Zakaj imamo slabo šolstvo, zapravljamo državo in propadamo k

Sem sodi pomoč in nasveti okrog seminarskih nalog,nalog na sploh, izpitov in še česa na kar naletijo dijaki in študentje

Zakaj imamo slabo šolstvo, zapravljamo državo in propadamo k

OdgovorNapisal/-a Pavel » 08 Dec 2025, 07:12

Zakaj imamo slabo šolstvo, zapravljamo državo in propadamo kot družba
(odprto pismo)

Naj pojasnim. V slovenskih OŠ pri pouku tehnike (še vedno) uporabljamo/jo gradiva, ki so polna strokovnih napak in izdelujejo/mo didaktične izdelke, kateri zaradi slabega načrta in napačnega materiala ne dosegajo svoje funkcije in pedagoških ciljev. Med avtorji teh gradiv so tudi visokošolski učitelji in osebe, ki so sestavljale učne načrte. V tem primeru ne gre za osamljen ali enkraten strokovni zdrs ampak za vzorec, ki se ponavlja skozi leta in kaže na funkcionalno nepismenost avtorjev ter njihovo popolno nedotakljivost in neodgovornost, ne glede na napake in njihov obseg. Kdo, kako in kdaj bo odpravil dosedanje napake in kdo, kako in kdaj bo za takšno stanje prevzel odgovornost? Prepričan sem, da takega dela, ki se v prvi vrsti sploh ne bi smel zgoditi, ne bi podprl nihče, če bi za to vedel. Upam, da bo tokrat širša javnost s tem seznanjena.

S takimi gradivi ni mogoče graditi znanja za prihodnost. Na tak način se nehote ustvarjajo generacije otrok, ki po koncu primarnega izobraževanja ne znajo izdelati preprostih izdelkov, ne razumejo tehnično-naravoslovnih pojmov in principov, ne poznajo koncepta dobrega in uspešnega dela. Vse to daje vtis in nenapisano sporočilo, da sta tehnično delo in znanje praktično nepomembna, kar pomeni, da bo počasi in vztrajno začelo propadati tisto, kar so predhodne generacije ustvarjale dolga leta. Verjamem, da si tega nihče ne želi. Zato bi bilo dobro prekiniti s slabimi pedagoškimi praksami in pomagati učiteljem, da bodo na primarnem nivoju lažje in bolj uspešno posredovali tehnično znanje mlajšim generacijam ter poiskale talente in potenciale v učencih, katere bodo skozi nadaljnje izobraževanje še razvijali in nadgrajevali.

V prilogi, ki ima isti naslov Zakaj imamo slabo šolstvo, zapravljamo državo in propadamo kot družba je vsa dosedanja kronologija dopisov, kjer so bili o nekaterih napakah, poleg avtorjev gradiv, že zdavnaj obveščeni: ministrstvo za izobraževanje, šolski inšpektorat, rektor-minister za visoko šolstvo, ZASSS, zavod za šolstvo, dekan Pedagoške fakultete v Ljubljani, 4 rektorji slovenskih univerz,... Večkrat je bi o tem obveščen tudi kabinet predsednika vlade Republike Slovenije, ki je vedno zahteval ustrezna pojasnila, vendar jih ni nikoli prejel, kar v resnici ne preseneča. Z izkazanim neznanjem ni mogoče narediti vizije razvoja tehniškega izobraževanja, kar so v kabinetu predsednika zahtevali že leta 2023.

Naj tukaj odgovorim odvetniški pisarni na njihovo pismo v zvezi z grožnjo s tožbo glede kršenja avtorskih pravic (datum 9. 4. 2019). Založbi in avtorjem, ki ne znajo ali nočejo popraviti svojih napak in imajo moralne vrednote postavljene tako nizko, da si privoščijo goljufijo v obliki menjave vzorca za končno demonstraciji delovanja izdelka, kar mimogrede lahko vidi cel svet, bi morali odvzeti vse akademske nazive in pedagoške akreditacije. Tako delo/izdelek je sramota za pedagoško stroko in sramota za tehniško razvito državo, kamor se Slovenija uvršča!

... se nadaljuje v priponki. Hvala za branje in konstruktivne komentarej. Srečno.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Pavel

Zahvalil se je: 30 krat
Prejel zahvalo: 18 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Zakaj imamo slabo šolstvo, zapravljamo državo in propada

OdgovorNapisal/-a Jakey » 08 Dec 2025, 07:58

Da si bo kdorkoli (iz tega foruma, predsednik :D , bilokakšna komisija, sploh katerakoli osnovna šola ali celo medij..) vzel čas prebrat 370 strani "dopisa", se motiš.

Sem hotel preleteti vse skupaj, da vidim o čem se gre, pa sem se ustavil pri tej sliki in gladko zaprl celoten .pdf. (iz večih razlogov)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 315 krat
Prejel zahvalo: 621 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 18

OdgovorNapisal/-a VolkD » 08 Dec 2025, 11:18

Biti boj z mlini na veter ne gre. Si izgubil že vnaprej. Z dopisi, ki vsebujejo neprimerno veliko gradiva ustvarjaš samo občutek, da se gre za obračunavanja na osebnem nivoju. Rezultat je, da se potem ljudje oddaljijo od problema. Skozi vse to sem že enkrat šel, pa ne zdaj in ne včeraj, ampak mnogo prej. Pri vseh teh letih delovanja na tem področju sem prišel do zaključka, da sem najbolj koristen, če za te otroke sam naredim nekaj. Na ta način se je rodil projekt "Poletna šola mladih elektronikov" in "Tehnične urice", ki je nastal v sodelovanju z OŠ Divača. Istočasno pa je bilo narejenih kar nekaj enkratnih (včasih tudi večkratnih sodelovanj) pri tehničnih dnevih.
Pri vsem tem sem vedno iskal poti, ki so vključevale čim več ljudi, najsi bodi iz vrst Društva elektronikov Slovenije, ali pa iz lokalnih okolij.
Moje izkušnje pravijo, da je uspeh zagotovljen, da je sodelovanje z ravnatelji, učitelji tehničnega pouka in ostalimi mogoče.
Tega za dopise s 300+ stranmi ne morem reči.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20684 krat
Prejel zahvalo: 10569 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 08 Dec 2025, 11:53

Pavel je napisal/-a: ... Hvala za branje in konstruktivne komentarej. Srečno.

Na prvem mestu me zanima, kaj bi pridobili s kakršnimikoli "konstruktivnimi komentarji" - tukaj ali kjerkoli drugje ? (Oziroma, kaj se bo pridobilo s temi 300+ stranmi pisanja?) Prav nič se ne bo zgodilo, samo pametovali bomo, kako "bi mi znali bolje naredit kot nesposobna vlada". Trenutno je vsega tega seveda kriv Golob. Prej je bil vsega kriv Janša, še prej Bratuška, pa Pahor, pa... kdorkoli je pač trenutni premier, nima veze kdo je, je pa absolutno nesposoben... :_banghead

Žal je tako, da si isti politiki samo menjajo stole, rezultat pa je, kakršen je...

Glede tistega stavka ob sliki "učitelji znajo to, kar se v šoli naučijo" - to velja za vse šole, ne samo za učiteljsko. Znanje ti da praksa, ne šola - iz tega razlogov npr. na medicini predavajo zdravniki, ne "učitelji" (posebej v višjih letnikih). V moji generaciji na Vegovi nas je po 4 letih srednje šole štiri ali pet znalo elektroniko (lotat, kaj sestavit...), med ostalimi pa so bili tudi pacienti, ki niso ločili upora od tranzistorja in podobno.

Moje osebno mnenje: takale pisarije s 300+ stranmi je izključno samo stran vržen čas, zapravljanje papirja, energije... kot pravi Darko: raje sam kaj naredi v to smer.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 807 krat
Prejel zahvalo: 1010 krat
Število neizkoriščenih povabil: 207

OdgovorNapisal/-a airwolf » 08 Dec 2025, 15:15

Tale PDF je na tem forumu že v tretjo.

Če bi res rad kaj spremenil pojdi v šolstvo in začni spreminjati.
Pripravi svoje gradivo, svoje pripomočke.

Bori se z konstantimi finančnimi omejitvami, starši, ki pravijo, da naš sonček pa ne sme onega tretjega, četrtega, ....
Jaz sem raje zavrnil prošnjo, da bi bil asistent na fakulteti.
Sem že videl zakaj.
LP Gašper
Uporabniški avatar
airwolf

Kraj: Briše pri Polhovem Gradcu
Zahvalil se je: 391 krat
Prejel zahvalo: 2313 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a miharix » 08 Dec 2025, 15:38

Pavel, googlaj spletno stran "Tehnika je zakon" jih kontaktiraj in jim ponudi sodelovanje.

Jaz sem jim 2x zavrnil povabilo k sodelovanju(pred ~12 leti & letos), ker vstajajo pri za moje menje premalo zahtevnih izdelkih, plačilo pa bi tudi bilo blizu "hvala lepa".
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 923 krat
Prejel zahvalo: 644 krat
Število neizkoriščenih povabil: 111

OdgovorNapisal/-a Kroko » 08 Dec 2025, 19:00

V mojem primeru je gradivo še najmanjši problem. Če bi bilo 10% obstoječega gradiva obdelanega, bi bila situacija neprimerno boljša kot je.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Zahvalil se je: 770 krat
Prejel zahvalo: 2417 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a xfce » 09 Dec 2025, 11:26

Voziček je po moje hkrati zanič in ni zanič.
Problem ni v materialu, ampak v načinu, kako ga šola uporablja.

Plače pridejo 5. v mesecu. Dokler učitelj dobi plačo, tudi če dela po liniji najmanjšega odpora, se sistem ne bo spremenil. Vržeš učbenik in komplet na mizo, otroci nekaj obkljukajo, mesec je mimo, ocene so vpisane, vse štima. Saj učitelji tudi niso neumni.

Kot koncept je voziček lahko super: nekaj se sestavi, otroci držijo v rokah konkreten izdelek.
Ampak metoda učenja in ocenjevanja je napačna. Otroci so noro kreativni, sploh fantje bi se radi tehnično izrazili, ne samo lepili po navodilih.

Idealno bi bilo nekaj takega:
– vsi, ki voziček sestavijo po navodilih -> ocena 3 ali 4 (osnovno znanje, sledenje navodilom).
– tisti, ki znajo oceniti, da je voziček pomankljiv, ga nadgradijo po svoje (dodatni motorček, lučke, drugačen prenos, karkoli) -> tu se nagradi kreativnost in razumevanje, to je ocena 5.

V praksi je pa pogosto ravno obratno. Ko pride do kreative, šolski sistem ni pripravljen na to.

Primer od doma:
Mojega sina tehnika res zanima. Skupaj sestavljava vezja, letala, drone, tudi sam kaj načrtuje in sestavi. Ne morem si misliti, da nima naprednega tehničnega znanja.

Kaj to pomeni v šoli:
– pri vprašanju dobi 4, ker ima grdo pisavo zvezku,
– sošolka, ki o tehniki nima pojma, dobi 4, ker ima lep zvezek.

Ne trdim, da je učiteljica slaba oseba, ampak sistem je tak, da je lep zvezek pogosto pomembnejši od realnega znanja.

To je po moje glavna napaka našega šolstva: ne loči med:
– zna lepo prepisati in obkljukati,
– zna nekaj dejansko narediti, razumeti in izboljšati.
Uporabniški avatar
xfce

Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 323 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 64

OdgovorNapisal/-a mucek » 09 Dec 2025, 22:18

Tole okrog ocenjevanja zvezka ne pije vode ze kar nekaj let ... (pa bi vcasih bilo fajn, ce bi jo ...)
Ravno tako preverjanje domacih nalog - niso in ne smejo biti obvezne ...

(ne bi zdaj o tem, a je to ok, ker meni se ne zdi ;) )

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Zahvalil se je: 110 krat
Prejel zahvalo: 1311 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 09 Dec 2025, 22:41

mucek je napisal/-a:Tole okrog ocenjevanja zvezka ne pije vode ze kar nekaj let ... (pa bi vcasih bilo fajn, ce bi jo ...)

Lp, G

+1

Na začetku leta smo se začeli učiti o programiranju Arduina. Učitelj pri tem predmetu pa seveda ocenjuje zvezke (še bo).
Jaz in še en sošolec pa (boma) imam problem ker že znama programirat arduno, med tem ko se učijo kaj naredi digitalWrite(). Seveda si tega ne zapisujema.
Bom videl, kaj bo konec meseca ko bo ocenil zvezke.
Vse je lahko žarnica, če je dovolj toka.
S57LKR
Uporabniški avatar
Lovro7

Kraj: Velenje (Šmartno ob Paki)
Zahvalil se je: 173 krat
Prejel zahvalo: 207 krat
Uporabnika povabil: DusanK

OdgovorNapisal/-a reber » 10 Dec 2025, 00:17

xfce je napisal/-a:Saj učitelji tudi niso neumni.

Neumni večinoma niso, so pa pogosto leni, zelo leni. Vem iz prve roke kakšni so bili sodelavci, dokler sem delal v šolstvu. Gradivo je večinoma dokaj neproblematično, problem je izvedba, tukaj pa se že začne kazat neumnost in nesposobnost učiteljev.

Učitelj ima tudi pravico, da zavrne uporabo kompletov, če ima pripravljen ustrezen nadomestek. Nisem prepričan točno kako gre, ampak tu velja ena določena stopnja avtonomije. Realno je pomemben cilj, ne pa to, da se proda toliko in toliko kompletov in pobere denar, pripravljalci kompletov pa fajn kasirajo.

Lovro7 je napisal/-a:boma, znama, zapisujema

Kaj je to za eno sranje? Polpismenost ali sramotenje slovenskega jezika? in to se tolerira v šoli? SRAMOTA!
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 275 krat
Prejel zahvalo: 914 krat

OdgovorNapisal/-a miharix » 10 Dec 2025, 00:23

@Lovro7 med odmorom stopita do profesorja čim prej in mu to povejta.
On rabi od vas dobiti določeno število ocen ocene, če ne bosta imela bi lahko bil pri vama problem in vama bo še kjer prisiljen dat slabo oceno.
Predlagajta mu npr da do konca meseca v zameno sprogramirata nekaj naprednejšega, ali pa npr namesto njega sošolcem v 1 uri razložita nek del snovi.

@xfce podobno naj tvoj prosi (le nikar ti spraševat namesto njega).
Pri tehniki je učni načrt in kaj se mora nujno za oceno vedet zelo ohlapno definirano, (na srečo) ker so pogoji v teh. učilnicah žal na šolah ne enakopravni vkjučno z znanjem učitelja/učiteljice.
Ocene žal moraš iz otrok dobiti (včasih celo izvleči), hrkati pa dat tako, da bo nekako pravično, čas za ocenjevanje pa ti odžira čas podajanja snovi. Meni je bilo ocenjevanje učencev/k vedno zelo neprijetno delo.
Očitno je vaša v naprej napovedala da bo ocena zvezka del končne ocene. Če zdaj za nekoga naredi izjemo bo takoj še kdo drugi hotel.
To je tako kot bi za izdelat nek izdelek+dokumentacijo vzel 2 ločena izvajalca. En bi naredil prfektni izdelek, ki bi delal vse po speficikacijah in še 10x izboljše ..., a dokumentacija bi bila le par krac na papirju. Drugi pa bi naredil točno to kar specifikacije zahtevajo in niti pikice več. Dokumentacija pa da v nulo po ISO.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

OdgovorNapisal/-a miharix » 10 Dec 2025, 00:31

reber je napisal/-a:Učitelj ima tudi pravico, da zavrne uporabo kompletov, če ima pripravljen ustrezen nadomestek. Nisem prepričan točno kako gre, ampak tu velja ena določena stopnja avtonomije.

Zelo simpl. Rečeš pred začetkom pouka da meniš da brez tega ure boljše izpelješ.
Vsi učitelji istega predmeta na tisti šoli se morajo strinjat. (ne more en uporabljat v istem razredu en pa ne)
Potrdi svet tvoje šole. In to je to.

Imaš pa seveda s pripravo na ure več dela, kar pa žal večini ne diši, vsa logistika nabave, razreza....

Vem pa za enega, ki je šel nazaj na škatle, ker mu je ena mati iz sveta staršev vedno znova pila živce z zahtevo po utemeljitvi, zakaj je kupil (vijake,lepilo...) v trgovini X namesto Y,A,B,... kjer imajo par centov ceneje. X je uporabljal ker so tam imeli za šolo že odprti račun.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

OdgovorNapisal/-a reber » 10 Dec 2025, 00:49

Ko so bili moji otroci v OŠ, sem tisto škatlo s kompletom kupil samo 1x in nikoli več. Cena za tisto, kar je bilo notri, je bila oderuška. Kar je bilo potem še najslabše, je to, da so od tega porabili bolj malo materiala. Ker ne maram, da se nekdo (v tem primeru šolski sistem) dela norca iz mene, sem iz kljubovanja skupaj s še nekaterimi, za četrtino cene škatle pripravil enakovredne komplete in več kot polovico staršev je podprlo in pristopilo skupinskemu nakupu. Od šole smo tudi zahtevali, naj še pred začetkom šolskega leta pokažejo načrte, kaj in kako se bo uporabilo iz kompleta... totalno nepripravljeni. So bili tudi primeri da niso porabili nič, škatle tudi odprli niso, izgovorov pa ogromno: ni bilo časa, ni opreme, ni orodja, ni možnosti (kakšnih?), ... Na naše vprašanje čemu smo torej kupili škatle, pa butast odgovor: ja to je v učnem načrtu... ja, zakaj se pa ne držite učnega načrta? pa smo spet pri prej omenjenih izgovorih :_CR

mucek je napisal/-a:Ravno tako preverjanje domacih nalog - niso in ne smejo biti obvezne ...

Večinoma, kdor ne dela domačih nalog, bo tudi pri ocenjevanju znanja precej nizko, obstajajo le redke izjeme.
Pri praktičnem pouku gre tole lahko nekoliko drugače, "poročilo o vaji", dejansko gre za domačo nalogo, ker se to večinoma naredi doma, se pa vseeno šteje pod praktični pouk, le časa ni dovolj, da bi to poročilo naredili takrat ko se izvaja vaja. Poročila so v glavnem obvezna, ampak tudi tukaj velja avtonomija učitelja, seveda pa ne smejo biti zahteve pretirane.
Ne glede na vse zakonske izgovore, pri ocenjevanju nastopi kruta realnost in resnica...

.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 275 krat
Prejel zahvalo: 914 krat

OdgovorNapisal/-a xfce » 10 Dec 2025, 21:47

mucek je napisal/-a:Tole okrog ocenjevanja zvezka ne pije vode ze kar nekaj let ... (pa bi vcasih bilo fajn, ce bi jo ...)

Lp, G

Ja in kaj boš, če ocenjuje zvezek? Saj nimaš kaj. Učitelj ima popolno avtonomijo glede ocene. Ni ga zakona, da bi narekoval kakšno oceno mu naj da in na podlagi česa naj se odloča. Tudi v zakonu oziroma šolskem pravilniku je, da pač učitelj zakjuči oceno. Ne piše če pišeš pisno 5 in ustno vse pravilno odgovoriš, kako mora zakjučiti oceno.

Meni je vseeno, mu je pač ocenila zvezek. Njena presoja, verjetno se nima smisla jajcati. Oz ocena vseeno ni slaba. Ni pa pravična. Tudi na to se je potrebno navadit.

Učbenikov je pa veliko, vsako leto več. Torba ima 20 kil, samo da knjigarne in založbe čim več prodajo :)

Ni vse slabo, ampak trenutno je šolski sistem prilagojen za punce (mirno sedenje, kvačkanje, likovno ustvarjanje, petje) Če bi pa podirali in sestavljali motor in delali tehnično boj zahtevne stvari, bi bile pa punce tiste manj zainteresirane :D

Angleščina je tudi zanimiva. Tisti učbeniki story garden. Ne vem no.. če se je otrok sposoben doma samostojno s tistega kaj naučiti je genijalec na kvadrat. Sem klikal še e gradivo (da se uči izgovorjave..) Primeri so razmetani, nestrukturirani, nepovezani. Snov skaše sem in tja. Slušno so neki kratki stavki, nemogoče se je kaj naučit. Pomojem tisti, ki kaj znajo otroka učijo starši oziroma hodijo na inštrukcije. Vseeno pa preverjanje znanja ni tako preprosto.
Uporabniški avatar
xfce

Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 133 krat
Prejel zahvalo: 323 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 64

OdgovorNapisal/-a miharix » 10 Dec 2025, 23:02

xfce je napisal/-a:Če bi pa podirali in sestavljali motor in delali tehnično boj zahtevne stvari, bi bile pa punce tiste manj zainteresirane :D

Ne boš verjel a imel sem zelo veliko učenk, ki so bile pri tehniki bolj sposobne in zagnane kot učenci. Res da motorji niso bili zanimivi je pa bilo delo z orodji.
Mel sem tudi motor ter dele(sklopka,čeljusti zavore...) na mizi vsakemu na dosegu... na roke bi lahko prešel koliko(fantov in deklet) jih je radovedno vse to pogledalo in samoiniciativno vzelo manjše kose v roke.
Pri modelarskem krožku stalno 50/50 ali pa malo več učenke. Najbolj točne pri izdelavi, ponavadi učenke. Najbolj zagne in skrbne skrb za pomoč pri ozvočevanju dogodkov(kabli,mikser...), učenke.
Edino pri programiranju in interesu do elektronike so mi učenci bolj izstopali(samo pečica jih je bila).

Par je bilo tudi izjav "Zakaj moram to vedet, saj ko bom velika bo take stvari moj mož delal"... ko sem taki rekel "Poglej svoje sošolce, to bo zelo verejtno generacija tvojega moža, saj vidiš kako so leni, površni in štorasti. Si prepričana da bo mož to vedel ali pa res misliš da boš imela toliko denarja da boš drago plačevala take osnove?" ... jim je bilo naenkrat manj naporno delat z orodji.

Koliko učenk je pri meni šlo kam na tehnično? Koikov vem nobena, par mi je celo reklo "Me zelo zanima, samo doma pravijo da to ti za dekleta, grem verjetno na frizersko..." , edino za eno sem 3 leta nazaj zvedel, da se po gimnaziji iz (Bio?) je prepisala na neko UNI računalniško smer v MB in ji je zelo všeč.

*Še en ogromen minus našega šolstva je, ker zaradi varovanja podatkov nimaš povratne informacije, kako gre učencem v nadaljnjem šolanju, razen če se učenec kdaj oglasi/ga srečaš ali nekako osebno poznaš njihovega učitelja na SŠ/UNI.
Tako si praktično brez povratne zanke, katera bi ti povedala kaj večini tvojim učencem najbolj manjka v prihodnosti oz kje so res dobri.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

OdgovorNapisal/-a ivor » 10 Dec 2025, 23:40

Ne razumem, zakaj se toliko razburjate okrog našega šolstva. Res, da so v šolah pridni in manj pridni učenci. Tisti, ki so nekoliko bolj sposobni, bodo itak, po končani šoli, zapustili Slovenijo in poiskali srečo drugje. Tudi, če bi jim šola ponudila več koristnega znanja, se bi zgodilo enako. Izkoristili bi brezplačno šolanje, si poiskali boljše življenjske pogoje drugje in si tam pridobili potrebno znanje in izkušnje. Žal. :(
Ostali, manj sposobni, pa bodo šli najverjetneje v politiko in naprej nadaljevali proces razpadanja družbe. :cry: :cry:
To govorim tudi iz lastnih izkušenj. Ko sem pred mnogimi leti končal šolo in dobil službo v priznani firmi (takrat to še ni bil noben problem), so me tam lepo sprejeli in mi takoj dali na znanje, da vse tisto, kar so me naučili v šoli, ni nič vredno. To je samo teorija, so rekli, s katero si ne moreš nič pomagati. Važna je samo praksa.
Na vodilnih mestih so bili ljudje, ki so takoj po vojni na hitro končali nekakšne strokovne šole, toliko da so dobili kos papirja in so po partijskih zaslugah prišli na vodilna delovna mesta. Nekako so nekoč davno postavili firmo na noge in so jo uspešno peljali naprej. Takoj so mi dali do znanja, da naj se ne vmešavam v delo in odločitve nadrejenih in naj ne bi slučajno poskuša vpeljati kakšne novotarije v delovni proces. Določeno mi je bilo le tisto rutinsko delo, ki so se mu vsi drugi izogibali. Stisnil sem zobe in čakal na boljše čase, a se niti po skoraj 40 letih ni dosti spremenilo. Zdržal sem do konca in se tolažil, da me sorazmerno dobro plačujejo zaradi formalne izobrazbe in zato, da jih pustim pri miru, da svoje "visoko cenjeno" delo nadaljujejo naprej. Napredovali so pa tisti, ki so pridno prikimavali šefom in se z njimi v prostem času družili ob pijači. Zaradi pomanjkanja izobrazbe pa so bili vseeno na slabše plačanih delovnih mestih. Prejemali so le dodatke za dolgoletno prakso (delovno dobo, stalnost) in so tudi oni bili po svoje zadovoljni.
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor

Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 2129 krat
Prejel zahvalo: 2200 krat
Uporabnika povabil: forest70

OdgovorNapisal/-a EL84 » 11 Dec 2025, 11:58

Jaz pa mislim, da je najboljša kombinacija teorije in prakse. Samo prakso zagovarjajo tisti, ki so teoretično bolj šibki.
Lp
EL84
EL84

Kraj: Škofja Loka
Zahvalil se je: 131 krat
Prejel zahvalo: 184 krat
Uporabnika povabil: gumby

Vrni se na Nasveti za študente in dijake

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov