Programiranje Unitronics samba

Opisani problemi in rešitve v industriji. PLC-ji so prav gotovo tu.

Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a cero » 13 Sep 2022, 13:05

Pozdravljeni
Imam Sambo od Unitronicsa pa me zanima kako bi jo lahko sprogramiral.
Sicer obstaja poseben kabel za programiranje, me pa zanima če bi šlo brez, oziroma da si ga kar doma naredim (RJ12 na com port).
Mogoče ima kdo kabel za posodit?
cero
 
Prispevkov: 2639
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 656 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a mucek » 13 Sep 2022, 13:46

Pobaraj fante na Tiptehu. Verjetno ni kaj posebnega.

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2417
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 900 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 174

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a pablo » 13 Sep 2022, 14:56

Tale bo delal
Priponke
kabel unitronics.JPG
pablo
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 14 Dec 2015, 15:36
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a cero » 13 Sep 2022, 16:53

To shemo sem že videl, ampak ne vem če so napetostni nivoji v redu.
Tudi na tej shemi je na vrhu desno narisan priklop preko adapterja.
cero
 
Prispevkov: 2639
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 656 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a alividmar » 13 Sep 2022, 17:01

V bistvu je adapter iz RJ11 na DB9.
Priponke
image_2022-09-13_180040.png
image_2022-09-13_180122.png
image_2022-09-13_180122.png (58.98 KiB) Videno 371 krat
Uporabniški avatar
alividmar
 
Prispevkov: 1073
Pridružen: 18 Jan 2015, 07:43
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 176 krat
Prejel zahvalo: 355 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 37

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a cero » 13 Sep 2022, 19:12

Evo naredil kabl po zgornji shemi, ga priklopil preko usb/com vmesnika in ne deluje.
Piše da je treba preveriti port ali povezavo... :roll:
Kaj bi lahko bilo narobe?
cero
 
Prispevkov: 2639
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 656 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a ecobra » 13 Sep 2022, 19:35

Predpostavljam, da imaš usb/rs232 vmesnik. Pri njih zna biti problem, nekateri sploh ne delajo dobro, najbolje je, če imaš na prenosniku vgrajen rs232 ali poizkusi na desktopu s kartico rs232. Sem imel težave z originalnimi siemensovimi kabli na tak usb/rs232.
Uporabniški avatar
ecobra
 
Prispevkov: 262
Pridružen: 31 Maj 2016, 19:48
Kraj: Radeče
Zahvalil se je: 13 krat
Prejel zahvalo: 142 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a pablo » 14 Sep 2022, 16:29

Ko priklopiš v PC USB/232 pretvornik, kateri COM se ti generira? (Poglej v "Upravitelj naprav").
Potem ta COM "X" vpiši v Visilogic okno in poskušaj z "GET PLC INFO" z različnim baude rate om.Ko tu dobiš odgovor izn PLCja si vzpostavil povezavo z Sambo. In lahko downloadaš in uploadaš.
Priponke
COM.JPG
COMnm.JPG
pablo
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 14 Dec 2015, 15:36
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a cero » 14 Sep 2022, 17:13

Generira mi 6 COM port, če grem v device manager in tam pogledam nastavitve COM porta so 57600 8,1 none
To sem vpisal v tisto okno ki si ga ti prilepil, pa še timeout sem dal 10 sec.

Ko kliknem get PLC info mi javi napako ki sem jo prej opisal.
Kabel sem tudi še enkrat omsko premeril in je ok.
Glede na to da je program že v PLC-ju, obstaja mogoče kaka možnost da port za programiranje zaklenjen oziroma ima kako drugo funkcijo?
cero
 
Prispevkov: 2639
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 656 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a pablo » 14 Sep 2022, 17:21

Poskušaj z raznimi baud rate-i , na primer 115200 in vse ostalo.
Če si kabel prav napravbil mora delat , ni vrag.
pablo
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 14 Dec 2015, 15:36
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a cero » 14 Sep 2022, 18:11

Pa moram te hitrosti nastavit samo v aplikaciji, ali tudi v nadzorni plošči od windows?

Kabel je 100% ok, nisem pa 100% za usb/rs323 vmesnik.
Na poti s kitajske je kartica PCIE/COM port.
cero
 
Prispevkov: 2639
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 656 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a pablo » 14 Sep 2022, 18:22

Samo v aplikaciji.
Usb/232 vmesnik najlaže preveriš če skleneš pina 2 in 3 ter v kakem terminal emulatorju preveriš delovanje .
Če pretvornik dela moraš vse kar pošlješ iz porta dobiti nazaj na port. Torej tipkas po tipkovnici in moraš dobiti dva znaka za vsak pritisk tipke.
Kateri usb/232 pretvornik pa imaš?
pablo
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 14 Dec 2015, 15:36
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a cero » 15 Sep 2022, 12:35

Imam en star kitajski noname USB/232 pretvornik.
Sem testiral kar v arduino okolju pa sploh ne odpre porta...
No potem sem probal še z vmesnikom za programiranje arduino mini boardov, tam mi pa lepo vrača znake če mostičim tx in rx, tako kot si predlagal.
Ta vmesnik bazira na FT232RL čipu, nima pa DSR pina, ampak v shemi ki si jo pripel itak piše DTR in DSR optional?
Tudi s tem vmesnikom sem testiral vse hitrosti pa še vedno ni odziva s sambe.
cero
 
Prispevkov: 2639
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 656 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a pablo » 15 Sep 2022, 14:51

Mislim ,da ta ta tvoj vmesnik , ki bazira na FT232RL ni pravi RS232 vmesnik ampak vmesnik na TTL nivojih.Pomeri napetost na tx pinu tega vmesnika ko ne pošilja ničesar , je pa priklopljen in če na njem nedobiš negativne napetosti okrogg -10 voltov potem je z TTL nivoji kar pri Sambi ne pride v poštev.
Vem , da je za nekoga , ki ne dela vsak dan z 232 ali 485 serijskimi protokoli naenkrat preveč čejev ; morda bi res poskusil z original narejenim kablom , ki ga sicer imam ampak sem iz Ljubljane.
ČAKAJ,A NISI REKEL ,DA TI ODPRE PORT 6?
pablo
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 14 Dec 2015, 15:36
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a cero » 15 Sep 2022, 15:24

pablo je napisal/-a:ČAKAJ,A NISI REKEL ,DA TI ODPRE PORT 6?


V visilogicu mi odpre port, v arduino okolju pa ne.
Ja FT232RL dela na TTL nivojih, torej očitno ne bo pravi.
cero
 
Prispevkov: 2639
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 656 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a pablo » 15 Sep 2022, 16:16

Kateri port vidiš v upravitelju naprav ko vstaviš pretvornik v USB?
To kar vidiš v upravitelju naprav nastavi v visilogicu in se igraj z baud rate-i.
pablo
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 14 Dec 2015, 15:36
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 20 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a cero » 15 Sep 2022, 17:22

Vidim 6 PORT in tako sem ga tudi nastavil, potestiral vse baudrate pa ne dela.

pablo je napisal/-a: morda bi res poskusil z original narejenim kablom , ki ga sicer imam ampak sem iz Ljubljane.

Zelo bi bil hvaležen, glej ZS.
cero
 
Prispevkov: 2639
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 656 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66

Re: Programiranje Unitronics samba

OdgovorNapisal/-a cero » 16 Sep 2022, 20:26

Evo, komunikacija je uspešno stekla, kriv pa je bil COM/RS232 vmesnik.
Ko sem poskusil z drugim je zašpilalo s prve.

Zdej so pa novi problemi z OS ki jih naprej rešujem.
cero
 
Prispevkov: 2639
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 310 krat
Prejel zahvalo: 656 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 66


Vrni se na Avtomatizacija v industriji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost