Napisal/-a energetik » 10 Apr 2018, 00:07
Še moje razmišljanje.
V poslu krmiljenja in avtomatizacije strojev sem že čez 30 let. Začel sem s krmilnikom Simatic S5, nato Simatic S7, nato novejši iz serije 1200, pa nekaj Alan Bradley jih je bilo vmes, pa en Wago s programskim okoljem codesys, pa kakšen Fatek. Vmes sem nekaj let razvijal elektroniko, sprva okrog procesorja Motorola 6809, nato Texas MSP430, tudi sedaj, ko se preživljam predvsem s krmiljenjem strojev in naprav, naredim približno en "low level" projekt na leto s procesorjem MSP430.
Če boš naredil krmiljenje, ki ga boš prodal v nekaj deset tisoč kosih, je smiselno to početi kot razvoj svoje tiskanine okrog nekega procesorja.
Za nekaj sto in več enakih strojev vzameš že narejena vezje (procesor, IO, napajanje) in programiraš v C-ju.
Za ostalo so tu PLC.
Nekaj značilnih krmiljenj, ki sem jih naredil s PLC:
-doziranje več komponent v mešalo in postopek mešanja. Na krmilnik je priključena obračunska tehtnica po RS232 z lastnim protokolom komunikacije, tehtalni modul po RS485 tudi s svojim lastnim protokolom komunikacije, koračni motor, frekvenčni pretvornik, nekaj pogonov in nekaj pnevmatike
-regulacija sistema za vzdrževanje tlaka in ogrevanje tehnološke vode s paro
-regulacija sistema vakuumskega zračnega kondenzatorja termoelektrarne
-krmiljenje transporta v kamnolomu
-8 pogonov tekstilnega stroja, ki tečejo sinhrono, Modbus komunikacija s frekvenčnimi pretvorniki
"low level" projekt je pa npr. vezje, ki šteje impulze iz števcev delovne energije, ob izgubi napajanja shrani vrednost v EEprom, po serijskem portu pa je možno brati shranjene vrednosti. Izdelanih je bilo cca 1000 kosov.
Tisto, narejeno s PLC, ima skupno značilnost, da moraš program popravljati in dopolnjevati medtem ko proces teče. Ne predstavljam si to početi s kakšnim mikrokontrolerjem in ga programirati v C-ju. Siemensov Tiaportal ima zelo dobro orodje za autotuning regulacijskih zank, sistemi, kjer se kondenzira para so lahko precej divji in kaotični.
Še primerjava različnih PLC:
Alan Bradley in Siemens sta nekoliko dražja, razvojno orodje je za kupiti pri obeh, Fatek je vsaj pol cenejši in je razvojno orodje zastonj.