Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

Različne vrste 3Dp, izdelki, gkoda, konstrukcije

Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a SimonS » 05 Okt 2018, 15:53

s51un je napisal/-a:Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik. Tiskalnik ima v okvari NTC tipalo pod mizo (tiskalnik se skalibrira in pripravi za tiskanje, potem pa pade temperatura na mizi in se ne zgodi nič) in verjetno pri prenašanju tiskalnika zaradi premika tipala višine rahlo poškodovano mizo (Šoba je podrsala po površini mize.). Drugače je tiskalnik zelo malo rabljen, par printov. Trenutno je razstavljen, pa ne preveč. Licitira se, kot nedelujoča naprava. Izhodiščna cena 390,-EUR. Dvig cene po želji, konec licitacije nedelja 14.10 ob 18.00. Zmagovalec dobi nagrado, da se bo lahko po poravilu takoj zaćel igrat s tiskanjem.

Prusa se skalibrira šele po tem, ki je dosežena temperatura na mizi in ekstrudorju. Napaka je verjetno drugje.
SimonS
 
Prispevkov: 1598
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 215 krat
Prejel zahvalo: 264 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: L: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a s51un » 05 Okt 2018, 20:27

Natančno tako, potem pa se naprej nič ne dogaja.
s51un
 
Prispevkov: 167
Pridružen: 31 Jan 2015, 00:13
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: jvolk
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: L: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 07 Okt 2018, 09:43

Ne javi nobene napake? Če bi bil zanič NTC bi -ali sploh ne grel -ali pa ne nehal greti in po nekem času javil napako. Ko miza doseže nastavljeno temperaturo: ali ledica na njej neha svetit? Prusa ima kar dobro analizo. Si zagnal selftest? Si kontaktiral Pruso (preko foruma, live-chata)? Ne takoj obupat...

(še nasvet: jaz sem svojega - brezhibno delujočega - kako leto nazaj kar težko prodal za 400€, pa sem imel rezervno PEI folijo zraven. Nedelujočega? Mislim, da ni niti teoretične možnosti, da gre za 390€. Raje ga prej popravi, sicer računaj bolj na ceno reda 100-200€...žal, ampak tako je, verjemi.)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2750
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 271 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: L: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a s51un » 07 Okt 2018, 10:32

Prusa ima zelo slabo tehnično podporo in vse gre v to smer, da ti naprtijo neznanje v rokovanju oz. neizkušenost. Mlačen odgovor pa sledi, ko pošlješ vprašanja oz. opažanja tolikokrat, da začne nekoga motit na drugi strani. Verjetno ima cela naprava več skritih napak, ki jim nisem kos. Selftest enkrat gre brez napak drugič pa ne. Tiskalnik se je le redko in naključno odločil da bo tiskal. sprva sem tudi to pripisoval svoji lastni neizkušenosti, potem sem začel z datotekami s Prusine strani pa je bila zgodba popolnoma enaka. Tudi glede dolgih dobavnih rokov sem skeptičen, ker je večina sestavnih delov normiranih, mogoče jim vzame veliko časa 3d tiskanje. Tu bi se lahko odločili za brizganje plastičnih delov, oz. bi lahko porabili kar norma dele. Če se bom še kdaj odločal za 3d tiskalnik to sigurno ne bo Prusa. samo primer kako so leseni. Tiskalnik je potrebno pred uporabo kalibrirat. Na mizo se položi list papirja in, če se le-ta začne premikat pomeni da je šoba preblizu, takoj izklopi napravo. Na koncu se izpiše še opozorilo, da Z os oz. oblika curka materiala ni nastavljena in potem tema, razen slike na spletni strani ni nič uporabnega. Lahko bi dodali rutino ali vsaj ustrezno datoteko z mrežo za lažje kalibriranje,.... Na koncu sem samo ugotovil, da je NTC, ki meri temparaturo mize v okvari, oz. je upornost v hladnem stanju premajhna! Medtem se je pojavila še ena napaka in,... Verjetno je tudi osnovna plošča bolj tako tako.
s51un
 
Prispevkov: 167
Pridružen: 31 Jan 2015, 00:13
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: jvolk
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: L: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 07 Okt 2018, 11:06

Tole bo šlo itak v smeti, ker je OT, zato naj odgovorim:
Kar se tiče podpore: pri nakupi KIT kompleta je tehnična podpora v tem primeru samo preko njihovega foruma (ok, tudi live chat ti vedno odgovorijo) - to tudi piše nekje na njihovi spletni strani. Če nekomu to ne ugaja je pač potrebno kupiti sestavljeno verzijo, kjer je direktna podpora tudi zagotovljena in všteta v ceni.

Glede kalibracije: VSAK, ponavljam: VSAK printer je treba skalibrirati, ne samo pruso. Seveda se na koncu pokaže opozorilo, da je treba kalibrirati še Z os, a ni čudno? O kakšni "temi" govoriš? Lepo ti piše, da moraš zagnati test. Datoteka, oziroma rutina JE PRILOŽENA, kako ni? Samo zaženeš test (pritisneš gumb...) in začne risati črte, ti pa z gumbom nastaviš pravilni Z odmik. Ne vem, jaz sem imel dva in na obeh je šel selftest vedno čez brez težav. Sem pa bral na forumu marsikaj in večinoma se je izkazalo, da je "failed selftest" posledica slabo (nenatančno) sestavljenega printerja.

Navodila so ena boljših, kar sem jih videl, podkrepljena s slikami visoke ločljivosti. Ti kar kupi kitajca, boš videl njihova navodila... :_rolling

Glede na napisano zagotovo vidim, da si naredil napako, ker si kupil KIT. Moral bi kupiti sestavljeno verzijo, kjer je že vse skalibrirano in samo začneš tiskat. Potem ne bi imel nobenih težav ne pri kalibraciji ne pri podpori.

Ne vem... katerikoli test po svetu bereš vidiš, da vsi pravijo, da je ta tiskalnik eden boljših, če ne najboljši za ta denar, ponekod napišejo, da "pelje scat" veliko dražje printerje. OK; kot kaže imaš ti pač težavo, se zgodi. Ampak v takem primeru se ponavadi kontaktira proizvajalca, ne pa vsesplošno pljuva po njem, ane? Primer: v USA so imeli nekateri težave z napajalnikom pri MK3. Prav vsem so (nekaterim tudi po dvakrat) poslali novega. Pa je napajalnik 100 evrov + ohoho poštnina v ameriko.

Dele pač tiskajo. Tako so se odločili zato, ker pravijo, da morebitne spremembe lažje in ceneje uveljavijo, pa tudi tiskanje jih pride ceneje kot brizganje, kjer za vsak del rabiš orodje. Dobavni rok je bil dolg, ker je bilo povpraševanje večje od ponudbe. Zdaj so MK3 na zalogi, kot berem. Vedi, da je firma mlada in da je imela še nedavno nekaj deset zaposlenih, katerim se niti sanjalo ni o takem uspehu...

Osnovna plošča je enako "tako-tako" kot povsod drugje, saj so pri MK2 uporabljeni enaki deli kot pri večini printerjev tega ranga (rambo).

Pa da ne bom samo hvalil:
- zamerim jim, da so na MK3 še vedno uporabili ubogo mego2560. Lahko bi dali ARM. Procesor je malce podhranjen, zato so imeli težave z octoprint-om. No, z optimizacijo so tudi to rešili, kot kaže (meni dela brezhibno). Fino pa je da so driver čipi na MK3 taki, da printer ne rabi stikal in zazna mehanske ovire.
- miza: oh, ja... na starem je PEI folija in fiksna miza. Na MK3 je upogljiva (kar je zelo super), ampak hoteli so PEI brizgat gor, kar jim nekako ne uspeva (to itak za njih dela druga firma). Zato zaenkrat še vedno raje lepijo folijo gor.
- imajo tendenco, da "pretiravajo" z napovedmi rokov ob izdaji nove stvari: MM upgrade so parkrat prestavili, prav tako mizo z glossy PEI nanosom...
- še se kaj najde.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2750
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 271 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: L: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a bray » 07 Okt 2018, 19:19

@s51un

Prijatelj je bil zelo zainteresiran, da bi ga kupil, ko si imel oglas. Pa ti je bilo očitno odveč odgovoriti na ZS vsaj s telefonsko številko ali pa stavkom "je prodano". Zdaj pa imaš. ;)


Protoncek je napisal/-a:Ne vem... katerikoli test po svetu bereš vidiš, da vsi pravijo, da je ta tiskalnik eden boljših, če ne najboljši za ta denar, ponekod napišejo, da "pelje scat" veliko dražje printerje.


Prav tako pa velja tudi to, da tudi 3x cenejši tiskalniki tiskajo enako dobro kot prusa. Seveda pa je potrebno vložiti nekaj časa/truda v nastavitve parametrov tiska in kalibracijo. Probemi so pa prej ali slej z vsemi.....od 100 pa do 10000€. Sploh če ne poznaš principa delovanja.
Gre pa pri prusi vse skupaj očitno v smer "zaprtega sistema" (custom slicer z gotovimi recepti in sedaj še filament) verjetno ravno zaradi zagotavljanja kvalitete tiska in lažje podpore.

ps: joža je 3Dp car! ;)
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 293
Pridružen: 08 Avg 2016, 22:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 55 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: L: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 07 Okt 2018, 20:02

bray je napisal/-a:Prav tako pa velja tudi to, da tudi 3x cenejši tiskalniki tiskajo enako dobro kot prusa. Seveda pa je potrebno vložiti nekaj časa/truda v nastavitve parametrov tiska in kalibracijo.


Se strinjam (saj sem imel take...) edino, kar "ne pogrešam" od bivših poceni delta modelov je začetni layer - pri delti je bil kar problem doseči konsistenten prvi layer, stvar se je kar hitro "razštelala", nastavitev delte pa je nočna mora (vsi tisti parametri, ki so seveda med seboj povezani - spremeniš enega pa se podre vse, tudi merilo...). Res pa je, da pri mojih ni bilo (že takrat dobavljivega, a dragega) sistema za samodejno niveliranje, kar bi po moje rešilo to težavo.

Moje izkušnje s obema prusa 3D so : sestaviš, narediš kalibracijo, tiskaš. Sestavljanje vzame eno soboto, proti večeru je že sledila kalibracija s trajanjem 7 minut.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2750
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 271 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a bray » 07 Okt 2018, 21:02

Tokrat nisem imel v mislih delta tiskalnikov ampak recimo Creality ender 3, Creality CR-10 serija pa recimo Anycubic i3 mega.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 293
Pridružen: 08 Avg 2016, 22:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 55 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a s51un » 08 Okt 2018, 15:46

V 3D printu sem pač neizkušen. Pruso sem kupil sestavljeno in sem tretji kupec v vrsti v manj, kot treh mescih. Prvi je, ugibam preprodajalec, ki je Pruso sestavil in prodal, drugi kupec je imel, ugibam težave s tiskom tako, kot jaz in je prodal naprej. V kompletu sem dobil poleg potrošnega materiala še dve kompletni ohišji ekstruerja s šobo in grelcem, sicer novi, vendar,..? Če bi jaz preprodal, bi verjetno dobil tiskalnik nazaj. Napaka je v grelni mizi (38USD s Kitajske) in verjetno še v kakšnem tipalu. Nikakor mi ni uspelo natisnit prvega sloja tako, kot je opisano na slikah in moral sem imeti hudičevo srečo, da se je tiskalnik odločil, da bo tiskal. Sicer potem, ko se je vse ujelo je šel tisk lepo do konca, če ga nisem ustavil zaradi prvega sloja. Zadovoljivo mi je uspelo natisnit le predmete z majhno naležno površino. Verjetno je v okvari tudi "PINDA" tipalo. Ker je na koncu javilo še, da ne najde končnega stikala ali nekaj podobnega. Tiskalnik sem kalibriral natanko tako, kot piše v navodilih, po pridobljenih izkušnjah sem opazil da se je že enemu predhodnemu lastniku posrečilo, da je podrgnil s šobo po mizi.
Sedaj pa še k tehnični podpori s Prusine strani. Podpora je slaba. Danes se celo strinjajo, da pošljem tiskalnik nazaj v popravilo vendar bodo zaračunali par ur za sestavo. Sigurno ga ne bom nikamor pošiljal! Tudi, kar se tiče odkrivanja napak je bilo prvo, verjetno ste sami krivi, da tiskalnik ne dela. Sicer sem sedaj našel na natu, da je uporabnikov Pruse s podobnimi težavami kar nekaj.
Prusa fantje bi lahko napisali kratek in jedrnat uporabniški priročnik in bi bilo prihranjeno veliko jeze in časa.
Za primerjavo, odlične priročnike ima IBM, imam še izkušnje z nekim ruskim podjetjem, ki je za bistveno bolj zahtevno napravo uspel sestavit navodila na cca. 30 straneh in strniti vse informacije, uporabniku, tudi neukemu v razumljivo vsebino.
s51un
 
Prispevkov: 167
Pridružen: 31 Jan 2015, 00:13
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: jvolk
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 08 Okt 2018, 18:46

Hm... torej si imel smolo... mislim,da bo bolj držalo tako zaporedje: prvi kupec je pri sestavljanju nekaj za=bal (beri pokvaril), zato ga je brž prodal. Drugi kupec je (prepozno?) videl, da zadeva ne dela in ga brž prodal naprej (tebi). Zdaj...ZAKAJ PRVI kupec zadeve ni vrnil v Pruso je jasno: ker je sam nekaj uničil in se garancija ne prizna. Ampak ZAKAJ TI nisi zadeve vrnil tistemu, ki ti ga je prodal? Ok, ena možnost je, da se ti ne oglasi več, kar samo potrjuje sum, da je vedel, kaj prodaja. Seveda bi te lahko vprašal, zakaj nisi preizkusil, ampak...saj sem tudi jaz že kupil kakšen šrot ne da bi preskusil, pa si niti sam ne znam odgovorit, zakaj je tako...

Okoli podpore: ker nenazadnje ti sploh nisi prvi kupec, po možnosti niti nimaš original računa... je nekako logično, da hočejo popravilo računati. Tu ni fer kriviti firmo, da ima slabo podporo. TUKAJ si tudi lahko ogledaš, kakšna je njihova notranja kontrola.

Ampak še vedno pa mi ni jasno, kaj je narobe z navodili, ki so za moje pojme res dobra in obsežna...? vse piše, vse je poslikano...?

Greva raje v "oživljanje":
s51un je napisal/-a:Napaka je v grelni mizi (38USD s Kitajske) .

Tole (obakrat?) NI RES. In zaradi takih stvari zadeve potem ne delajo tako, kot treba, kriv je pa seveda proizvajalec, ne pa tisti, ki je notri vgradil kitajska jajca. Originalna miza pride cca.100 evrov... Kitajska seveda dela. Kako, je pa drugo vprašanje. V moji zadnji delti so bili kitajski ležaji: so začeli piskati po po leta...
- Zakaj misliš, da je miza zanič? Saj je nenazadnje samo grelec...? Si pomeril ohmsko upornost?
- Si poskusil že kje dobiti in zamenjati NTC? originalni je sicer 5 evrov, a kaj, ko poštnino zaračunajo kot zlato... jaz sicer imam doma nekje NTC še od delta tiskalnika in ti ga lahko pošljem, samo ne vem, če je enak...
- Glede PINDA senzorja: a miza se skalibrira ali ne (v 9 točkah)? Če se, potem je senzor dober.
- če je folija opraskana stane slabih 10 evrov. Sem jo jaz menjal, ker sem jo ravno tako uničil na MK2S.

S katerega konca našega sveta pa si?
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2750
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 271 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a KBoris » 08 Okt 2018, 21:21

Še mogoče moja POZITIVNA izkušnja s podporo in samim tiskalnikom , sicer Prusa i3 MK3. Poodpora se je odzvala nemudoma, je pa res, da sem imel pripravljene že slike, prav tako video posnetek in vprašanja. Čeprav sem zraven dobil PODROBNA navodila, sem pri točki sestavljanja "hotenda" nekaj spregledal in se mi stvar ni hotela kalibrirat. No po nasvetu da naj še enkrat preverim sem ugotovil naprevilnost in potem je bilo kot treba. Printer sem sestavljal sam in ni mi žal, saj spoznaš kako so zadeve zložene skupaj, je pa res, da se moraš držati NAVODIL kot pijanec plota :-). Pošlji k Prusi, da ti uštimajo pa boš več kot zadovoljen. Jaz imam za seboj že več kakor 250 ur tiskanja in moram priznati, da nisem pričakoval tako dobrih izdelkov :-)
CEH, CCNP, CCNA, CCNAS, ENSA

https://www.linkedin.com/in/boris-krajnc-41309829/
KBoris
 
Prispevkov: 43
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:40
Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 8 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a s51un » 18 Okt 2018, 09:55

Še končno dejanje glede 3D tiskalnika PRUSA. Po še nekaj dodatnih klepetih so tehniki s Pruse ugotovili, da res nisem povzročil fatalne napake zaradi napačnega rokovanja ampak zaradi spleta okoliščin, ki so privedle do tega. V komunikaciji sem bil pošten in imel sem srečo, ker sem bil tretji kupec v vrsti, da sem pridobil vso dokumentacijo oz. račune od tiskalnika. PRUSA je odobrila dobropis v celoti in jutri bo prispel nov tiskalnik, doplačal sem za boljši model.
s51un
 
Prispevkov: 167
Pridružen: 31 Jan 2015, 00:13
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: jvolk
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Okt 2018, 10:00

No, to me pa veseli. Torej se le da marsikaj, samo obupati ne smeš prehitro...
Veliko veselja pri sestavljanju (in tiskanju seveda). Če se kje zatakne pa le vprašaj. Če si vzel MK3 (upam...) boš ob vklopu prijetno presenečen ob "tišini" in hitrosti v primerjavi z modelom MK2 :_bow
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2750
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 271 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a s51un » 19 Okt 2018, 23:02

Tiskalnik je doma. Trenutno še zavit v črno plastično folijo. Ja doplačal sem za MK3.
s51un
 
Prispevkov: 167
Pridružen: 31 Jan 2015, 00:13
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 22 krat
Uporabnika povabil: jvolk
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Okt 2018, 23:28

To je bilo pa res zelo hitro.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28267
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5259 krat
Prejel zahvalo: 3655 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Prusa I3 MK2S 3D tiskalnik

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 20 Okt 2018, 08:52

Prusa uporablja izključno dostavno službo, ne navadne pošte (mislim da ups) in je roba v dveh dneh tu, ja. No, neprijetna posledica tega je, da je recimo za mk2 PEI folija 10 evrov, poštnina pa 20... :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2750
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 223 krat
Prejel zahvalo: 271 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 58


Vrni se na 3d printerji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost