem gledal tole:
https://www.mimovrste.com/walkie-talkie ... -quad-pack

To so PMR446 postaje, za katere ne rabiš licence. Moč je pod 0.5W. Antena ni na konektor.
Tistih 10 km dometa jemlji z rezervo. S hriba na hrib je lahko tudi precej več. Pri normnalni uporabi v urbanem okolju, ali v gozdu bo domet zelo odvisen od terena in tvojega položaja.

Če boš gledal kaj drugega, vzami nekaj, kar ima 16 kanalov (starejši modeli imajo 8 kanalov) in CTSS podtone.

Obstaja tudi dPMR (digitalna) verzija, vendar mislim, da je pri nas precej redko uporabljena. Verjetno zato, ker so dPMR postaje še predrage, da bi se otroci na Rožniku igrali z njimi.
Uporabniški avatar
int47

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 29 Okt 2025, 22:43

int47 je napisal/-a:Sem ne ravno znanstveno natančno poiskusil Baofeng UV-10R kar z SDR ključkom. ...

To bi dejansko bila dosti bolj primerna naprava za uvajanje v radio valove(malo boljši RTL SDR).
Od poslušanja komunikacije iz letal, do poslušanja povratnih iz Brnika (če si bil dovolj visoko v študentskem domu)
Sprejema lokcaij njih preko ADS-B
Do FM radia in RDS pod-ferkvence kjer so podatki o postaji/pesmi
Ali pa sprejema vremske slike iz satelita

Če tukaj ni na koncu želja samo po "Walki-Talkie" ampak dejansko zanimanje za RF je RTL-SDR + GNU Radio na nekem rasppbery dosti bolj primeren.
Pa tudi kak VNA do kakih 2.7Ghz se da precej ugodno dobiti za delanje anten za vse te.

p.s.
če pa kaj primanjkuje je bodočih kadrov, ki se ne ustrašijo pri 5GHz (USB,WiFi,PCIe so že 15+let stari)
(realno bodo taki končali(vsaj dobri od njih) namesto v domačih <5GHz vodah nekje v 4-16GHz vodah zaradi kvantnih računalnikov, 60Ghz zaradi radarjev, ali nekaj vmes in bodo za 6G/7G omrežje nekako dodali črko v QA?M. Pa vsemu temu bodo nekako dodali/vključili še "beamforming/sounding/AoA ..." )
Dorijan

OdgovorNapisal/-a mucek » 30 Okt 2025, 06:59

Uporabniški avatar
mucek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Okt 2025, 07:36

int47 je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a: Verjetno boš dobil, a zagotovo manj kot si vložil v dokazovanje.

Zapisnik o zasegu postaje, ali obrazložitev zneska na položnici bi moral zadostovat za uveljavljanje nečesa, čemur se je včasih reklo stvarna napaka.
OK. Mogoče zna bit težava, če zasežene postaje ne moreš vrnit prodajalcu...
Je lastnik (postajo je kupil v italijanski Gorici) poskusil dobiti nazaj denar ali drugo postajo, ali,... nič ni dobil.
Odgovor je bil, da so podatki o tem, da je postaja v Avstriji prepovedana, javno objavljeni in si je sam kriv, če je postajo nesel v Avstrijo.
Nekaj podobnega bi verjetno pokasiral tudi pri nas. S tem, da pri nas postaja ni prepovedana, te pa lahko izmerijo, potem pa posledično "odlovijo". Vse je odvisno od tega komu si stopil na žulj ( beri:delal motnje). Vem, da so pred par leti bili alergični, če se je karkoli pojavilo na frekvencah TETRe.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Okt 2025, 08:00

int47 je napisal/-a:Bi prosil za pojasnilo mehanizma kako pride do motenj na frekvenci, ki je za faktor 10, ali več pod oddajno frekvenco postaje.

Ufff, odgovora na to je za celo temo. Ni čisto trivialno enostavno in sem celo jaz padel na to mino, ko sem se pred leti lotil ubitx. Bom malo poenostavil tako, da ne bom šel v podrobnosti.
V cilju pocenitve naredijo čimbolj enostavno frekvenčno konstrukcijo, pri kateri je večina stopenj uporabljena na sprejemu in na oddaji. Pri tem pride do mešanj večih lokalnih oscilatorjev s osnovno oddajno frekvenco. Ko dodaš še nekvalitetne oscilatorje z obilo šuma, dobiš na spektralnem analizatorju dobesedno grabljice. Pa načeloma te grabljice niti niso ravno hud problem za obvladovanje, bolj so problem pojavi med "klini grabljic". Tu se pojavljajo produkti ) plus in minus) vseh faznih šumov vseh lokalnih oscilatorjev, vseh zrcalnih frekvenc, vseh harmonikov, vseh produktov produktov,... . Skratka kup neobladljive solate. Če med mešalniki in naslednjimi stopnjami ni bandpass filtrov gre vse to v končno stopnjo, ki stvari dodatno premeša. Uporaba cenenih tranzistorjev v končni stopnji zagotovi dovolj nelinernosti za dodatno "kvalitetno" mešanje vsega tega. Razen tega so to tranzistorji, ki imajo na nižjih frekvencah precej več ojačanja kot na delovnih frekvencah. Za povrh pa take postaje nimajo niti prilagoditve svoje karakteristične impedance ( od 5 pa do 20 Ω), kar se na delovni frekvenci pozna precej, drugod pa ne ravno. Ker te postaje nimajo niti nizko propustnega filtra, kaj šele bandpas filter, odleti vse to v anteno.

Forest70 je taki postaji naredil filter in zadeva na 2m dela odlično. No s tem filtrom seveda postaja ne more delati na 70cm. Motnje na nižjih frekvencah vseeno letijo ven. To kar je zanimivega pri tem filtru je, da je izmerjena moč postaje brez filtra nekaj čez 3W (z vsemi motnjami vred). Izmerjena moč postaje s filtrom pa je dlako več kot 5W. Kako je to mogoče ???
Preprosto! Filter istočasno deluje tudi kot prilagoditev nizke impedance izhodnje stopnje in 50Ω impedance antene.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Okt 2025, 08:04

int47 je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Če si v dvomih lahko preveriva, noben problem. Si dobrodošel.

Hvala za povabilo. Mogoče se pa res zmeniva enkrat, ko bo bolj toplo.
Dobrodošel!

Mogoče bi bilo celo fino narediti kakšen merilni dan, kjer bi merili take stvari. Kaj menite ?
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 30 Okt 2025, 09:11

VolkD je napisal/-a:Odgovor je bil, da so podatki o tem, da je postaja v Avstriji prepovedana, javno objavljeni in si je sam kriv, če je postajo nesel v Avstrijo.

V Avstriji (pa še kje) je tako za veliko stvari. Recimo če imaš na motorju zamenjan izpuh (akrapovič ipd...) in je za njih preglasen ga imaš pri nas lahko stokrat vpisanega v homologacijskem kartončku (s strani slo insitucije) pa ti tam vseeno napišejo kazen, če si preveč pameten pa še kaj več...

Kot za večino stvari (če ne za vse) je tako, da veljajo predpisi ciljne države in dolžnost posameznika je, da se pozanima pred vstopom v dotično državo.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a jozede » 30 Okt 2025, 14:24

Protoncek je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Odgovor je bil, da so podatki o tem, da je postaja v Avstriji prepovedana, javno objavljeni in si je sam kriv, če je postajo nesel v Avstrijo.

V Avstriji (pa še kje) je tako za veliko stvari. Recimo če imaš na motorju zamenjan izpuh (akrapovič ipd...) in je za njih preglasen ga imaš pri nas lahko stokrat vpisanega v homologacijskem kartončku (s strani slo insitucije) pa ti tam vseeno napišejo kazen, če si preveč pameten pa še kaj več...

Kot za večino stvari (če ne za vse) je tako, da veljajo predpisi ciljne države in dolžnost posameznika je, da se pozanima pred vstopom v dotično državo.

Me prav zanima kako gledajo potem Avstrijci na motoriste Harley-Davidson, ki se ob Vrbskem jezeru vsako leto zberejo in potem potujejo tudi do Bleda, ko se peljejo mimo nas, se ti zdi da pelje po cesti cela tankovska brigada!?
jozede

Kraj: Jesenice
Zahvalil se je: 73 krat
Prejel zahvalo: 239 krat
Število neizkoriščenih povabil: 48

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 30 Okt 2025, 16:44

Tisto je po moje drugo, to je prijavljeno in je izredni dogodek, tu potem dovoljuejo izjeme sklepam. Jaz ti samo povem stanje s prve roke (ne, nisem bil jaz, kolega je plačal).
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Kroko » 31 Okt 2025, 00:32

Ah, kje so časi, ko smo imeli piratsko radijsko FM postajo. Lovilo nas je pol Šiške :-) Dvakrat smo dobili obisk policaja ampak ni bilo nič hudega. Otroci pač.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2400 krat

OdgovorNapisal/-a s53pa » 31 Okt 2025, 09:24

Kroko je napisal/-a:Ah, kje so časi, ko smo imeli piratsko radijsko FM postajo.

+1
Štej, kar je števnega, meri, kar je merljivega; in kar ni merljivo, naredi merljivo!
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

OdgovorNapisal/-a MadMax » 31 Okt 2025, 10:29

Ali pa "CBjko" in preforsiran 150W ojačevalec, ko so pri oddajanju na SSB znoreli vsi TVji in telefoni v 6 blokih, pa še v kaki hiši zraven.
Proti temu je prej omenjene 12k€ opreme pravi drobižek.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 900 krat
Prejel zahvalo: 959 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Okt 2025, 10:50

MadMax je napisal/-a:Ali pa "CBjko" ...
Včasih je bilo treba CB postajo nest na kontrolo v Ljubljano, nekam na RTV. Ne vem točno kam, ker nisem imel CB postaje. Brez tega nisi dobil dovoljenja za uporabo. In policaji so bili kar pridni pri ustavljanju, če so videli anteno na avtu.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a MadMax » 31 Okt 2025, 11:01

Titovi cajti, pa tja do cca 1995, se mi zdi (sam sem imel nazadnje opravka '93).
Na RTV je bilo treba. Ampak s tisto 4W AM požegnano nisi mogel delat nekega hudega sranja, čeprav so tolerantno žegnali tja do 5W.

Namenoma sem prej uporabil navednice, saj je šlo za 15/25W AM-FM/SSB + frekvence izven CB.
Ojačevalec pa bi uradno iz 5W naredil nekih dobrih 100W, kaj je delal s 15+W inputa... No, elektronki je anoda zažarela v 5 sekundah :D
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 900 krat
Prejel zahvalo: 959 krat

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 31 Okt 2025, 13:47

IMG_3373.jpeg

Hec na stran, pridružil sem se skupinskemu naročilu teh postaj, ker me zanima kako izgleda izhod. Ko prispe jo bom priključil na SA in objavil rezultate na forum.
Vse je lahko žarnica, če je dovolj toka.
S57LKR
Uporabniški avatar
Lovro7

Kraj: Velenje (Šmartno ob Paki)
Zahvalil se je: 157 krat
Prejel zahvalo: 158 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 13

OdgovorNapisal/-a mucek » 31 Okt 2025, 17:04

MadMax je napisal/-a:Ali pa "CBjko" in preforsiran 150W ojačevalec, ko so pri oddajanju na SSB znoreli vsi TVji in telefoni v 6 blokih, pa še v kaki hiši zraven.
Proti temu je prej omenjene 12k€ opreme pravi drobižek.

Hehe, tocno ta konfiguracija ... Pa Esmeralda ... :D :D :D Dobr da sosede niso vedele, kaj je krivo ... :D
Uporabniški avatar
mucek

OdgovorNapisal/-a int47 » 31 Okt 2025, 18:43

VolkD je napisal/-a:Mogoče bi bilo celo fino narediti kakšen merilni dan, kjer bi merili take stvari. Kaj menite ?

Načeloma pozdravljam idejo. Samo, da ne bo potem :_CR , ko boš videl, koliko postaj bo treba premerit.
Bojim se, da nas je kar nekaj hrčkov tukaj :D.
Uporabniški avatar
int47

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Okt 2025, 22:15

int47 je napisal/-a:Načeloma pozdravljam idejo. Samo, da ne bo potem :_CR , ko boš videl, koliko postaj bo treba premerit.
Bojim se, da nas je kar nekaj hrčkov tukaj :D.
Bomo pa več setapov naredili :)
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a bostjang » 01 Nov 2025, 09:01

VolkD je napisal/-a:Švicarji in avstrici ne delajo sebi in drugim problem, ker jim je delanje problemov hobi. Uspeli so dokazati, da je baofeng( ne vem točno modela) sokriva za letalsko nesrečo nad Badenskim jezerom.

Vse kar uspem najti, je nesreča BAL Bashkirian Airlines in DHL letal 2002 pri Überlingnu. Kriva je bila kontrolorjeva napaka, ne kakšne motnje v komunikaciji.
2002 Überlingen mid-air collision - Wikipedia

Vem oz. sem slišal pa za dva primera, ko so bile radijske motnje na sumu za motnje sistemov v letalu. ADIRS pri Quantasu 72 in proženje dimnega alarma zaradi GSM-a pri Adrii Airways.
bostjang

Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: PPG78
Število neizkoriščenih povabil: 8

OdgovorNapisal/-a s53pa » 01 Nov 2025, 09:37

VolkD je napisal/-a:
MadMax je napisal/-a:Ali pa "CBjko" ...
. In policaji so bili kar pridni pri ustavljanju, če so videli anteno na avtu.

Oče mi je dal v popravilo 2 CBjki (oksidacija baterije in priključnih žic), ki so ju uporabljali na čolnih (morju). S sošolcem sva bila stara 13 let in sva po popravilu pozimi v večernih urah malo tako preizkušala in se z njima sprehajala in s tem preizkušala koliko daleč neseta. Imela pa sva še tretjega akterja v radioklubu, ki je štadion nastavil ba 29MHz AM. Naenkrat prileti proti nama milica v fičku. "Kaj pa to imata vidva fanta. Ale, gremo, oba v avto". Tako sem prvič v življenju preživel nekaj ur na policijski postaji. Ni bilo potem nič hudega. Dobila sva v roke pismo, ki sva ga morala izročiti vsak svojemu očetu. Še danes ne vem, kaj je pisalo. Ni mi nikoli potem več uspelo tega dobiti v roke.
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

OdgovorNapisal/-a VolkD » 01 Nov 2025, 10:41

bostjang je napisal/-a:Vse kar uspem najti, ...
Sploh ni nujno, da je vse objavljeno. Sploh pa ne na wikipediji. Vem pa, da imajo piloti mnogo boljši vpogled v
te stvari. Pa še oni dobijo le del. Se bom pozanimal pri S53SM, ki mislim, da še vozi.
Drugače je pa tako, da je že sum dovolj, da zadeve konkretno raziščejo in potegnejo konsekvence. Pa ta sum ni nujno, da bo potem sploh omenjen v poročilu. Raziskovanje letalskih nesreč je hudo kompleksna zadeva. Lahko traja več mesecev ali pa celo več let. Raziskuje pa se v namene večje varnosti v bodoče, upošteva se vse faktorje, tudi tiste, ki niso imeli direktnega vpliva. Zato se za vsako tako zadevo nabere ogromno materiala, več deset tisoč strani. Večina tega nikoli ne pride v javnost.

Že v besedni zvezi "poor communication" se lahko skriva marsikaj. Od nesporazuma med dvema osebama, preko tehnične težave s signalom vse do radijskih motenj.
Pri radijskih motnjah je treba upoštevati še eno dejstvo in sicer to, da se lahko hitro zgodi, da na zemlji zveza na razdalji par km ne gre, istočasno pa brez problema motimo sprejem na letalu, ki je oddaljeno 150km. Razlog je v tem, da je na zemlji veliko ovir ( hribčki, bloki, kamioni, gozd,...) med nami in letalom pa je optična vidljivost. Se pa v letalskem radijskem prometu uporablja AM modulacija. Ta modulacija je nekoliko bolj trdoživa kot recimo FM. Pri FM bomo v primeru motnje, ki je šibkejša od koristnega signala, slišali škripanje, a bomo vseeno lahko razbrali vsebino. Pri motnji, ki je močnejša od koristnega signala, pa vsebine koristnega signala ne bomo mogli sprejeti. Pri AM so stvari drugačne. V vsakem primeru slišimo oba signala. Če je koristen signal šibkejši od motnje ga bomo še vedno slišali. Bo seveda oviran, mogoče po jakosti manj intenziven, a še vedno vsebinsko razumljiv.
Pri tovrstnih komunikacijah je treba vedeti še eno stvar. Kontrolor v stolpu praviloma ne ve, da ima pilot v letalu motnje, saj jih ne sliši, razen, če mu pilot tega posebej ne pove: "poor communication". V tem primeru kontrolor komunikacijo ponavlja, dokler mu pilot ne potrdi sprejema. Čas pa seveda teče,...
Vsa komunikacija v letalskem prometu teče v angleščini. Tudi če se gre za popolnoma lokalne lete. Še huje! Izvaja se tudi komunikacija, ki na prvi pogled to sploh ni. Primer: Lokalno letališče, ki trenutno nima kontrolorja poletov. Neko športno letalo želi pristati. Prosi za dovoljenje za pristanek. Odgovora seveda ne dobi, ker kontrolorja ni. Po določenem času, sporoči kontrolorju (ki ga ni), da pristaja na recimo stezi 1-3. Ko pristane tudi javi uspešen pristanek.
V čem je smisel take komunikacije ? Ja, z njo sporočamo vsem, ki so na frekvenci danega lokalnega letališča, da bo naše letalo pristalo. Pomemben podatek za vse, ki prav tako želijo pristati ali pa vzleteti.

Še na kratko o "podpisu" radijske postaje. Slednje velja za vse radijske postaje in nima direktne povezave z letali.
Podpis radijske postaje je lastnost, ki jo ima vsaka radijska postaja. Ta lastnost se sestoji iz kup faktorjev (hitrost preklopa med sprejemom in oddajo, padanje jakosti signala v času[poddimenzionirana baterija], širina frekvenčnega spektra, ki se prenaša ( 300 do 3000Hz ???), fazni šumi vseh oscilatorjev v postaji, nelinearnost postaje, razmerja amplitud harmonskih produktov in njihova vsebina, ...) Podpis se deli na dva dela in sicer na podpis tipa radijske postaje in podpis individualne radijske postaje.
Skratka iz individualnega podpisa se lahko sledi gibanju točno določene radijske postaje (vohunske službe in protivohunske službe se s tem ukvarjajo že od II Sv. vojne). Iz podpisa tipa radijske postaje pa se zaključuje primernost ali neprimernost tipov radijskih postaj za radijski promet.
Pritisniti tipko PTT in se prepričevati, da saj te itak nihče ne čuje, je v današnjih časih čisto pomanjkanje inteligence. Malo manj noro je imeti prepričanje, da te ne bodo lovili, če ne boš "preveč nadležen". Pri tem seveda "preveč nadležen" ne definiraš ti, ampak situacija, ki je pa ne poznaš. Isto oziroma ekvivalentno obnašanje nekaj let ne bo povzročilo reakcije. Potem bo pa na kakem tajnem obisku neka čudna delegacija in se boš nenadoma znašel "odprtih ust".

Vse te stvari se beležijo in hranijo. Pri hujših izrednih dogodkih se tovrstni zapisi časovno usklajujejo z dogodkom. Delajo se analize, vlečejo zaključki. In vsa ta poročila se zagotovo ne objavijo na wikipediji. Se pa zato prepovejo postaje z določenimi tipskimi podpisi. Če so rezultati tovrstnih meritev tipskih podpisov zelo slabi se izda tudi nalog za zaplembo tipsko enakih postaj.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Tom1234 » 05 Nov 2025, 01:59

Glede motenj (špricanja) na VHF/UHF postaj sem na hitro naredil test z RTL SDR V4 in postaji Baofeng UV-5R, Yaesu FT 8800, obe dual band.
Test sem naredil v radioamaterskem območju.
SDR je en meter stran od oddajanja z Baofengom, zunanja sprejemna antena (SDR-ja) je 10 m. stran. FT je na zunanji anteni stran cca. 8m.
Na prvi sliki je viden test z Baufeng na 145.300Mhz (Yaesu pokaže enako). Glede na razdaljo je to čisto normalno, da se prebija.
Nobena od navedenih postaj ne povzroča moten na AIR bandu ali Tetri.
Kako se "šprica" po AIR banu (sami sebi) se pa vidi na sliki 2 in 3.
Ob priliki sprobam, še kakšno Motorolo in DMR.
Seveda bi bilo lepše, da spravim to na kakšen YT filemček. Mogoče pa res, ko bo več časa in volje.
Tom1234

Kraj: lj
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 13 krat
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Nov 2025, 08:43

Tom1234 je napisal/-a:Glede na razdaljo je to čisto normalno, da se prebija.
Če so signli, ki so 200kHz stran od nosilnega signala zadušeni le 10db, potem to ni normalno, ampak je to generator motenj.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a int47 » 05 Nov 2025, 10:45

Te "motnje" se zgenerirajo interno v ključku zaradi previsokega vhodnega signala in/ali previsokega ojačanja v sprejemniku (v tvojem primeru je ojačanje nastavljeno na 49,6dB).

Primer je na spodnjih slikah, kjer sem spreminjal le ojačanje.
Z razdalje cca 1,5m sem oddajal s PMR postajo, ki je deklarirana kot <5W. Med anteno, ki ni resonančna okoli 446MHz in ključkom je 10dB attenuator.4
V mojem primeru se fantomski signali pojavijo nad cca 20dB ojačnja.

Na ujete oddaje iz okolice žal nimam vpliva, čeprav mislim, da niso bistveno spremenile slike.

En od načinov, kako lahko na hitro ugotoviš, da gre za fantomske frekvence je, da spremeniš frekvenčno področje, kjer sprejema ključek. Če signal ni več na isti frekvenci, gledaš v sprejemniku generiran signal.

Lahko poskusaš tudi spreminjat nivo vhodnega signala, ali ojačanje.
Uporabniški avatar
int47

OdgovorNapisal/-a int47 » 05 Nov 2025, 11:04

Mogoče boljša slika, kjer se vidi, da se nekateri fantomski signali premikajo v različne smeri po spektru.
Spreminjal sem samo sprejemno frekvenco SDR-ja.
Uporabniški avatar
int47

Naslednja

Vrni se na Radijske postaje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov