Števec je pa točno takšen od Zennerja, ki ga Watermeter podpira. Tu imajo seznam podprtih števcev.
Watermeter ima dve možnosti napajanja in sicer baterijsko, kjer se podatki berejo na vsakih 5 minut in pošljejo v njihov cloud 4x dnevno terlahko zazna maksimalsni pretok do 30 L na minuto. Baterije naj bi zdržale 1 leto. API odčitavanje je v tem primeru onemogočeno. Lahko pa se napaja preko USB-C 5V napajanja, kjer je zaznavanje do 200 L na minuto ter ima omogočen tudi API dostop. Ker imam doma Home Assistant in bi želel tudi tega povezat na ta sistem, sem se prvo lotil projekta napeljave napajanja v jašek. Par metrov stran imam teraso po kateri sem speljal električni kabel ter hkrati dodal še nekaj IP55 dvojnih vtičnic (za lučke pozimi, luč, ...). Potem pa po najbližjem stebru s kablom dol in v cev približno 20 cm pod zemljo do jaška v katerega sem zvrtal luknjo tako veliko, da je gre kabel čez. Na koncu pa še ena TEM IP55 vtičnica in imam elektriko v jašku.
Montaža Watermetra je šla brez težav. Dva vijaka, čez priložen distančnik in klip vanj pa je naprava pripravljena. Takole je izgledalo takoj po montaži:

Nasledji problem. WiFi. Zunaj nimam nobene AP točke. Imam pa v hiši ene 8 metrov stran Unifi AP LR in tako kot P! števec za elektriko v elektro omarici se je tudi Watermeter brez težav povezal s signalom okrog 60 %. Ko sem dal čez tisti termo vložek je padlo na okrog 50 %. In ko sem na koncu pokril vse skupaj z litoželeznim pokrovom sem padel na.... 0 %. Ja čez tisti pokrov pa ne gre.
Videl sem dve rešitvi. Prva je bila ta, da preko PLC pripeljem WiFi v sam jašek. Druga pa da namesto litoželeznega pokrova dam PVC, ki ga Zagožen tudi prodaja. Ni povozen je pa enako pohodek kot litoželezni in glede na to, da je jašek sredi travnika, ni možnosti, da gre kdaj avto čez. Poskusil sem obe možnosti. Torej naročil sem PVC pokrov (cca. 40 €) in poskusil s PLC vtičnico od TP-Linka. En PLC sem prikopil v hiši ter dal na UTP, drugega pa v jašku in sta se lepo videla. WiFi signal 100 %. Je pa problem NAT-a in tudi API mi ni delal v brskalniku.
Druga rešitev s PVC pokrovom mi bolj diši, ker ko jašek pokrijem imam še vedno med 30 % - 50 % signala in ping nikoli ne pade. Samo poveže se glede na Unify statistiko s 39 / 39 mbps, kar je čisto dovolj. Zaenkrat pustim s PVC jaškom in spremljal kako je glede vlage in vode v jašku ob večjem deževju. Sam Watermeter namreč ni IP certificiran.
Na koncu sem ga dodal še v Home Assistant in pridno zbira podatke o porabi:

Ker pa že imam svojo zajem in analizo ter statistiko za P1 Meter, sem ga samo priredil, da mi dela podobno še za Wateremeter. Tole je glavna stran s nekimi osnovnimi podatki:

Dodal sem še, da lahko izberem obdobje od do in mi zanj preračuna porabo:

S pomočjo dogodkov v Home Assistantu pa sem trenutno trudim ujet, za kaj točno se je voda porabila:

Vso statistiko pa prikazujem v Grafani. Npr.:

Podatke sam pobiram preko API-ja na vsakih 5 sekund in jih v primeru spremembe zapišem v MySQL bazo. In ko enkrat imaš točne podatke, je samo domišljija meja, kaj z njimi naredit.