Stran 1 od 1

NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2017, 19:24
Napisal/-a Starodavni
Pozdravljeni,

sklenil sem da bi se poskusil nauciti programirati ARM mikrokontrolerje. V mislih sem imel nekaj majhnega in po brskanju po intenretu in nekaj nasvetih mi je v oko padla tale plošča, http://si.farnell.com/stmicroelectronics/nucleo-f103rb/nucleo-board-mcu/dp/2394226, nukleo STM CORTEX-M3. Sedaj me pa zanima, kaj bi clovek lahk uporabil za eno razvojno okolje ( nekako se spogledujem z mbed-om) ter kje bi clovek dobil kako knjiznico turtorijalov oziroam ze napisanih programov, da na primer ledica zacne utripat, pa da se lahko zacnes ucit.

No ce je mogoce kdo ze uporabljal tole "dilo"bi bil vesel kontakta da ce se kaj zalomi da ga lahko pocukam za rokav.

najlepša hvala za vase odgovore ideje in pripombe.

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2017, 19:33
Napisal/-a tilz0R
Kar se tiče razvojnega okolja za to ploščo, imaš več opcij:

Keil uVision
IAR Embedded Workbench
Eclipse based (free)
Atollic TrueSTUDIO (free)
SW4STM32 (free, priporočam)

Zadnji trije so free in bazirajo na eclipse + GCC.

Ker vidim, da bi rad delal z F103, priporočam, da najdeš plato F401 ali podobno (F4xx serija), ki je priporočljiva za "nove designe", ni pa nič narobe z F103, če več zadev boš imel lahko za naprej gor.

Sedaj pa knjižnice:
Ker je plošča od ST-ja, priporočam, da si preneseš STM32CubeMX, ki je grafični inicializator in konfigurator kode, potem pa kot paket knjižnice uporabiš STM32Cube paket. Za tvoj board bi bil to STM32CubeF1, ki je na voljo na st.com.
V njem imaš HAL (Hardware Abstraction Layer) knjižnice in pa LL (Low-Level) knjižnice. Pri prvih ne potrebuješ vedeti nič o mikrokontrolerju (začetniki), pri drugih moraš točno vedeti kaj bi rad, saj je skoraj direktno pisanje v registre.
Ta paket, ki ga boš prenesel iz st.com ima tudi cel kul primerov vključenih, tako da lahko hitro začneš in se še hitrejše učiš.

Če se kaj zalomi, predlagam, da vprašaš tukaj in boš zagotovo dobil odgovor.

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2017, 20:11
Napisal/-a Starodavni
Najlepša hvala.

Ko sem na farnelu iskal kaj bi kupil sem imel na izbiro tole:
http://si.farnell.com/w/search/prl/results?st=nukleo&sort=P_PRICE

Bom pogeldal za F4.

Me pa malo begajo tile F oznake. Sme mislil da je F0 M0 pa sem ze videl da je pisalo F0 in M4. M1 itd, so po jakosti razlicni. Kaj pa stoji za F0,F1,F3,F4..

Lp.

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2017, 20:20
Napisal/-a tilz0R
Starodavni je napisal/-a:Me pa malo begajo tile F oznake. Sme mislil da je F0 M0 pa sem ze videl da je pisalo F0 in M4. M1 itd, so po jakosti razlicni. Kaj pa stoji za F0,F1,F3,F4..


STM32 = ST Microcontroller, 32-bit
F/G...General purpose MCU
L...Ultra Low Power
H...High Performance

Kar se pa tiče številk zadaj, pa ni pravilo, da je isti cortex-M kot je številka:

F0 = Cortex-M0
F1, F2, L1 = Cortex-M3
F3, F4, L4 = Cortex-M4, F3 = Bolj analogno orientiran, F4 = High performance CM4, L4 = Low-Power M4
F7, H7 = Cortex-M7
L0 = Cortex-M0+

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2017, 21:54
Napisal/-a s54mtb
Jutri imamo prvo vajo in objavim "navodila" za prvi blinky projekt. Spremljaj nas na
http://scidrom.sc-nm.si

Uporabljamo pa malo razvojno ploscico nucleo32 stm32L432kc.

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2017, 22:03
Napisal/-a zanka
Je to dogodek odprt za javnost?

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2017, 22:04
Napisal/-a tilz0R
zanka je napisal/-a:Je to dogodek odprt za javnost?


Na srednji šoli imajo delavnice.

Dogodek odprt za javnost je: http://www.st.com/content/st_com/en/abo ... WCEQ%3D%3D

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2017, 23:05
Napisal/-a s54mtb
zanka je napisal/-a:Je to dogodek odprt za javnost?


To je namenjeno vsem dijakom SEŠTG ŠCNM (trenutno je kar "gneča" - preko 20 dijakov in nekaj učencev OŠ), je pa vse kar bo objavljeno seveda na voljo komurkoli. Prav tako lahko kdorkoli karkoli vpraša. Za začetek so morda tale strnjena navodila uporabna za širšo publiko:
http://scidrom.splet.arnes.si/2017/11/0 ... o-z-stm32/

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 06 Nov 2017, 23:10
Napisal/-a s54mtb

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 07 Nov 2017, 13:36
Napisal/-a Starodavni
fjuuu,.... a se hecate,... farnel ima 10 evrov postnino,.... kje pa majo skladisce v mozambiku?

wow to je pa tko drago, kot,.. kot,.. ja se kitajc nima tko drage postnine,..........

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 07 Nov 2017, 16:08
Napisal/-a mucek
? Pred 5 minutami je bila 5 EUR ... Skladisce imajo v UK in Nemciji, dostava naslednji dan. 5 Eur mi je sprejemljivo.

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 09 Nov 2017, 13:28
Napisal/-a Starodavni
Presnet jaz nisem dobil pod 8.26 nic. :tappingfoot

:_waiting

No, pa je prišla :_rolling

STM32F446 NUKLEO-64

:lol: :lol: :lol:

joj kok je huda.

Morem se kabel nek najdet, da prklopm v komp.

(21,0 evro)

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 09 Nov 2017, 13:48
Napisal/-a marko
5 eur + DDV seveda.

Sicer pa, Starodavni, 5 eur se ti zdi velika poštnina? Ali pa 10? Iz Anglije v enem dnevu na dom? Si se poskusil kdaj peljat tja pa nazaj?

Glede Kitajske - Država plačuje poštnino svojim firmam in na paket čakaš lahko mesec ali več, če boš naročil preko DHL, TNT ali kake podobne, je poštnina x10 temu farnellu.

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 11 Nov 2017, 20:34
Napisal/-a Starodavni
Ja, so mi odgovorili iz podjetja da so iz VB. Pa se mi zdi cudno da se slovensko meni z mano. Ne gre mi v lajsto, da je paket tuki v dnevu in pol. Ni veliko. Sem slisal da je hitra dostava in sem sklepal da je skladisce v Sloveniji in temu primerno nizja postnina. Postnina v dnevu in pol iz anglije se mi zdi pa cudez.

Ko pošljem, nekomu v Bulgarijo paket je 2,6, da mi pošlje on nazaj je tocno 12.8. z sledljivostjo. Brez sledljivosti pa 6,8 evra. Cudno se mi zdi. sej se za postnino ne bom zasluzil.

No zdej pa morem inštalirat programe pa knjiznice. Da vidim kako gre to.

:_rolling

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 11 Nov 2017, 21:14
Napisal/-a Starodavni

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 11 Nov 2017, 21:15
Napisal/-a tilz0R
Natančno kaj hočeš narediti?

Re: NUCLEO-STM32F103RBT6 MCU

OdgovorObjavljeno: 13 Nov 2017, 17:12
Napisal/-a Starodavni
Hja, priklopil bi tole cudno na racunalnik pa dal gor program da utripa ledica. Program cube sem pogledal malo je zanimivo kako ti pokaze pine.