VNArduino by F4GOH

Tu bomo opisali in spraševalo o tem kako in s čim izmeriti izmeriti kar pač potrebujemo.
Tu bodo tako samogradnje kot tudi opis merilnih metod.

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a forest70 » 19 Feb 2018, 22:30

S53DZ je napisal/-a:Moj enkoder dela takole:
- F4GOH FW ver.1.00: enkoder ima vmesni (nestabilni) položaj med dvema klikoma. Sicer dela zanesljivo.
- F4GOH FW ver.1.01b: enkoder dela zanesljivo in po pričakovanju.

73 Bojan

Razreši mi eno skrivnost, kje si dobil verzijo 1.01b, ker tu https://github.com/f4goh/VnArduino/blob ... update.zip
je verzija 1.1b
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1444
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 307 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a forest70 » 19 Feb 2018, 22:36

No še epilog mojega čaranja z enkoderjem: Ko sem naštelal, da dela prav, se je spomnil čez nekaj časa in dela spet po svoje ( beri obup )
Poskusim tiščati samo malo tipko enkoderja in dela tako kot mora. Dam original kodo od avtorja z malo tiščanja dela kot mora.
Torej je enkoder zanič!!!
Nauk zgodbe je, da se včasih ne splača reciklirati :(
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1444
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 307 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 19 Feb 2018, 22:41

Davor,

jaz ne jemljem več najcenejših iz daljne dežele. Slabe izkušnje!
Če ti kaj pomaga, da ohraniš živce, uporabil sem tega: ALPS EC12E2424407.

73 Bojan

PS: Ja, verzija je uradno 1.1b!
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1082
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Feb 2018, 22:41

No škatle so končno končane,... malo šraufanja je še potrebno in pa tisti del plastike v katero gre modri zob moram še natisniti.
IMG_20180221_211624.jpg
Tule so samo tri, dve moram pa še sestaviti.

IMG_20180221_211637.jpg
Peskanje in eloksacija je tokrat odlično uspelo. Sem prav zadovoljen.

Edino kar me moti je, da je cena škatle visoka, ampak tu ni kaj dosti pomoči. Ko vse seštejem se kazalec ustavi na 44€.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25905
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4766 krat
Prejel zahvalo: 3449 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Feb 2018, 21:36

Notranjost je pa taka:
IMG_20180222_161250.jpg
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25905
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4766 krat
Prejel zahvalo: 3449 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Feb 2018, 11:29

K tej škatli bo treba od kitajcev dobiti še tale kabelček.

Lahko tudi podobnega, ponudbe je kar nekaj: klik.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25905
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4766 krat
Prejel zahvalo: 3449 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Feb 2018, 11:33

IMG_20180225_224518.jpg

Displej in VNA v škatli. Vse luknje za vijake so na pravih mestih :)

Sinoči sem imel malo panike, ker sem ne vem zakaj pomislil na displej 1604A. Pa sem pozno v noč letel v delavnico pogledat.
IMG_20180225_224456.jpg

Odveč panika, dislpej je pravi 2004A + I2C adapter.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25905
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4766 krat
Prejel zahvalo: 3449 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a PrimozL » 26 Feb 2018, 13:05

forest70 je napisal/-a:No še epilog mojega čaranja z enkoderjem: Ko sem naštelal, da dela prav, se je spomnil čez nekaj časa in dela spet po svoje ( beri obup )
Poskusim tiščati samo malo tipko enkoderja in dela tako kot mora. Dam original kodo od avtorja z malo tiščanja dela kot mora.Torej je enkoder zanič!!!

Enkoder je skoraj vedno izziv, da lepo (beri zanesljivo) dela. Tudi v napravah renomiranih proizvajalcev (npr. Rohde & Schwarz instrumentih) sem videl, da so lahko precejšnje težave z enkoderjem v povsem novi napravi.

Moj pristop je malenkost drugačen. Skoraj vedno imam za potrebe timerjev 1 kHz sistemsko prekinitev in v njej opazujem med drugim tudi stanje signalov z enkoderja. Če smo pošteni, večina mikrokrmilnikov veliko večino časa ne počne drugega, kot da se vrti v glavni zanki. Dobra stran takega pristopa je, da lahko tako v ozadju (ne da bi obremenjeval glavno zanko) izseješ vse bedarije, šum ob preklopu, ...
Programska sita so precej preprosta - signal mora biti določen čas (število prekinitev) stabilen, da je veljaven. Šele takrat se odločim in in sporočim spremembo (npr. preko globalne spremenljivke ali pa preko funkcije, ki iz glavne zanke stalno sprašuje, če je kaj novega). Mehanski enkoderji imajo že novi nekateri hiter, drugi počasen preklop z več šuma. S procesiranjem v prekinitvi se večino tega odpravi.
PrimozL
 
Prispevkov: 244
Pridružen: 19 Jan 2015, 02:49
Kraj: Okolica Vipave
Zahvalil se je: 36 krat
Prejel zahvalo: 50 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a Kroko » 26 Feb 2018, 13:49

PrimozL je napisal/-a:Programska sita so precej preprosta - signal mora biti določen čas (število prekinitev) stabilen, da je veljaven. Šele takrat se odločim in in sporočim spremembo.


Sam uporabljam podoben vendar malce drugačen princip. Ob spremembi signala takoj sporočim spremembo, nato pa signal "zamrznem" za nek čas, da se stikalo umiri. Na tak način lahko takoj odreagiram, saj v moji aplikaciji tudi par milisekund zakasnitve ni sprejemljivih.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3869
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 613 krat
Prejel zahvalo: 1245 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 229

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a lado » 03 Mar 2018, 21:10

Sem jezen kot ris
Od kitajčkov čakam že 2 meseca na I2C vmesnik in displej. Ko jih pobaram da je že čas da bi dobil, pa da mi vrnejo denar....grrrr
Jaz pa tako nestrpen...

Ima kdo za posodit ali pa za prodat tak modulček in displey?
Imam pa nekaj kosov viška in sicer:

AD8302
ERA 2SM
Feritki
SMA konektorji
Encoder

Menjam ,ali pa če kdo rabi naj tu napiše.
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Mar 2018, 21:36

lado je napisal/-a:Od kitajčkov čakam že 2 meseca na I2C vmesnik in displej. Ko jih pobaram da je že čas da bi dobil, pa da mi vrnejo denar....grrrr
Jaz pa tako nestrpen...
Potrpi, mogoče dobiš pa display v par dneh.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25905
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4766 krat
Prejel zahvalo: 3449 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 03 Mar 2018, 21:37

Lado,

lahko ti odstopim PCF8574A, kot je na sliki. 4x20 LCD-ja nimam za oddati.
To je tak vmesnik na naslovu 0x70/71, kot je omenjen v tej temi in lepo deluje s popravljenim FW (forest70).

LP, Bojan

PS: zdaj so bili vmes v daljni deželi prazniki, zato so zakasnitve dobave toliko večje.
Priponke
I2C_PCF8574A.jpg
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1082
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a lado » 06 Mar 2018, 22:48

No s pomočjo Bojana in Mirana zdaj že nekaj kaže...
Hvala obema!

zdaj pa naprej
Priponke
WP_20180306_003[1].jpg
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a lado » 06 Mar 2018, 22:56

Preveč lepo da bi bilo vse res...
Po kalibraciji dobim takšne rezultate (na koncu je upor 50 ohm)
WP_20180306_005[1].jpg


Kje ga lomim, oz je lahko hakelc?
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a forest70 » 06 Mar 2018, 23:22

lado je napisal/-a:Preveč lepo da bi bilo vse res...
Po kalibraciji dobim takšne rezultate (na koncu je upor 50 ohm)
WP_20180306_005[1].jpg


Kje ga lomim, oz je lahko hakelc?

Preveri če si prav povezal trafo, preveri, če nisi slučajno obrnil narobe ad8302.....
Tako izgleda kot da imaš odprte sponke ....
Poročaj!
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1444
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 307 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 07 Mar 2018, 08:44

Ali imaš na DUT izhodu signal 7 MHz?
Ali si povezal jumper na izhodu DDS-ja?

Za test "reflection mode" lahko kar povežeš DUT z DET vhodom, ki je v tem načinu zaključen s 50 ohm.

Poskusi povezati VNA preko USB-ja na PC in pognati vnaJ program (brez BT modula).
Tam imaš med drugim izbiro "generator", ki ti da konstantni signal na izhodu.
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1082
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a lado » 07 Mar 2018, 23:37

Še vedno nisem našel vzroka za take rezultate

Jumper pod ploščico je povezan, AD nisem narobe obrnil,navito mislim da je prav...
Ko ga povežem na PC v programu uporabim generator, dobim ven točen in lep sinus.....
Napaka mora biti nekje okoli AD ali on sam-sem dobil kakšen fake čip?
Kaj bi še lahko preveril?
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 08 Mar 2018, 00:32

Kaj pravi test "transmission mode" s povezavo med DUT in DET? Po pravilno izvedeni kalibraciji mora prelet vrniti črto 0 dB.
Kako si opravil kalibracijo v vnaJ? Ali si po uspešni kalibraciji izbral "uporabi"?
Ali je rele funkcionalen?
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1082
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a lado » 08 Mar 2018, 00:56

Našel!!!

Nepotreben spoj na transformatorju...

Zdaj pa samo še potestirat naprej...samo ne danes...malo pozno je že, bom pa lažje spal..

Hvala za pomoč

lp

lado
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a forest70 » 15 Mar 2018, 21:19

lado je napisal/-a:Pozdravljen
Spravil sem skupaj VNarduino in kljub nekaj porodnim težavam sedaj deluje.
V škatlo bom dal tudi svoje lastno napajanje (li-ion celica +dc-dc pretvornik).
Zanima me, če je še dovolj prostora in če bi se dalo SW tako modificirati (mislim da je nekaj AD-vhodov še prostih) da bi prikazoval še napetost celice ali pa vsaj znakec da je še dovolj polna . Lahko tudi smo ob vklopu. Je možno to izvest, ter ali bi imel voljo in čas to dopisat, ker jaz se na arduino in programiranje ne spoznam najbolje.

Hvala za dosedanjo pomoč in lep pozdrav.

Sem tudi to spravil "skup", torej ob resetu se v spodnji vrstici pojavi izpis izmerjene napetosti na analognem vhodu A6.
Potrebno je narediti delilnik 1:3, ker je referenčna napetost 1,8V
Priponke
vnarduinosdcardV2.BT.1.1.f150318.zip
(34.71 KiB) Prenešeno 8 krat
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1444
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 307 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a lado » 15 Mar 2018, 22:28

WP_20180315_003[1].jpg
WP_20180315_002[1].jpg
In takole izgleda.....
Vesel kot radio
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 78 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 16 Mar 2018, 03:43

A je 3,88V dovolj, da tole dela ?
SamoBr
 
Prispevkov: 2558
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 123 krat
Prejel zahvalo: 213 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 39

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a forest70 » 16 Mar 2018, 08:50

SamoBr je napisal/-a:A je 3,88V dovolj, da tole dela ?

lado je napisal/-a:V škatlo bom dal tudi svoje lastno napajanje (li-ion celica +dc-dc pretvornik).
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1444
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 307 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a S55AB » 03 Apr 2018, 22:04

Nekaj sem opazil.

Če imam priklopljen BT modul mi Jvna noče več komunicirat z VNA-jem.

Imam izbran Vna PC.
S55AB
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 27 Avg 2017, 12:58
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 03 Apr 2018, 22:35

Preberi si tole:
If you wish to scan with Jvna software on PC, you must disconnect the Bluetooth module in order not to provoke conflict on the serial line.

na tej strani:
https://hamprojects.wordpress.com/2016/ ... h-version/

73 Bojan
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1082
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a S55AB » 04 Apr 2018, 07:48

Hvala.

Ful dobro.
Vesela novica za vse nas, ki smo se odločili zadevo spravit v čim bolj lično ohišje.
Upam da bo dovolj samo prekinit napajanje do BT modula.
S55AB
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 27 Avg 2017, 12:58
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 04 Apr 2018, 09:28

@S55AB
Po mojem je dovolj da daš dvopolno izmenično stikalo za Tx in Rx je bolje.
Peter123
 
Prispevkov: 805
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a forest70 » 04 Apr 2018, 11:58

Nobena stikala niso potrebna!
Pogoj je, da istočasno ne uporabljaš BT in PC program. Torej, da bom bolj jasen: Če delaš z BT, ko končaš, prekineš povezavo z BT. Enako velja za PC program.
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1444
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 296 krat
Prejel zahvalo: 307 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a S55AB » 04 Apr 2018, 12:54

Nobena stikala niso potrebna!
Pogoj je, da istočasno ne uporabljaš BT in PC program. Torej, da bom bolj jasen: Če delaš z BT, ko končaš, prekineš povezavo z BT. Enako velja za PC program.


Žal to ni dovolj. Al se pa ne razumemo.
S55AB
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 27 Avg 2017, 12:58
Zahvalil se je: 43 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: eldi2011
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: VNArduino by F4GOH

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 04 Apr 2018, 17:35

To v priponki sem zrisal z VnArduino in Nano načrta.
Vezje kaže na to, da je Atmega328P UART (RX, TX) uporabljen dvojno.
To pomeni, da za RX (Atmega TX) celo deluje, ker piše, da ima HC-06 velike pull-down upore, ampak za TX pa ne, ker eden drugega držita.
Torej, za stabilno komunikacijo predlagam: ali FT232 ali HC-06. Morda dodati kakšen MOSFET sw, če želiš avtomatsko.

73 Bojan
Priponke
VnAr_BT.jpg
Povezava Arduio-Nano (USB), VnArduino in BlueTooth.
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1082
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 40

Prejšnja

Vrni se na Elektronika - meritve

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost