Crkujoč disk?

Popravila, zamenjave, napajalniki, SIM kartice,...

Crkujoč disk?

OdgovorNapisal/-a mare69 » 29 Nov 2024, 08:49

Tole bi bilo verjetno dobro čimprej zamenjat ?
image_2024-11-29_084921816.png
Uporabniški avatar
mare69

Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 173 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 85

Re: Crkujoč disk?

OdgovorNapisal/-a DusanK » 29 Nov 2024, 09:55

Seagate 1TB?
S.M.A.R.T.
Reši kar se rešiti še da, nato iz črevesja poberi magnet, ostalo na e-britof.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3336 krat
Prejel zahvalo: 5821 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a reber » 29 Nov 2024, 11:13

Jaz tudi že nekaj časa čakam in vedno pogosteje delam BCK

HDD-caution.jpg

Če se komu da, bi prosil za nekaj razlage za telebane za vse primere, nekaj malega vem in razumem iz wiki, nisem pa prepričan če pravilno vem kaj tole pomeni in kako velika nevarnost je.
Moja dva diska sta že nabrala nekaj ur 8-)

.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 240 krat
Prejel zahvalo: 807 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a DusanK » 29 Nov 2024, 22:18

Ni prav veliko za povedati, razen, da se s.m.a.r.t kode napak razlikujejo za SSD in HDD. Glej pripete slike. Pa tudi različni proizvajalci imajo malce po svoje to razumljeno, večinoma pa se držijo teh ID kod.
Če se pojavi neko opozorilo pri določenem ID-ju/atributu je potrebno prebrati razlago za tisti atribut.
Pozoren bodi za ID-je, ki so označeni s klicajem v rdečem trikotniku v s.m.a.r.t tabeli.

Iz izkušenj vem, da so npr. pri Seagate HDD-jih pri ID=01 (Read Error Rate) vedno nenormalno velike št., čeprav z diskom ni nič narobe.
Zato sem @mare69-ta vprašal, če je to Seagate disk, no tudi po kodi firmwarea, in sem 100%, da je to Seagate disk.

@reber, Seagate 500GB disk, ki ima opozorilo za ID-05, je do sedaj (cca. 8,6 let, če bi se vseskozi vrtel, a je tem času doživel 215 zagonov) zaznal 12 slabih sektorjev, ki jih je uspešno relociral.
Disk ima nekaj rezerviranega in za uporabnika nedostopnega prostora ravno za te primere in če naleti na slab sektor le tega označi in relocira/preusmeri na rezervni sektor.
Sevada te rezerve nima v neskončnosti in za nekaj 10 ali celo 100 sektorjev ne bo problem.
Disk je drugače OK, vseeno pa priporočam, če občasno pogledaš, če se ta številka ne povečuje. Če se, potem se spogleduj z novim diskom.

Drugi disk WD 500GB ima na grbi (glede na 81500 ur) za dobrih 9 let neprestanega obratovanja in je doživel samo 130 oddihov.
Dobro je to, da je ID=C4 brez napak.
C5 (št. čakajočih sektorjev) in C6 (št. nepopravljivih sektorjev) sta zaznala nekaj nestabilnih sektorjev na katere se poizkuša večkrat nekaj zapisati, če to ne bi bilo uspešno bi se povečal števec pri ID=04, ker se ni, je očitno naslednjič uspelo zapisati na ta problematični sektor in ga ni bilo potrebe relocirati in označiti za slabega.
Vendar se vseeno nekaj dogaja in če se bodo napake povečevale se tudi pri tem disku spogleduj z zamenjavo. No, spet odvisno kako pomembno vsebino imaš na posameznem disku.

Lahko za test narediš ukaz:
chkdsk x:/r
x=črka pogona, ki ga želiš testirati

Ukaz poženeš v Admin Command Prompt oknu. Če je to C: sistemski disk, ti predlaga, da potrdiš z Y (kot Yes), da bo test izvedel ob naslednjem zagonu.
Test lahko traja kar nekaj časa (tudi do nekaj 10 minut) odvisno od kapacitete diska, saj se pretestira vsak sektor.
Na koncu ti da povzetek in samo pogledaš podatek, če je našel kaj slabih sektorjev. Če jih je jih je tudi označil in tam zagotovo ne bo pisal.
Če piše 0 KB in bad sectors si lahko oddahneš.

Primer s.m.a.r.t podatkov za nekaj mojih diskov, SSD in HDD ter zunanji SSD-USB ključi.

1xSSD_2xHDD_smart.jpg
2xSSD_USB.jpg
Uporabniški avatar
DusanK

OdgovorNapisal/-a DusanK » 29 Nov 2024, 23:00

Me je zanimal še odgovor CGPTja na moje s.m.a.r.t podatke diskov. Takole pravi:

Koda: Izberi vse
Razčlenimo S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) podatke za tvoje diske.
Pojasnilo ključnih elementov

Trenutno (Current): Trenutna vrednost atributa. Višja vrednost je ponavadi boljša, vendar je odvisno od vrste atributa.
    Najslabše (Worst): Najslabša zabeležena vrednost atributa od začetka uporabe diska.
    Prag (Threshold): Kritična vrednost, pod katero je disk v nevarnosti okvare.
    Surove vrednosti (Raw Values): Neobdelani podatki o določenem atributu. Njihova interpretacija je odvisna od proizvajalca diska.

Pomembno: Opozorila se pojavijo le, ko vrednost "Trenutno" pade pod "Prag".

Diski na slikah
1. WDC WD20EARX (HDD)
    Temperatura: 32 °C (normalna).
    Kritične metrike:
        Reallocated Sectors Count (05): 0 (ni premaknjenih sektorjev, disk je v dobrem stanju).
        Current Pending Sector Count (C5): 0 (ni sektorjev v čakalni vrsti za premik).
        Uncorrectable Sector Count (C6): 0 (ni nepopravljivih napak).
Disk je v dobrem stanju, surove vrednosti kažejo normalno obrabo.

2. CT1000MX500SSD1 (Crucial SSD)
    Temperatura: 35 °C (normalna).
    Kritične metrike:
        Media and Data Integrity Errors (A8, A9): 0 napak, SSD deluje brezhibno.
        Power-On Hours (09): 12445 ur – SSD je aktiven že kar nekaj časa, vendar ni opozoril na degradacijo.
Vse vrednosti so dobre. V tem primeru surova vrednost prikazuje število ur ali ciklov, kar je normalno.

3. TOSHIBA HDWD120 (HDD)
    Temperatura: 31 °C (normalna).
    Kritične metrike:
        Reallocated Sectors Count (05): 0.
        Current Pending Sector Count (C5): 0.
        Uncorrectable Sector Count (C6): 0.
Disk je v zelo dobrem stanju brez napak.

4. SSDPR-HL100-256 (SSD)
    Temperatura: 40 °C (rahlo višja, vendar sprejemljiva za SSD).
    Kritične metrike:
        Erase Count (A7): 0 napak, kar kaže na zdravo življenjsko dobo NAND pomnilnika.
        Lifetime Writes (E9): SSD je zabeležil več ciklov pisanja, vendar brez napak.
Brez opozoril, disk je v odličnem stanju.

5. XS1000 (USB SSD)
    Temperatura: 25 °C (nizka in optimalna).
    Kritične metrike: Večina vrednosti je "Specifično za prodajalca", kar pomeni, da niso javno dokumentirane.
    Ključne metrike (01, 09, C2): Brez napak.
Disk je v popolnem stanju.

Zakaj surova vrednost presega prag, vendar ni opozorila?
Surove vrednosti niso neposredno primerljive s pragom, ker so pogosto števci (npr. število ur, ciklov, napak).
Opozorilo se sproži le, če se "Trenutno" spusti pod "Prag".

CGPT je sicer treba vzeti z rezervo in sem pregledal odgovore ter naletel, da je pri 4. SSDPR-HL100-256 (SSD) omenil Lifetime Writes (E9), ki ga ni na sliki. Lahko je napačno optično prebral številko, ker je slika malce slabše kakovosti. Glede E9 sem ga opomnil in je odgovoril:
Koda: Izberi vse
Prav imaš, v S.M.A.R.T. podatkih za SSDPR-HL100-256 (SSD) na sliki je dejansko prisoten samo atribut E8 (Razpoložljivi rezerviran prostor), medtem ko atribut E9 (Lifetime Writes) ni naveden. Moja omemba E9 je bila napačna in se opravičujem za to napako.
Kaj predstavlja E8 (Razpoložljivi rezerviran prostor)?

E8 je pomemben indikator zdravja SSD-ja, saj prikazuje količino rezerviranih (nadomestnih) blokov, ki so še na voljo. Če ta vrednost pade na 0, pomeni, da SSD nima več prostora za nadomeščanje poškodovanih blokov, kar lahko vodi do večje verjetnosti okvare.
    Na tvoji sliki je trenutna vrednost 100, kar pomeni, da je vseh rezervnih blokov še na voljo in disk je v dobrem stanju.
Uporabniški avatar
DusanK

OdgovorNapisal/-a mucek » 30 Nov 2024, 07:51

So me prejsnji teden klicali v en blok, kjer sem jim pred 12 leti zrihtal (se analogni) videonadzor. Da DVR piska, so rekli. Sem sel pogledat in je po 12 letih odpovedal disk. Slava in cast mu - iskreno povedano, nisem verjel, da lahko v takem rezimu (stalno prepisovanje!) dela toliko casa!

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 1185 krat
Število neizkoriščenih povabil: 230

OdgovorNapisal/-a DusanK » 02 Dec 2024, 15:39

reber je napisal/-a:Jaz tudi že nekaj časa čakam in vedno pogosteje delam BCK
Priponka HDD-caution.jpg ni več na voljo

Če se komu da, bi prosil za nekaj razlage za telebane za vse primere, nekaj malega vem in razumem iz wiki, nisem pa prepričan če pravilno vem kaj tole pomeni in kako velika nevarnost je.
Moja dva diska sta že nabrala nekaj ur 8-)

Če želiš si lahko gratis in po želji izbereš dva od štirih WD Blue 500GB sata diskov. ;)

S.m.a.r.t. podatki:
4xWD_Blue_500GB.jpg
Uporabniški avatar
DusanK

OdgovorNapisal/-a reber » 02 Dec 2024, 15:50

Dušan hvala. Diska sta v starem računalniku, ki gre v likvidacijo, gor je še WinXP. Na nadomestnem računalniku ni več HDD, sem dal 1TB SSD in zaenkrat zadostuje. Nekoliko višja cena SSD v primerjavi s HDD je že, oziroma bo, pokrita z manjšo porabo energije.

Kar se tiče BCK, ne samo takrat, ko je že opozorilo, vsaj pomembnejši podatki naj bodo varnostno kopirani dovolj pogosto, da potem ne bo jokanja. Jaz delam BCK na zunanje HDD, na več različnih, da je kopij več.

Še za videonadzor razmišljam, da bom zamenjal HDD z bolj varčnim SSD, če ne prej, ko bo crknil.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a mare69 » 02 Dec 2024, 17:56

Stalno prepisovanje (video nadzor) in SSD nista najbolša prijatelja.
Uporabniški avatar
mare69

OdgovorNapisal/-a DusanK » 02 Dec 2024, 18:24

mare69 je napisal/-a:Stalno prepisovanje (video nadzor) in SSD nista najbolša prijatelja.

+1
Za video (namesto SSD) raje HDD v CMR tehnologiji (ne SMR), npr. WD Purple Surveillance ali Seagate Skyhawk AI.
Primerjava med njima
Uporabniški avatar
DusanK

OdgovorNapisal/-a mare69 » 02 Dec 2024, 20:15

Evo, star disk je ven, nov je not. Star spustil dušo, rešil me je backup in ni mi škoda tistih par € za permanent licenco (ne maram nekih naročnin).
Uporabniški avatar
mare69

OdgovorNapisal/-a reber » 03 Dec 2024, 07:38

mare69 je napisal/-a:Stalno prepisovanje (video nadzor) in SSD nista najbolša prijatelja.

Ali ni vse odvisno od TBW?
Če za primer vzamem en poceni Intenso 1TB, ima 2 leti garancije, 480TBW, bi to pomenilo po moji trenutni konfiguraciji kamer za vsaj 10 let življenske dobe, preden bo TBW dosežen. Za nazaj lahko pogledam za do 10 dni, večinoma ene 9 dni, kar v bistvu zadostuje. Ja, fajn je, če je zapis za 2 tedna, tudi več, ampak v večini primerov je dober teden dovolj.
WD purple 1TB ima skoraj enako ceno, 2eur razlike, garancija 3 leta.
Poraba energije bi lahko v tej primerjavi igrala bistveno vlogo. SSD naj bi porabil ene 3W, mogoče celo več, ker pri video nadzoru stalno zapisuje, zato je poraba večja, kot če je SSD v računalniku, kjer večino časa počiva in je v stand-by. WD purple 1TB naj bi imel porabo 3,8W, v kar dvomim. LAhko ima nižjo porabo zaradi nizkih vrtljajev, če ga primerjam z navadnimi poceni HDD, ki lahko dosegajo in presegajo 10W in v video nadzoru zdržijo dolga leta.
Izguba podatkov zaradi odpovedi diska v video nadzornem sistemu je večinoma neproblematična, zelo majhna možnost je, da bo crknil točno takrat, ko bi res rabil posnetke.
Verjetno je stvar okusa in odločitve, dejansko bi moral narediti meritve porabe in narediti izračun.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a DusanK » 03 Dec 2024, 18:59

Odvisno koliko kamer imaš...
Info
Uporabniški avatar
DusanK

OdgovorNapisal/-a reber » 03 Dec 2024, 20:41

Ne vem koliko poleg količine podatkov ima vpliv število kamer, niti se nisem nikoli poglabljal na kakšen način zapisuje več videov... Računal sem za koliko dni za nazaj imam dostopen posnetek, če je to 9-10 dni, to pomeni da se v toliko dneh disk v celoti prepiše in to jemljem kot merilo za TBW.
Jaz imam trenutno samo 6 kamer in 1TB disk na H264 kodeku, zato je pri 1MP samo za slabih 10 dni. Imam tudi že novejši DVR s kodekom H265, ki bo nadomestil obstoječi DVR. 2 do 3 kamere bodo zamenjane z 2MP, 4MP, na nepomembnih mestih bodo ostale 1MP in z manj sličicami na s. Če bo disk enake velikosti bo zaradi novejšega kodeka tudi z več piksli ostalo tam tam podobno dni, sicer pa grem lahko na 2TB, ko bodo nekatere kamere spet priključene in dodano nekaj novih, bo verjetno nujno treba na večji disk.
V glavnem imam vse na BNC in nekaj IP kamer, vsaj tiste ki so čez WiFi bridge.

Ali je na DVR smiselno uporabit SSD zaradi manjše porabe, bom najbolje ugotovil, če naredim meritev porabe, ker fabrški podatki o porabi so lahko močno zavajujoči, jim ne verjamem. Če se HDD greje, ne more imeti porabo samo 4W ali tam nekje, je že tako velik, da se hladi statično do nekaj W... recimo da gre večina energije v gretje.

.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a mare69 » 04 Dec 2024, 01:00

Evo, še primerjava med crkujočim diskom in SSD, koliko časa je porabil backup za "full backup" slabih 2TB.

image_2024-12-04_005916740.png
image_2024-12-04_005916740.png (7.13 KiB) Videno 58 krat

Zgoraj nov disk, spodaj crkovina. Nazadnje, ko sem poskušal nekaj prebrat z njega je celo explorer in posledično cel desktop freeznil.
Uporabniški avatar
mare69

Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost