Homewizard Watermeter - odčitavanje porabe vode iz števca

Povezovanje množice naprav, ki imajo vgrajene senzorje in dokaj samostojno komunicirajo med seboj in z najrazličnejšimi aplikacijami.

Homewizard Watermeter - odčitavanje porabe vode iz števca

OdgovorNapisal/-a thj » 19 Jan 2025, 10:15

Kot sem omenil v temi Branje podatkov iz števca Iskra AM550 sem nabavil od istega podjetja še njihov Watermeter. Sam imam Zagožen jašek sredi travnika na globini dobrega metra. Pokrov je litoželezen, čez cevi in števec pa pride še termo pokrov iz stirodurja za izolacijo.

Slika

Števec je pa točno takšen od Zennerja, ki ga Watermeter podpira. Tu imajo seznam podprtih števcev.

Watermeter ima dve možnosti napajanja in sicer baterijsko, kjer se podatki berejo na vsakih 5 minut in pošljejo v njihov cloud 4x dnevno terlahko zazna maksimalsni pretok do 30 L na minuto. Baterije naj bi zdržale 1 leto. API odčitavanje je v tem primeru onemogočeno. Lahko pa se napaja preko USB-C 5V napajanja, kjer je zaznavanje do 200 L na minuto ter ima omogočen tudi API dostop. Ker imam doma Home Assistant in bi želel tudi tega povezat na ta sistem, sem se prvo lotil projekta napeljave napajanja v jašek. Par metrov stran imam teraso po kateri sem speljal električni kabel ter hkrati dodal še nekaj IP55 dvojnih vtičnic (za lučke pozimi, luč, ...). Potem pa po najbližjem stebru s kablom dol in v cev približno 20 cm pod zemljo do jaška v katerega sem zvrtal luknjo tako veliko, da je gre kabel čez. Na koncu pa še ena TEM IP55 vtičnica in imam elektriko v jašku.

Montaža Watermetra je šla brez težav. Dva vijaka, čez priložen distančnik in klip vanj pa je naprava pripravljena. Takole je izgledalo takoj po montaži:

Slika

Nasledji problem. WiFi. Zunaj nimam nobene AP točke. Imam pa v hiši ene 8 metrov stran Unifi AP LR in tako kot P! števec za elektriko v elektro omarici se je tudi Watermeter brez težav povezal s signalom okrog 60 %. Ko sem dal čez tisti termo vložek je padlo na okrog 50 %. In ko sem na koncu pokril vse skupaj z litoželeznim pokrovom sem padel na.... 0 %. Ja čez tisti pokrov pa ne gre.

Videl sem dve rešitvi. Prva je bila ta, da preko PLC pripeljem WiFi v sam jašek. Druga pa da namesto litoželeznega pokrova dam PVC, ki ga Zagožen tudi prodaja. Ni povozen je pa enako pohodek kot litoželezni in glede na to, da je jašek sredi travnika, ni možnosti, da gre kdaj avto čez. Poskusil sem obe možnosti. Torej naročil sem PVC pokrov (cca. 40 €) in poskusil s PLC vtičnico od TP-Linka. En PLC sem prikopil v hiši ter dal na UTP, drugega pa v jašku in sta se lepo videla. WiFi signal 100 %. Je pa problem NAT-a in tudi API mi ni delal v brskalniku.

Druga rešitev s PVC pokrovom mi bolj diši, ker ko jašek pokrijem imam še vedno med 30 % - 50 % signala in ping nikoli ne pade. Samo poveže se glede na Unify statistiko s 39 / 39 mbps, kar je čisto dovolj. Zaenkrat pustim s PVC jaškom in spremljal kako je glede vlage in vode v jašku ob večjem deževju. Sam Watermeter namreč ni IP certificiran.

Na koncu sem ga dodal še v Home Assistant in pridno zbira podatke o porabi:

Slika

Slika

Slika

Ker pa že imam svojo zajem in analizo ter statistiko za P1 Meter, sem ga samo priredil, da mi dela podobno še za Wateremeter. Tole je glavna stran s nekimi osnovnimi podatki:

Slika

Dodal sem še, da lahko izberem obdobje od do in mi zanj preračuna porabo:

Slika

Slika

S pomočjo dogodkov v Home Assistantu pa sem trenutno trudim ujet, za kaj točno se je voda porabila:

Slika

Vso statistiko pa prikazujem v Grafani. Npr.:

Slika

Podatke sam pobiram preko API-ja na vsakih 5 sekund in jih v primeru spremembe zapišem v MySQL bazo. In ko enkrat imaš točne podatke, je samo domišljija meja, kaj z njimi naredit.
thj

Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 10 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Homewizard Watermeter - odčitavanje porabe vode iz števc

OdgovorNapisal/-a MadMax » 19 Jan 2025, 11:00

:_clap
Pa ta zadeva ne zakriva številčnice, ali bo VoKaMan stran odtrgal zadevo vsakič ko bo prišel popisat stanje?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 849 krat
Prejel zahvalo: 926 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a thj » 19 Jan 2025, 11:03

MadMax je napisal/-a:Pa ta zadeva ne zakriva številčnice, ali bo VoKaMan stran odtrgal zadevo vsakič ko bo prišel popisat stanje?

Pri mojem Zenner števcu ne zakrije številčnice. Pride pod njo, tako da se še vedno da odčitat števec. Naredim sliko, ko naslednjič odprem pokrov.
thj

OdgovorNapisal/-a andrazek » 20 Jan 2025, 12:02

Vendar, če se odločijo montirati svoje module LoRaWAN na svoje števce, bodo tvojo napravo odstranili. V naših koncih so praktično vsi števci že takšni, da ne potrebujejo fizično dostopati po podatke.
andrazek

Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a thj » 20 Jan 2025, 12:04

Dvomim, da se bo naša komunala tako modernizirala... Če pa se, pa imam že rezervni načrt:

https://github.com/jomjol/AI-on-the-edge-device

Slika
thj

OdgovorNapisal/-a andrazek » 20 Jan 2025, 14:18

Jaz resnično upam, da se najde rešitev za avtomatizirane števce. Tile AI bralniki s kamero mi ne dišijo preveč. Tudi se ne vidi dovolj natančno. Raje bi videl, da bi odklenili dostop za njihov LoRaWAN. Čeprav tudi to ni optimalno, saj števec sporoča v intervalih po 15 min ali celo več (varčevanje z baterijo), kar ni najbolj ugodno. Ali pa bi jih prosil za namestitev klasičnega števca in obljubil, da jim bom sam sporočal stanje (avtomatizirano prek HA). Dvomim, da so odprti za to rešitev. Preostane še vezava (svojega) števec zaporedno.
andrazek

OdgovorNapisal/-a andrazek » 05 Feb 2025, 07:17

Mi imamo Zenner DE-11-MI001-PTB016. Izgleda identično kot na fotografiji prve strani v tem dokumentu: https://www.raminex.nl/media/files/wate ... hwz_en.pdf

Moram še preveriti, če ima slučajno naš prav tako NFC tag, kot ga ima recimo model PTB012. Nekateri se že trudijo z implementacijo integracije prek ESPhome in NFC bralnika:
https://community.home-assistant.io/t/w ... nfc/626124

To bi bila tudi solidna rešitev.
andrazek

OdgovorNapisal/-a Aleks » 08 Feb 2025, 12:00

Pri nas ima komunalno podjetje daljinsko odčitavanje. Moj problem sta starejši naglušni osebi. Normalno slišen človek sliši odtekanje vode iz pipe. Naglušen te sposobnosti nima. Voda lahko odteka nekaj ur preden se to opazi. Rešitvi sta samo dve. Paralelen odjem podatkov od komunale bi me stal cca 500€. Druga možnost je zaporedna merilna naprava na cevovodu, ki bi zmanjšala pritisk.
Aleks

Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 127 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

Vrni se na IoT - Internet of things

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost