Predelava CNC v 3D printer

Različne vrste 3Dp, izdelki, gkoda, konstrukcije

Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a mulc » 13 Feb 2018, 13:46

Zaradi izdelave novega imam sedaj CNC, ki ga ne uporabljam več. CNC teče na LinuxCNC, ki naj bi podpiral tudi 3d printerje. Imam pa tudi rezerven driver za motorje, ki bi ga lahko uporabil za extruder.

Kot sem gledal bi verjetno potreboval le glavo in extruder ter nek način reguliranja temperature.

Ali je kdo to že naredil in ali se mi sploh splača.
mulc
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 03 Feb 2016, 11:55
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 13 Feb 2018, 14:29

Jaz printam s takim. Kontroler je sicer PlanetCNC, ampak to ni tako bistveno.

Ekstruder:
http://e.pavlin.si/2015/11/26/full-meta ... d-printer/

Dela pa fino:
http://e.pavlin.si/2016/01/08/first-3d- ... w-machine/

feed gre do 15m/min brez težav: http://e.pavlin.si/2016/01/07/testing-1 ... -purposes/
samo ne gledat kako se trese miza, ker to nima veze s printerjem ampak je samo podstavek prešvoh.


Grelec ekstruderja je kar 220V 150W "patron" (2 kos). Kontroler temperature je en star industrijski PID temp. regler. Prav tako za mizo. Tam sem dal steklo in za grelec lakirano 0,8mm žico od trafota in 2kW usmernik. Delovna površina je cca. 500x400x250.
s54mtb
 
Prispevkov: 7567
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 975 krat
Prejel zahvalo: 2408 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a mulc » 13 Feb 2018, 17:07

Hvala za linke.
Najprej moram reči da je zelo lepo narejeno.
Vidim da imaš vse skupaj vodno hlajeno sam pa bom šel kar v smer zračnega hlajenja.
Sedaj pa me zanima kaj naj sploh kupim, oz. na kaj naj bom pozoren ob izbiri in nakupu.
mulc
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 03 Feb 2016, 11:55
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 13 Feb 2018, 20:37

Saj jaz imam tudi zracno hlajeno, odkar sem rabil vodno hlqjenje za cnc motor. Vodno je sicer ok, a ne prinese toliko, da bi se splacalo komplicirat. Zdaj imam kar prevrtan hladilnik od pentijuma in ob strani ventilator, ki piha kar povprek.

Ce se ti ne ljubi delat sam, priporocam glavo e3d titan aero.
s54mtb
 
Prispevkov: 7567
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 975 krat
Prejel zahvalo: 2408 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a mulc » 14 Feb 2018, 00:55

Sam ne bom delal, saj nimam ravno izkušenj in bi za prvič raje vzel nekaj kar bo zagotovo delovalo. Glava mi je precej všečna, cena malo manj, tako da bom še malo premislil.
Sicer pa katere debeline filament je bolj pametno izbrati?
Glede temperaturne regulacije kakšen PID regulator naj poiščem, da bo ustrezal namenu?
mulc
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 03 Feb 2016, 11:55
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 14 Feb 2018, 01:59

Nekaj s termočlenom in SSR. Naprimer nekaj takega:
https://www.ebay.de/itm/Digital-LCD-PID ... 2650768253
s54mtb
 
Prispevkov: 7567
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 975 krat
Prejel zahvalo: 2408 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a Kroko » 14 Feb 2018, 02:31

Tole se tudi meni odlično obnese.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3845
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1225 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 225

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a mulc » 14 Feb 2018, 11:24

Super, podobne sem tudi sam že ogledoval. A se SSR-ji res toliko grejejo, da zraven ponujajo hladilna telesa?
Torej katere debeline filament bi bil boljša izbira?

Pa še to:
Kot sem gledal je v G-kodi za ekstruder uporabljena oznaka E. V nastavitvah programa za CNC, pa lahko dodam le A os. Ali je možno kako spremeniti oznake v G-kodi, ki jo naredi slicer (razen najdi in zamenjaj vse)?
mulc
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 03 Feb 2016, 11:55
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a gumby » 14 Feb 2018, 13:47

mulc je napisal/-a:A se SSR-ji res toliko grejejo, da zraven ponujajo hladilna telesa?

Odvisno od izvedbe... najbolj enostavna ima triak in optocoupler z zero-cross vezjem. Na triaku pa imaš padec nekje 1V, torej se bo na njem kuril 1W na vsak amper toka.
Lahko pa daš namesto triaka 2x visokonapetostni mosfet ali IGBT in bodo izgube precej manjše. Se pa potem zakomplicira s krmilno elektroniko.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 1984
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 432 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 14 Feb 2018, 14:06

Na kontrolerju lahko nastaviš min. čas preklopa. Če daš na par sekund lahko uporabiš običajni rele.
s54mtb
 
Prispevkov: 7567
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 975 krat
Prejel zahvalo: 2408 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a sslavc » 14 Feb 2018, 19:43

Glede na cene 3D tiskalnikov ne verjamem, da se ti predelava izplača. Razen, če ti je to v veselje.
Prodaš CNC, dodaš kolikor te bo stala predelava in ti še ostane za filament.
Uporabniški avatar
sslavc
 
Prispevkov: 19
Pridružen: 13 Nov 2017, 14:31
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 10 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a mulc » 14 Feb 2018, 20:29

gumby je napisal/-a:
mulc je napisal/-a:A se SSR-ji res toliko grejejo, da zraven ponujajo hladilna telesa?

Odvisno od izvedbe... najbolj enostavna ima triak in optocoupler z zero-cross vezjem. Na triaku pa imaš padec nekje 1V, torej se bo na njem kuril 1W na vsak amper toka.
Lahko pa daš namesto triaka 2x visokonapetostni mosfet ali IGBT in bodo izgube precej manjše. Se pa potem zakomplicira s krmilno elektroniko.


No če se bo SSR preveč grel mu bom pa že dodal kak hladilnik, saj jih imam dovolj.

sslavc je napisal/-a:Glede na cene 3D tiskalnikov ne verjamem, da se ti predelava izplača. Razen, če ti je to v veselje.
Prodaš CNC, dodaš kolikor te bo stala predelava in ti še ostane za filament.


To je bolj v veselje, drugače bi se odločil za prodajo.

No sedaj pa prosim še za odgovor na vprašanji ki sem jih že zapisal:
Katere debeline filament je bolj pametno izbrati?
Ali je možno v slicer programu zamenjati kako označuje ekstruder v G-kodi?
mulc
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 03 Feb 2016, 11:55
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Feb 2018, 20:49

mulc je napisal/-a:Katere debeline filament je bolj pametno izbrati?
To je precej odvisno od tega kaj boš počel.
Za drobne in fine izdelke je bolje imeti 1.75 za večje, a manj natančno narejene pa debelejšega. Neke prav hude razlike pa ni. Tudi razlike v ceni filamentov ni. Povečini so cene enake.
Za tiskanje z zelo mehkimi filamenti (recimo tiskanje tesnil) bi vseeno priporočil 2,85.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25176
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4625 krat
Prejel zahvalo: 3383 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a Kroko » 16 Feb 2018, 10:26

mulc je napisal/-a:Kot sem gledal je v G-kodi za ekstruder uporabljena oznaka E. V nastavitvah programa za CNC, pa lahko dodam le A os. Ali je možno kako spremeniti oznake v G-kodi, ki jo naredi slicer (razen najdi in zamenjaj vse)?


V boljših slicerjih se to nastavi.

PlanetCNC software omogoča uporabo črke E. Na katero os se mapira je odvisno od izbranega orodja. Pri T1 E postane A, pri T2 E postane B in pri T3 E postane C. Na tak način se lahko implementira večbarvno glavo.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3845
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1225 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 225

Re: Predelava CNC v 3D printer

OdgovorNapisal/-a mulc » 16 Feb 2018, 12:23

Kroko je napisal/-a:V boljših slicerjih se to nastavi.

PlanetCNC software omogoča uporabo črke E. Na katero os se mapira je odvisno od izbranega orodja. Pri T1 E postane A, pri T2 E postane B in pri T3 E postane C. Na tak način se lahko implementira večbarvno glavo.


No če se da, bi prosil za kakšen predlog.

Drugače pa sem ravno naročil dele, tako da bom kaj več napisal v kakšnem mesecu ko bo vse prišlo.
mulc
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 03 Feb 2016, 11:55
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 3 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0


Vrni se na 3d printerji

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost