Troublemaker - Pogosti problemi in rešitve

Različne vrste 3Dp, izdelki, gkoda, konstrukcije

Re: Troublemaker - Pogosti problemi in rešitve

OdgovorNapisal/-a yacksy » 31 Okt 2023, 08:55

Carko je napisal/-a:Snemi še reduktor (samo tisti 4 vijaki so) in poglej, če je mogoče obrabljen zobnik na gredi motorja (precej pogost pojav).

No, pa je tudi pri meni "zaropotalo". Enkrat nekoč sem reduktor razdrl in med zobnike dodal silikonsko mast, kar je malo podaljšalo življensko dobo, ampak po 10 letih se je le vdal :)

Glede na to, da s tem nimam nobenih izkušenj - kako zadevo rešiti oz. kje čim prej dobiti rezervni del? Se menja samo reduktor ali komplet s koračnim motorjem? A obstaja kaka razlika v kvaliteti nadomestnih reduktorjev?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
yacksy

Zahvalil se je: 1692 krat
Prejel zahvalo: 318 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Okt 2023, 09:53

Zamenjaš cel motor skupaj z reduktorjem.
Na hitro sem našel tole. Ampak ti verjetno potrebuješ NEMA 23.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19943 krat
Prejel zahvalo: 10198 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Okt 2023, 09:59

Tukaj imaš pa samo reduktorje. pazi na Φ osovin.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a yacksy » 31 Okt 2023, 10:17

Imam "originalni" Troublemaker (zato tudi post v tej temi). Glede na to, da je hardver članom tega foruma relativno poznan, bi bil vesel točnega odgovora (brez "verjetno rabiš" ..., "pazi na" ..., itd.).
yacksy

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Okt 2023, 10:31

Kaj pa je ""originalni" Troublemaker" ?
Jaz imam tam zdaj NEMA 17. Pa miza je zdaj tudi unikatno "originalna".

Printer je imel toliko "napak", da smo ga sproti izboljševali. Pri takem početju reči, da bi rad imel nekaj "originalno "originalnega"" je neumnost.

In mimogrede. Prve printe sem delal z na tem mestu navadnim steper motorjem. Motor z reduktorjem je prišel kasneje. Kaj je zdaj originalno ?
Ti povem odgovor ? Originalne so samo rešitve. Teh je pa lahko zelo veliko.

Če pričakuješ link direktno na enak reduktor, potem se boš načakal.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 31 Okt 2023, 10:35

V tem primeru bi bila ena od “izboljšav” nakup reduktorja s kovinskimi zobniki namesto plastičnih (če prav vidim s slik…). Nova prusa ima kovinske (medeninaste?).
Je pa po moje tudi opcija printanje (no, trenutno žal ne na tvojem printerju…)
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 778 krat
Prejel zahvalo: 969 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 198

OdgovorNapisal/-a yacksy » 31 Okt 2023, 11:40

Darko, moram priznat, da če se ti zalušta, znaš dobro zafilozofirat v osnovi povsem enostavno vprašanje ...

Stepper motor in reduktor sta bila del kit kompleta, ki sem ga davnega leta 2013 (skupaj z več kot 80 somišljeniki) dobil v sestavo kot udeleženec skupinskega projekta Društva Elektronikov. O pogonski tehniki pač ne vem veliko (niti me ne zanima kaj veliko), tako da niti ne vem kaj iskat. Tako da iščem konkretne usmeritve kaj in po čem iskat, da bom okvarjeni del zamenjal. Super bi bilo tudi kako priporočilo znalcev, ki imajo s tem več izkušenj.

Za točno diagnostiko bi moral vse skupaj oprat v nekem topilu, ampak kolikor se mi zdi, zobniki reduktorja niso plastični ampak iz neke kovine. Nov reduktor bo v vsakem primeru imel kovinske zobnike.
yacksy

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Okt 2023, 12:28

yacksy je napisal/-a:Darko, moram priznat, da če se ti zalušta, znaš dobro zafilozofirat v osnovi povsem enostavno vprašanje ...
Sploh ne (vprašanje ni enostavno, sploh nisem zafilozofiral), bom samo dodal: O prestavnem razmerju nismo še nič rekli. Načeloma je vseeno, a potem je treba spreminjati parametre v sw 3D printerja.

yacksy je napisal/-a:Stepper motor in reduktor sta bila del kit kompleta, ki sem ga davnega leta 2013 (skupaj z več kot 80 somišljeniki) dobil v sestavo kot udeleženec skupinskega projekta Društva Elektronikov. O pogonski tehniki pač ne vem veliko (niti me ne zanima kaj veliko), tako da niti ne vem kaj iskat. Tako da iščem konkretne usmeritve kaj in po čem iskat, da bom okvarjeni del zamenjal. Super bi bilo tudi kako priporočilo znalcev, ki imajo s tem več izkušenj.
O, ja, vem! Takrat sem bil eden od prvih 10, ki so to sestavili in bili določeni, da bomo pomagali ostalim. In nas prvih 10 je na tem mestu imelo motorje brez reduktorja. Saj je delovalo, le včasih je kakšen step preskočil. Poznalo se je - dovod plastike je bil malo manjši.

yacksy je napisal/-a:Za točno diagnostiko bi moral vse skupaj oprat v nekem topilu, ampak kolikor se mi zdi, zobniki reduktorja niso plastični ampak iz neke kovine. Nov reduktor bo v vsakem primeru imel kovinske zobnike.
Res niso plastični, a jih kljub temu poje. Je pa treba dobiti reduktor, ki bo imel kaj bolj trpežno kovino kot tale. Pri preobremenitvi bi moral namreč preskočiti motor, ne pa reduktor.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a yacksy » 31 Okt 2023, 12:49

VolkD je napisal/-a:Sploh ne (vprašanje ni enostavno, sploh nisem zafilozofiral), bom samo dodal: O prestavnem razmerju nismo še nič rekli. Načeloma je vseeno, a potem je treba spreminjati parametre v sw 3D printerja.

Res upam, da sem bil dovolj jasen že v prvem postu, da želim, da ima novi reduktor enako prestavno razmerje kot prvotni. Tako da bi bila informacija o tem kakšno prestavno razmerje ima reduktor, ki je bil dobavljen v prvotnem kitu, več kot dobrodošla.

VolkD je napisal/-a:O, ja, vem! Takrat sem bil eden od prvih 10, ki so to sestavili in bili določeni, da bomo pomagali ostalim. In nas prvih 10 je na tem mestu imelo motorje brez reduktorja. Saj je delovalo, le včasih je kakšen step preskočil. Poznalo se je - dovod plastike je bil malo manjši.

Sem vesel zate, da si bil med "early adopterji". Žal mi to pri mojem problemu nič ne pomaga.

VolkD je napisal/-a:Res niso plastični, a jih kljub temu poje. Je pa treba dobiti reduktor, ki bo imel kaj bolj trpežno kovino kot tale. Pri preobremenitvi bi moral namreč preskočiti motor, ne pa reduktor.

Spet - odgovor, ki me ne pripelje nič bližje k nabavi novega nadomestnega dela. Zdaj bi me počasi lahko razumel, ko ti rečem, da "filozofiraš" ...
yacksy

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Okt 2023, 12:54

yacksy je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Sploh ne (vprašanje ni enostavno, sploh nisem zafilozofiral), bom samo dodal: O prestavnem razmerju nismo še nič rekli. Načeloma je vseeno, a potem je treba spreminjati parametre v sw 3D printerja.

Res upam, da sem bil dovolj jasen že v prvem postu, da želim, da ima novi reduktor enako prestavno razmerje kot prvotni. Tako da bi bila informacija o tem kakšno prestavno razmerje ima reduktor, ki je bil dobavljen v prvotnem kitu, več kot dobrodošla.
Ko boš ugotovil, da takega ne dobiš, bo tale informacija dobrodošla. Prestavno razmerje se nastavi v enem od menijev (pogleda tudi).

yacksy je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Res niso plastični, a jih kljub temu poje. Je pa treba dobiti reduktor, ki bo imel kaj bolj trpežno kovino kot tale. Pri preobremenitvi bi moral namreč preskočiti motor, ne pa reduktor.

Spet - odgovor, ki me ne pripelje nič bližje k nabavi novega nadomestnega dela. Zdaj bi me počasi lahko razumel, ko ti rečem, da "filozofiraš" ...
Če boš uspel dobiti enakega (kar težko verjamem, čeprav si tega želiš), boš že dojel moje filozofiranje. Dobiti moraš namreč boljšega.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Okt 2023, 12:59

VolkD je napisal/-a:Ko boš ugotovil, da takega ne dobiš, bo tale informacija dobrodošla. Prestavno razmerje se nastavi v enem od menijev (pogleda tudi).
Da ne bo prehudo - išči steps/mm = 240,59. Potem moraš pa še skalibrirat zadevo.

Nasvet: Kupi drug extruder, ki ima dva zobata koleščka in daj nanj navaden motor brez reduktorja. Nekaj takega.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a Carko » 31 Okt 2023, 14:31

Prodam še nerabljenega:

2023-10-31 at 13.29.16_8adf920c.jpg
Carko

Zahvalil se je: 220 krat
Prejel zahvalo: 1163 krat
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a yacksy » 31 Okt 2023, 14:55

Carko je napisal/-a:Prodam še nerabljenega:

Legenda! Kupim :)

Lahko pa tudi na kratko razložiš, kako bi se ti lotil menjave v mojem primeru (če ne bi dobil rezervnega dela). Zanimivo malo je napisanega na forumu okoli tega, tako da po mojem pride prav vsakršna informacija ...
yacksy

OdgovorNapisal/-a V4elektronika » 31 Okt 2023, 20:48

V4elektronika

Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Okt 2023, 21:03

VolkD je napisal/-a:Zamenjaš cel motor skupaj z reduktorjem.
Na hitro sem našel tole. Ampak ti verjetno potrebuješ NEMA 23.
Hja,... tale moj je cenejši in je enako NEMA17.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a yacksy » 01 Nov 2023, 22:13

Na hitro moja "spoznanja" - brez polovičarskih odgovorov in ugank. Okoli te težave do sedaj res ni bilo veliko napisanega, tako da upam, da sestavek pomaga še komu.

Ključna pri celi zgodbi je oznaka "36PA5.18G", ki sicer Aliexpress-ovem iskalniku ne pomeni veliko, Google pa le najde zadetek, ki je prilepljen malce višje.

Očitno gre za NEMA17 stepper motor s planetnim reduktorjem z razmerjem 5:1 oz. 5,18:1. Če prav vidim (res ne vem točno o čem pišem :)), je reduktor fiksno pritjen na blok stepper motorja, tako da je potrebna menjava motorja in reduktorja. Očitno obstajajo boljše alternative, ampak vse pomenijo spremembe na strani tiskalnika. Jaz pa sem zadovoljen s tem, kar imam :)

Že kar dolgo nazaj, je Carko "prilepil" sliko kovinskega ekstruderja, ki omogoča hitro menjavo filamenta. Upam, da si vzame čas, da na kratko razloži kaj vse za sabo potegne taka menjava. Prav tako bom vesel kakega posta članov, ki so predelovali ekstruder na Troublemaker-ju (do sedaj se ne spomnim, da bi zasledil kakšen post na to temo).
yacksy

OdgovorNapisal/-a VolkD » 01 Nov 2023, 23:17

Klik!
To imam jaz zdaj.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a V4elektronika » 02 Nov 2023, 10:49

yacksy je napisal/-a:Na hitro moja "spoznanja" - brez polovičarskih odgovorov in ugank. Okoli te težave do sedaj res ni bilo veliko napisanega, tako da upam, da sestavek pomaga še komu.

Ključna pri celi zgodbi je oznaka "36PA5.18G", ki sicer Aliexpress-ovem iskalniku ne pomeni veliko, Google pa le najde zadetek, ki je prilepljen malce višje.

Očitno gre za NEMA17 stepper motor s planetnim reduktorjem z razmerjem 5:1 oz. 5,18:1. Če prav vidim (res ne vem točno o čem pišem :)), je reduktor fiksno pritjen na blok stepper motorja, tako da je potrebna menjava motorja in reduktorja. Očitno obstajajo boljše alternative, ampak vse pomenijo spremembe na strani tiskalnika. Jaz pa sem zadovoljen s tem, kar imam :)

Že kar dolgo nazaj, je Carko "prilepil" sliko kovinskega ekstruderja, ki omogoča hitro menjavo filamenta. Upam, da si vzame čas, da na kratko razloži kaj vse za sabo potegne taka menjava. Prav tako bom vesel kakega posta članov, ki so predelovali ekstruder na Troublemaker-ju (do sedaj se ne spomnim, da bi zasledil kakšen post na to temo).

Vprašanje je, koliko se splača vlagat v to leseno konstrukcijo :)

Imaš pa kar nekaj upgrade kitov za UM, npr: https://www.3djake.com/bondtech/extrude ... ltimaker-2

Vprašanje je tudi, kaj pričakuješ od 3D printerja in koliko si pripravljen za to vložiti. Ta trenutek je najboljše razmerje med ceno in kvaliteto 3D izdelka (+ še hitrost) kak bambulab. Res pa, če postaviš kriterij malenkost nižje, bo dober vsak za 150-200 eur...

"Lesenjača" je že davno na smetišču zgodovine (ohišje je bilo "obredno" skurjeno, da se duh slabega delovanja ne bi širil naprej - zaenkrat pomaga). Je pa bila ta lesenjača en donator organov za razne predelave, npr. povsem kovinski ekstruder.

Na priloženi sliki je razlika med bambulab - črna in anycubic S3 mega (170€ 3d printer) - zelena. Bambu sicer isti izdelek naredi v pol časa.
V4elektronika

Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 3

OdgovorNapisal/-a yacksy » 02 Nov 2023, 12:10

Vlaganje (ne samo v leseno konstrukcijo, celotna naprava je stara več kot desetletje) verjetno ni (več) smiselno, včasih pa se najde kakšen "hack" v rangu 50 EUR, v katerem pa se še najde smisel (ob upoštevanju ljubiteljske narave celotne zgodbe).

Jaz imam z "lesenjačo" dobre izkušnje in zaenkrat še vedno pokriva vse moje (roko na srce skromne) potrebe. V vsem tem času so jo prehiteli tako ceneni kitajski (ala Anycubic) in malo dražji (ala Bambulab) 3D tiskalniki, ampak v moji delavnici bo vedno imela svoje mesto. Če nič drugega, v škatli čaka nadgradnja natiskanih plastičnih vozičkov in zadnja verzija nosilca glave :)
yacksy

OdgovorNapisal/-a Carko » 02 Nov 2023, 17:20

Ja, se strinjam.

Sem imel že veliko printerjev: 2 lesenjači, Bambulab, Stratasys Objet30, Alfawise U20 Plus, 3D Systems Thermojet, Wanhao Duplicator 7, AnyCubic Photon, delta. Bambu je trenutno "delovni konj" in je res fantastičen, ampak od vseh ostalih bo lesenjača šla zadnja od hiše.

Tile ceneni printerji sicer večinoma niso zaprti in ne tiskajo ABS, kar je pomojem glavna prednost lesenjače.

Eno lesenjačo imam pri starših, zunaj na balkonu, je tam poleti in pozimi. Gor je ena rola ABS. Mislim da sem nazadnje lansko leto nekaj printal, ampak če ga sedaj oddaljeno prižgem in kliknem print, me bo tam čakal lep izdelek, brez da bi moral karkoli štimati. Bed levelinga ne rabi (čeprav sem leta razmišljal o njem), ker je enostavno vedno OK.

Tudi ga ne mislim nehati nadgrajevati, zaenkrat je:
- zamenjan ekstruder z BMG (oz. kitajskim klonom firme TriangleLab)
- zamenjana komplet elektronika (BigTreeTech SKR 1.4, sedaj je verjetno že kaj novejšega) s tihimi driverji ; sedaj se slišijo samo še ventilatorji
- octoprint + kamera za oddaljeno tiskanje
Carko

Zahvalil se je: 220 krat
Prejel zahvalo: 1163 krat
Število neizkoriščenih povabil: 254

OdgovorNapisal/-a yacksy » 02 Nov 2023, 19:05

Carkovem spisu bi dodal disclaimer, da je po vsej verjetnosti predpogoj za ponovljiv print (brez auto-levelinga) zamenjana mizica s kovinsko. Jaz sem zamenjal samo mizico (spodnji del, v katerega so tudi vpeti linearni ležaji, je še prvotni (lesen)), pa je že to dovolj, da ni potrebno konstantno "šariti" po višini končnega stikala za Z os. Če se spomnim pravilno, je Carko menjal kompletno dvižno mizico, skupaj z vretenom in linearnimi vodili. Trenutno iščem kako dobro varianto za podlogo za tisk, saj se mi ABS malo slabše prime na steklo namazano z UHU lepilom. Zadnje čase po večini tiskam PTFE, tam težav s oprijemom kosa na mizico ni.

@Carko
A se spomniš, kaj si moral spremeniti v konfiguraciji elektronike, ko si menjal ekstruder? Si moral spreminjati in ponovno kompajlati Marlina? Kakšen stepper si uporabil na ekstruderju? Se menjava pozna tudi na tiskih ali je bil glavni razlog za menjavo ekstruderja hitrejša menjava filamenta?
yacksy

OdgovorNapisal/-a Pobes » 02 Nov 2023, 20:04

Ni potrebe po kompaljanju marlina, nekje v nastavitvah napises korake na enoto in shranis. Malo je problem ker sem delal to ene 4-5let nazaj in se ne spomnim več točno.
Pobes

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 166 krat
Število neizkoriščenih povabil: 86

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Nov 2023, 20:06

Pobes je napisal/-a:Ni potrebe po kompaljanju marlina, nekje v nastavitvah napises korake na enoto in shranis. Malo je problem ker sem delal to ene 4-5let nazaj in se ne spomnim več točno.
Drži!
Tukaj sem to povedal, samo prebrat je treba.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a skat » 11 Nov 2023, 12:00

Živijo! Nimam kaj dosti potreb za tiskanje, ko sem pa rabil, sem imel kar nekaj težav. Lotil sem se naš Trublemaker malo predelati in sem nabavil tudi kontrolo filamenta, zdaj pa v načrtu ne najdem kam ga lahko priključim, da ustavi tiskanje, ko zmanjka filamenta. Ali je treba kaj popraviti v nastavitvah?
ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane!
skat

Kraj: Ribnica
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 86 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 42

OdgovorNapisal/-a DomenV » 13 Nov 2023, 08:50

Dvomim, da ima original Troublemaker direkten support za filement detection. Bo treba FW update naredit. Potem pa lahko priklopiš na katerikoli prost pin, samo FW ustrezno nastaviš.
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV

Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 94 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Število neizkoriščenih povabil: 28

OdgovorNapisal/-a Pobes » 22 Nov 2023, 16:35

jaz sem svoj čas uporabljal octoprint, tam imaš razne plugine za te stvari.
Problem je nakup še rpi in ostalih delov in ni tako poceni.
Pobes

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 166 krat
Število neizkoriščenih povabil: 86

OdgovorNapisal/-a andrejj » 20 Apr 2024, 14:55

Tiskati sem hotel en predmet. In sem imel problem oprijem na podlagi.Pa sem nalepil obojestranski selotejp in kar drži-Če je teško odlepim da v toplo vodo.
Uporabniški avatar
andrejj

Kraj: 8232 Šentrupert
Zahvalil se je: 388 krat
Prejel zahvalo: 293 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 59

OdgovorNapisal/-a lojzek » 22 Apr 2024, 20:58

Sem zamenjal računalnik in nanj dal Curo 14.03. Pa printer je Troublemaker, po daljšem času zagnan. Nekaj novega za lesenjačo mislim da ni potrebe, če to deluje.
Imam pa vprašanje, mislim da ni normalno, da je po zagonu programa toliko nastavitvenih polj Cure sivih?
Ali sem kaj kiksnil / pozabil pri inštalaciji? Leta od takrat.....

Sam printer je OK, sem prebral in uredil nastavitve iz prastarega službenega kompa s 14.01 Curo in je izdelek ratal OK. Samo, ta siva polja v nastavitvah - slika? :_think Ali kdo lahko pogleda pri sebi, če je enako oz. če sem, kaj sem narobe naredil pri inštalaciji.
lojzek

Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 152 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 15

Prejšnja

Vrni se na 3d printerji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost