Android spominski prostor wtf

Vse v zvezi z operacijskim sistemom Android, vključno z rutanjem.

Android spominski prostor wtf

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 01 Sep 2016, 13:12

Hočem naložiti program, piše "download size 1.65MB". Kliknem download (ne install!) in zajamra Insufficient storage. OK, grem pogledat, pišr Total space 420MB, Apps 278MB, available 43.59MB. Se pravi, da za prenest in nainštalirat 1.65MB veliko aplikacijo rabim več kot 43.59MB prostora????
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6094 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Android spominski prostor wtf

OdgovorNapisal/-a peterp » 01 Sep 2016, 14:30

Za google play services potrebuješ 25 MB za download. K temu prištej še velikost odpakiranih datotek, pa malo rezerve in ti je zmanjkalo prostora :_clap
peterp

Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 369 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 235

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 01 Sep 2016, 15:55

To se vsakomur zgodi prej ali slej.
Rešitve ni razen rutanje telefona.
Peter123

Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 54

OdgovorNapisal/-a cero » 01 Sep 2016, 18:31

rutanje telefona?
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 349 krat
Prejel zahvalo: 796 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 80

OdgovorNapisal/-a Peter » 01 Sep 2016, 20:26

Ko rootaš androida, polek ostalih stvari, lahko nalagaš aplikacije na spominsko kartico.
Kaj pridobimo z rootanjem:
-možnost odklepanja skritih funkcij in namestitve aplikacij, ki zahtevajo "root" dostop
-povečane zmogljivosti in zmožnosti baterije
-možnost blokiranja oglasov v vseh aplikacijah
-možnost ustvarjenja varnostne kopije sistemskih aplikacij, nastavitev …(posebej uporabno ob menjavi Android telefona)
-možnost odstranitve nezaželenih prednaloženih sistemskih aplikacij
-možnost flashanja prilagojenega sistemskega jedra
-možnost flashanja prilagojenega ROM-a
Uporabniški avatar
Peter

Kraj: Lucija
Zahvalil se je: 297 krat
Prejel zahvalo: 175 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 18

OdgovorNapisal/-a cero » 01 Sep 2016, 21:30

Peter je napisal/-a:Ko rootaš androida, polek ostalih stvari, lahko nalagaš aplikacije na spominsko kartico.

Tole me bolj podrobno zanima, namreč na mojemu imam vklopljen adoptive storage, pa vseeno aplikacije ki jih inštaliram ne grejo ravno na ta del SD kartice in mi še vedno zapolnijo interni spomin.
Torej če prav razumem, če bi bil telefon zrootan bi potem lahko brezpogojno za vsako inštalacijo posebej izbiral med internim spominom in SD?

Peter je napisal/-a:-možnost flashanja prilagojenega sistemskega jedra

Kaj pa tole pomeni?
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 349 krat
Prejel zahvalo: 796 krat
Število neizkoriščenih povabil: 80

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 01 Sep 2016, 22:00

Pobrisal sem vse, kar ne rabim, preselil na SD kartico večino programja (vse ne gre), pa je še vedno premalo. Aja, naj omenim da sem to naredil s pomočjo terminala. Pred časom sem naložil "čist" sistem, brez vsega bloatware-a iz www.xda-developers.com. Hec je, če odinštaliram, pa ponovno inštaliram novo verzijo pa nič ne jamra, čeprav je razlike za par MB. Prej bi rekel, da gre za kakšne šlamparije s podporo starejšim verzijam androida. Imam v. 4.0.4, na kateri je do nedavnega vse delovalo brez težav, sedaj pa kar naenkrat ne morem skoraj nič inštalirat.
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6094 krat

OdgovorNapisal/-a jankos » 02 Sep 2016, 08:30

Tudi mene jezi ta zadeva, in sicer na Samsungu Galaxy Xcover 2. Prej sem imel Xcover 1 in je bilo še huje. Pač to je problem telefonov ki niso ravno svetle izjeme po zmogljivostih in spominu.
Sam to rešim tako, da vsakih nekaj mesecev na telefonu izvedem "factory reset", pa je spet 500MB prostora namesto 50.

Krivec za vse to so med drugim določene aplikacije, ki si shranjujejo podatke v interni spomin telefona. S časom se tega nabere ogromno. Npr, Facebook Messenger je sedaj v dveh dnevih nabral 60MB podatkov + Sama aplikacija zasede 41.62MB.
Pred dvema dnevoma, je bilo nabasanih 190MB podatkov, in zato telefon več ni hotel odpreti Galerije slik ( Javlja da "Ni dovolj prostora v napravi"). Takrat pač kot začasni ukrep pobrišem podatke od takih aplikacij, pa je spet prostor za kak teden dni. Ko imam tega čez glavo, pa factory reset, kot že omenjeno.
jankos

Kraj: Ormož(okolica)/Maribor/Radlje ob Dravi(okolica)
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a javr » 02 Maj 2019, 21:00

(maj '19)
Za backup sem danes presnel ves notranji in SD-spomin na zunanji HDD, kar je trajalo od 11:00 do 21:00 ure (telefon -> USB -> PC -> USB -> zunanji HDD), zdaj pa s Folder Size na zunanjem HDD pregledujem kje v telefonu je kakšna nekoristna navlaka ker se s tem programom telefona direktno ni dalo preveriti oziroma ga ni zaznal. Pozna kdo kakšno hitrejšo metodo, razen v prejšnjem prispevku omenjeneni factory reset ?
Največ navlake zaenkrat kaže na "Internal -> Android -> data -> com.google.android.googlequicksearchbox -> files -> pending_blobs" -> za dobrih 240MB. Mogoče kdo ve ali lahko to zbrišem ?
Priponke
internal_probl.jpg
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 259 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Število neizkoriščenih povabil: 68

OdgovorNapisal/-a javr » 08 Avg 2019, 20:57

(avg. '19)
zdaj se že skoraj vsakodnevno ukvarjam z opozorili o "critically low" prostega spomina. Odstranil sem vse aplikacije ki jih nujno ne rabim, tudi vse tovarniško naložene ki niso jamrale da so sistemske in da bo izbris povzročil nestabilnost sistema, vsakodnevno ročno brišem "cache" aplikacij.... ne vem več kaj še naj. Zasedenega spomina ne spravim več pod 7,5GB. Kar v najboljšem primeru pomeni prostega 500MB. Nekaj se je naselilo v vse te silne Gigabajte, pa ne najdem kaj da bi odstranil.

Mogoče iz priloženih slik kakšen mobi-strokovnjak vidi kaj je narobe ? Ali je to mogoče kakšna pomanjkljivost tega modela, ali firme LG na splošno ? Naj kupim nov telefon samo zato ker ne vem kaj mi zaseda spomin v tem ?
Priponke
tip.jpg
TIP TELEFONA
program.jpg
UPORABLJEN PROGRAM ZA ANALIZO
prvi_spomin.jpg
PRVI SPOMIN
tretji_spomin.jpg
TRETJI SPOMIN
cetrti_spomin.jpg
ČETRTI SPOMIN
drugi_spomin.jpg
DRUGI SPOMIN
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a marko » 09 Avg 2019, 00:21

Si poskusil z CM Lite? Tale kar dobro deluje za brisanje šare.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko

Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 221 krat
Prejel zahvalo: 282 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 147

OdgovorNapisal/-a javr » 09 Avg 2019, 05:21

nisem; ok, bom pa še tega preizkusil.
Sem pa bral prejšnje prispevke v tej temi ki svetujejo "rootanje" in malo pogledal postopek za svoj telefon... v enem od prispevkov piše "7-krat tapni na "Software info -> Build number" da prideš v Development mode" - seveda takoj probat in zdaj je, kljub Development mode na off, še slabše v smislu da je zaslon prevzel nekakšno zasanjano preklapljanje iz ene slike na drugo iz naključne smeri, kar ne najdem kako bi se izklopilo. Tudi "Power off and restart" ne pomaga.

Bo treba res kar nov telefon. Zahteve niso velike: ekran ne manjši od obstoječega, vsaj 2x več RAMa, stabilizacija videa (da ne trese slike ko snemaš video), in če je le možno bi ostal pri LG da se mi ni treba spet na novo učiti nekih fint drugih proizvajalcev. Razen če je takšno porazno stanje telefona po samo dobrih 2 letih krivda LG-dizajna in filozofije.
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Avg 2019, 05:48

Sicer je tako, da vsak berač svojo malho hvali, a vseeno - če bi rad imel dober video in fotografije, potem HUAWEI. Ne nujno zadnji model, ker ga preplačaš. vse od P9 dalje je odlično. Zadnji je pa P30.

Bi pa jaz na tvojem, vseeno naložil ves OS znova in se šele potem odločal o nakupu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19413 krat
Prejel zahvalo: 10059 krat
Število neizkoriščenih povabil: 250

OdgovorNapisal/-a DomenV » 09 Avg 2019, 06:24

Že nekaj časa nazaj sem imel Android telefon z 8GB notranjega spomina, pa sem konstantno imel podobne težave kot ti. Edina dolgoročna rešitev, ki je pri meni prišla v upoštev je bila menjava telefona za telefon z vsaj 16GB notranjega spomina. Trenutno imam 2x 64GB in življenje je lepše :)
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 28

OdgovorNapisal/-a javr » 09 Avg 2019, 06:49

Huawei raje ne ker je odvisen od Trumpove dobre volje. Nekaj sem slišal o tem da razvijajo svoj operacijski sistem, neodvisen od Googla.
DomenV, kaj si ti kupil in kaj si prej imel ?
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a DomenV » 09 Avg 2019, 10:32

Prej sem pisal o Sony M4 Aqua, zdaj imam (že dve leti) Samsung Galaxy S8.
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV

OdgovorNapisal/-a Kroko » 09 Avg 2019, 10:44

javr je napisal/-a:Huawei raje ne ker je odvisen od Trumpove dobre volje.

In potem nasilneži z nasiljem dosežejo svoje. Ravno zato je Huawei dobra izbira.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 764 krat
Prejel zahvalo: 2327 krat

OdgovorNapisal/-a VolkD » 09 Avg 2019, 15:17

Če odmislimo politiko je HUAWEI tehnično dobra izbira. Kolikor je videti gre namreč pri njih razvoj nekaj hitreje naprej kot pri drugih. Že novica, da se trudijo izdelati svoj OS je nekaj vredna, saj pri telefonih praktično ni alternative. Odkar so WIN phone zašli za obzorje ostane samo iPhone in vse ostalo. Če bo to OS, ki bo podpiral vse, ali pa vsaj večino tega kar sedaj podpira android, potem sem takoj ZA. Če zaradi drugega ne, pa zato, da se malo pristriže peroti googlu, ki sedaj z našimi podatki počne dobesedno vse kar se mu zljubi.

:_think Hmm, pa smo spet pri politiki.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a javr » 12 Avg 2019, 08:13

marko je napisal/-a:Si poskusil z CM Lite? Tale kar dobro deluje za brisanje šare.
našel je nekaj čez 400MB, a si ne upam vsega brisati avtomatsko, zato je šlo v smeti samo nekaj čez 100MB.

Bo pa najbrž res treba kar nov telefon, ker vidim da je na pol leta starem Samsungu Android 9, na problematičnem LG-ju pa Android 6; če grem na update, izpiše "You are using the latest software version for current OS." Je to tako kot pri Windows - ko se podpora za neko verzijo ukine, ta počasi odmre ?
Priponke
75_Screenshot_2019-08-09-16-41-05.jpg
85_Screenshot_2019-08-09-16-41-25.jpg
95_Screenshot_2019-08-09-16-41-31.jpg
105_Screenshot_2019-08-09-16-41-40.jpg
115_Screenshot_2019-08-09-16-44-14.jpg
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a DomenV » 12 Avg 2019, 08:35

Pri telefonih je načeloma tako, da se podpora pri cenejših relativno hitro ukine, pri dražjih pa še je dolgo.
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV

OdgovorNapisal/-a tomazp » 12 Avg 2019, 09:04

3,5GB je zares premalo za normalno delo. Morda na začetku. Potem pa se nadgradnje napihnejo in porabijo še tisto malo prostora kar ga je. Varianta je, da deinstaliraš vse kar ni potrebno in odstraniš posodobitve na določenih programih. Seveda moraš potem onemogočiti posodabljanje le teh.
Še vedno solidna in poceni izbira je LG Flex2 (nov je bil cca.500EUR). Sedaj se ga dobi že za 120EUR. Ima praktično vse razen čitalca prstnih odtisov. Sprednja kamera je odlična, ima 16GB, SD do 2TB, Oled, 8 jederni procesor, precej hitra zadeva. Je pa že starejši model. Meni še vedno dobro služi. Sem dobil gratis nov Honor 7S pa mu ne seže do kolen.
tomazp

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 141 krat
Prejel zahvalo: 255 krat
Uporabnika povabil: Zeci
Število neizkoriščenih povabil: 53

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Avg 2019, 11:38

Vse je relativno. Žena ima Samsung 2. Gor je vse kar rabi, telefon, kamera, beležka in nič interneta. Posodobitve so izključene. Že štiri leta povsem zadovolji vse njene potrebe.

V tvojem primeru bo treba nov telefon, ker očitno rabiš več kot to kar imaš. Najbolje, da čim prej menjaš, mogoče za starega celo še dobiš kaj.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a javr » 20 Okt 2019, 17:51

(okt. '19)
s katerim programom presnemujete podatke iz telefona na zunanji HDD ?
Ko vklopim telefon v PC, pokaže 2 spomina: "Internal storage" in "SD card". Presnemavanje iz SD-kartice gre brez problemov, razen tega da traja nekaj ur (pač skoraj 32GB po ne ravno najhitrejšem USB).

Presnemvanaje iz notranjega spomina pa nikakor: najprej enako pravi da bo presnemaval nekaj ur in potem že po, recimo, pol ure javi da je presnemavanje končano. Ročni pregled oziroma primerjava map kaže da manjka cel kup map in datotek. Potem pač sledi mukotrpno "ročno" presnemavanje vsake mape posebej. Razen če prej vse posnamem na PC-jev HDD in potem iz PC na zunanji HDD. Kar pa traja.....

Poskusil sem z Windows Explorer (Raziskovalec) in Total Commander. Še kakšen predlog ?
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a Iztok » 20 Okt 2019, 21:15

Iztok

Kraj: LJ
Zahvalil se je: 818 krat
Prejel zahvalo: 669 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 132

OdgovorNapisal/-a javr » 20 Okt 2019, 21:32

ta mi je nekaj nagajal in imam tegale , a tudi ta zelo hitro zaključi s prenosom zgolj nekaj map
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Okt 2019, 22:55

Jaz sem pa s temle zadovoljen že več kot leto dni.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a javr » 17 Feb 2020, 12:28

(avg. '19)
zdaj se že skoraj vsakodnevno ukvarjam z opozorili o "critically low" prostega spomina. Odstranil sem vse aplikacije ki jih nujno ne rabim, tudi vse tovarniško naložene ki niso jamrale da so sistemske in da bo izbris povzročil nestabilnost sistema, vsakodnevno ročno brišem "cache" aplikacij.... ne vem več kaj še naj. Zasedenega spomina ne spravim več pod 7,5GB. Kar v najboljšem primeru pomeni prostega 500MB. Nekaj se je naselilo v vse te silne Gigabajte, pa ne najdem kaj da bi odstranil.
Mogoče iz priloženih slik kakšen mobi-strokovnjak vidi kaj je narobe ? Ali je to mogoče kakšna pomanjkljivost tega modela, ali firme LG na splošno ? Naj kupim nov telefon samo zato ker ne vem kaj mi zaseda spomin v tem ?

zgleda da mi je življensko oziroma uporabno dobo telefona uspelo občutno podaljšati s sledečim ukrepom:

- posodobitve na "ročno";
- odstraniti vse posodobitve vseh aplikacij, ki jih ne uporabljam in ki se jih ne da odstraniti.

Tako občasno pogledam kaj mi play.google.com javi da je za posodobit in tisto, kar uporabljam, posodobim. Na "večni lestvici" neposodobljenih (in hkrati tudi ne-uporabljanih) pa ostajajo aplikacije kot na pripeti sliki.
Priponke
Screenshot_2020-02-17-12-04-47.jpg
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a javr » 22 Jun 2024, 08:27

(junij 2024)
Xiaomi Redmi Note 9 Pro:
zadjnih nekaj tednov se je nekaj spremenilo glede slik in videov: vsakodnevno hoče nekaj sinhronizirati na nek oblak; to žre baterijo, zvečer je na neobičajno nizkih 34%.

Opazil sem tudi da se je v približno tem času nekaj spremenilo pri SMS-ih: nekako ne dohajajo več mojega sicer počasnega, z enim prstom, tipkanja.

Nekaj se dogaja tudi s spominom: naenkat zafilan na 127.6/128 GB; priklopim preko kabla na PC, presnamem vse večje videe, kaže prostega 121 GB, čez teden dni isto; v tem času posnetih nekaj pol-minutnih videov in sicer veliko slik, a niti slučajno za 7 GB.

Sicer bi bilo lepo imeti vse odgovore naenkrat, a zaenkrat bi prosil samo za info: katera aplikacija da mi pokaže največje datoteke v telefonu in njihovo lokacijo, da jih presnamem na HDD, da vidim potem kaj se dogaja? Npr. če bi kdo spraševal za PC, je odgovor enostaven: Folder Size od Midgems.com, vsaj glede na moje "znanje".
Kaj pa za Xiaomi/Android?

Sicer je tudi v samem telefonu že nek File manager, a je zadeva dokaj neuporabna za sortiranje po velikosti in prikazu lokacije kje se datoteka nahaja.
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a javr » 10 Avg 2024, 07:45

našel odgovor, vsaj mislim da; Google Photos je pri nekaterih firmah, vključno z Xiaomi, uvedel možnost da imaš cel Google Photos na telefonu; seveda te prej vpraša za soglasje, a zgleda da ne pove vsega, ali pa sem kje zgrešil drobni tisk - v glavnem: v telefonu - Galeriji ti naredi album "Restored" (in "Videos" in "Creations", itd) in ti ga zafila z vsem kar je v Google Photos, od prve slike (in videa) naprej ki si jo slikal in prenesel tja s telefonom ki ga že zdavnaj nimaš več.

Potem pa so tu razni postopki kako pravilno izbrisati te slike da jih boš izbrisal samo iz telefona in hkrati ne tudi iz Google Photos. Seveda moraš prej preklicati soglasje da Galerija uporablja Google Photos. Na tem še delam: najprej bom z Google Takeout dal cel Google Photos na zunanji HDD, potem pa eksperimentiral z raznimi načini brisanja.

https://support.google.com/photos/answer/14216276
https://www.androidpolice.com/google-ph ... i-oneplus/
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a satelitko » 10 Avg 2024, 21:29

Bom ponucal priliko, ko se že ravno ukvarjaš z Note 9. Namreč, tudi jaz ga imam, le da je verzija "non" PRO.

Kadarkoli ga priklopim na PC preko USB kabla, se običajno poskus prenosa slik zatakne že kmalu na začetku - pomeni da melje in melje, pa ničesar ne zmelje. Potem izklopim/vklopim kabel in ponavadi v tretjem poskusu lahko normalno prenesem slike (ni važno ali eno, ali 100...) na PC.

Poskušal sem že vse živo, pa se Kitajc ne da...
satelitko

Kraj: Radovljica
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 63

OdgovorNapisal/-a javr » 10 Avg 2024, 23:41

uporabljati original kabel, ki je bil priložen telefonu.
Potem mi ob priklopu na telefonu izpiše 3 možnosti:
prenos slik
prenos datotek
nobenega prenosa.
Stabilnost povezave res ni brezhibna; vcasih b.p., vcasih ven meče.
Uporabljam pa kabel bolj redko; najraje kakšen Wifi file Explorer, Wifi file transfer in podobna imena
Je pa tudi prednalozena aplikacija Share me, kjer izberes Send to Pc ali nekaj podobnega, potem ti da ftp nadlov ki ga vtipkas v windows file Explorer in si povezan s telefonom. Gre oz. naj bi šlo tudi s Total Commander jem, a si še nisem vzel casa za studij kako .
___
Uporabniški avatar
javr

OdgovorNapisal/-a javr » 11 Avg 2024, 17:49

ni pa tudi vseeno, vsaj po mojih izkušnjah ne, ne vem pa koliko je to dejansko res, kateri USB priključek na računalniku uporabljaš, tako da si je dobro označiti tistega kjer si imel npr. 2 uri stabilno povezavo. In kabel, ki si ga za to povezavo uporabljal.
___
Uporabniški avatar
javr

Vrni se na Android OS

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov