Nucleo+breadboard+STM32CubeMonitor - arduino style

Vse kar je v povezavi z ARM-Cotrex-M procesorji. Sem spada tako HW kot SW.

Moderator: tilz0R

Nucleo+breadboard+STM32CubeMonitor - arduino style

OdgovorNapisal/-a Sigi » 13 Nov 2021, 16:59

Tole ne vem če ravno spada sem, moderator naj prestavi po želji.
Že mesece nazaj sem v Hoferju nabavil mini pečico z namenom predelave za delavniške potrebe (sušenje pcb po pranju, sušenje lepil, lakov in zalivk, sušenje filamentov, pogrevanje epoxija za razlepljanje...). Po vsej svinjariji s podiranjem pečice in dodajanjem izolacije (keramična izolacija se mi zdi še mnogo hujša packarija od steklene) sem želel preveriti, ali bi bila pačica primerna tudi za SMD reflow. Ker fenat malo večje, gosto poseljene ploščice... ma saj gre, a po moje ni ravno nek zaupanja vreden postopek.
Preverit sem želel strmino spremembe temperature ter odstopanje temperature glede na lokacijo v pečici (sredina napram robovom). Da imam vsaj neko približno oceno, ali je stvar uporabna in varna za SMD (da takoj odgovorim: pogojno).

Plan je bil nakvačkat 5-kanalni merilnik temperature s K-termopari in platkami MAX31855. Za take "quick and dirty" eksperimente je arduino verjetno prva izbira. Ampak ker MAX31855 delajo na 3,3V in se mi UNOta ni dalo predelovati iz 5V, hkrati pa sem želel končno že enkrat zagnat STM32cube Monitor, sploh ko ga je zadnjič demonstriral Tilen in je zgledalo preprosto (in tudi je). Iz predala sem izbezal enega Nucleota (L073RZ) ter nakvačkal tole (in obilno pizdil. Sovražim breadboard! :_banghead ):
IMG_20211113_145603.jpg
gnezdece

Senzorje sem za primerjavo najprej spel skupaj in jih dal v peč na konstantno temperaturo za preverbo odstopanja med njimi. Pri 230 stopinjah so bili vsi kanali v pasu 2 stopinj. Čisto OK. Absolutnega odstopanja meritve temperature nisem preverjal in za ta test ni ključna.
Termopare sem speljal v pečico in vsakega pritrdil na manjši PCB, tako da so imeli kolikor toliko enake pogoje, in jih "strateško" razporedil:
IMG_20211113_004850.jpg

V CubeIDE sem spisal SPI branje vseh petih kanalov ter pošiljanje prek UART na terminal. Grdo in na hitro, toliko da deluje. Na STM32CubeMonitorju pa naredil izris vseh petih kanalov na graf. Sem mislil da se bom s tem bolj mučil (o Node Red nimam pojma) a po ene pol urice hecanja in malo YT je stvar lepo stekla. Takole je zgledal en "kao reflow profil" :| :
meritev.jpg

(rdeča je senzor na sredini, ostali so vogalni)

Pričakoval sem, da bo zaradi Monitorja onemogočeo pošiljanje UART na terminal, ampak oba čisto lepo delujeta istočasno, tako da je šla vsa komunikacija ter napajanje preko enega USB kabla :_bow . Manj dratov, več veselja :D . Fletno.

Za tako počasno branje (tukaj 5 kanalov 1x na sekundo) je glede hitrosti in količine podatkov vseeno, s čim bi tole realiziral in je CubeMonitor neizkoriščen. Za kakšne bolj resne primere, npr. motorske aplikacije, ko rabiš za debagiranje večjo hitrost in tipično pride na vrsto signalizacija na port ali DAC kontrolerja ter zraven osciloskop, je pa Monitor lahko top stvar. Sploh če upoštevam, da ni potrebno ničesar doštrikavat in je STlink pri razvoju itak vedno priklopljen.
Ne vem samo kaj sem se obiral toliko časa...
lp Žiga
Sigi
 
Prispevkov: 387
Pridružen: 23 Jan 2015, 00:57
Kraj: Kamnik
Zahvalil se je: 314 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: Nucleo+breadboard+STM32CubeMonitor - arduino style

OdgovorNapisal/-a tomazp » 13 Nov 2021, 17:33

Lepo si naredil. Uporaben seminar.
Tudi mene še čaka finalizacija pečice. Elektroniko sem že naredil in lepo deluje. Test termočlena na žarnici.
tomazp
 
Prispevkov: 687
Pridružen: 19 Jan 2015, 09:14
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 224 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 46

Re: Nucleo+breadboard+STM32CubeMonitor - arduino style

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Nov 2021, 17:50

Sigi je napisal/-a: Sovražim breadboard! :_banghead ):
Tudi jaz, pa verjetno še kdo. Kljub temu imam ene tri, samo rabim jih pa ne (preveč).
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 54429
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 13980 krat
Prejel zahvalo: 8569 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na ARM-Cortex-M

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost