Hofer 4G dostop

Popravila, zamenjave, napajalniki, SIM kartice,...

Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 25 Nov 2018, 15:24

Nabavil sem si tole Hofer podatkovno kartico zadevo na terenu stestiral z GSM telefonom dostopno točko in osnovne zadeve zadovoljivo delujejo.
Potem sem si omislil še 4G ruter TP-LINK Archer MR200 , zadevo skonfiguriral in spet osnovni servisi delujejo.

Vseeno sem opazil zanimivost, da mi sam ruter izpiše v nastavitvah od prividerja pridobljen en IP naslov, če pa grem z napravo na whtismyip tam izpiše drugega.
No pa tudi to nebi bilo tako moteče če bi drugi servisi delovali.

Ker baje provajder ne omogoča pridobiti fiksnega IP-ja sem najprej omogočil zunanji dostop preko http porta 80 in https port 443 v sam ruter.
Vendar to ne deluje. Interno iz omrežja v ruter lahko dostopam od zunanj ne deluje.

Poizkusil sem še dinamični DNS preko myddns servisa in sam servis res pridobi isti trenutni IP kot ga pridobim iz whatismy IP tako, da zadeva načelno "deluje"
torej ruter komunicira zbtem servisom.

A spet ne deluje če preko tega myddns-a hočem odstopati do ruterja. To nikakor ne deluje.

Na sam ruter sem povezal še spletno kamero katero iz lokalnega omrežja normalno upravljam od zunaj spet to ne deluje čeprav sem v ruterju pravilno nastavil port forwarding
Tudi sama kamera omogoča uporabo nekega ddns servisa in ta tudi pravilno pridobi ta začasni IP (identičen whatismyip) a spet kamera od znaj preko tega IP-ja:pot
oziroma tega ddns servisa ni dostopna.

Gre za določen servis provajderja, ki ga ta ne omogoča ali je to treba na njegovi strani vključiti?
Ker sem že skonfiguriral kar nekaj ruterjev na raznih fiksnih omrežjih in je to vse delovalao tukaj pa ne, je skoraj izključeno da je težava v nastavitvah ruterja oz mreže.

Ima že kdo izkušnje z tem?
Clownfish
 
Prispevkov: 450
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a kobranka » 02 Dec 2018, 14:46

Porti so zaprti v smeri od tebe zaradi NATa, ki ga uporabljajo na serverjih pa še požarni zid ti to preprečuje. Tam je zato, ker so "leseni" in nočejo čes spustit IPv6, se pravi konvertirajo, IPv6 v IPv4 naslavljanje. Poskusi na podpori zahtevat IPv6 naslavljanje, ker potem naslovi ne grejo več prek NATa.

Druga opcija zakupi in skonfiguiraj si virtualno zasebno omrežje.
kobranka
 
Prispevkov: 1731
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 407 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Dec 2018, 14:54

Potrebno je začeti povezavo od tebe v splet. Obratno ne bo šlo. VPN je rešitev, saj ima izstopna točka stalni IP naslov.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2256
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 199 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 02 Dec 2018, 17:26

Iščem učinkovito, enostavno in delujočo rešitev z obstoječim hardverom.
Ugotovil sem da provajderji lahko a seveda nočejo omogočat teh dodatnih servisov saj seveda pametno razmišljajo in jih bodo sčasoma dodali kot precej plačljivo opcijo.

Tako sem na Telekomu sicer dobil dokaj ugodno ceno za nek poslovni osnovni paket ki omogoča tudi statični IP naslov vendar je hitrost prenosa podatkov nekih 24k/24 k kar pa je jasno za prenos slike iz videokamere precej premalo.
Seveda obstaja paket z višjo hitrostjo ki to omogoča a je cena spet precej napihnjena.

Skratka če hočeš kaj imeti moraš to krepko plačati. +12 mesecev in na letnem nivoju to kar precej znese.
Clownfish
 
Prispevkov: 450
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a alividmar » 02 Dec 2018, 18:03

Si poizkusil z noip.com?
Uporabniški avatar
alividmar
 
Prispevkov: 501
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:43
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 31 krat
Prejel zahvalo: 126 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Dec 2018, 19:15

Noip je ena opcija, edina "finta" je, da jo je treba enkrat mesečno potrditi, sicer jo ukinejo. Je pa enostavno, saj ti prej pošljejo mail, iz tega pa je potrebno samo nekaj klikov, pa je.

Pri Asus routerju (ne vem, če pri vseh?) pa zraven dobiš zastonj možnost registracije DNS domene, je pa še lažje (oblika tvojeime.asuscomm.com). Tako jaz preprosto dostopam do česarkoli, samo na koncu domene dodam ustrezen port.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3289
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 318 krat
Prejel zahvalo: 366 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 77

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Dec 2018, 21:47

Clownfish je napisal/-a:Iščem učinkovito, enostavno in delujočo rešitev z obstoječim hardverom.


Kaj imaš na razpolago?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2256
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 199 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 03 Dec 2018, 10:43

alividmar je napisal/-a:Si poizkusil z noip.com?


Seveda sem in zadeva z temi kvazi ddns servisi ne deluje.
Clownfish
 
Prispevkov: 450
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 03 Dec 2018, 10:44

zanka je napisal/-a:
Kaj imaš na razpolago?


3G oziroma 4G podatkovno kartico in ruter ki omogoča vgradnjo te SIM kartice.
Na strani ruterja pa cheap IP wifi kamero.
Clownfish
 
Prispevkov: 450
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a kobranka » 14 Feb 2019, 19:42

Sicer je ta zgornji odgovor malo ubožen, ker je bilo mišljeno kakšen firmwar imajo omenjene naprave. Sam sem tudi šel gledat za tole Navidezno zasebno omrežje. Če imaš pri sebi doma vsaj normalen internet se ti splača nareditj server iz robidnice oziroma česa podobnega kjer bo tekel Algo VPN za drugo moreš zakupiti oblačno storitev kjer potem postaviš Algo VPN. Primer inštalacije: https://lifehacker.com/how-to-set-up-yo ... 1794302432

Meni je sedaj edin problem, kdo dejansko ponuja brezplačno oblačno storitev? Amazon se hvali, da ima celo leto brezplačno potem pa hoče po $10 na mesec. Pa a se da ja po bolj normalnih cenah.
kobranka
 
Prispevkov: 1731
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 407 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a zanka » 14 Feb 2019, 20:44

Brezplačno bo težko.

Kaj bi rad dosegel, imel javni IP za neko svojo napravo dosegljivo preko 4G?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2256
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 199 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a kobranka » 14 Feb 2019, 21:41

Tako je, podobno kot pri avtorju teme. Ampak tisti Domači internet od A1 sem tako ali tako že pred časom skenslal ravno zaradi prej omenjenega.
kobranka
 
Prispevkov: 1731
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 407 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a yacksy » 16 Feb 2019, 09:31

Clownfish je napisal/-a:Tako sem na Telekomu sicer dobil dokaj ugodno ceno za nek poslovni osnovni paket ki omogoča tudi statični IP naslov vendar je hitrost prenosa podatkov nekih 24k/24 k kar pa je jasno za prenos slike iz videokamere precej premalo.


Konkretno za Telekom (ne za to, ker bi delal reklamo ampak zato, ker imam izkušnjo) ti lahko povem, da omogočajo LTE (4G) internet s solidno brzino (mislim, da 20/4 Mbps) za cca. 30 EUR na mesec, zagotavljajo pa tudi:
- javni statični IP naslov
- odprt ves dohodni promet

V firmi imamo nek poslovni paket in to preverjeno deluje. Kako točno je to za fizične stranke ne vem, menda se bo kaka varianta našla. Sigurno pa je dejstvo, da Telekom tehnično to rešitev ima in jo tudi komercialno ponuja.

Na tvojem mestu, bi zatežil na Telekom, ker vse ostale čire čare z DynDNS storitvami in VPN-ji so bolj kot ne brez veze. Prava stvar je statični IP naslov in odprt ves dohodni promet.
yacksy
 
Prispevkov: 287
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 16 Feb 2019, 10:22

yacksy je napisal/-a:... ker vse ostale čire čare z DynDNS storitvami in VPN-ji so bolj kot ne brez veze. Prava stvar je statični IP naslov in odprt ves dohodni promet.

No, na mojem asus routerju dinamični dns deluje več kot odlično. Sem že napisal, da ob nakupu asus routerja dobiš zastonj dns naslov. Imam dinamični IP in mi to deluje že veliko let. Dostopam do kamer, NAS-a, sonoff stikala, pa še do česa. Resda imam internet po optiki, ampak po moje bi bilo enako za 4G ob uporabi asus routerja. Za druge firme ne vem, ampak tukaj dyndns deluje odlično. Pa določeni asusi podpirajo tudi 4G modeme.
Odprt ves promet...hja, seveda je to najboljše. Žal tudi najbolj nevarno. Odpreš ustrezne porte, ne celoten promet.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3289
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 318 krat
Prejel zahvalo: 366 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 77

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a kobranka » 16 Feb 2019, 14:03

Saj imam tudi jaz nekaj asusovih roututerjev doma. Vprašanje je, kako si prišel do tega, na kakšen način? Si pri regisrtaciji vpisal številko izdelka in ti je kar ponudilo to?
kobranka
 
Prispevkov: 1731
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 407 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 16 Feb 2019, 14:19

V nastavitvah: WAN --> DDNS. Enable DDNS client, nato vpišeš svoje željeno ime, server (načeloma imaš možnost izbire, a brezplačni je asus.com) in "Apply". Če je ime na voljo dobiš naslov " ime.asuscomm.com". Nekateri (dražji) imajo celo možnost registracije certifikata pri "let's encrypt".
Naj te ne moti custom FW na moji sliki (jaz imam Merlinovega), to omogoča tudi tovarniški.
Priponke
ddns.jpg
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3289
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 318 krat
Prejel zahvalo: 366 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 77

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a yacksy » 16 Feb 2019, 21:42

Protonček, me veseli, da si srečen s svojo rešitvijo. Dejstvo pa je, da v tem trenutku pri naših operaterjih še ni problema dobiti statični IPv4 naslov, v večini primerov te to "stane" samo par klikov na ponudnikovih servisnih straneh in je to to. Za ta statični IP naslov si lahko narediš razne zapise v javne DNS-e (A, MX, PTR), kar pa je tudi važno je, da lahko na liniji uporabiš kateri koli usmerjevalnik in si neodvisen od vseh ponudnikov DynDNS storitev oz. od tega ali usmerjevalnik to podpira ali ne.

Iz zgoraj navedenih razlogov mi je uporaba DynDNS popolnoma brezvezna komplikacija in se je izogibam, če je le varianta.
yacksy
 
Prispevkov: 287
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 42

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 16 Feb 2019, 23:12

Slaba stran statičnega IP-ja je, da imaš lahko samo enega. Telekom ob uporabi dinamičnega dovoljuje dva, tako imam jaz enega na innboxu, drugega pa na Asusu. No, resnici na ljubo ne rabim dva... ampak se pa najde kdo, ki mu to pride prav.
...mi je uporaba DynDNS popolnoma brezvezna komplikacija in se je izogibam, če je le varianta.

Komplikacija? Pet klikov? Ja, pa res. Mislim, da imam jaz prej nastavljeno kot ti vpisane javne DNS-e, če smo že pri komplikaciji.
In, to ni DynDNS (ki že dolgo ni več zastonj) ampak prav asusov strežnik. Zastonj je recimo noip.com, ampak tisto je pa res "komplikacija" ker moraš na 30 dni obnavljati naslov, sicer ga izbrišejo.

(moram nehat, če ne bo še kdo mislil, da pobiram procente pri Asusu... :_rolling )
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3289
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 318 krat
Prejel zahvalo: 366 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 77

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a kobranka » 17 Feb 2019, 12:49

Pa ponuja še kdo podoben način, da se priklopiš prek asusovega serverja, kot je videti brez doplačil?

PS: Nekaj ponudnikov DDNSja je sam poiskati jih moram, večinoma so pa le delno zastonj.
kobranka
 
Prispevkov: 1731
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 407 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Hofer 4G dostop

OdgovorNapisal/-a zanka » 17 Feb 2019, 13:38

Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2256
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 199 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 38


Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost