napetost na pinih

Vse kar je v povezavi z ARM-Cotrex-M procesorji. Sem spada tako HW kot SW.

Moderator: tilz0R

napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a SimonS » 15 Jul 2018, 11:53

Pozdrav
Imam primer, ko imam na LPC na nekem pinu 9V napetosti. Tok je zelo majhen. Ranga nA. Kako se bo procesor počutil?
SimonS
 
Prispevkov: 1591
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 264 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 15 Jul 2018, 12:15

Preveri datasheet.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1476
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 190 krat
Prejel zahvalo: 362 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 15 Jul 2018, 21:05

Če so LPC MCU napajani s +3,3 V, potem so po navadi I/O pini +5V kompatibilni. In to je to!
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1148
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 200 krat
Prejel zahvalo: 385 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a igo » 15 Jul 2018, 21:35

Kaj pa omejuje tok na nA?
Če ima neobremenjen napetostni vir napetost 9 V, kratkostično obremenjen (ali pa s 3V3 ali 5 V, je povsem vseeno) pa zmore dovajati par nA, že ima ogromno notranjo upornost. Dodajanje Mohm uporov nima posebnega smisla.

Glede datasheeta je mišljen trajni tok v zaščitne diode pinov, ki teh nA najverjetneje niti opazile ne bodo, kaj šele, da bi opazno zažarele in zakurile MCU.

Pravtako preveri "leakage current" tok v vhodni pin pri običajnih 3V3 in 5 V. Če je večji od zmogljivosti vira, ni nujno, da bo sploh zaznana "1", saj vhodna upornost pina in notranja upornost vira tvorita napetostni delilnik iz 9 V na neko vrednost. Za povrhu se lahko zaradi voltmetra, ki je priklopljen vzporedno z vhodno upornostjo MCU, tako močno sesede napetost na pinu, da bo meritev povsem zavajajoča.



Svoj čas se je preko dveh 5 Mohm uporov direktno zaznavalo prisotnost omrežne napetosti in se MCU ni pritoževal.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1150
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 145 krat
Prejel zahvalo: 265 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 16 Jul 2018, 02:40

A niso vsi LPCji na 3,3V. Če je narejeno tako, da je max 5V in je tok majhen lahko daš tam en velik upor in Z dodo. Jaz bi dal tako za 3v3.
SamoBr
 
Prispevkov: 2692
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 128 krat
Prejel zahvalo: 230 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 44

Re: napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a SimonS » 16 Jul 2018, 07:11

Problem je v tem, da imam 9V gor, ko ni nobenega napajanja na čipu. (razen GND seveda) sicer bi to enostavno rešil z bat99 vezano na gnd in vcc
SimonS
 
Prispevkov: 1591
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 264 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 16 Jul 2018, 08:40

Potem pa ti dve diodi na pin (ena z mase in druga na 3V3) in upor 10k med 3V3 napajanje in maso, da je potencial 3V3 napajanja res enak 0V, ko ni napajanja.
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1148
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 200 krat
Prejel zahvalo: 385 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a SimonS » 16 Jul 2018, 09:16

Saj pravim da nimam napajanja (beri nimam 3.3V)nikjer na vezju.
SimonS
 
Prispevkov: 1591
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 264 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a S53DZ » 16 Jul 2018, 09:50

???

Mislil sem na tako zaščito MCU pina neposredno na LPC vezju, kot prikazuje na hitro narejena slika! Tam imaš GND in +3V3 linijo.
Priponke
LPC_IO.jpg
Uporabniški avatar
S53DZ
 
Prispevkov: 1148
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 200 krat
Prejel zahvalo: 385 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 41

Re: napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a SimonS » 16 Jul 2018, 11:16

Poznam to (upor bi moral biti na spodnji liniji)
Ampak saj ti pravim, da v času, ko je 9V na pinu, napetosti 3.3V ni.
Niti procesor takrat ni napajan!
SimonS
 
Prispevkov: 1591
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 264 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: napetost na pinih

OdgovorNapisal/-a igo » 16 Jul 2018, 13:33

Če gledaš notranjo shemo pinov je stvar povsem enostavna.
Če je napetost na pinu zadosti višja od napajalne, začne zaščitna dioda prevajati na (+) napajalni pin.

Če bi bila med (+) in GND samo kapacitivnost, se bi (+) napetost počasi povečevala, dokler MCU ne bi prišel na idejo, da bi zagnal oscilator. (+) napetost bi se sesedla in MCU bi občasno malo "zakašljal".

Temu se povsem izogneš z uporom med (+) in GND napajalnim pinom, ki ob dani tokovni zmogljivosti 9 V vira zadrži napajalno napetost globoko pod napetostjo pri kateri bi MCU začel rogoviliti.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1150
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 145 krat
Prejel zahvalo: 265 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 25


Vrni se na ARM-Cortex-M

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost