Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

Vse kar je v povezavi z ARM-Cotrex-M procesorji. Sem spada tako HW kot SW.

Moderator: tilz0R

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a Kroko » 16 Jan 2018, 11:11

zanka je napisal/-a:Zdi se mi brezvezno, da se nastavlja registre, ki vsebujejo že prave vrednosti že po samem resetu.

Pravilno je, da vse registre nastaviš tako, kot je treba. Le tako boš 100% da je periferija pravilno inicializirana. Najhuje je, ko te taka stvar začne zezati šele čez nekaj časa, ko si detalje že pozabil.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5082
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 709 krat
Prejel zahvalo: 1809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a zanka » 16 Jan 2018, 12:15

Kroko je napisal/-a:
zanka je napisal/-a:Zdi se mi brezvezno, da se nastavlja registre, ki vsebujejo že prave vrednosti že po samem resetu.

Pravilno je, da vse registre nastaviš tako, kot je treba. Le tako boš 100% da je periferija pravilno inicializirana. Najhuje je, ko te taka stvar začne zezati šele čez nekaj časa, ko si detalje že pozabil.

To je seveda dobro, kadar se ne ve, kateri procesor se bo na koncu uporabilo, saj imajo lahko procesorji različne začetne nastavitve. Ampak, ker ima ST en RM za več različnih mikroprocesorjev, prehodi niso prehudi.

Uspel sem urediti Codelite, gdb in openOCD, tako da mi deluje debugging na procesorju. Edino, kar me moti je eno okno, ki se odpre takoj po začetku in je v bistvu en hack od Codelite toliko, da ujamejo pts.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3178
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 368 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 16 Jan 2018, 14:26

Zanka, tukaj se žal ne strinjam. Tako mora biti kot je rekel Kroko.
Tudi funkcija, ki gre čez vse registre NE VE, kaj si ti nastavil, oz. kaj je bilo prej. To funkcijo lahko tudi večkrat kličeš. Zato je vedno potrebno pogledati.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1947
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 563 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 119

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a zanka » 16 Jan 2018, 15:47

Kolikor za koga. Jaz sem eden izmed takih, ki mora točno vedeti, kaj in kako. Ne maram črnih škatelj.

Odlično, napredujem.
Koda: Izberi vse
NVIC_EnableIRQ(USART2_IRQn);
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3178
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 368 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 20 Jan 2018, 09:42

Težko že čakam video od predavanja. Ker imam kar naenkrat veliko časa, bi se lotil tega. A je še kakšen NUCLEO-F072RB na razpolago?
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 3394
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1436 krat
Prejel zahvalo: 711 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Jan 2018, 10:53

http://e.pavlin.si/2016/02/03/stm32f070 ... ototyping/

Mikrokontrolerjev imam nekaj na zalogi. Stlink z ebaya pa se tudi najde kaksen po predalih.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5373 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 20 Jan 2018, 11:13

s54mtb je napisal/-a:http://e.pavlin.si/2016/02/03/stm32f070-usb-miniature-dongle-for-prototyping/

Mikrokontrolerjev imam nekaj na zalogi. Stlink z ebaya pa se tudi najde kaksen po predalih.


Razlika med F070 in F072 ni tako zanemarljiva. Prvi je value line, drugi USB line.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1947
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 563 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 119

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Jan 2018, 11:32

Glavno da je pinout isti. Jaz v glavnem uporabljam 042, ker je res poceni.

Razlika za usb je v tocnosti hsi, ki pri value line ne dosega toleranc v celem temp. podrocju. V praksi se pa izkaze, da pri ssobni temperaturi dela ok.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5373 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a zanka » 25 Jan 2018, 22:55

Tale MCU finder (kot Java aplikacija) je zares fini, škoda da je na spletu možno iskati le potem, ko se izbere neko družino.

Sicer pa očitno, če se hoče delati nekaj pametnega (torej dobiti sposoben) čip, se bo potrebno soočiti z 0,5 pitch. Sicer obstajajo prijazne družine K (LQFP 32 7x7), samo niso najbolj dobavljive.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3178
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 368 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 26 Jan 2018, 11:46

Za vse uporabnike PIC mikrokontrolerjev:

Application note AN4705 opisuje, kako "prešaltati" iz PIC18 na STM32F0 družino.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1947
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 563 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 119

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a IgorK » 26 Jan 2018, 11:50

Iz PIC18 je treba prešaltat kamorkoli, ker to je obup od proizvoda.
IgorK
 
Prispevkov: 619
Pridružen: 20 Feb 2015, 00:08
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 133 krat
Uporabnika povabil: s56rir
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a S53SG » 26 Jan 2018, 17:00

Čisto začetniška; kako nastaviti v eni vrstici za primer COMP1OUTSEL v COMP_CSR vrednost na 101? :_seeingstars Zanima me zapis v uVision...
Priponke
11.PNG
S53SG
 
Prispevkov: 155
Pridružen: 06 Dec 2015, 19:30
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a Kroko » 26 Jan 2018, 18:33

V eni vrstici nikakor.
Nima uVision s tem nobene veze. V C jeziku se to ne da.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5082
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 709 krat
Prejel zahvalo: 1809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 26 Jan 2018, 18:51

Kroko, odvisno koliko je ta vrstica dolga :)

Koda: Izberi vse
COMP1->CSR = (COMP1->CSR & ~(0x07 << 8)) | (0x05 << 8);


Lahko pa tudi tako:

Koda: Izberi vse
MODIFY_REG(COMP1->CSR, 0x07 << 8, 0x05 << 8);

ali
Koda: Izberi vse
MODIFY_REG(COMP1->CSR, COMP_CSR_COMP1OUTSEL, COMP_CSR_COMP1OUTSEL_2 | COMP_CSR_COMP1OUTSEL_0);


Je pa tako, da to zagotovo ne bo samo en ukaz v assemblerju.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1947
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 563 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 119

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a Kroko » 26 Jan 2018, 19:24

Saj tako sem mislil - najprej je treba prebrati, to pa je že ena vrstica (cikel).
Niti ni nujno, da se vsi registri lahko tudi berejo. Imajo pa nekateri registri maske. Nastaviš masko in potem pišeš/brišeš samo maskirane bite.
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5082
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 709 krat
Prejel zahvalo: 1809 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 27 Jan 2018, 01:55

Kroko je napisal/-a:Niti ni nujno, da se vsi registri lahko tudi berejo. Imajo pa nekateri registri maske. Nastaviš masko in potem pišeš/brišeš samo maskirane bite.


Drži. Pri STM32 je GPIO_BSRR primer registra, ki je "write-only". V njega samo pišeš kakšno stanje hočeš na izhodnem pinu. Če bereš, prebereš 0.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1947
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 563 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 119

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 02 Feb 2018, 17:27

VolkD je napisal/-a:Delam na tem, da bi tudi posneli. Mislim, da bo tudi za tiste, ki bodo na delavnici posnetek koristen. Mogoče celo bolj kot za ostale.
Iz izkušenj namreč vem, da če enkrat malo zaostaneš (zaradi česar koli) potem ti gredo naslednjih nekaj minut stvari mimo. Če so bistvene, ti lahko manjka cel paket.


Kako je s tem ? A lahko kaj računamo ?
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 3394
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1436 krat
Prejel zahvalo: 711 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Feb 2018, 17:32

eldi2011 je napisal/-a:Kako je s tem ? A lahko kaj računamo ?
Ne, nič ne bomo računali :D Zastonj bo. Je pa to dosti dela, praktično še enkrat toliko kot je trajalo predavanje samo. Tako, da bo treba potrpeti,...
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 06 Feb 2018, 08:39

Če je STM32 predrag, nabaviš klon: http://gd32mcu.21ic.com/en/index/classify_id/5
pa še malo hitreje dela (npr. F103 na 120MHz).
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5373 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Feb 2018, 10:06

:_think :shock: Prvič slišim za gigadevice.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 51434
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 12637 krat
Prejel zahvalo: 7595 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 06 Feb 2018, 14:07

Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 13327
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1957 krat
Prejel zahvalo: 5373 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 07 Feb 2018, 16:13

Glede na kar poglobljeno diskusijo na predavanju o flash read protekciji menim, da bo spodnja slika dala jasno informacijo.
Priponke
readout_protection_stm32.png
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1947
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 563 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 119

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a S53SG » 27 Feb 2018, 14:25

Kaj sem zgrešil tukaj :?:
Priponke
STM32L031_1.PNG
STM32L031_2.PNG
S53SG
 
Prispevkov: 155
Pridružen: 06 Dec 2015, 19:30
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a S53SG » 27 Feb 2018, 15:07

:_CR OK vidim, gre za razliko v zadnji črki, one power pair oz. two power pair.
S53SG
 
Prispevkov: 155
Pridružen: 06 Dec 2015, 19:30
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 39 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a marko » 02 Mar 2018, 15:12

Na delavnici je bil omenjen jtag programator iz "republike poceni elektronike", ki deluje zadovoljivo. Bi bil kdo tako dober, da shara link? :)
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 1425
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 174 krat
Prejel zahvalo: 213 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 112

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 02 Mar 2018, 15:14

marko je napisal/-a:Na delavnici je bil omenjen jtag programator iz "republike poceni elektronike", ki deluje zadovoljivo. Bi bil kdo tako dober, da shara link? :)


J-Link iz aliexpress. HW verzija V9 je priporočena. V8 tudi dela ampak se lahko zgodi da bo pri update-u prišlo do kakšne napake in ne bo delal več.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1947
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 563 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 119

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a jvolk » 02 Apr 2018, 10:55

Video iz predavanja:
Uporabniški avatar
jvolk
 
Prispevkov: 152
Pridružen: 12 Jan 2015, 13:17
Kraj: Divača
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a NacMan » 13 Jul 2021, 09:33

Precej pozno ampak vseeno, Tilen, je dokument s "slide-i" kje dosegljiv za download? Hvala
NacMan
 
Prispevkov: 57
Pridružen: 23 Jan 2015, 10:53
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: Kroko
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 13 Jul 2021, 10:24

Vse kar smo naredili tukaj, je na voljo na spodnjem linku na uradni ST strani

https://www.st.com/content/st_com/en/su ... _MOOC.html
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1947
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 236 krat
Prejel zahvalo: 563 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 119

Prejšnja

Vrni se na ARM-Cortex-M

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov