CLONE diska

Vse kar ne gre v zgoraj naštete rubrike.

CLONE diska

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 24 Feb 2018, 22:57

:oops: Nespametno sem ravnal z clone programom AOMEI. Hotel sem clonirati svoj C disk na zunanji 1,5 T backupp disk, da bi imel še moj clone spravljen. Vendar glej izgubil sem vse backuppe na zunanjem disku :_banghead :_banghead
Še predno sem se zavedal, kaj sem storil, je bilo že prepozno, da bi rešil kak file na backupp disku. Pišem pa zato, da naj vsak dobro premisli kaj počne z backuppi, oziroma cloni, da se mu ne zgodi kaj takega. :_naughty
Meni je sedaj zunanji disk ratal dve particij z kapaciteto pod črko H=562 Mega in I = 233 Giga, isto kot moj disk C.
Poizkusil sem v raziskovalcu ponovno zagnat formatiranje tega zunanjega diska (sem pazil, da se nebi spet za=bal in bi še C zbrisal), vendar se mi zunanji disk noče sformatirat nazaj na 1,5 Tera.
Kaj moram storiti, da vsaj prazen zunanji disk ohranim za uporabnega.
Hvala za odgovore :_bow

lp Riko
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 137
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a MadMax » 24 Feb 2018, 23:01

V disk managerju (upravljanje diskov) moraš pobrisat obstoječe particije in na praznem prostoru ustvarit novo particijo, ako želiš spet samo eno, 1.5TB veliko.
S formatiranjem samim ne spremeniš velikosti particij.
=biga, vsaka šola nekaj stane... Zaenkrat dejansko še nisi izgubil podatkov.
Glej, da boš pri tem opravilu izbral pravi disk...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1719
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 329 krat
Prejel zahvalo: 329 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 24 Feb 2018, 23:13

MadMax je napisal/-a:=biga, vsaka šola nekaj stane... Zaenkrat dejansko še nisi izgubil podatkov.

kako praviš, da nisem izgubil podatkov. Mislim, da je vse izgubljeno na zunanjem disku??
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 137
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a MadMax » 24 Feb 2018, 23:20

Ja, ampak tam praviš da si imel backupe. Originale menda še imaš?

Sicer se bi pa najbrž s kakim recovery programom dalo kaj rešiti, ampak rabiš še en vsaj tako velik disk, pa po tem nič več čarat.
Je pa dolgotrajen postopek, pa uspeh ni povsem zagotovljen...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1719
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 329 krat
Prejel zahvalo: 329 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 00:13

Če je pod backupe mislil zgodovino nekega dogajanja, potem je to izgubil.
Če zgodovine ne potrebuješ, si pa ostal brez backupov. To lahko popraviš tako, da to narediš takoj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 29413
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5533 krat
Prejel zahvalo: 3741 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 00:14

Mogoče en nasvet. Jaz pri mojih podatkih, ko je bila kriza nisem nikoli nič sam šaril. Človek, ki je razburjen dela neumnosti (no tudi brez tega), zato sem poklical sodelavca, ki je to povsem hladno naredil brez napak.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 29413
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5533 krat
Prejel zahvalo: 3741 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 25 Feb 2018, 01:09

Vse sem imel spravljeno na tem disku ( slike iz 20 let, isto office file, inštalacijske file itd).
Pred tem sem imel nekaj tega v PC, kar sem rabil sproti. PC mi je začel zelo nagajat, zato sem naredil vse backuppe
na ta disk in dal brez skrbi na novo inštalirat, oziroma formatirat disk v PC in naložit na novo windovse. Potem sem vse
kar potrebujem na novo inštaliral v PC in nato sem hotel narediti clon tega diska, dokler je bil še lepo čist. Potem pa se je zgodilo, to kar se je. Za ene 10 let sem imel slike še na DVD, potem sem pa nabavil ta zunanji disk, pa nisem več shranjeval na DVD, ampak samo na disk. Tako, da je velika škoda predvsem slik zadnjih let. :_banghead
Res je, učimo se na napakah, ali pa delamo nekaj, kar mislimo da znamo, pa ne znamo!!
Hvala MadMax, disk sem že ukrotil, da je tak kot je bil, vendar je žal prazen.
Darko tudi tebi hvala za odgovor

lp Riko
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 137
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 25 Feb 2018, 02:48

- Roke stran od diska. Ugasni računalnik in ne delaj nič na njem.
- Zelo verjetno so na disku podatki, mogoče ne v celoti ampak velika večina.
- Upoštevaj VolkD in ne delaj sam ničesar. Ne zato kot pravi Volk ampak zato ker ne znaš.
- Prosi, da to naredi kdo, ki to zna, jaz premalo znam, čeprav razumem kako stvari delujejo.
- Kupi ali pa si sposodi še en disk. Na ta disk se bo reševalo podatke.
- Napiši točno v pravem vrstnem redu kaj vse si počel. To bo tistemu, ki ti bo reševal podatke v pomoč.

To je vse kar ti lahko storiš. Če prav hočeš še kaj več, potem zmoli zdravo marijo. To gotovo ne more škodit, ampak računalnik pusti pri miru.
SamoBr
 
Prispevkov: 2758
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 248 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 25 Feb 2018, 10:47

SamoBr, če pravi da je obstoječi zunanji disk PREPISAL s klonom novega PCja, potem je zgodba končana, starih podatkov ni več. To, kar ti praviš bi bilo uporabno samo, če bi disk formatiral, a še ničesar pisal nanj.
Sicer prepozno, a še en nasvet za naprej: NIKOLI ampak res nikoli ne imej nekih pomembnih podatkov samo na enem mestu, pa čeprav je to zunanji disk. Tudi če se tole ne bi zgodilo je velika verjetnost, da bi ta disk enkrat umrl in bi vseeno izgubil vse. Zato imej vedno (ampak res vedno!!!) take stvari (vsaj) na dveh koncih, eden naj bo fizično ločen. Napaka je sicer bila, da si šel delat clone 1:1, namesto clone v eno stisnjeno datoteko, zato ti je pač formatiral zunanji disk (seveda te je o tem opozoril, a kaj, ko večina ponavadi klika samo next...next...next...ok...ok in pri tem sploh ne bere, kaj klika :_banghead ).
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2831
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 232 krat
Prejel zahvalo: 287 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a MadMax » 25 Feb 2018, 10:52

Protoncek je napisal/-a:SamoBr, če pravi da je obstoječi zunanji disk PREPISAL s klonom novega PCja, potem je zgodba končana, starih podatkov ni več. To, kar ti praviš bi bilo uporabno samo, če bi disk formatiral, a še ničesar pisal nanj.
Drži, a le delno.
Prepisanih je namreč "le" 240GB, kolikor je velik image, od skupno 1.5TB velikega diska.
Formatiranje in particioniranje nima tolikšnega vpliva na "izgubljeno" vsebino.
Vsega se nikakor ne bo dalo rešit, a če se reši polovica...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1719
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 329 krat
Prejel zahvalo: 329 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 11:14

Predpostavimo, da ni imel 1.5TB fotografij.
Podatki, ki se nalagajo na disk se nalagajo lepo po vrsti in ne random preko celega diska.
Tudi če prepisuješ sliko nejega diska na drugega se področja prvega, ki ne vsebujejo podatkov, na drugega ne prepišejo. Vsaj pri pametnih programih ne.

Na starem disku je verjetno najprej naložil OS, nato pa še kup programov, driverjev,... slike prihajajo kasneje, vsak dan/teden/mesec po malo. So torej locirane praktično po celem disku.
Ocenjujem, da je kar velika verjetnost, da večino slik reši. Tam recimo 80%. Verjetno pa bodo tiste najstarejše izgubljene.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 29413
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5533 krat
Prejel zahvalo: 3741 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 11:16

Se pa strinjam - ne delaj nič s tem diskom. Pod nič pomeni tudi samo zagon windows.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 29413
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5533 krat
Prejel zahvalo: 3741 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a DusanK » 25 Feb 2018, 11:27

Predvidevam, da imaš Aoemi Backupper PRO, saj free verzija Standard ne omogoča kloniranja (Clone) na zunanji disk ampak le Backup.
Sicer ne vem zakaj si izbral Clone namesto Backup funkcije, program pač uboga kar si mu naročil.

Clone nečesa (celotnega diska, particije ali sistema) pomeni točno kopijo (navadno sektor po sektor) in ne samo vsebine.
Pri tem se na target disku spremeni in prilagodi tudi particija, ki je popolna kopija tistega kar kloniraš.

Nekaj če-jev:
Če si želel samo skopirati kompleten C: disk potem bi moral izbrati zavihek Backup in opcijo Partition Backup ali če C: disk predstavlja tudi celoten fizični disk bi lahko izbral tudi Disk Backup. Oba izbora naredita image datoteko v enem kosu.
Če bi želel takoj dostopati do podatkov na zunanjem disku (npr. iz Raziskovalca) bi moral izbrati File Backup, kjer sam določiš mape in datoteke kaj vse naj se skopira.

Clone diska bi izbral, če bi poleg vseh vidnih particij (ki so na tem disku), rad naredil kopijo tudi sistemske, skrite, obnovitvene particije..., ki niti nimajo dodeljene črke v Win sistemu in so skrite.
Navadno se dela Clone diska na nov disk iste ali večje velikosti kot original.

Nisi napisal vzroka ali napake zakaj nisi mogel formatirati zunanjega 1,5TB diska, a vidim, da si ga ukrotil.
Upam, da ne preveč, saj vsak prepis zmanjšuje možnost reševanja podatkov.
Govorim za klasičen hdd, ne ssd.

Kot so povedali predhodniki se da mogoče še kaj rešiti z zunanjega diska.
Poleg brezhibnega računalnika je potrebno pripraviti še en dodaten prazen disk (kamor boš restavriral morebitno rešene podatke) vsaj tolikšne velikosti kot je skupna velikost podatkov na disku, ki ga rešuješ.

Predno začneš z molitvijo Zdrava Marija lahko s programom Recuvo (omogoči globoko pregledovanje) na hitro pokukaš kaj od starih datotek (slik) najde ta program na zunanjem disku.

Zeleni krogci predstavljajo najboljšo možnost uspešno obnovitev, ostale barve proti rdeči pa delno ali nikakršno.
Tako boš videl, če se ti morebitni stroški za reševanje sploh izzidejo.
Če so izgubljene slike in dokumenti vredni več kot je nakup še enega diska za backup, potem veš kaj storiti.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2437
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 698 krat
Prejel zahvalo: 1251 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 215

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a MadMax » 25 Feb 2018, 11:28

Kot sem jaz razumel, gre za zunanji 1.5TB disk, na katerem so bile zgolj prekopirane datoteke, ki jih on imenuje "backupi" (čeprav so bile očitno originali, ker backup pomeni kopijo-dvojnik, vsaj zame...).
Zdaj... ako je bilo tega naprimer 100GB "v enem kosu" skopirano na disk, predvidevam da gre za zapis na začetku diska.
V tem primeru je image najverjetneje povozil vse skupaj.

Če pa je bilo teh 100GB "backupiranih" na večkrat, recimo 10x, vsakič v celoti v svojo mapo z datumom backupiranja, pa je zelo verjetno, da se bo 7 teh map dalo rešit.

Kaj in kako točno je bilo na tem zunanjem disku ne vemo, vsekakor pa je v primeru želje po reševanju popolnoma na mestu nasvet
- Upoštevaj VolkD in ne delaj sam ničesar. Ne zato kot pravi Volk ampak zato ker ne znaš.
.

/edit: tale post smiselno sodi nad predhodnikovega, ker sem se navezoval na pisanje od VolkD.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1719
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 329 krat
Prejel zahvalo: 329 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a lisjakenrico » 25 Feb 2018, 12:20

Hvala vsem za odgovore. File so bili samo kopirani na disk, ni bilo pravih backuppov.
Podatki so žal izgubljeni.

lp Riko
Uporabniški avatar
lisjakenrico
 
Prispevkov: 137
Pridružen: 27 Jan 2015, 23:20
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: CLONE diska

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Feb 2018, 12:36

lisjakenrico je napisal/-a:Hvala vsem za odgovore. File so bili samo kopirani na disk, ni bilo pravih backuppov.
Podatki so žal izgubljeni.
To se ti samo zdi. Podatki so še vedno tam, mogoče ne v celoti, a večina je tam. Problem je le, ker z običajnimi orodji niso dosegljivi.
Bolj sofisticirane opreme pa nisi vajen. Mislim, da je na forumu kar nekaj ljudi, ki s tega diska znajo še marsikaj rešiti.

Seveda moraš najprej sam imeti voljo do tega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 29413
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5533 krat
Prejel zahvalo: 3741 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost