Encoder FT 767GX

Vse v zvezi z radijskimi postajami

Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a forest70 » 30 Jan 2018, 23:23

Rabim pomoč pri tem enkoderju sem vzel en upor dol, ki ima oznako E7. Sem ga izgubil... Kake vrednosti bi bil?
Priponke
img_1_m.jpg
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1439
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a VolkD » 30 Jan 2018, 23:37

img_1_mj.jpg
To je bil tale !


Slika je povečana in obrnjena za 180 °
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25856
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4750 krat
Prejel zahvalo: 3442 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a Carko » 30 Jan 2018, 23:55

Oba daš na 10k

VFO encoder fix.jpg


Tekst: These resistors need to be increased fivefold. It was 2.2 kOhm - soldered 10 k. Only after that the shaft-code came to life! This is due to the "aging" of the optocoupler.
Carko
 
Prispevkov: 1600
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 91 krat
Prejel zahvalo: 332 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 92

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a forest70 » 31 Jan 2018, 00:36

Carko je napisal/-a:Oba daš na 10k

VFO encoder fix.jpg


Tekst: These resistors need to be increased fivefold. It was 2.2 kOhm - soldered 10 k. Only after that the shaft-code came to life! This is due to the "aging" of the optocoupler.

Saj to sem naredil, pa je slabše, orginal pa sem zgubil. :(
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1439
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a Carko » 31 Jan 2018, 00:55

No za original tam v ruščini piše, da je bil 2,2 kOhm ...
Carko
 
Prispevkov: 1600
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 91 krat
Prejel zahvalo: 332 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 92

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a DusanK » 31 Jan 2018, 02:13

Jaz vidim oznako L3 in ne E7, saj je rep sedmice, če gledaš upora 272, lepo poševno in ne pravokotno navzdol... :_think
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2164
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 572 krat
Prejel zahvalo: 1022 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 174

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 31 Jan 2018, 04:41

Kaj pa če je tisti L3 ali pa E7 samo kakšna skrajšana koda za pravo vrednost upora ?
SamoBr
 
Prispevkov: 2558
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 123 krat
Prejel zahvalo: 213 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 39

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a forest70 » 31 Jan 2018, 08:42

Na tej sliki se vidi bolje.
Priponke
20180129_192538.jpg
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1439
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a S59GS » 31 Jan 2018, 09:15

DEMOKRACIJA BO PLAČALA, KER BO SKUŠALA VSEM USTREČI.

.....

SOKRAT (470–399 pr. n.št.)
S59GS
 
Prispevkov: 419
Pridružen: 12 Okt 2015, 11:48
Kraj: JN75
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 134 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a s55ei » 31 Jan 2018, 09:29

http://www.resistorguide.com/resistor-smd-code/

po teh podatkih bi to bil E7, 70 kOhm




Code

Multiply factor


Z 0.001
Y/R 0.01
X/S 0.1
A 1
B/H 10
C 100
D 1`000
E 10`000
F 10`0000
Lep pozdrav, Marko
s55ei
 
Prispevkov: 871
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:55
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 282 krat
Prejel zahvalo: 116 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a DusanK » 31 Jan 2018, 10:52

forest70 je napisal/-a:Na tej sliki se vidi bolje.

Zelen material tega L3 (E7) elementa me prej spominja na varovalko kot upor. V tem primeru gre lahko za kako (P)PTC Resettable Fuse.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2164
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 572 krat
Prejel zahvalo: 1022 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 174

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a forest70 » 31 Jan 2018, 15:47

Izgleda, da tisti upori niso tako pomembni. Problem je v tem
Vlak.png
Vlak.png (6.04 KiB) Videno 576 krat

Ko sem zadevo zjustiral, pa zgleda tako:
vlak2.PNG
vlak2.PNG (913 bajtov) Videno 576 krat

Teoretično je vredu, bom videl, ko ga zmontiram v postajo.
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1439
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a forest70 » 31 Jan 2018, 21:34

Še epilog:
Enkoder dela pravilno, postaja tudi :)

BTW:
Postaja je naprodaj za cca 400€
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1439
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a S55AB » 13 Mar 2018, 12:05

Ponovno odpiram zgodbo.

Našel sem članek na enem od forumov:

https://forums.qrz.com/index.php?threads/ft-767gx-bad-optical-tuning-encoder-solved.584334/

https://eu.mouser.com/ds/2/54/NC1J-777419.pdf

Cena se mi zdi dokaj nizka pa me zanima mnenje ali bi bilo to za izvest.

Hvala.

LP
S55AB
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 27 Avg 2017, 12:58
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Mar 2018, 12:19

Nisem bral natančno, a če s to spremembo ne narediš ničesar takega, da bi stvari ne mogel vrniti v prvotno stanje, je moj odgovor pritrdilen.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25856
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4750 krat
Prejel zahvalo: 3442 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a forest70 » 13 Mar 2018, 13:16

S55AB je napisal/-a:Ponovno odpiram zgodbo.

Našel sem članek na enem od forumov:

https://forums.qrz.com/index.php?threads/ft-767gx-bad-optical-tuning-encoder-solved.584334/

https://eu.mouser.com/ds/2/54/NC1J-777419.pdf

Cena se mi zdi dokaj nizka pa me zanima mnenje ali bi bilo to za izvest.

Hvala.

LP

Enkoder kot tak je vredu in ustreza originalu, vendar ima prekratko osovino. Treba jo na nek način podaljšati.
To je pa tudi vse.
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1439
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a S55AB » 13 Mar 2018, 15:53

Ja res je in to je tudi edina stvar ki me odvrača od vsega tega. :(
S55AB
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 27 Avg 2017, 12:58
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Mar 2018, 16:31

Po moje se to da rešiti s pravim lepilom.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25856
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4750 krat
Prejel zahvalo: 3442 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a S55AB » 09 Apr 2018, 13:11

S55AB
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 27 Avg 2017, 12:58
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a S55AB » 09 Apr 2018, 21:17

Še ena stvar je.

Če ti nekaj ne da miru potem opaziš marsikaj.

https://eu.mouser.com/ProductDetail/Bourns/ENS1J-B28-L00256L?qs=%2fha2pyFaduid9zh4tE13G%252bH5iLxE3eIj%252byJ5imhPNgt3hIYaa6%252bPBg%3d%3d

Mouserjev encoder ima št.: ENS1J-B28-L00256L kar po datasheetu pomeni, da ima "B28" gred 1/4 cole in je dolga 7/8 kar pomeni ~21mm, takšno dolžino ima tudi original encoder in ga ne bilo potrebno podaljševati.

Bi prosil če si kdo od bolj izkušenih vzame minutko in preveri če imam prav.
S55AB
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 27 Avg 2017, 12:58
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a forest70 » 09 Apr 2018, 22:02

S55AB je napisal/-a:Še ena stvar je.

Če ti nekaj ne da miru potem opaziš marsikaj.

https://eu.mouser.com/ProductDetail/Bourns/ENS1J-B28-L00256L?qs=%2fha2pyFaduid9zh4tE13G%252bH5iLxE3eIj%252byJ5imhPNgt3hIYaa6%252bPBg%3d%3d

Mouserjev encoder ima št.: ENS1J-B28-L00256L kar po datasheetu pomeni, da ima "B28" gred 1/4 cole in je dolga 7/8 kar pomeni ~21mm, takšno dolžino ima tudi original encoder in ga ne bilo potrebno podaljševati.

Bi prosil če si kdo od bolj izkušenih vzame minutko in preveri če imam prav.

Sem preveril tvoje trditve in so ok!
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1439
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a S55AB » 13 Maj 2018, 21:46

No pa sem se lotil tudi tega.

Enkoder ima še vedno prekratko in predebelo os.
Postaja je japonska in ima metrično os 6mm, enkoder je ameriški in ima osovino 3/4".
Potrebno je bilo prilagoditi oboje.
Stric Geza mi je postružil en fajn vmesnik.

IMG_20180512_145749.jpg

Kot je pisalo v članku, enkoder potrebuje 2 pull up upora 10K.
Nanj sem prilotal kar 2 SMD 0805 upora kot je vidno na sliki.

IMG_20180512_145804.jpg


In tako izgleda končana zadeva.

IMG_20180512_221733.jpg


Epilog:

Enkoder deluje pravilno, težava je samo v tem, da nima nobenega dušenja in se ful hitro vrti. Če ga fajn poženeš zna letet čez 2 banda :).
S55AB
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 27 Avg 2017, 12:58
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Maj 2018, 22:13

S55AB je napisal/-a:... da nima nobenega dušenja in se ful hitro vrti. Če ga fajn poženeš zna letet čez 2 banda :).

Malo filca pa ščipalko :)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25856
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4750 krat
Prejel zahvalo: 3442 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Encoder FT 767GX

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 16 Jun 2018, 12:00

Če bo še kdo iskal informacije za zamenjavo enkoderja: https://www.youtube.com/watch?v=pw-hcVuTKHA
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 968
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 132 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 19


Vrni se na Radijske postaje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost