Siemens S7-1200 / HMI KTP400 / stepper motor

Opisani problemi in rešitve v industriji. PLC-ji so prav gotovo tu.

Siemens S7-1200 / HMI KTP400 / stepper motor

OdgovorNapisal/-a panasonic » 30 Nov 2025, 20:39

Pozdravljeni,
Najprej naj okvirno opišem moj "problem"
Sam se srečujem z PLC-ji že skoraj celo delovno dobo (sedaj se zaključuje :D ), ampak nikoli se nisem preveč poglabljal v samo programiranje (razen Siemens Logo). Poznam nekaj osnov same logike, potem pa se počasi že ustavi... Me pa samo programiranje zelo zanima in upam, da sedaj ko bom v "penziji" več posvetil temu ;)
Tako je nekega dne prisla debata s kolegom, če se da narediti avtomatika za pomik "mase" pri tračni žagi... :_think vse se da... in sva začela
Ker imam doma kar nekaj PLC-jev, sem vzel S7-1200 in KTP400, z Aliexpresa sem naročil koračni motor z vretenom in vodili, ter krmilnik za koračne motorje.
Na Youtubu sem našel zanimiv tutorial za krmiljenje stepper motorjev v TIA portalu
https://www.youtube.com/watch?v=IroKPQTHYag&t=1566s
No, pa smo začeli počasi programirati... in zadeva je speljala. Bilo je tudi nekaj izzivov, ampak sem jih uspešno prebrodil in se s tem tudi marsikaj novega naučil :P
Tako, prvi del naloge končan... sedaj se pa pojavi tisti problem, ki ga ne najdem na Youtubu :D
Ideja je, da se na panelu vpiše pozicij, med katerimi bi preklapljal z dvema tipkama. Za vpis različnih pozicij bi uporabil funkcijo Recepta. Teoretično vem, da moram spreminjat vrednost "Move Absolute". Verjetno je potrebno ob vsaki spremembi vrednost Absolute spremeniti stanje Execute?
Malo je ratalo prekomplicirano za moje znanje programiranja :_think

Če bi bil kdo pripravljen pomagati z nasveti...
panasonic

Zahvalil se je: 14 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 1

Vrni se na Avtomatizacija v industriji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov