Ja torej dobrodošel, take rabimo, da naredimo še boljšega.Kroko je napisal/-a:Z veseljem bi sodeloval. Problem je samo eden - točno vem kaj potrebuje dober 3D printer in kako se ga naredi. V bistvu imam že razvitega, ni pa še izdelan
Tole ne bo šlo. Zahteve za CNC so povsem različne kot zahteve za 3Dp. CNC mora imeti kar nekaj navora za premikanje rezkarja v obdelovanec. Ni pa tu nobene potrebe po hitrosti. Na srečo se z nižanjem hitrosti lahko poveča togost, saj pospeški in pojemki pri nižjih hitrostih niso veliki.LiPo je napisal/-a:Jaz vidim 3d printer kot nadgradnjo CNC rezkarja.
Predvsem, ker se s tem uporabi ista mehanika in elektronika.
VolkD je napisal/-a:Tole ne bo šlo. Zahteve za CNC so povsem različne kot zahteve za 3Dp. CNC mora imeti kar nekaj navora za premikanje rezkarja v obdelovanec. Ni pa tu nobene potrebe po hitrosti. Na srečo se z nižanjem hitrosti lahko poveča togost, saj pospeški in pojemki pri nižjih hitrostih niso veliki.LiPo je napisal/-a:Jaz vidim 3d printer kot nadgradnjo CNC rezkarja.
Pri 3D printerju je vse drugače.Tu je najpomembnejša hitrost. Navora praktično ni, saj ni orodja, ki bi se zatikalo v obdelovanec.
Vse kar imata ta dva stroja skupnega je numerično vodene 3 osi. Ostalo je vse drugačno.
VolkD je napisal/-a:Tole ne bo šlo. Zahteve za CNC so povsem različne kot zahteve za 3Dp. CNC mora imeti kar nekaj navora za premikanje rezkarja v obdelovanec. Ni pa tu nobene potrebe po hitrosti. Na srečo se z nižanjem hitrosti lahko poveča togost, saj pospeški in pojemki pri nižjih hitrostih niso veliki.LiPo je napisal/-a:Jaz vidim 3d printer kot nadgradnjo CNC rezkarja.
Pri 3D printerju je vse drugače.Tu je najpomembnejša hitrost. Navora praktično ni, saj ni orodja, ki bi se zatikalo v obdelovanec.
Vse kar imata ta dva stroja skupnega je numerično vodene 3 osi. Ostalo je vse drugačno.
Aha, samo, da jaz temu ne rečem CNC.BraneZ je napisal/-a:Pa gre in to z lesenim ali plastičnim.
Dobro si čutil.Protoncek je napisal/-a:..., jaz pa sem nekako dobil občutek, da je želja narediti BOLJŠI printer od trenutnega. No, mogoče sem slabo čutil...
VolkD je napisal/-a:...
Skratka, da se narediti marsikaj, a ne vem zakaj bi zdaj, ko imamo izkušnje z obstoječim 3D printerjem delali neumnosti. Mogoče zato, da se dokaže da se da? Ne hvala.
BraneZ je napisal/-a:...Sicer pa za niveliranje je "Auto bed leveling", naredi v parih sekundah.
borisz je napisal/-a:Closed loop stepper je nekaj podobnega kot devica Marija, ki je rodila Ježuščka ampak je bila še kar devica.
Ko Stepper preskoči korak, mu zmanjka navora. Potem ga bomo še malo pognali in Sveti Jožef mu bo poslal navor. Nekako tako je.
In zopet se prepiram?!LiPo je napisal/-a:...
-velikost A3
...
Obelix je napisal/-a:borisz je napisal/-a:Closed loop stepper je nekaj podobnega kot devica Marija, ki je rodila Ježuščka ampak je bila še kar devica.
Ko Stepper preskoči korak, mu zmanjka navora. Potem ga bomo še malo pognali in Sveti Jožef mu bo poslal navor. Nekako tako je.
Hočeš reči, če nočeš izgube korakov uporabi servo ?
BraneZ je napisal/-a:In zopet se prepiram?!LiPo je napisal/-a:...
-velikost A3
...
Vztrajno ponavljaš to. A3 format ima samo dve dimenziji, a tu se govori o tridimenzionalnem tiskalniku.
borisz je napisal/-a:Obelix je napisal/-a:borisz je napisal/-a:Closed loop stepper je nekaj podobnega kot devica Marija, ki je rodila Ježuščka ampak je bila še kar devica.
Hočeš reči, če nočeš izgube korakov uporabi servo ?
Tudi servo ni čisto idealen, ampak je boljši kot stepper. Servo deluje na napako. Če napake ni, potem ne more delovati
To je ena od variant. Drugače lahko tudi primerno dimenzioniraš sistem in jih ne boš izgubljal s stepperji. Imam 3 CNCje + 3D tiskalnik, pa nimam problemov z izgubljanjem korakov.
Pri stepperjih, je uporaba enkoderja smiselna za detekcijo izgube korakov.
LiPo je napisal/-a:....Dobi se chip AS5045, ki imogoča izdelavo absolutnega enkoderja samo še z dodatnim magnetom.
Bolj pod vprašajem se pojavlja ustrezen program/firmware , ki bi bil sposoben to krmilit.
lpG
Vrni se na Nov 3D printer - debate
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost