SLABO ŠOLSTVO oziroma ALI BOMO ZAPRAVILI DRŽAVO?

Sem sodi pomoč in nasveti okrog seminarskih nalog,nalog na sploh, izpitov in še česa na kar naletijo dijaki in študentje

OdgovorNapisal/-a Pavel » 06 Jan 2025, 10:53

odprto pismo

V preteklem času je bilo kar precej člankov v zvezi s šolstvom, upadom pismenosti, manjkom pedagoškega kadra (vir). Takšna obvestila seveda niso ravno spodbudna in kličejo k razmisleku o vzrokih za slabe rezultate. Verjetno jih je kar nekaj. Poleg slabo in preobsežno zastavljenih učnih načrtov je eden od teh tudi, da nekateri učitelji na nekaterih pedagoških smereh ne dobijo dobre izobrazbe tekom svojega študija niti ne dobijo kasnejše ustrezne strokovne podpore v času, ko že poučujejo. Verjetno se zdi ta misel neverjetna, če se milo izrazim. Dokaz za to je pouk tehnike v OŠ, ki je skozi nekaj let degradiral do mere, da učitelji z učenci ne morejo uspešno izdelati preprostih tehniških nalog v 4. razredu. Problem seveda ni v samo eni oziroma treh do sedaj izpostavljenih nalogah z elementarnimi napakami, temveč v konceptu poučevanja, kjer se navkljub mnogim opozorilom o nepravilnostih v pedagoškem procesu, napake še vedno dogajajo skozi dolgo časovno obdobje. Če dodam zapis na enem od spletnih forumov (vir): "Učitelj ve samo to, kar se je naučil v šoli in kar piše v knjigi. Če je imel slabega profesorja, se je naučil bore malo. To so teoretiki brez prakse." Kako daleč od tega smo v pogledu tehnike?!

Težava ali vrednost mojih zapisov je ta, da so v njih poimensko navedene osebe in inštitucije, ki naj bi skrbele za kvalitetno izobraževanje naših otrok in s tem tudi skrbele za našo prihodnost. In čeprav gre beseda o javnem izobraževanju, ki je po mojem mnenju največja civilizacijska dobrina, se bo trend slabega tehniškega izobraževanja nadaljeval, dokler širša javnost o tem ne bo obveščena. Prepričan sem, da javnost takšnega znanja in odnosa do šolstva, kot so ga do sedaj prikazali avtorji v tehniških učnih gradivih in nekateri posamezniki in inštitucije v svojih odgovorih na moje dopise, ne bi/bo podprla. Vprašanje je le, kdaj se bo to zgodilo? Svojevrstno podvprašanje je/bo, zakaj smo za to porabili toliko časa? Kakšen bo odziv staršev, ki so za šolsko leto (24/25) kupili slabo gradivo, in odziv učiteljev, ki s takim gradivom delajo, ob dejstvu, da so bili o napakah v gradivih že davno obveščeni tako na Zavodu Republike Slovenije za Šolstvo kot tudi na Ministrstvu za šolstvo in da je bil s problematiko gradiv in izobraževanja seznanjen minister za visoko šolstvo, dr. Igor Papič ter, da je bil o problematiki tehniškega izobraževanja v obdobju treh predsednikov s tem problemom seznanjen tudi Kabinet Vlade Republike Slovenije? S kakšnim znanjem in delom bomo gradili prihodnost, če pedagoška stroka v vseh teh letih ne zna popraviti lastnih strokovnih pedagoških napak za eno od nalog za 4. razred OŠ, na katero je bila večkrat opozorjena?! Koliko takih in podobnih kukavičjih jajc je še v našem izobraževanju?!

Moje iskreno opravičilo staršem, ki imate otroke v 4. razredu in ste kupili izpostavljena gradiva. Na žalost moji dopisi niso bili uspešni do te mere, da bi bile naloge ustrezno izboljšane in napake odpravljene. Ravno nasprotno, zadnji popravek gradiva je najslabši med vsemi. Opis in navodila letošnje naloge in vseh prejšnjih izvedb so v prilogi. Zraven je tudi moj dopis, kako nalogo v eni prejšnjih iteracij uspešno rešiti.

Naj se on koncu tega dopisa zahvalim vsem tehniškim kolegom in znanstvenikom za vse realizirane ideje, ki odzvanjajo v udobju tega sveta. Globok poklon vsem, ki ste ta svet gradili. Naši otroci s prejetim šolskim znanjem ne morejo razumeti nujnosti koncepta tehniškega dela, uporabe znanja in odgovornosti, katerega bi skozi izobraževalni proces morali dobili. Zahvala vsem staršem, ki pomagate otrokom na poti njihovega izobraževanja.

Iskrena hvala vsem tehniškim kolegom in učiteljem, ki ste odgovorili na moje dopise. Nekaj sem jih dodal v prilogo, imena so seveda zakrita, razen tistega z izrecnim dovoljenjem. Kot vedno, vesel sem pohvale, hvaležen za kritiko. Za slednjo vljudno prosim, da bo ustrezno argumentirana. Hvala.

Prihodnost je v znanju in sodelovanju, kritičnem mišljenju, nenehnem izboljševanju. S skupnimi močmi je mogoče in tudi nujno narediti spremembe v našem šolstvu, ki bodo pripeljale do boljših učnih rezultatov. Dosedanje neznanje, ignoranca in prikrivanje izpostavljenih napak v tehniškem izobraževanju ne sodijo v nobeno obliko ali nivo šolstva.

Ob koncu še moje opravičilo bralcem za 360+ strani dolg dopis - prilogo. Verjamem, da je količina marsikomu odbijajoča. Toliko "materiala" se je nabralo v letih dopisovanja. Kdor potrebuje povzetek, v začetnem delu knjige je zelo lepo dodatek z naslovom, »KAKO DOSEČI SPREMEMBE V ŠOLSTVU – ŠTUDIJA PRIMERA NA 295 STRANEH«. Iskrena hvala avtorici, ki je takratno prilogo TEHNIČNO IZOBRAŽEVANJE – EVOLUCIJA NEZNANJA IN DEGRADACIJA VREDNOT , zapisano na 295 straneh uspela s povzetkom skrčiti na samo 2 strani.

Ker smo na začetku leta 2025, naj bralcem zaželim vse dobro in obilo sreče ter veliko dobrih odločitev. Upam, da bo branje priloge zanimivo in da bo vodilo k razmisleku o šolstvu in prihodnosti. Moje zapise lahko brez omejitev posredujete komurkoli ali jih objavite kjerkoli. SREČNO.

S spoštovanjem,
Pavel Savšek
Zagorje, 5. 1. 2025
P.S.
Nobeden od moji dopisov ni bil sestavljen s pomočjo umetne inteligence (AI).

Datoteka je prevelika za v priponko, zato prilagam link.

https://drive.google.com/file/d/1_DGax_ ... drive_link
Pavel

Zahvalil se je: 30 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: SLABO ŠOLSTVO oziroma ALI BOMO ZAPRAVILI DRŽAVO?

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 06 Jan 2025, 11:38

Hja, ti kompleti. V osnovni šoli morali kupiti 5 kompletov. O sami kvaliteti piše vse v dopisu.
Cena kompleta je bila 80€ če me spomin ne vara. Vse kar smo v 5 letih uporabili iz kompleta so bili 3 kosi lesa in 2 lista papirja.
Materjal pa je tako za ********** (nisem našel lepše besede za kvaliteto) da ga niti nisem mogel uporabiti za svoje projekte.

Prvi 2 leti tehnike smo imeli še starega učitelja, ki se je potrudil da smo lahko dejansko kaj izdelali. Tukaj pa ga je ovirala zakonodaja ki se skoraj da trudi preprečiti delo v delavnici.

Ko je šel ta učitelj v penzjo je šlo vse samo še navzdol. Naslednje leto smo imeli učiteljico, ki je trdila da je izolacija na kablu zato, da elektrike ne steče (kot voda) iz njega. Ps: ker se nisem strinjal s to trditvijo sem imel krajši pogovor z ravnateljem.

V 8. Razredu pa so dokončno prepovedali delo v delavnici.
Vse je lahko žarnica, če je dovolj toka. http://lovro7.eu/index.html
Uporabniški avatar
Lovro7

Kraj: Velenje (Šmartno ob Paki)
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 93 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Jan 2025, 13:52

Slabo šolstvo _ Ali bomo zapravili državo.zip
(36.01 MiB) Prenešeno 5 krat

V priponki zazipana datoteka, da se tekom časa slučajno ali "slučajno" nebi izgubila.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19696 krat
Prejel zahvalo: 10121 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a miharix » 06 Jan 2025, 15:57

Lovro7 je napisal/-a:...Tukaj pa ga je ovirala zakonodaja ki se skoraj da trudi preprečiti delo v delavnici.
...
V 8. Razredu pa so dokončno prepovedali delo v delavnici...

Tole je še večji kaos, kot si misliš, da je.
Kar bom napisal kolikor vem še vedno velja, čeprav sem sam to iskal kakih 10let nazaj...

V učnem načrtu (torej tam kjer je navedeno kaj se učenci morajo naučiti) piše,
da se naj v delavnici dela "Varstvo učencev mora biti zagotovljeno v skladu z ustreznimi zakonskimi določili."
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M ... logija.pdf (zadnji stavek zadnje strani)

Hja, ko sem pa iskal ta dokument(da se kot takratni učitelj pravno zaščitim) pa ugotovim, da ga nikjer ni. Prišel sem tako daleč, da sem na pisni poziv na ministrstvo dobil klic kjer mi je bilo razloženo,
da tega dokumenta ni in ga ne bo ker, ko so začeli to urejat(2x) so pravniki vedno tako paniko naredili, da še kladiva nebi smeli uporabljat.

Torej z učenci lahko uporabljaš vsako orodje/stroje le naj bo skladno z varstvom pri delu ter učiteljevo presojo.
Če pride do poškodbe je pa polna odgovornost na učitelju.

Jaz mojim nisem zaupal, da bi sami npr delali na stružnici,krožni,tračni...
So pa tisti res najbolj pridni pri krožku imeli možnost tudi kaj takega preskusit.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 877 krat
Prejel zahvalo: 639 krat
Število neizkoriščenih povabil: 111

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 06 Jan 2025, 16:28

Če pride do poškodbe je pa polna odgovornost na učitelju.

…in potem se čudimo, da učitelji ne pustijo nič delat… :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 773 krat
Prejel zahvalo: 955 krat
Število neizkoriščenih povabil: 196

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 06 Jan 2025, 18:09

Samo kot ideja - kaj če bi se organiziralo, seveda izven šole ali kot popoldanska dejavnost, delavnice v stilu otrok in starš ter bi bila tu odgovornost starša, kaj bi otroku dovolil?
Drugo vprašanje je - kaj pa imajo šole na razpolago od orodja in strojev?
Mdr 6, 12
Uporabniški avatar
RaInfFiMa

Kraj: Sv. Marija na hribu (nad Koprom)
Zahvalil se je: 470 krat
Prejel zahvalo: 176 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 34

OdgovorNapisal/-a mucek » 06 Jan 2025, 18:31

Imam obcutek, da tisti starsi, ki bi bili za tak nacin, to ze sedaj pocno/pocnemo. Je pa cel kup takih, ki bi otroke razvozili po x dejavnostih, da bi sami lahko v miru kofetkali. In se pritozevali nad politiko, ucitelji, placami in nenazadnje otroki. :D

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 1207 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 234

OdgovorNapisal/-a miharix » 06 Jan 2025, 19:38

RaInfFiMa je napisal/-a:Samo kot ideja - kaj če bi se organiziralo, seveda izven šole ali kot popoldanska dejavnost, delavnice v stilu otrok in starš ter bi bila tu odgovornost starša, kaj bi otroku dovolil?

Izvenšolska dejavnost niso vezana na šolski pravilnik. Tudi prostore v šoli lahko najameš oz mogoče pod določenimi pogoji tudi brezplačno.
Lahko izvajaš npr delavnico osnov struženja za otroke, pred začetkom pa ustrezna pogodba in mogoče kar uvodna ura kaj nikakor ne počet, ob prisotnosti staršev.

RaInfFiMa je napisal/-a:Drugo vprašanje je - kaj pa imajo šole na razpolago od orodja in strojev?

Zelo različno. Močno odvisno o vseh preteklih vodstev ter zagnanosti vseh preteklih učiteljev. In ni redko tudi od staršev/okoliša. (sponzorstva podjetij, donacije €, donacije materiala/naprav)
Sem videl tehnične učilnice, ker je bila samo tabla en vrtalni in ena vibracijska žagica.
ter take, da bi tisti trenutek najraje tam ostal (Ko sem si rekel dovolj mi je OŠ, pa sem tudi te zavrnil)
Slišal izjavo ravnatelja na razgovoru "Pa saj ni treba pri tehniki toliko delat, lahko tudi veliko pišejo"
ter ob pogovoru z drugim "Mi smo zelo ponosni, da smo tako zelo uspešni pri tehniki, zdaj ravno zbiramo sredstva za nakup CO2 laserja."
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

OdgovorNapisal/-a Saso » 06 Jan 2025, 19:44

Vsaka stvar ima dve plati!
Eno je kaj bi radi NEKATERI starši, drugo kaj lahko UČITELJI.
Pa pojdimo v delavnico, naj se komu kaj zgodi?
Nekateri bodo rekli ok drugi pa tožili peka, ker je otroku zjutraj prodal štručko, avtobus voznika ker je grdo peljal v šolo, tretji varnostnika ker ni reke dobro jutro, ko je otrok stopil v šolo...., četrti vse in še koga....
Sistem je tak kot je in spremembe so potrebne, samo ne samo na nivoju UČITELJEV in SISTEMA ampak tudi na NEEEEE vmešavanju STARŠEV v učne sisteme, delo učiteljev....
Vsak starš, ki ima pet minut časa lahko danes po domače "zjebe" učitelja in šolo do te mere da sta oba v "štangi" za nadaljnjih 30 let.
Se opravičujem izrazom ampak drugače ne gre.
Ne se toliko razburjat in prerekat osnovna naloga starša je da svojega otroka vzgoji v dostojnega in spoštljivega človeka, če bi temu bili vsi KOS se verjetno o tem niti nebi pisalo in debatiralo. pa še ena .
Saso

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 170 krat
Prejel zahvalo: 273 krat
Število neizkoriščenih povabil: 57

OdgovorNapisal/-a Saso » 06 Jan 2025, 19:51

Aja pa še to, me zanima, komu bolj pomenijo (koristijo) pripete litanije.
Avtorju ali otrokom? jaz imam svoje mnenje, sploh če jih nekdo pripne sem na ta forum?
Saso

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 170 krat
Prejel zahvalo: 273 krat
Število neizkoriščenih povabil: 57

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 06 Jan 2025, 19:55

Mogoče pa nimajo vsi starši, ki bi radi kaj delali z otrokom, možnosti in orodja ter znanja.
In ta gospa Maja je ponudila dejavnost šolam s tem, da ona prinese šivalne stroje. Ali uganete, po kakšni ceni jo lahko šola plača, neto, na uro?
Priponke
Delavnica.png
Mdr 6, 12
Uporabniški avatar
RaInfFiMa

OdgovorNapisal/-a mucek » 06 Jan 2025, 20:37

Saso je napisal/-a:Vsak starš, ki ima pet minut časa lahko danes po domače "zjebe" učitelja in šolo do te mere da sta oba v "štangi" za nadaljnjih 30 let. Se opravičujem izrazom ampak drugače ne gre.
Ne se toliko razburjat in prerekat osnovna naloga starša je da svojega otroka vzgoji v dostojnega in spoštljivega človeka, če bi temu bili vsi KOS se verjetno o tem niti nebi pisalo in debatiralo. pa še ena .

Žal še kako res.
Čeprav - so OGROMNE razlike med šolami samimi: njihovm vodstvom, "jajci" ravnatelja (in celotnega kolektiva), poznavanju postopkov in tudi voljo, ali se jim da s potencialnimi problemi ukvarjati ali pa rajši ne naredijo ničesar in se zadeve pač pomete pod preprogo. Če navedem konkreten primer:
Učenec naknadno popravi test in se pritoži, da ni bilo pravilno točkovano. Povedano mu je, da so nekateri testi poskenirani (ne nujno njegov) in da če res ni nič naredil, naj napiše izjavo v smislu "datum, kraj, Jaz xxxx izjavljam, da nisem naknadno spreminjal testa iz yyy, podpis". Po ogledu skenov se je pokazalo, da je bil test spremenjen.
Šola 1: Naj se s tem ukvarja razrednik in naj mu da kakšno dodatno nalogo.
Šola 2: Učenec in oba starša klicani k ravnatelju ob prisotnosti policije (poneverba uradnih dokumentov - starost 14 let+).
Na kateri šoli se vam zdi, da do takšnih dogodkov ne bo več prihajalo? (pa je bilo verjetno to potrebno storiti samo enkrat ...)

Pa še "vic" (ki to ni) dneva: izjava učenke "Jaz res nisem popravila testa, test mi je doma popravila mama in rekla, naj se grem naslednjo uro pritožit ..."

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 1207 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 234

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Jan 2025, 20:49

Letos se ne grem več, ker mi zdravje ne dopušča. Sem pa pretekli dve leti, skupaj z še enim peljal izvenšolsko dejavnost na OŠ Divača. No začelo se je pravzaprav na novi divaški tržnici, kasneje pa smo se preselili na OŠ.
Zagotovo smo počeli stvari, ki jih po strogih merilih šolskega sistema, ne bi smeli. Od rezanja, vrtanja, jedkanja, spajkanja, pa še kaj okrog elektrike bi se kaj našlo.

Ampak bodimo realni, na Mašunu počnemo te iste stvari že leta. In če bi se kaj zgodilo ??? Pa saj se je! Eden si je zavrtal v prst, eden se je urezal z olfa nožem. Vsaj trije so uničili majico z lepilom za les,...

Ampak a mogoče kdo pozna kako se naredi idealno pot od starta do cilja, torej pot na kateri ne gre nikoli nič narobe ? NE POZNA!

Jaz pa jo poznam! Žal je izbira te poti najslabša možna izbira. Ta izbira se imenuje NIČ NE BOM NAREDIL.

Pa sem zato, da se temu izognem naredil kar nekaj tega kar je "nevarno". In naredil sem to na splošno veselje vseh udeleženih. In če mi bo dano, bom to še vedno počel!

Pa še eno misel o tem kakšno bi moralo učenje biti. Otroci bi se pri vseh predmetih morali učiti na tak način, da se nebi počutili obremenjeni. Eden od boljših načinov je, da se učijo skozi igro. Pri tem se mora čisto vsak počutiti pomembnega. Druga pomembna stvar je, da jim dovolimo sodelovanje (če sodelovanja med otroci ni, potem je ocenjevanje enostavno), ker se potem nenadoma dogajajo čudeži! Lep primer je bil lanski Mašun, ko je trojica otrok s sodelovanjem v začudenje spravila vse mentorje skupaj in vsakega posebej.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Jan 2025, 21:03

mucek je napisal/-a:Pa še "vic" (ki to ni) dneva: izjava učenke "Jaz res nisem popravila testa, test mi je doma popravila mama in rekla, naj se grem naslednjo uro pritožit ..."
Žal to ni vic, ampak realnost. Problem je v tem, da se naši družbi taka sleparija zdi sprejemljiva.
V tej naši družbi je seveda sprejemljivo to, da pride oče na šolo v spremstvu odvetnika s ciljem, da se zapisana ocena v redovalnici spremeni.

Ne, ni hec, res je bilo. Hec je pa bil, da je dvojica prišla v razred, kjer sem jaz imel pomoč pri izvedbi tehničnega dneva (ne v Divači). Niti približno ne vem za katerega učenca/učenko se je šlo in me niti ni brigalo. Najprej sem izboril, da se odvetnik za trenutek odmakne iz razreda, potem sem z očetom stopil v sosednji prostor. Oče ni vedel, da sem zunanji, jaz pa sem na veliko blefiral (ampak v takih primerih bi vsak učitelj moral povedati isto kot jaz). Šlo je nekako takole:
Gospod vidim, da se nekako ne čutite rešiti problema med šolo in vami sami, saj ste prišli z odvetnikom. Dobil sem pritrdilni odgovor. Nakar sem nadaljeval v smeri, da dvomim, da je, glede na to, da je priznal, da tega ne more rešiti sam ( brez odvetnika) njegovo starševstvo zelo problematično in da bom o tem dejstvu moral obvestiti CSD, razen, če meni, da se lahko pogovarjamo brez odvetnika. Namignil sem, da lahko stopi na hodnik in ga odslovi.
Ko se je vrnil, sem mu povedal, da sem zunanji in da se bo o vsem tem moral pogovarjati z razredničarko.

In veste kaj je v tej zgodbi najbolj grozno ? To, da je bil vidno začuden, da je razrednik njegovega otroka ženska.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 06 Jan 2025, 21:58

VolkD je napisal/-a:Pa še eno misel o tem kakšno bi moralo učenje biti. Otroci bi se pri vseh predmetih morali učiti na tak način, da se nebi počutili obremenjeni. Eden od boljših načinov je, da se učijo skozi igro.

Igra je odlična za mlajše otroke (malo poznam zadeve, ker sem vodnik pri tabornikih). Predvsem te pa kar se tiče tehničnih zadev nauči PRAKSA.
Letos smo imeli 4 tedne prakse v podjetju. Toliko, kot sem se naučil tam se nisem v vseh letih šolanja. Dobiš praktične iskušnje kako zadeve delujejo in predvsem kako poiščeš napako na strojih…

Ogromno pa je odvisno od posameznika ni samo od šole. Tisti ko so prišli na našo šolo “ker niso vedeli kam” in ocene niso bile za gimnazijo so vsi ostali v 1. letniku.
Takrat mi je mentor rekel, da je imel 3 iz 3. letnika poklicne elektro šole, ki niso znali zvezati samodržnega kontakta.
To se ne navezuje na tvoj quote. Nisem ustvaril ločenega prispevka.
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a Lovro7 » 06 Jan 2025, 22:38

Še en zanimiv IZMIŠJEN primer staršev in odvetnikov

Primer je popolnoma izmišljen. Čas in oblika glagolov sta napačna zaradi neznanja slovenščine!

Učitelj je v srednji šoli želel na varen način pokazati učencem učinke električnega toka. Seveda je bolje da pokaže kaj naredi elektrika kot pa da kasneje ugotoviš sam.
Na autotransformator priklopi ločilni transformator in za njim ampermeter. Nato je vsak prijel 2 žici in učitelj je počasi višal napetost dokler ni učenec rekel dovolj.
Naslednji dan prideta do njega 2 starša z odvetnikom češ, da MUČI otroke.

Točnega pogovora ne poznam vem pa, da na koncu ni bilo ukrepov proti učitelju (meni se zdi tako prav).

Mi smo pa imeli tekmovanje, kdo zdrži višji tok. Rekord je bil 28mA.
Kaj so kondenzatorji pa smo se tudi naučili na podoben primer. Ampak smo vsi po 15 minutah vedeli kaj je kondenzator.
Uporabniški avatar
Lovro7

OdgovorNapisal/-a xfce » 07 Jan 2025, 08:41

@Pavel

Hehe, torej bodo moji 3 otroci podvrženi temu kompletu. Eden že letos, drugi drugo leto.

Šola otroke podcenjuje. Te učbeniki in delonvni zvezki so presegli vse zdrave meje. En učbenik za matematiko so razdelili na 2 dela in na 2 delovna zvezka. Torej ima otrok za matematiko 4 "učbenike" in še en zvezek. In ne vem, če ni tako pri vseh predmetih. Otrok je vedno manj, učbenikov pa radi prodajo vedno več.

Kar se tiče pouka je od učitelja/učiteljice neverjetna razlika. Eni so še dandanes vrhunski pedagogi, drugi pač ne.

Škoda je otrok, nekateri otroci so spodobni v četrtem razredu sestaviti bistveno zahtevnejše predmete. Mojemu otroku doma dam za delo s tehničnimi zadevami. Otroci so inteligentni, gre se pa po nekem ustaljenem in počasnem kopitu. Ne vem tudi kako se otroci lahko učijo angleščine, v 1,2,3,4 se učijo pisati, govor slišijo sem in tja. Nemogoče, da kaj znajo, preganjajo se pa v osnovni šoli 8 let s to angleščino.

Telefone bi morali pa popolnoma prepovedati v šoli in izven šole do 15.leta. Včasih smo hekali in sestavljali računalnike, mi bomo pa sedaj naredili generacijo popolnoma računalniško nepismenih ljudi.
Uporabniški avatar
xfce

Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 132 krat
Prejel zahvalo: 290 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 58

OdgovorNapisal/-a Pavel » 07 Jan 2025, 09:16

Saso je napisal/-a:Aja pa še to, me zanima, komu bolj pomenijo (koristijo) pripete litanije.
Avtorju ali otrokom? jaz imam svoje mnenje, sploh če jih nekdo pripne sem na ta forum?

Če lahko vprašam, komu koristi tako gradivo, kot je sedaj v uporabi?
Pavel

OdgovorNapisal/-a miharix » 07 Jan 2025, 09:53

Pavel če se boš kdaj lotil OpenSource učbenika & OpenHardware kompleta za tehniko mi javi.
Mogoče ti bom lahko kaj koristnega prispeval.
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix

OdgovorNapisal/-a Pavel » 07 Jan 2025, 10:12

xfce je napisal/-a:@Pavel

Hehe, torej bodo moji 3 otroci podvrženi temu kompletu. Eden že letos, drugi drugo leto.

Šola otroke podcenjuje. Te učbeniki in delonvni zvezki so presegli vse zdrave meje. En učbenik za matematiko so razdelili na 2 dela in na 2 delovna zvezka. Torej ima otrok za matematiko 4 "učbenike" in še en zvezek. In ne vem, če ni tako pri vseh predmetih. Otrok je vedno manj, učbenikov pa radi prodajo vedno več.

Kar se tiče pouka je od učitelja/učiteljice neverjetna razlika. Eni so še dandanes vrhunski pedagogi, drugi pač ne.

Škoda je otrok, nekateri otroci so spodobni v četrtem razredu sestaviti bistveno zahtevnejše predmete. Mojemu otroku doma dam za delo s tehničnimi zadevami. Otroci so inteligentni, gre se pa po nekem ustaljenem in počasnem kopitu. Ne vem tudi kako se otroci lahko učijo angleščine, v 1,2,3,4 se učijo pisati, govor slišijo sem in tja. Nemogoče, da kaj znajo, preganjajo se pa v osnovni šoli 8 let s to angleščino.

Telefone bi morali pa popolnoma prepovedati v šoli in izven šole do 15.leta. Včasih smo hekali in sestavljali računalnike, mi bomo pa sedaj naredili generacijo popolnoma računalniško nepismenih ljudi.

Če ne temu kompletu pa precej verjetno kompletu druge založbe. Kakšen bo učni izplen boste pa itak videli tekom leta in čisto na koncu. Kot mi večina odgovori, "takle mamo"...
Pavel

OdgovorNapisal/-a Pavel » 07 Jan 2025, 10:26

miharix je napisal/-a:Pavel če se boš kdaj lotil OpenSource učbenika & OpenHardware kompleta za tehniko mi javi.

V osnovi je moja ideja, da se nasplošno uredi ta revščina z gradivi in količino napak. Jaz vsega ne znam, ne zmorem, bi pa bilo dobro in koristno, da tisti, ki imate znanje in izkušnje, to vzamete pod drobnogled. Da se da otrokom uporabno znanje, praktično izkušnjo, za katero se ve, da ustvarja najbolj uporabno in trdno znanje. Ali, če skrajšam, rad bi, da otroci ob učbenikih in delovnem mateialu ob pomoči učitelja v razredu doživljajo A-HA!! efekte. Saj veste, kako to gre.
Pavel

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 07 Jan 2025, 10:59

Pavel je napisal/-a:
miharix je napisal/-a:Pavel če se boš kdaj lotil OpenSource učbenika & OpenHardware kompleta za tehniko mi javi.

V osnovi je moja ideja, da se nasplošno uredi ta revščina z gradivi in količino napak. Jaz vsega ne znam, ne zmorem, bi pa bilo dobro in koristno, da tisti, ki imate znanje in izkušnje, to vzamete pod drobnogled. Da se da otrokom uporabno znanje, praktično izkušnjo, za katero se ve, da ustvarja najbolj uporabno in trdno znanje. Ali, če skrajšam, rad bi, da otroci ob učbenikih in delovnem mateialu ob pomoči učitelja v razredu doživljajo A-HA!! efekte. Saj veste, kako to gre.

Manjka še ključna komponenta - usposobljen IN (močno poudarjam IN!!) motiviran učitelj - vrsta v izumiranju vsaj za TIT.
Mdr 6, 12
Uporabniški avatar
RaInfFiMa

OdgovorNapisal/-a Pavel » 07 Jan 2025, 13:32

RaInfFiMa je napisal/-a:Manjka še ključna komponenta - usposobljen IN (močno poudarjam IN!!) motiviran učitelj - vrsta v izumiranju vsaj za TIT.

Se zelo strinjam. In tudi plačano bi moralo biti ustrezno. Ampak lepo po vrsti...
Hvala vsem, ki se s tehniko ukvarjate tudi na pedagoškem področju.
Pavel

OdgovorNapisal/-a xfce » 08 Jan 2025, 16:41

Pavel je napisal/-a:
RaInfFiMa je napisal/-a:Manjka še ključna komponenta - usposobljen IN (močno poudarjam IN!!) motiviran učitelj - vrsta v izumiranju vsaj za TIT.

Se zelo strinjam. In tudi plačano bi moralo biti ustrezno. Ampak lepo po vrsti...
Hvala vsem, ki se s tehniko ukvarjate tudi na pedagoškem področju.

Plača je tukaj drugotnega pomena, to se lahko spremeni čez noč. Pač tehnično znanje in te stvari tudi niso cenjene. V šoli je to za kar se borijo podjetja in starejši. Vedno več je učiteljev, posebne pomoči (ker so dodatna sredstva). Znanje se pa podaja na relativno zastarel način in tudi premalo. Največ je kar je, da otroku starši omogočijo modelarjenje, štromanje, učenje glasbil, itd..
Seveda ga je pa potrebno tudi odklopiti od zasoljivih telefonov in podobnega.

Je pa tudi zakonada uboga, če bi kupil 12 let staremu mulcu moped, bi me policija zaprla. Po drugi strani pa lahko otroci divjajo z nevarnimi električnimi skricami kjer jim paše. Namesto da bi malo prdeli z mopedkom in ga popravljali in se kaj pametnega naučili :D
Uporabniški avatar
xfce

Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 132 krat
Prejel zahvalo: 290 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 58

Vrni se na Nasveti za študente in dijake

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost