Laser MOdul

Sem sodi pomoč in nasveti okrog seminarskih nalog,nalog na sploh, izpitov in še česa na kar naletijo dijaki in študentje

Laser MOdul

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 20 Feb 2025, 19:04

Pozdravleni,

zanima me ce kdo mogoce pozna tele diode laser module. Iscem nekaj da lahko rezal zadeve. Gledal sem neje laser in neki malo two threes.

Pac zanima me kaj ljduje uporabljate pa kako se recio obnesejo.

Ce prav razumem vecja wataza je vecja je velikost zarka, itd.

Hvala za odgovore in ideje.
Starodavni

Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 29 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Laser MOdul

OdgovorNapisal/-a dbajda » 21 Feb 2025, 11:04

Uporabnik Jule je mojster na tem področju, on bo znal svetovati in mogoče tudi najde kaj za prodat.
Če gledaš diodne laserje, boš najbrž rezal vezano ploščo?
Odvisno kaj hočeš in kako hitro hočeš. Pa za rezanje je super, če imaš air assist. Jaz sem kupil sculpfun s30 20W, pa prilozena pumpa ni OK. Sem priklopil kompresor in nastavil tlak 0.5-0.6 bar in odreze odlicno, drugace je zazgano. Načeloma nekih hudih razlik med diodnimi ni, večinoma v moči. Za začetek in vezano ploščo 5-6mm je 10W dovolj.

Pa zraven cene laserja računaj 120€ za LightBurn. Maš drugač en mesec brezplačno, pa obstajajo tudi cracki, ki pa niso vredni nič. Od kar imam licenco, z laserjem nimam težav.
dbajda

Kraj: Zagorje Ob Savi
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a Jakey » 21 Feb 2025, 11:09

Starodavni je napisal/-a:Pozdravleni,

zanima me ce kdo mogoce pozna tele diode laser module. Iscem nekaj da lahko rezal zadeve. Gledal sem neje laser in neki malo two threes.

Pac zanima me kaj ljduje uporabljate pa kako se recio obnesejo.

Ce prav razumem vecja wataza je vecja je velikost zarka, itd.

Hvala za odgovore in ideje.

Začni z razlago besede "zadeve".
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 297 krat
Prejel zahvalo: 465 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 6

OdgovorNapisal/-a jure94 » 21 Feb 2025, 17:09

Lightburn sem tukaj našel trenutno najceneje: https://www.sovol3d.com/products/lightb ... icense-key
Dobi se še koda za 5$ popusta in pride na koncu slabih 91€.

Opcija je še LaserGRBL, ki je zastonj. Sicer deluje odlično, je pa bolj neroden za uporabo.

Pri nakupu laserja pridejo ponavadi zraven neka očala. Priporočam, da se takoj kupi boljša.
Mogoče premalo omenjena težava je dim. Če je le možnost priporočam zaprt laser oz. dodatno škatlo, z odsesavanjem, direktno ven iz prostora.
Uporabniški avatar
jure94

Zahvalil se je: 47 krat
Prejel zahvalo: 104 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 10

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Feb 2025, 17:37

dbajda je napisal/-a:Pa zraven cene laserja računaj 120€ za LightBurn. ... ... ... pa obstajajo tudi cracki, ki pa niso vredni nič.

Ja, lahko potrdim. Pred nakupom sem probal enega takih - takoj po startu mi je namesto lightburn logota vrgel ven okno z napisom "stop war in ukraine"... naprej nisem niti preskušal, če dela ali ne, takoj je letel dol.
Je pa tako, da kupiš licenco za določen čas (eno leto se mi zdi). Potem sicer to verzijo lahko uporabljaš do nezavesti, le posodobitev nimaš več.

Jaz imam sicer 5W laser, pa je za rezanje res prešvohcen, vsaj 10W je priporočeno, moj je več ali manj za graviranje. Tam 1-2mm še odreže, več se je treba preveč matrat in grdo izpade. In, ja, dim se definitivno premalo omenja.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 777 krat
Prejel zahvalo: 965 krat
Število neizkoriščenih povabil: 198

OdgovorNapisal/-a dbajda » 21 Feb 2025, 19:00

Meni je lightburn počel vse mogoče stvari.
Od graviranja na les: lightburn is two developers
Pa do izgubljanja pozicije in zaletavanja laserja, do napak v komunikaciji in še kaj bi se našlo.

Potem sem letos kupil Sculpfun S30 20W (prej S9 5W) in sem rekel, da se s cracki ne grem več. Odkartal 120€ in mam mir. Licenca velja večno, le po enem letu zgubim posodobitve, če je ne podaljšam. Odvisno od novosti v novejsih verzijah.

Pač, če kupiš laser-igračo za 150€, je lightburn licenca skoraj toliko kot laser... pri malo bolj zmogljivih se pa že ne opazi toliko :)
dbajda

Kraj: Zagorje Ob Savi
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a Jule » 21 Feb 2025, 19:08

Jaz sem v teh laserjih že kar nekaj let hobi in na pol profesionalno. Dal sem jih skozi roke že 2 do 3 ducate. Nekateri so super, nekaterih pa se je za izogibat.

Povej kaj te zanima, kakšne materiale, kako debele (in koliko tega) bi rad delal. Ali bi samo rezal ali tudi graviral, kakšen cenovni rang (cene se gibljejo od 100 do par tisoč eur za te diodne laserje. Od hobi mašinc do strojev ki so uporabni že za manjši biznis. Potem ti lahko predlagam primeren laser. Nekaj rabljenih imam tudi vedno na voljo za prodajo.

Drugače imam tudi spletno stran kjer objavljam recenzije teh laserjev ki jih stestiram in se vidi kaj zmorejo:
https://hobbylasercutters.com/laser-reviews/

Kar se tiče Lightburna, se res splača kupit licenco. Večino teh laserjev se sicer da uporabljati z zastonjskim LaserGRBL programom, ki je dober za tu pa tam kaj zrezat ali zgravirat, vendar ko enkrat poskusiš Lightburn ne greš več nazaj. Tako dober je in prihraniš veliko časa. In ima 1 mesec zastonj preizkusno dobo, da se lahko pred nakupom sproba program in laser.
lp,
Jule

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 185 krat
Prejel zahvalo: 298 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 32

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 21 Feb 2025, 22:08

Nekako mi je pod roko prisel kitajski laser co2 100 watni. Ker je bilo vse nekako uniceno sem vse pobral ven in pac zamenjal kable elektronko itd. Pac tuba je pocla,... itd.

Zadeva je nekje velika meter na meter in 0.9 metra visoka. Ima 180 mm luknjo zadaj za odvod zraka preko velikega ventilatorja ter kompresor.

Ko gledam tele laser module iz diod mi je zuanimivo kako velike so te laser pike. Gledal sem neje laserje, laser three, sculpfun in atomstack. Veliko je tega.

Lepo bi bilo ce bi lahko rezal 5mm debele, ne vem lesene plošsce, recmo mdf ali vezano plosco. Pleksi verjetno ne reze.

Nekako sem gledal te filmcke in nekak meje strah da ce mores delati 5 sponov da prerezes zadevo, more cnc peljati zarek po isti poti 5 krat, to pa ne vem koliko tocno to zadane ;).

Namen je razrez mogoce kako graviranje. Hitrost mi ni pomembna ker ne bom mel proizvodnje, je pa res da mogoce bi bilo paemtno da to odzaga v enem sponu da ne lovi pol crte petrkat. 10 watni so vejretno malo presvoh, zato gledam neje e80 ali K30 od alser three je pa res da tale sculpfun 33w tudi ni slab. Se pa tole kar nabere finacno.

Kaksno temepraturo pa more met laser da ni kaj narobe.

Lp
Starodavni

OdgovorNapisal/-a miharix » 22 Feb 2025, 08:44

Če imaš prostor za CO2 raje investiraj tega ter spravi v pogon oz novega.
Kompresor ki ga imaš ni za odvod temveč "air support" kar poveča kvaliteto in zmožnost reza.
Če še nimaš rabiš vodno črpalko ter hladilnik za hlajenje tube.
CO2 reže pleksi kot puter, dejansko moraš pazit, da nisi prepočasen, da ti rez ne zalije nazaj.
rez VP 8mm v enem prehodu brez težav (60W)
MDF ima ogromno lepila, tega noben laser nima rad, hlapi pa tudi niso zdravi.
Steperji so, CNC bo že zadel če je dovolj tog.
Glede hlapov... imel sem situacijo, ko smo zardi hlapov, ki so uhajali skozi zaprto komoro(večina je šla prisilno skozi cev v naravo), ugotovili da je sorodnica alergična nanje saj se je začela dušiti in smo skoraj rešilca klicali.

Sam bi takoj spet imel CO2 če bi ga lahko kje v stanovanju postavil. Zdaj pa tudi sam počasi spet gledam za kako majhno rešitev.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 888 krat
Prejel zahvalo: 639 krat
Število neizkoriščenih povabil: 111

OdgovorNapisal/-a Jule » 22 Feb 2025, 11:47

Po mojih izkušnjah imajo diodni laserji malenkost manjše pike kot CO2 laserji (sprobano na 5-70W diodah in treh 50W CO2 strojih.

Včasih so imeli prvi 5W laserji precej velike in pravokotne pike, vendar imajo sodobni velikost pike tam nekje 0.1mm-0.15mm. Velikost je malo večja pri močnejših.

Če hočeš rezati priporočam vsaj 20W diode ali več. Po izkušnjah pri diodi rabiš večjo moč za enako zmogljivost rezanja kot pri CO2. Recimo od oka 70W dioda reže kot 50W CO2.

Prednost pri diodah je enostavnost uporabe, ker je vse v modulu in mu pripelješ le napajanje in PWM. Hlajenje je že vgrajeno(ventilator). Nobenih zrcal, visokonapetostnih napajalnikov ter ogromnih steklenih cevi.

Omejitve pri diodah so rezanje pleksija. Svetlejši kot je pleksi slabše reže, ker se svetloba odbija. Črnega reže zelo dobro, rdečega, zelenega tudi, rumenega že gre pol počasneje. Belega in prozornega pa ne moreš rezat. Modrega tudi ne ker je enake barve kot žarek in se spet odbije. To je slabost tega, da je žarek v vidnem spektru svetlobe. Kar je belo in prozorno, se žarek "ne prime".

Z 20W+ laserjem lahko režeš nekje do 8mm debele zadeve (topol vezanka, ali masiven les) s tem da za stvari debelejše od 6mm gre znatno počasneje. Seveda je vedno potrebnih več prehodov, ker če greš prepočasi z namenom da bi zrezal v enem prehodu je odrezan rob črn. Air assist je nujen.

Mogoče je montaža diodne glave v tako velik CO2 laser malo nespametna. Prednost diodnih laserjev je ravno prenosljivost in majhnost. Za tako veliko obdelovalno površino bi priporočal najmanj 40W glavo. Glave pa stanejo več kot pol celotnega diodnega laserja z mehaniko vred.
Jule

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 23 Feb 2025, 08:12

Pozdravljeni,

no lepo je brati izkusnej in znanje v slovenskem jeziku.

Imam kompresor nekje 40 na 20 na 20 cm ter ventilator nekje 60 na 60 na 30 cm. Eden piha zrak po cevi po lajtengi na glavo drug pa vlece zrak preko dveh velikih cevi iz laserja ven. Edino ne vem, ali rabim kak filter na zunanji strani.

Kar se tice co2 laserja, sem gledal tube, in nekje za 96 watno bi mogel dat 1000 nekje. Hec je pav tem, da ne vem tocno kaj je narobe. Al je hladilnik zatajil, ali pumpa al enostavno clovek ni dal vode v tubo. NI mi jasno. In ko gledam kako je tole z zrcali narejeno me kar mine.

Nekako sem gruntal da bi kupil mogoe enkrat (nikoli) co2 laser tubo, prebil betonsko plosco in jo postavil velrtikalno in sestavil mizo da se premika.

Ne vem, tile laserji pa lece in vse ostalo. Odkar sem fasal odboj od 2kw varilenga laserja v celo oziroma celado sem se kar zamislil..... Skoda je edino to da ne gredo nad 150w. Fajn bi bil omet eno 3 metrsko tubo za 1kw. heh

Nekako razmisljam da bi kupil neje E80 ali K30. PRvi je 24W drugi pa 33w. Za graviranje v bistvu ne bom rabil za kako oznako gor dat pa mislim da bi moglo iti tudi z tem. Konec koncev gravirni laserji imajo manj diod da so bolj precizi ce sem prav razumel.

Tile air assist, kot opazam so izvedbe razlicne, verjetno bi bilo najbolje iemtitakega da zrak piha ob leci. Ce gledam laser stroj za razrez kovine ima to res kompaktno anrejeno in leca ni nikli umazana. Recmo neje 406040 12w ce prav razumem zrak piha v komoroin potem pitaj boga koliko to sciti leco, no sej mogoce je ne rabi?

70W diodni moduli obstajajo, sem gledal ravno enga za 48W. ZA kaj se pa to rabi? Ce prav razumem, je nekako nesmisleno kupovat velike wataze ker za razrez se mores hitro premikati da ne zazigas zadeve.

Kako velik pritisk zraka pa je potrebno za air asisst, tako cez prst. 6 barov vejretno ne, kakbar ali manj, ne vem?

Hvala za nasvete in mnenja
Starodavni

OdgovorNapisal/-a Jule » 23 Feb 2025, 09:31

Starodavni je napisal/-a:Pozdravljeni,

Nekako razmisljam da bi kupil neje E80 ali K30. PRvi je 24W drugi pa 33w. Za graviranje v bistvu ne bom rabil za kako oznako gor dat pa mislim da bi moglo iti tudi z tem. Konec koncev gravirni laserji imajo manj diod da so bolj precizi ce sem prav razumel.

Šibkejši laserji so malenkost bolj precizni,vendar do ene 30-40W ni neke hude razlike, razen če se ti gre gravirati milimeterski tekst v eloksiran aluminij.

Da dobiš občutek kako hitro rečejo diode. Primerjava hitrosti rezanja 3mm in 6mm topolove vezanke z različnimi 33W laserji. Pri 80% moči in pri 100% moči ter pri hitrostih od 300 do 1800 milimetrov na minuto. Na desni štiri 3mm in na levi štiri 6mm debele topolove vezanke:

IMG_7091.JPG
Primerjava hitrosti rezanja 3mm in 6mm topolove vezanke

Starodavni je napisal/-a:Pozdravljeni,

Tile air assist, kot opazam so izvedbe razlicne, verjetno bi bilo najbolje iemtitakega da zrak piha ob leci. Ce gledam laser stroj za razrez kovine ima to res kompaktno anrejeno in leca ni nikli umazana. Recmo neje 406040 12w ce prav razumem zrak piha v komoroin potem pitaj boga koliko to sciti leco, no sej mogoce je ne rabi?

70W diodni moduli obstajajo, sem gledal ravno enga za 48W. ZA kaj se pa to rabi? Ce prav razumem, je nekako nesmisleno kupovat velike wataze ker za razrez se mores hitro premikati da ne zazigas zadeve.

Kako velik pritisk zraka pa je potrebno za air asisst, tako cez prst. 6 barov vejretno ne, kakbar ali manj, ne vem?

Hvala za nasvete in mnenja

Air assist pri diodnih laserjih mora pihati izpred leče ven, tako da dim ne pride do leče in jo ne maže. Večina modulov ima tako narejeno.
Ti diodni uporabljajo samostojne pumpe(podobno kot malo močnejše akvarijske pumpe), ki pretakajo tam med 25 in 50 litri ma minuto. Za graviranje ne potrebuješ dosti pretoka, par litrov na minuto, toliko da se ne maže leča. Pri razrezu pa hočeš čim več, da piha dim stran in tako dosti bolje reže.Lahko bi dal na navaden kompresor in omejil pretok na pol bara ali manj. Glavno da ti ne odpihne lesene plošče z mize :D
Jule

OdgovorNapisal/-a miharix » 23 Feb 2025, 10:22

Starodavni je napisal/-a:Edino ne vem, ali rabim kak filter na zunanji strani.
Odvisno kako imaš rad sosede :lol:
Gledaj na to kot dimnik iz katera smrdi to kar kuriš. Če hočeš imeti čisti izpust pol ja filtre v cev pred ventilatorje oz pri priklopu na rezalnik.
Samo boš verjetno rabil močnejši ventilator, da bo zagotavljal dovolj podtlaka v rezalniku.

Starodavni je napisal/-a:Odkar sem fasal odboj od 2kw varilenga laserja v celo oziroma celado sem se kar zamislil.....

Uff :? a imaš kako fotko poškodbe čelade?

@Jule
A si kdaj testiral kako pogosto so te zaščitne očala priložene napravam dejansko zaščita in ne le obarvana plastika?
Ter ali isto velja za tisto prozorno plastiko ohišja nekaterih laserjev?
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 888 krat
Prejel zahvalo: 639 krat
Število neizkoriščenih povabil: 111

OdgovorNapisal/-a Jule » 23 Feb 2025, 13:18

miharix je napisal/-a:
@Jule
A si kdaj testiral kako pogosto so te zaščitne očala priložene napravam dejansko zaščita in ne le obarvana plastika?
Ter ali isto velja za tisto prozorno plastiko ohišja nekaterih laserjev?

Nisem, ker nimam primerne opreme. Če gledam kako se recimo za laserjem bliska modra barva po beli steni ko laser dela, se skozi tista zelena očala ne vidi tistega bliskanja, tako da nekaj filtrirajo.
Laserska očala so v rangih OD4 do OD10. Najpogostejša so OD4-OD6. Številka pomeni koliko ničel ima enka zadaj za faktor slabljenja izbrane valovne dolžine. OD4 je 10000x, OD6 je 1000000x itd..

Tistim priloženim plastičnim očalom ne zaupam najbolj. Načeloma so lahko dovolj za diodne laserje do 20W, če ne delaš kaj kar ne bi smel. Mogoče tudi za večje, če imajo le ti že okrog samega modula malo ograjice, ki se spusti skoraj do materiala. Tako bi zelo težko prišlo do direktnega odboja.

Jaz sem prve par let delal s temi OD6 očali, so znatna nadgradnja tistih plastik fantastik in podpirajo tako diodne, UV kot fiber laserje. Za tisti denar so res super.
Ko sem pa začel delati z močnejšimi laserji sem si nabavil taprava varnostna očala nemškega proizvajalca laserschutz.de za cca 250€. Te so seveda še boljše saj imajo certifikat, za te diodne laserje ščitijo OD10, za fiber pa OD8+. So pa za en mali hobi gravirnik malo overkill.

Kar se tiče filtrov za izpust zraka pa obstajajo za to namenski filtri, ki imajo noter 3 filtre, eden od teh je z ogljikom, ki odstrani precej vonjav. Dim in smrad se efektivno zmanjša za več kot 90%. Na kitajskem stanejo reda 250€. Je kar super zadeva.
Jule

OdgovorNapisal/-a jure94 » 23 Feb 2025, 18:13

Jule je napisal/-a:Kar se tiče filtrov za izpust zraka pa obstajajo za to namenski filtri, ki imajo noter 3 filtre, eden od teh je z ogljikom, ki odstrani precej vonjav. Dim in smrad se efektivno zmanjša za več kot 90%. Na kitajskem stanejo reda 250€. Je kar super zadeva.

Doma narejeni imajo pa tisto 0 na koncu preveč (če se malo znajdeš). Malo močnejši ventilator (tukaj velja, večji je, boljše je), aktivno oglje, filtrirni papir ali hepa filter spredaj in je. Kitajski ni nič drugačen.

Na primer tole: https://makerworld.com/en/models/942923 ... eId-908925 je veliko bolj učinkovito kot original filter od Levoit, ker ima veliko večji volumen aktivnega oglja. Pa še preprost je za "servisiranje" in predvsem poceni.
Že samo tole je naredilo veliko razliko: https://makerworld.com/en/models/111447 ... Id-1111656
Uporabniški avatar
jure94

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 25 Feb 2025, 22:54

V sluzbi mam eno celado varilno pol so pa noter dal eno debelo pleski steklo pa je to to, jaz tipa sam gledam neumno,... zato pa hodim na redne preglede vida,.. na ocesno v lj, pa je tip sam znoru tam, in je napisal v izvid dohtarci kam me more poslati in da nj ne hodim vec sem, od takrat naprej me osebna zdravnica noce poslat nikamor,.. sem ji reku da nj me na ocesno polje spet pa noce,.. se parkrat bom reku da mam vse na majlu ker je uradni dokoment, pol pa gas na policijo. Tipu se je pa zmesal noter v ordinaciji, pripravnica je ratala bleda pa stopila stran v zid, sem mu kar rekel tipcku, ti si podpisal da lahko varim, 5 pregledov pa se kar ustrajas,... toj podpis pa stempel je na izvidih,... mater je stopu pred mano,.. jaz pa dirketn vanj,.. glave vkup pa sam cakal sem kdaj bo usekal,.. me gleda,.. pa mu recem,.. ko bom mel probelme gres z mano na sodisce v Ljubljani,... mater ga je razfukal od znotri,..

v glavnem,.. laser celade se kupi orenk,.. ce mas firmo pa varis,.. to je to,..

mislim da se je moglo odbiti od necesa in je zazgalo celado od uzuni, sam zanimivo je to, da ce bi neki casa to tam cvrlo bi fasal v celo bi slo mimo preksija na notraji strani,...

trgovci sam gledajo papirje,... ( sem stisnu zaposlenega,... je sam zacvilu), tko da ce mislsi variti z laserjem si kupi svojo opremo ( to bom tudinaredu pocasi), bi reku da optrel nemciaj je najbolje lahko se motim,..

drgac pa tko,.. laser varjenje,.. pusti na miru,.. je totalna bedarija,.. tig mig elektroda konec,... ce se pa kdo najde kle k mi bo pameten,... nj mi pa pokaze en preizkus od uradne institucije z zigom da so testiral kak laser var za konstrukcijske namene, in kdo odgovarja zanj, ( nasleden k mi bo mozgane pral z tem bom samo bruhal mu na cevlje,folk je tko bolan v mozek,... ),... nisem se srecal deca da bi to mi pokazal, vsi pa se derejo da to vse drzi da se vari 10 mm debele ploce z laserjem,.. dej ne seri,... to bi rad videl ,.. zadnc polusam neboloze tipa da bodo japonci razvoj v varjenju v Sloveniji delal,.. pa kazal aparate,... govori govori,.. minute sem mu pozrl mozgane,.. se mu je zmesal,... sam reku sem mu da ima iskra kvaliteten aparat ze 30 let nazaj pogruntan, sam ga ne mse proizvajat ima prepoved,..... in da ni treba nic razvijat pa nategovat ljudi vemo ze 40 let kako se naredi dober varilni aparat ki ne crkne v 50 letih,.. mater ga je razfukal,.. hahahaha

zaradi odbojev bom dal noter kamero,.. vse zunanje povrsine iz 4mm pleksija sem dal ven in dal noter 1.5mm rosfrej plosce,... tko da se not nic ne vidi,.. ne j....m scene, oci mam samo ene. ja ta filter bi bila zaimva rec,..

sem pisal green three firmi za K20 laser, ker pise da ima piko 0.04 na 0.3,.. pa sem dobil dva odgovora,.. prvi pravi da je 0.04 na 0.03 drugi ap pise da je 0.04 na 0.3,.. zdej pa ne vem nj se zmenjo ze enkrat,... Ali ima kdo drug kako idejo okol tega. Atomstack firma pa mi take pise nazaj da misim da umetna inteligenca odpisauje ;)

Kako pa je z suportom ko kupis modul, gani al je odvisno od firme, kaksne izkusnej imate. Ali se vse kupi na aliekspres in adijo.

lp

Najlepsa hvala za sliko razreza zelo poucno.
Starodavni

OdgovorNapisal/-a Jule » 26 Feb 2025, 19:02

Noben diodni laser pod mojmi rokami še ni pokazal velikosti pike 0.05 ali manj. 0.05mm je imel samo en 1.6W laserček, ki je komaj kaj markiral ker je bil tako švoh. Vse kar je nad 5W pričakuj od cca 0.1mm do 0.18mm kvadrat ali pravokotnik.

Po mojih izkušnjah imajo Sculpfun laserji manjše pike in boljše režejo kot Atomstack, Ortur ipd...

Support pri teh kitajcih je seveda kitajski. kakšenkrat je vredu, kakšenkrat je bolj slabo. Garancija bi mrala načeloma veljat, še posebej če kupiš direkt od prodajalca. Če kupiš preko Aliexpress verjetno lahko pozabiš na support in garancijo.

Navaden pleksi za zaščito pri diodnih laserjih ne pomaga, ker imajo žarek v vidnem spektru. Mora biti filter pleksi. Za silo pa vsaj oranžen, da pobere modro barvo stran.
Jule

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 01 Mar 2025, 21:57

Pa je kakšna firma ki prodaja laserje v Eu da ima podporo itd. Ker kot sem gledal na Aliexspres, tam se predaja vse živo. Bi skoraj upal rečt da majo vsi neke skladšča v Eu pol pa se pošilja okrog.

Kot sem pogledal v Sloveniji tudi ne vem, če kdo sploh prodaja laserje razen 3dshark se mi zdi, mogoče je pooblaščen prodajalec ne vem.

Se reče vse kar pišejo okrog velikosti žarka je nateg. Se pa tudi sprašujem ali to ni nikjer kakih testov da se to preveri, al kar neki pišejo tam gor.
lp
Starodavni

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 02 Mar 2025, 06:01

Z diodnim laserjem lahko rezes PP 1.8 mm debel. Sem ga probal z olfa nozem pa je trd. V bistvu je mehak samo je se vedno trd.

Lp
Starodavni

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Mar 2025, 09:06

Starodavni je napisal/-a:Se reče vse kar pišejo okrog velikosti žarka je nateg. Se pa tudi sprašujem ali to ni nikjer kakih testov da se to preveri, al kar neki pišejo tam gor.
lp

Pri kitajcih? Itak, da ni nobenih preverjanj, saj med drugim tudi recimo za powerbanke pišejo da ima 680000mAh, pa za 9V accu baterije da ima 28000mAh in podobne bedarije…
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 777 krat
Prejel zahvalo: 965 krat
Število neizkoriščenih povabil: 198

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 17 Mar 2025, 20:42

so ta ocala (https://www.aliexpress.com/item/1005002956976051.html? )vredna nakupa za 20 w 450nm laser ali je kaj bolj pametenga da nabavim?
Starodavni

OdgovorNapisal/-a jure94 » 18 Mar 2025, 07:57

Za 190-540 nm imajo OD3+, kar lahko izračunaš, da je premalo: https://evaluator.lia.org/od.php
Glej očala z vsaj OD4 za tvojo valovno dolžino.
Uporabniški avatar
jure94

OdgovorNapisal/-a Jule » 18 Mar 2025, 21:24

Jaz bi priporočal te očala. V verziji OD6.

Točno te imam doma in so super za ta denar za te cenejše diodne laserje.
Jule

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 18 Mar 2025, 21:35

Hvala za nasvet, se mi je zdelo da je neki fishy, sem jih nasel na you tubu.

Ce prav razumem ima laser neko zascito. Jaz sem pobral vse pleksi plosce ven iz stroja in sem vgradil noter inox plosce ter jih fiksiral z 4 mm debelo trdo crno gumo.

Po mojem mnenju ocal ne rabim, ker bo laser delal v stroju ki je zaprt, kot bi ga dal v kovinsko skatlo, gledal ga bom pa z web kamero.

Edino mal em skrbi da bi kak zarek usel ven, kar dvomim, pa ce bo kak otrok firbcen da mu dam ocala gor.

laser zarek se izjemno odbija od kovinskih povrsin ali to velja samo za fiber laser od bakra. Oziroma ali to velaj za vse bakrene kovine ali samo za nekatere. V sluzbi je bil napacek baker pa se je zarek odbil nazaj v izvor.

lp
Starodavni

Vrni se na Nasveti za študente in dijake

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost