HECI OKROG OZEMLJITVE V HISI

Sem sodi pomoč in nasveti okrog seminarskih nalog,nalog na sploh, izpitov in še česa na kar naletijo dijaki in študentje

HECI OKROG OZEMLJITVE V HISI

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 01 Jan 2020, 16:50

Pozdravljeni

hm,...

Ne vem kako naj zacnem.

Em,... rad bi priklopil signal generator in osciloskop preko vticnice. In ce prav razumem sta v hisi nula in ozemljitev povezana skupaj. Bi pa upal rečt, da je nula, ozemljitev za hiso in ozemljitev za strelovod tudi povezana skupaj.

Res ne bi rad unicil osciloskopa ker je fardamano draga rec.

Ce prav razumem ce ga priklopim na vticnico potem lahko z njim merim vse kar je priklopljeno na baterijo (merjenec - se napaja iz baterije). Nisem pa cisto ziher kaj to pomen ce je nula in ozemljitev skupaj zvezana v hisi in kaj to pomeni za osciloskop. Kak komentar mogoce?

Ce prav razumem se osciloskopa ne priklaplja na locilni transformator nikoli!!! Temvec se merjenec priklopi na locilni transformator vedno brez pardona ( neglede kak drag in mocan locilni trafo rabis (baje da so tu tudi izjeme toda jaz tega ne bom pocel), saj more biti osciloskop vedno ozemljen.

Ce jaz merjenec napajam preko signal generatorja in merim z osciloskopom ter sta oba priklopljena preko vticnice v zid ( ce nula in ozemljitev nista zvezana skupaj) bo baje pocilo. Je to pravilno?

Ce jaz merjenec napajam preko signal generatorja in merim z osciloskopom ter sta oba priklopljena preko vticnice v zid ( ce sta nula in ozemljitev zvezana skupaj) bo verjetno tudi pocilo. Je to tudi pravilno?

No zdej me pa zanima ce dam signal generator na locilni transformator in ga priklucim na vticnico v zidu ( ko sta nula in ozemljitev zvezana skupaj) ali bo tudi pocilo? Pac ali imata nula in ozemljitev ce sta zvezana skupaj kak problem pri osciloskopu?

Ce sem prav razumel so ozemljitve izvedene z 50 metrov dolgim valjancem v tleh pod tocko zmrzisca in po moznosti kjer je vlazna zemlja da je bolje, oziroma z vertikalnimi palicami ki so med seboj zavarjene itd,... dodatno pa se meri kvaliteto ozemljitve z elektrodami na 20 do 25 metrov razmaka od original ozemljitve in baje da naj bi bilo uporosti 4 ali 10 kilo ohmov da je ozemljitev dobra. ALi so kake fore koliko more biti ozemljitve med seboj locene da se kaj med vecimi ozemljitvami ne dogaja kaj cudnega.

Najlepša hvala za komentarje predvsem pa graje,... sem pa vprasal dva elektricarja pa nekako nisem dobil zadovoljivega odgovora. sem pazvedel da se nulo lahko naredi umetno ( kar koli to pomeni pa ne vem).

Lp
Starodavni
 
Prispevkov: 133
Pridružen: 22 Jun 2015, 11:28
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: HECI OKROG OZEMLJITVE V HISI

OdgovorNapisal/-a Highlag » 02 Jan 2020, 22:58

Zavedati se moraš, da je ohišje osciloskopa in s tem oklop in masa zvezana na zemljo. Če imaš ničenje potem je to zvezano še na 0.

Če imaš funkcijski generator ima urejeno enako. Torej ne more biti nič narobe, če povežeš izhode generatorja na vhod osciloskopa in mase skupaj, ker so itak že povezane.
Če uporabljaš baterijo za napajnaje nečesa, kar meriš potem ni nikjer posebej zvezano na omrežje, in je vseeno kako priklopiš vhod osciloskopa na vezje, ki ga želiš meriti.

Problem pri uporabi osciloskopa je če želiš izvajati meritve na vezjih, ki so na omrežni napetosti. Torej recimo vhodna stopnja stikalnega napajalnika ali pa če stikalni napajalnik nima galvanske ločitve. V tem primeru je treba paziti kam priključiš maso, ker s priklopom mase nekam, kar ni na potencialu 0, potem narediš stik. Seveda moreš poleg mase paziti, tudi na to, da imaš ustrezno sondo, ker tipično osciloskopi na vhodu prenesejo cca 5V ne 230V. Seveda moraš paziti tudi same napetosti, ker je lahko dotik smrtonosen...

Če je na tvojem merjencu galvanska ločitev, nebi smel imeti nobenih težav. Z uporabo osciloskopa.
http://31.15.144.68/
Highlag
 
Prispevkov: 502
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:22
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: HECI OKROG OZEMLJITVE V HISI

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Jan 2020, 23:10

Highlag ti je dal izjemno dobro razlago meritev z osciloskopom.

Bojazen, ki jo imaš je aktualna le ob pogoju:
Highlag je napisal/-a:Problem pri uporabi osciloskopa je če želiš izvajati meritve na vezjih, ki so na omrežni napetosti. Torej recimo vhodna stopnja stikalnega napajalnika ...


Nekateri boljši osciloskopi imajo to rešeno tako, da so sonde povsem izolirane od osciloskopa samega. So pa to dražji modeli.

Ker problem ni od danes, so te stvari včasih reševali tako, da so ozemljitev osciloskopa prekinili, sam osciloskop pa napajali preko ločilnega transformatorja. Poudarek je na včasih! Tako početje je lahko nevarno, zato ga močno odsvetujem.
Če je mogoče, je bolje napravo, ki je na mrežni napetosti, meriti tako, da naprava obratuje preko ločilnega transformatorja.

Ampak to so že ekstremne meritve. V 99,9998% osciloskopi merijo signale v elektronskih vezjih, kjer ni nobene možnosti, da bi se vezje ali osciloskop pri meritvi poškodoval.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42480
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9265 krat
Prejel zahvalo: 5268 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: HECI OKROG OZEMLJITVE V HISI

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 05 Jan 2020, 14:24

Pozdravljena,

Če bo se kdo iskal informacije, si lahko pomaga z temi videji:

1. https://www.youtube.com/watch?v=xaELqAo4kkQ
2. https://www.youtube.com/watch?v=vOh2OSJ44eE
3. https://www.youtube.com/watch?v=a3ePild_sFs

V prvem videju mi je zanimivo merjenje na usb-ju, pri drugem mi je zanimivo da gospod da ozemljitev osciloskopa na ozemljen kabelj ozemljitve ( tu sem začel gruntat, da more biti potencijal tocke merjenca kjer priklopis ozemljitev osciloskopa z krokodilckom nič), tretji pa lepo prikaze tudi grafično, da si lažje prdstavljaš stvari.

Najlepša hvala za odgovore.

Highlag

Sem preveril z multimetrom osciloskop in je res kot si napisal.

Bi vas pa se povprasal, ce ima merjenec ozemljitev ki je ločena od ozemljitve na kateri imas signal generator in osciloskop priklopljen, ga v bistvu lahko merim če dam krokodilčka na ozemljitev merjenca saj je tam potencijal nula, kajne?

VolkD

V mislih imas verjetno aktivno diferencijalno sondo, kajne?

Če sem prav razumel so tri opcije, meriš z ločilnim transformatorjem, aktivno diferencijalno sondo ( kar je zelo lepa opcija tudi ce se zmotiš) in pač če veš kaj pocneš z krokodilčkom osciloskopa na mesto merjenca, kjer je potencijal nic.

Hm,... bi še tole dodal ce smem.

Se reče kratek stik lahko pomeni več stvari:

1.) če stece vecji tok skozi fazo žice na kateri je varovalka potem vrze varovalko ven. ( ta ščiti zice in opremo, kajne)
2.) Če stece tok po ozemljitvi namesto po zici, ki ima nulo se aktivira RCD (residual curent device ) recmo da ima vrednost 30mA in ga vrze ven. ( ta sciti ljudi kajne?)
3.) Če das ozemljitveni krokodilcek osciloskopa na neko tocko, ki ima potencijal ( voltazo recmo 50 v in z tem ima ohisje osciloskopa tudi to voltazo itd), zatradi katerega stece tok v zemljo, ( ker je manjsi upor ), kateri ti poskoduje osciloskop saj osciloskopi prenesejo zelo malo toka (25w v mojem primeru) in je lahko nekaj narobe poci se pokadi ali kaj takega.

em,.. recmo da imas variak z katerim spreminjam voltazo na primernem delu tuljave ( neon transformator 30 ma 10.000v), da bi dobil na sekondariju 1000 v in bi rad videl obliko in vrednost potencijala na obeh straneh z osciloskopom na dveh kanalih. Ce dam ozemljitev in sondo cez obe tuljave na vsaki strani imam problem ker obe ozemljitve osciloskopa nimata istega potencijala kajne? Ce imam vec kanlov na osciloskopu morejo viti verjetno vse ozemljitve na vseh kanalih na istem potencijalu , kajne? No, plus tega da je potrebno nekak zmanjsat potencijal v osciloskop, z HV sondo itd.

Najlepša hvala za odgovore.
Starodavni
 
Prispevkov: 133
Pridružen: 22 Jun 2015, 11:28
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 21 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: HECI OKROG OZEMLJITVE V HISI

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jan 2020, 14:53

Starodavni je napisal/-a:em,.. recmo da imas variak z katerim spreminjam voltazo na primernem delu tuljave ( neon transformator 30 ma 10.000v), da bi dobil na sekondariju 1000 v in bi rad videl obliko in vrednost potencijala na obeh straneh z osciloskopom na dveh kanalih. Ce dam ozemljitev in sondo cez obe tuljave na vsaki strani imam problem ker obe ozemljitve osciloskopa nimata istega potencijala kajne? Ce imam vec kanlov na osciloskopu morejo viti verjetno vse ozemljitve na vseh kanalih na istem potencijalu , kajne? No, plus tega da je potrebno nekak zmanjsat potencijal v osciloskop, z HV sondo itd.

Za take stvari potrebuješ osciloskop višjega razreda. Tudi cenovnega, žal. Potrebuješ namreč osciloskop, ki ima galvansko ločene vhode.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 42480
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9265 krat
Prejel zahvalo: 5268 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 111


Vrni se na Nasveti za študente in dijake

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost