MareM je napisal/-a:Pozdravljeni
Kot ze iz naslova razvidno so nasi trgovci tudi na podrocju radioamaterstva zaceli prodajati po spodobni ceni radijske postaje.
Povsem zadovoljiva postaja za zacetnike, ali pa za nezahtevne uporabnike.
Quansheng UV-K5 (8) 30€
https://www.mimovrste.com/walkie-talkie ... escription
MareM je napisal/-a:Namen omenjenega sporocila ni bil zadosti razumen.
....
VolkD je napisal/-a:Določene Baofeng postaje so v Švici in Austriji prepovedane. Ne vem kako v Švici, a v Avstriji ti ga vzamejo, če ga le vidijo. To, da je ugasnjen ali celo brez baterij ni izgovor, ki bi zalegel. Če si zraven še preveč pameten, te zadeva stane 150€.
MareM je napisal/-a:...Otrok si zazeli imeti postajco...
Dorijan je napisal/-a: Tisti baofeng radiji, ki so jih vsi kupovali so oddajali močneje kot dovoljeno.
Včasih so pa imeli še harmonike močnejše od originalnega signala, ker nimajo primernih filtrov na izhodni stopnji.
VolkD je napisal/-a: Če mi sredi kontesta ( kjer je opreme zagotovo za več kot 12k€ prileti en froc s tako postajo in mi userje pol banda, mu bom, če se bo le dalo postajo vzel in vrgel v zid, da se raztrešči na prafaktorje ( 30€ naspram 12k ni nič), tebi kot fotru bom pa eno vzgojno primazal (*tu zna pa biti problem).
BAOFENG UV-K5 PRO, BAOFENG UV-16M Obe izmerjeni s spektralnim analizatorjem. In nisem edini, ki je tako meritev naredil.int47 je napisal/-a:Katera nemodificirana postaja z original FW ima višje harmonike močnejše od osnovnega signala ?
Vlada obljublja marsikaj, pa ji romi vseeno ubijejo državljana, ki je prišel branit svojega otroka.int47 je napisal/-a:Vlada obljublja, da tisti, ki se mislijo tako obnašat, tudi 30€ vredne postaje ne bodo smeli imeti pri sebi (medtem, ko bojo jedli ričet). Ko te bo fotrov odvetnik stožil, si je tako ne boš mogu privoščit![]()
Ne, nimam. Ker stvari, ki so mi dvignile šum v etru, preprosto ugasnem (za vedno). Tudi monitor za katerega sem dal skoraj 500€ se je vrnil nazaj k prodajalcu, ker je povzročal preveč motenj. Zanimivo, da drug monitor, podobnih karakteristik, a drugega proizvajalca, tega ni počel. Sem pa za DELL odštel nekaj več denarja.int47 je napisal/-a:Doma nimaš nobene LED (ali elektronske CFL / FLUO) sijalke, cenenega stikalnega napajalnika ?
Tole si pa zelo zavajajoče napisal. Zagotovo se AKOS ni strinjal s tem, da DAB oddajnik onemogoča ZARE komunikacije. Ampak zdaj smo že zajadrali med profesionalce, in če smo že tu, potem malo razmisli kakšne možnosti imaš s nepredelano BAOFENG UV-K5 PRO, ki je "kao" profesionalna proti mednarodni letalski upravi (ta postaja namreč moti normalne letalske povezava).int47 je napisal/-a:Hm... Kaj pa ko s strani AKOS-a požegnan DAB oddajnik onemogoča ZARE komunikacije ?
Doma v garaži "spackani" ojačevalniki so ponavadi narejeni vrhunsko. Razlog je v glavnem v tem, da se te naprave izdelujejo kot elitne zadeve. Ko se s takim ojačevalnikom pojaviš na tekmovanju te namreč posluša vsa radioamaterska elita na vsaj treh kontinentih. Zelo redko kdaj se zgodi, da se ojačevalnik, ki povzroča motnje, po petih, ali več opozorilih, uporablja še naprej. To pa v praksi pomeni, da je po 10-tih minutah že izven obratovanja.int47 je napisal/-a:Ojačevalniki garažnih proizvajalcev in doma spackani imajo CE in so skladni ?
Bi te rad videl kako boš v Avstriji policaju dopovedoval, da tvoj BAOFENG UV-K5 PRO ne gre na oddajo. Oni namreč ta tip postaje odvzamejo, tudi če je ugasnjena in tudi, če sploh nima baterij.int47 je napisal/-a:Glede "prepovedanih" postaj: Veliki večini postaj se da na precej enostaven način onemogočit oddajo.
Kar neka izjava, ki nima nobenega konteksta. Radijski prostor je od nas vseh in ne samo od enega. Če ga ne bomo branili, bomo ostali brez. In to vsi, tako tisti froc, ki ima škatlo za 30€, kot tudi tisti, ki so v to vložili več 10k€.int47 je napisal/-a:Ne bit bolj papeški od papeža !
Doma nimaš nobene LED (ali elektronske CFL / FLUO) sijalke, cenenega stikalnega napajalnika ?
(tukaj s "jaz" ne mislim nikogar dotičnega, ampak vse tiste, ki mislijo, da je to ok)Ne bit bolj papeški od papeža !
VolkD je napisal/-a:Obe izmerjeni s spektralnim analizatorjem. In nisem edini, ki je tako meritev naredil.
VolkD je napisal/-a:Ne, nimam. Ker stvari, ki so mi dvignile šum v etru, preprosto ugasnem (za vedno)...int47 je napisal/-a:Doma nimaš nobene LED (ali elektronske CFL / FLUO) sijalke, cenenega stikalnega napajalnika ?
VolkD je napisal/-a:Tole si pa zelo zavajajoče napisal. Zagotovo se AKOS ni strinjal s tem, da DAB oddajnik onemogoča ZARE komunikacije. Ampak zdaj smo že zajadrali med profesionalce, in če smo že tu, potem malo razmisli kakšne možnosti imaš s nepredelano BAOFENG UV-K5 PRO, ki je "kao" profesionalna proti mednarodni letalski upravi (ta postaja namreč moti normalne letalske povezava).
VolkD je napisal/-a:Bi te rad videl kako boš v Avstriji policaju dopovedoval, da tvoj BAOFENG UV-K5 PRO ne gre na oddajo. Oni namreč ta tip postaje odvzamejo, tudi če je ugasnjena in tudi, če sploh nima baterij.
VolkD je napisal/-a: Doma v garaži "spackani" ojačevalniki so ponavadi narejeni vrhunsko.
VolkD je napisal/-a: Kar neka izjava, ki nima nobenega konteksta.
BING je napisal/-a:No documented air crash has identified a Baofeng radio as a contributing factor.
CHAT GPT je napisal/-a:I was unable to find any credible case in which the use of a Baofeng handheld radio (or a similar model) was identified as a contributing factor (let alone the cause) of an aircraft crash.
BING je napisal/-a: No confirmed aviation accident has cited amateur radio as a contributing factor.
Extensive reviews of aviation safety reports and accident databases—including those from the NTSB, ICAO, and IATA—show no documented cases where amateur (ham) radio operations directly caused or contributed to an air crash
CHAT GPT je napisal/-a: I couldn’t find a documented instance where an aviation accident or serious incident was definitively caused by an amateur radio operator transmitting on hobby-bands. However, there are documented cases of radio-frequency interference (RFI) from unauthorised transmissions or poorly-controlled equipment that have contributed to flight safety issues.
int47 je napisal/-a:Če sem postajo uradno kupil pri trgovcu v Sloveniji, ima postaja verjetno vsaj CE nalepko, jaz pa račun za postajo. V primeru težav lahko vsaj v teoriji kaj uveljavljam do prodajalca/uvoznika, ki je
FoTo je napisal/-a:Če se legalno prodaja, pomeni da je skladna z evropskimi predpisi.
FoTo je napisal/-a:Če se legalno prodaja, pomeni da je skladna z evropskimi predpisi.
Še zdaleč ne. Trgovec ti tega zagotovo ne bo garantiral.int47 je napisal/-a:Mogoče sem naiven, vendar: Če ne oddajam, me bodo precej težje našli. Mislim tudi, da še ne živimo v dovolj fašističnih časih, da bi me kar tako brez razloga ustavili in preiskali.
Če si v dvomih lahko preveriva, noben problem. Si dobrodošel. Najvišji harmonik, to je ponavadi tretji, mora biti vsaj 20 db nižje kot osnovni signal. Če je, si zagotovo na varni strani.int47 je napisal/-a:Večinoma uporabljam postajo, ki je (vsaj mislim da) takšna, kot mora bit. Velja tudi za tujino.
Nihče ne gleda izjav in dokumenacije, če nima za to razloga. Izjave o skladnosti pa taka oprema ne potrebuje (ne mešat drek, ker lahko zasmrdi!). Zaenkrat je tako, da radioamaterska amatersko narejena oprema ne potrebuje take izjave. Se ti pa zato lahko zgodi, da te med delom merijo in ugotovijo neskladnost. In potem ni lepo. Ampak za sodnika rabiš tožnika. In ta je ponavadi tisti, ki je oškodovan. Če torej tehnično gledano dobro poskrbiš za svojo opremo, se tožnik ne bo našel.int47 je napisal/-a:VolkD je napisal/-a: Doma v garaži "spackani" ojačevalniki so ponavadi narejeni vrhunsko.
Kako pa to razložiš (lahko tudi avstrijskemu) policaju, ali uradniku, ki gleda izjave in dokumentacijo ?
Maloserijska, ali unikatna oprema verjetno ni na črnem seznamu. Izjave o skladnosti pa verjnetno tudi nima.
Načeloma ja, je pa v praksi zelo negotovo ali boš kaj dobil ali ne. Verjetno boš dobil, a zagotovo manj kot si vložil v dokazovanje.int47 je napisal/-a:Če sem postajo uradno kupil pri trgovcu v Sloveniji, ima postaja verjetno vsaj CE nalepko, jaz pa račun za postajo. V primeru težav lahko vsaj v teoriji kaj uveljavljam do prodajalca/uvoznika, ki je pravna oseba.
V bistvu sem na tole že odgovoril. Če ni tožnika, ni sodnika. Če za opremo poskrbiš, da ustreza in če nisi nikomur stopil na žulj,...int47 je napisal/-a:Kakšne možnosti imaš kot samograditelj, ali kupec v garaži spackanega ojačevalca, ki si ga sam uvozil in kupil od fizične osebe v tujini ?
Enega na mali moči.int47 je napisal/-a:Se je komu že kdaj zgodilo, da je naenkrat poskočil šum za 4+ S stopnje na celem npr. 14MHz pasu? Koliko npr. stereotipnih Baofengov bi rabil za enak efekt?
int47 je napisal/-a:Pozna kdo kakšno povezavo do članka, ali poročila o nesreči ?
Da je to China Export.FoTo je napisal/-a:Če ima oznako CE pomeni:
VolkD je napisal/-a:Če si v dvomih lahko preveriva, noben problem. Si dobrodošel.
VolkD je napisal/-a: Verjetno boš dobil, a zagotovo manj kot si vložil v dokazovanje.
VolkD je napisal/-a:Enega na mali moči.int47 je napisal/-a:Se je komu že kdaj zgodilo, da je naenkrat poskočil šum za 4+ S stopnje na celem npr. 14MHz pasu? Koliko npr. stereotipnih Baofengov bi rabil za enak efekt?
mucek je napisal/-a:Sem gledal tole:
https://www.mimovrste.com/walkie-talkie ... -quad-pack
int47 je napisal/-a:Sem ne ravno znanstveno natančno poiskusil Baofeng UV-10R kar z SDR ključkom. ...
Je lastnik (postajo je kupil v italijanski Gorici) poskusil dobiti nazaj denar ali drugo postajo, ali,... nič ni dobil.int47 je napisal/-a:VolkD je napisal/-a: Verjetno boš dobil, a zagotovo manj kot si vložil v dokazovanje.
Zapisnik o zasegu postaje, ali obrazložitev zneska na položnici bi moral zadostovat za uveljavljanje nečesa, čemur se je včasih reklo stvarna napaka.
OK. Mogoče zna bit težava, če zasežene postaje ne moreš vrnit prodajalcu...
int47 je napisal/-a:Bi prosil za pojasnilo mehanizma kako pride do motenj na frekvenci, ki je za faktor 10, ali več pod oddajno frekvenco postaje.
Dobrodošel!int47 je napisal/-a:VolkD je napisal/-a:Če si v dvomih lahko preveriva, noben problem. Si dobrodošel.
Hvala za povabilo. Mogoče se pa res zmeniva enkrat, ko bo bolj toplo.
VolkD je napisal/-a:Odgovor je bil, da so podatki o tem, da je postaja v Avstriji prepovedana, javno objavljeni in si je sam kriv, če je postajo nesel v Avstrijo.
Protoncek je napisal/-a:VolkD je napisal/-a:Odgovor je bil, da so podatki o tem, da je postaja v Avstriji prepovedana, javno objavljeni in si je sam kriv, če je postajo nesel v Avstrijo.
V Avstriji (pa še kje) je tako za veliko stvari. Recimo če imaš na motorju zamenjan izpuh (akrapovič ipd...) in je za njih preglasen ga imaš pri nas lahko stokrat vpisanega v homologacijskem kartončku (s strani slo insitucije) pa ti tam vseeno napišejo kazen, če si preveč pameten pa še kaj več...
Kot za večino stvari (če ne za vse) je tako, da veljajo predpisi ciljne države in dolžnost posameznika je, da se pozanima pred vstopom v dotično državo.
Kroko je napisal/-a:Ah, kje so časi, ko smo imeli piratsko radijsko FM postajo.
Včasih je bilo treba CB postajo nest na kontrolo v Ljubljano, nekam na RTV. Ne vem točno kam, ker nisem imel CB postaje. Brez tega nisi dobil dovoljenja za uporabo. In policaji so bili kar pridni pri ustavljanju, če so videli anteno na avtu.MadMax je napisal/-a:Ali pa "CBjko" ...
MadMax je napisal/-a:Ali pa "CBjko" in preforsiran 150W ojačevalec, ko so pri oddajanju na SSB znoreli vsi TVji in telefoni v 6 blokih, pa še v kaki hiši zraven.
Proti temu je prej omenjene 12k€ opreme pravi drobižek.
VolkD je napisal/-a:Mogoče bi bilo celo fino narediti kakšen merilni dan, kjer bi merili take stvari. Kaj menite ?
Bomo pa več setapov narediliint47 je napisal/-a:Načeloma pozdravljam idejo. Samo, da ne bo potem, ko boš videl, koliko postaj bo treba premerit.
Bojim se, da nas je kar nekaj hrčkov tukaj.
VolkD je napisal/-a:Švicarji in avstrici ne delajo sebi in drugim problem, ker jim je delanje problemov hobi. Uspeli so dokazati, da je baofeng( ne vem točno modela) sokriva za letalsko nesrečo nad Badenskim jezerom.
VolkD je napisal/-a:. In policaji so bili kar pridni pri ustavljanju, če so videli anteno na avtu.MadMax je napisal/-a:Ali pa "CBjko" ...
Sploh ni nujno, da je vse objavljeno. Sploh pa ne na wikipediji. Vem pa, da imajo piloti mnogo boljši vpogled vbostjang je napisal/-a:Vse kar uspem najti, ...
Če so signli, ki so 200kHz stran od nosilnega signala zadušeni le 10db, potem to ni normalno, ampak je to generator motenj.Tom1234 je napisal/-a:Glede na razdaljo je to čisto normalno, da se prebija.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov