Torej Yet Another CTCSS, še en generator podtona za aktivacijo tonske zapore na vhodu repetitorjev. Vgradil sem ga v radijsko postajo IC-240, ki mi jo je pred leti podaril član društva. To je postaja, kjer se kanale izbira z gumbom na prednji plošči in se frekvence določa z diodno matriko. Bilo je nekaj slabih spojev in spotoma sem še spremenil korak PLL na 12.5 kHz.
CTCSS Vezje je dizajnirano predvsem za IC-240. Omogoča dva tona (za Slovenijo 123 Hz in 77 Hz), ki se ju izbira z vhodoma TONE1 ali TONE2 (samo eden od njiju sme biti izbran, izbira pride iz diodne matrike). Ko PTT potegne oba izbirna pina na GND, se začne dejanska oddaja tona.
Ton se generira kot DDS, pri čemer je digitalno-analogni pretvornik kar PWM. Temu sledi dvo-stopenjski RC filter, ki zaduši osnovno periodo PWM (5.86 kHz) in harmonike generiranega signala. Iz FFT slike (125 Hz/, 10 db/) se vidi, da je drugi harmonik na 246 Hz zadušen za kakšnih 32 dB. Nivo podtona sem v modulatorju nastavil na -15 dB glede na glasovni modulacijski signal. Korespondent mi je v poskusni zvezi preko R1 potrdil, da ni slišati nikakšnega tona (bolje rečeno brnenja) v moji oddaji. Naslednja vgradnja bo verjetno v ravno tako oldtimer FT-290R.