ODPRTO PISMO PREDSEDNICI IN PREDSEDNIKU
Spoštovana Predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar,
spoštovani Predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob,
naj začnem to odprto pismo s preprostim vprašanjem. Koliko časa še bomo v Republiki Sloveniji UJETNIKI NEZNANJA IN IZGUBLJENIH VREDNOT?
V mojih predhodnih “odprtih” pismih sem izpostavil napake pri izobraževanju tehnike v OŠ. Evolucijo sprememb pri eni od nalog lahko opišem kot ugibanje na poti do rešitve, ne kot prikaz uporabe razumevanja in znanja, kar bi pričakoval za izdelavo učnega gradiva. Video prikaz iste naloge (vir) je v resnici precej dolg seznam osnovnošolskih napak. Vsi, ki jim je tehnika malo bolj domača, se temu lahko smejijo. Druge izpostavljene naloge so kljub dopisom ostale nespremenjene. S problematiko napak v gradivu sta bila oba nosilca nove reforme šolstva, minister dr. Igor Papič in dekan dr. Janez Vogrinc, nedvoumno seznanjena. O napakah so bili prav tako seznanjeni na Inšpektoratu za šolstvo, po dveh poteh so bili seznanjeni na ZRSŠ. Vse dosedanje aktivnosti vseh obveščenih o problematiki slabega gradiva za pouk tehnike lahko opišemo z besedami neznanje, ignoriranje, zanikanje, prelaganje odgovornosti. Pravo nasprotje od tistega, kar starši in državljani pričakujejo/mo - znanje, odgovornost, sodelovanje, pošteno delo,... Mar lahko govorimo o pozabljenih idealih, izgubljenih vrednotah?
Kot sem v pisni korespondenci z dr. Igorjem Lukšičem zapisal (krajši del je v prilogi), smo bili na tak način že pred leti izdani vsi državljani Republike Slovenije. Zaenkrat smo še vedno na isti poti. Vendar z eno zelo pomembno razliko. Sedaj so/ste vsi najpomembnejši deležniki s to problematiko seznanjeni. Istočasno je s tem seznanjen tudi zelo majhen delček javnosti...
Preostanek odortega pisma in celotno prilogo najdete v prilogi:
https://drive.google.com/file/d/1y864bV ... drive_link
Hvala vsem, ki se s tehniko ukvarjate tako po pedagoški strani kot tudi sicer. Srečno vsem.
Z lepimi pozdravi,
Pavel Savšek